Prop. 95 L (2015–2016)

Endringer i fagskoleloven (om studentrettigheter m.m.)

Til innholdsfortegnelse

6 Økonomiske og administrative konsekvenser

Enkeltbestemmelser i loven kan isolert sett føre til økte utgifter for fagskolene eller tilbyderne, blant annet kostnader i forbindelse med lokale klagenemnder og politiattester. Dette vil imidlertid ikke dreie seg om økonomiske konsekvenser av vesentlig omfang. I de tilfellene lovens bestemmelser fører til direkte eller indirekte økonomiske konsekvenser for den enkelte institusjon, forutsettes eventuelle kostnader dekket innenfor gjeldende budsjettrammer.

Forslaget om et nasjonalt klageorgan for fagskoleutdanning antas å innebære kun beskjedne kostnader som kan dekkes innenfor departementets gjeldende budsjettrammer. I 2015 hadde felles klagenemnd for universiteter og høyskoler sju møter for studentsaker. Departementet forventer at det blir færre saker på fagskoleområdet.

Forslaget om innføring av godkjenningsordning for utenlandsk fagskoleutdanning vil medføre administrative og økonomiske utgifter for NOKUT. Etter departementets vurdering er det utfordrende å anslå antall søknader i oppstarten av godkjenningsordningen. NOKUT anslår at det blir nødvendig med oppbemanning, i tillegg til at det på sikt må lages IKT-løsninger for ordningen som sikrer effektiv elektronisk søknadsinnsending, og elektronisk arkivering og prosesstøtte under søknadsbehandlingen. NOKUT har for øvrig fått bevilget midler til nytt elektronisk saksbehandlingssystem de siste årene, samt økt finansiering fra og med 2016 for å styrke saksbehandlerkapasiteten på godkjenningsområdet og etablere ordningen for godkjenning av utenlandsk fag- og yrkesutdanning. Departementet vil i dialog med NOKUT vurdere eventuelt behov for ytterligere finansiering.

Når det gjelder behandling av saker om studenter med merknader på politiattesten, legger departementet til grunn at dette ikke vil utgjøre en betydelig økning i omfanget politiattester i forhold til det som politiet håndterer i dag. Manglende statistikk gjør det utfordrende å beregne hvor mange politiattester det vil være behov for per år som følge av forslaget. Departementet anslår at forslaget vil omfatte om lag 2 800 fagskolestudenter som vil kunne komme i kontakt med barn, unge og pasientgrupper. Anslagsvis vil det bli rundt 1 500 studenter som skal ha politiattest hvert studieår. Kunnskapsdepartementet vil kompensere Justis- og beredskapsdepartementet for dette.

Til forsiden