Prop. 93 S (2018–2019)

Samtykke til ratifikasjon av frihandelsavtale mellom Efta-statene og Ecuador av 25. juni 2018

Til innholdsfortegnelse

2 EFTAs frihandelsforhandlinger med Ecuador

2.1 Forhandlingsprosessen

Forhandlingene mellom EFTA-statene og Ecuador ble påbegynt i november 2016 og ble avsluttet i april 2018. Det ble avholdt fem forhandlingsrunder, ett forhandlingsledermøte samt en rekke møter og telefonkonferanser. Sveits opptrådte som talsperson for EFTA.

Nærings- og fiskeridepartementet har ledet den norske forhandlingsdelegasjonen og Norge har hatt talspersonansvar for forhandlingene i gruppen for varer, gruppen for veterinære og plantesanitære bestemmelser, gruppen for institusjonelle bestemmelser og tvisteløsning, gruppen for handelsfasilitering, gruppen for opprinnelsesregler og gruppen for etableringer (investeringer). Forhandlingsdelegasjonen har hatt medlemmer fra andre departementer og direktorater som har bidratt i arbeidet. Delegasjonsmedlemmer fra andre departementer og direktorater har bidratt særskilt i gjennomføringen av forhandlingene på følgende områder:

  • Bestemmelsene om toll- og opprinnelsesspørsmål, administrativt samarbeid og handelsfasilitering: Finansdepartementet ved Tolldirektoratet

  • Kapitlet om handel med varer: Landbruks- og matdepartementet, Landbruksdirektoratet

  • Bestemmelsene om veterinære og plantesanitære tiltak: Landbruks- og matdepartementet

  • Rettslige og horisontale bestemmelser: Utenriksdepartementet

  • Kapitlet om immaterialrett: Justis- og beredskapsdepartementet

Forhandlingene har blitt ført på grunnlag av omforente norske posisjoner. Forhandlingsdelegasjonen har trukket på innspill fra berørte departementer. Resultatet er i overensstemmelse med føringer gitt av mandatet fra regjeringen og instruksene som er gitt til de enkelte forhandlingsrundene.

EFTAs faste råd i Genève og EFTA-ministrene har vært holdt løpende orientert om utviklingen i forhandlingene. På norsk side har hovedspørsmålene under forhandlingene vært avklart løpende mellom departementene og under forberedelsesmøter til hver enkelt forhandlingsrunde. Det har også vært redegjort for forhandlingene i møter med sivilsamfunnsorganisasjoner og i EFTAs konsultative komité.

2.2 Norges handel med Ecuador

Handelen mellom Norge og Ecuador er beskjeden. I 2017 var importen 223 millioner kroner og eksporten 73 millioner kroner. Norges viktigste eksportvare til Ecuador er kunstgjødsel (52 %), mens frukt, nøtter og grønnsaker utgjør nesten 80 % av den norske importen fra Ecuador. Få norske selskaper er tilstede i Ecuador, men det ble opprettet et nordisk handelskammer i Quito i 2007.

2.3 Forholdet mellom Norge og Ecuador

Forholdet mellom Norge og Ecuador er godt. Norge har samarbeidet tett med Ecuador som ledsagerland i fredsforhandlingene med den colombianske regjeringen og geriljagruppa ELN. I perioden februar 2017 til april 2018 var Ecuador vertskap for fredsforhandlingene inntil Ecuadors regjering valgte å trekke seg fra forhandlingene.

Norge og Tyskland inngikk i 2014 en resultatbasert klimaavtale, «Programa REM Ecuador-avtalen«, om betaling for utslippsreduksjoner fra redusert avskoging i Ecuador. I desember 2018 annonserte Norge og Tyskland en første utbetaling på 13 millioner dollar til Ecuador. Som en del av avtalen vil Norge totalt kunne bidra med inntil 300 millioner kroner frem mot 2020.

