Prop. 93 LS (2020–2021)

Endringer i folketrygdloven (ny ordning med forskutteringsplikt for arbeidsgiver ved kompensasjon til arbeidstakere som er rammet av innreiserestriksjoner) og endringer i statsbudsjettet 2021 under Arbeids- og sosialdepartementet (økonomiske tiltak i møte med pandemien: kompensasjon til arbeidstakere som er rammet av innreiserestriksjoner og opprettelse av ordning for forhåndsgodkjenning av lokaler for karanteneinnkvartering i regi av arbeidsgiver eller oppdragsgiver)

Til innholdsfortegnelse

4 Økonomiske og administrative konsekvenser

Endringer i Arbeidstilsynets bevilgninger for 2021

Departementet har innhentet informasjon fra Arbeidstilsynet, som med bakgrunn i data fra innreiseregisteret basert på antall innreisende siste uken i januar, har estimert at det i en startfase vil kunne komme om lag 500 søknader daglig. I tillegg til etablering av den tekniske løsningen vil det også kreves relativt store ressurser til manuell saksbehandling. Behovet vil være størst i startfasen og deretter avtagende over tid. Det vil samtidig bli et økt ressursbehov knyttet til kapasitet i Arbeidstilsynets svartjeneste og til kommunikasjons- og veiledningsaktiviteter for å informere om ordningen. Videre vil det være behov for tilsynspersonell til nødvendig forhåndsinspeksjon og etterfølgende kontroll. For å bidra til å sikre at arbeidsgivere og oppdragsgivere faktisk etterlever karantenereglene, er det behov for mer personell til tilsyn med både godkjente innkvarteringer (at de benyttes etter forutsetningene) og ikke godkjente innkvarteringer (at disse ikke benyttes ulovlig). Det må også beregnes ressurser til kompetanse- og opplæringstiltak for de nye ansatte, og økte ressurser til juridisk kompetanse for avklaringer i søknadsbehandlingen og klagesaksbehandling. Samlet anslås det et behov for å styrke Arbeidstilsynets driftsbevilgning med inntil 50 mill. kroner for 2021. Dersom behovet i Arbeidstilsynet som følge av ordningen blir lavere enn antatt, vil bevilgningen bli nedjustert ved revidering av budsjettet for 2021.

Gebyrinntekter som følge av Arbeidstilsynets saksbehandling er estimert med utgangspunkt i de kostnadselementer i godkjenningsordningen som er relatert til selve søknadsbehandlingen. I dette inngår årsverkskostnader søknadsbehandling, kostnader til nødvendig forhåndsinspeksjon, informasjon og veiledning om ordningen og kostnader knyttet til eventuell klagesaksbehandling. Gebyrinntektene er på denne bakgrunn estimert til 20 mill. kroner i 2021. Det er usikkerhet knyttet til inntektsanslaget.

Kap. 640 Arbeidstilsynet

Post 01 Driftsutgifter

Bevilgning på posten er 731,5 mill. kroner.

Arbeidstilsynet har fått nye oppgaver knyttet til oppfølging av arbeids- eller oppdragsgivers smittevern og er gitt i oppdrag å etablere og drifte en ordning med forhåndsgodkjenning av lokaler for karanteneinnkvartering i regi av arbeidsgiver eller oppdragsgiver.

Det foreslås på den bakgrunn å øke bevilgningen med 50 mill. kroner i 2021

Kap. 3640 Arbeidstilsynet

Post 10 (ny) Gebyr, godkjenningsordning innkvartering mv.

Det er ingen bevilgning på posten.

De tjenester Arbeidstilsynet utfører for virksomhetene ved søknadsbehandling knyttet til godkjenning av lokaler for karanteneinnkvartering, gebyrfinansieres og inntektene føres på denne posten.

Det foreslås en bevilgning på 20 mill. kroner i 2021.

Endringer i bevilgningen til sykepenger for arbeidstakere for 2021

Kap. 2650 Sykepenger

Post 70 Sykepenger for arbeidstakere mv., overslagsbevilgning

Bevilgningen på posten er 41 185 mill. kroner

Kostnadene ved den midlertidige kompensasjonsordningen for arbeidstakere som er rammet av innreiserestriksjoner vil avhenge av varighet på innreiseforbudet for arbeidstakere og antall personer som omfattes av ordningen. På usikkert grunnlag kan ordningen anslås å øke sykepengeutgiftene med om lag 280 mill. kroner per måned. Det legges beregningsteknisk til grunn at innreiseforbudet varer ut april, noe som tilsier en økning i sykepengeutgiftene på 850 mill. kroner.

Bevilgningen foreslås økt med 850 mill. kroner.