Den norske ambassaden i Bogota er sideakkreditert til Ecuador. Norge har et honorært generalkonsulat i Quito, og et konsulat i Guayaquil. Norsk folkehjelp og Misjonsalliansen har tilstedeværende i Ecuador. I følge siste oppdaterte tall fra Norad lå norsk bistand til Ecuador på 14,5 millioner kroner i 2017.

2.4 Menneskerettighetssituasjonen i Ecuador

I mai 2017 ble Ecuador for andre gang i historien hørt i FNs menneskerettighetsråd om gjennomføringen av menneskerettighetene i landet gjennom Universal Periodic Review (UPR). Der kunne Ecuador vise til omfattende sosial og økonomisk utjevning med gode resultater innen fattigdomsreduksjon de siste ti årene. Ecuador mottok 182 anbefalinger fra FNs medlemsland, hvorav 159 ble akseptert.

Blant annet aksepterte Ecuador anbefalinger om å vedta en nasjonal handlingsplan for næringsliv og menneskerettigheter, skape en effektiv konsultasjonsmekanisme for urfolk, tilpasse nasjonale lover om ytringsfrihet til internasjonale standarder, sikre beskyttelse av journalister og menneskerettighetsforsvarere, samt å styrke arbeidet mot diskriminering knyttet til seksuell orientering og kjønnsidentitet. Ecuador kunne vise til stor fremgang innen sosiale og økonomiske rettigheter, og landet har høstet skryt for sitt arbeid for likestilling og mot diskriminering.

Under president Moreno søker Ecuador å følge opp anbefalingene. Regjeringen har blant annet tatt initiativ til en reform av medieloven med sikte på å styrke ytrings- og pressefriheten i landet. Reformen ble vedtatt ved utgangen av 2018. President Moreno har også etablert mekanismer for dialog med næringslivet, sivilsamfunnet, sosiale organisasjoner og urfolksgrupper.

2.5 Den politiske og økonomiske utviklingen i Ecuador

Lenin Moreno, som vant presidentvalget i 2017, var tidligere president Rafael Correas (2007–2017) visepresident og stilte som regjeringspartiet Alianza Pais’ kandidat til å videreføre landets «borger-revolusjon«. Som president har imidlertid Moreno brutt med Correa og tatt avstand fra Correas venstreorienterte politiske prosjekt til fordel for allianser med høyresiden i Ecuador og en ny tilnærming til USA og USA-vennlige regjeringer i regionen. Morenos markedsliberale reformer har bedret regjeringens forhold til den tradisjonelle økonomiske eliten men samtidig ført til splittelse i Alianza Pais som brakte ham til makten, og bidratt til sterkt synkende oppslutning om presidenten i meningsmålinger.

I lys av en rekke korrupsjonsskandaler har Moreno tatt initiativ til en opprydning i sentrale statlige institusjoner og sentrale personer i forrige regjering inkludert eks-president Correa er kommet i søkelyset for etterforskningene.

Ecuador har brutt relasjonene til den venezuelanske regjeringen, som hadde vært svært gode under president Correa. Landet har også trukket seg fra det såkalte ALBA-samarbeidet med Venezuela, Bolivia, Cuba og Nicaragua og flere karibiske stater.

Moreno-regjeringen har videre styrket dialogen med Colombia og intensivert arbeidet med å bedre sikkerheten i grenseområdene mellom de to landene som er sterkt berørt av migrasjonsbølgen fra Venezuela. OPEC-landet Ecuador har vært hardt rammet av de store svingningene i oljeprisen de siste årene og har forhåndssolgt 500 millioner fat olje til Kina og Thailand frem mot 2024. En sterk dollar (landets valuta) og lavere oljepriser har bidratt til fall i statens eksportinntekter. President Moreno har iverksatt flere tiltak for å bedre den økonomiske situasjonen, herunder en plan for å redusere offentlige utgifter, diversifisere økonomien og tiltrekke seg økte utenlandske investeringer gjennom skatteletter og privat-statlige partnerskap. Ecuador ønsker en frihandelsavtale med USA, som er landets største handelspartner. Samtidig blir Kina en stadig viktigere samarbeidspartner og er nå Ecuadors største kreditor og investor.

Til forsiden