Rapport om etableringen av oljevern- og miljøsenter i Lofoten/Vesterålen

Til innholdsfortegnelse

1 Sammendrag

Samferdselsdepartementet har utredet muligheten for et oljevern- og miljøsenter i Lofoten og Vesterålen. En slik satsing vil være nært forbundet med Norges arbeid for utvikling av fremtidens oljevern, et rent hav og framtidig verdiskaping i de havbaserte næringene. Hovedanbefalingen i rapporten er at senteret etableres og utvikles med ambisjon om å bli en framtidsrettet drivkraft i arbeidet med oljevern og marin plastforsøpling. For å kunne ta denne rollen må senteret bygges opp som et ledende nasjonalt kompetansemiljø med ekspertise på arbeid med sammensatte og krevende problemområder.

Rapporten beskriver behov, overordnede forutsetninger, konsept og mulige arbeidsoppgaver i et senter. Rammen for utredningen har vært at et framtidig senter ikke skal dublere eksisterende strukturer i forvaltningen eller kommersielle virksomheter. Prosessen har vært åpen med brei dialog mot relevante aktører og interessenter.

Oljevern og marin plastforsøpling i Norge – del av større sammenheng

Ressursene i havet og under havbunnen er avgjørende både for framtidig verdiskaping i Norge og for å møte globale utfordringer knyttet til mat, energi og miljø. Samtidig utsettes havområdene for press gjennom forurensning, forsøpling og havforsuring. Disse problemene kjenner ingen landegrenser.

For oljevernberedskapen er utfordringene blant annet knyttet til endret aktivitetsbilde og krav til effektivisering. Kildene til marin plastforsøpling er ofte ukjente og mange, og målrettede tiltak er derfor utfordrende. Felles for oljevern og marint plastsøppel er at tradisjonelle markedsmekanismer og prinsippet om at forurenser betaler ikke er tilstrekkelig drivkraft for utvikling av kunnskapsgrunnlag og løsninger. Utviklingen vil måtte skje i skjæringspunktet mellom politikk, forvaltning, næringsliv og forskning. Evnen til å fungere og bidra i en slik sammenheng vil i stor grad avgjøre hvor vellykket et senter blir.

Behov og mål for en satsing

Behovene som avdekkes er knyttet til tilgang på ulike former for kunnskap, nye løsninger og samordning. De sentrale behovene som er lagt til grunn for mål og konseptutvikling er:

  • systematisere og tilgjengeliggjøre teoretisk og praktisk kunnskap for begge tema
  • teste utstyr, teknologi og metoder i full skala, med breiere tilnærming enn oljevern/marin plast
  • etablere ny tilnærming til marin plastforsøpling: mer fokus på kildene
  • systematisere og styrke håndteringen av marint plastavfall

Dagens løsninger for oljevern og marin plastforsøpling kan – og bør – utfordres med ny tenkning og teknologiutvikling. Nye samarbeidsformer og løsninger kan utvikles på tvers av næringer og sektorer. En etablering av et senter må ses som en satsing for å ta ut dette potensialet. Utredningen foreslår derfor mål som peker mot et ledende nasjonalt kompetansemiljø, utvikling av kunnskapsgrunnlag og nye løsninger innenfor begge tema.

Et kompetansesenter som er pådriver for nye løsninger

Anbefalingen er å etablere senteret som et ledende nasjonalt kompetansemiljø og pådriver for utvikling innenfor arbeidet med oljevern/marin plastforsøpling. Kundene til senteret vil være aktører som er avhengige av et rent hav eller involvert i arbeid med oljevern og marin plastforsøpling på ulike nivåer. Det er mange potensielle samarbeidsflater mot norsk næringsliv og kommersialisering og eksportmuligheter av produkter og løsninger.

Kjernen i et senter vil være et internasjonalt kunnskapsgrunnlag på både oljevern og marin plastforsøpling, koblet med kompetanse på å tilnærme seg og løse sammensatte problemer. Med utgangspunkt i denne kjernen kan senteret kombinere ulike arbeidsområder og satsinger. Ekspertisen senteret må ha handler like mye om metodikk på problemløsing og kunnskapsutvikling som om fag. Senteret skiller seg ut både gjennom måten problemer løses på og hvordan erfaringer og resultater spres og brukes. Anbefalingen er at senteret etableres med full bredde på arbeidet mot marin plastforsøpling, og med tanke på å etablere FoU-fasiliteter for kunnskapsutvikling innefor oljevernet. I tillegg er det nødvendig med et tett samarbeid med ulike forskningsmiljøer for å få fram ny relevant kunnskap.

Kombinasjonen av faglig oversikt og metoder for sammensatt problemløsning vil sørge for at senteret både er tett på beste praksis innenfor temaene og har unik kompetanse. Senteret kan ta ut potensialet knyttet til felles kunnskapsgrunnlag og nettverk, gjenbruk av løsninger og overføringsverdi/spleiselag mellom temaene, og samtidig bidra med ny innsikt og ny tilnærming. Det må håndtere samspillet mellom ulike aktører i samfunnet og dynamikken i feltet mellom det offentlige og næringslivet. Senteret må i tillegg ta rollen som en tydelig pådriver for implementering og anvendelse av løsninger i samfunnet.

Gjennom å arbeide i ulike samarbeidskonstellasjoner og nettverk, kan en satsing gi ringvirkninger ut over de arbeidsoppgavene som isolert sett gjøres i senteret. Metodene og kompetansen på denne type problemløsning kan i tillegg ha betydelig overføringsverdi til andre tema i både offentlig og privat sektor.

Initiativer for storskala/kommersielle testmuligheter må samordnes

Mulighetene for realisering av stor/fullskala testfasiliteter kun basert på utvikling av oljevernutstyr er små. Miljøkrav gjør det ikke mulig å tilby særlig merverdi ut over det som allerede dekkes gjennom de etablerte "olje på vann"-forsøkene og generell bruk av sjøområder til testing og opplæring. Derfor har utredningen etter hvert sett stor/fullskala testing i sammenheng med testbehov innen havbaserte næringer generelt. Mange aktører har vist interesse for og pekt på muligheter knyttet til etablering av testfasiliteter. For å konkretisere behovet trengs det grundigere undersøkelser og tettere dialog med næringslivet enn det som har vært mulig innenfor rammene av dette utredningsarbeidet. Temaet bør derfor vurderes nærmere i en egen utredning eller et forprosjekt som involverer industrien og virkemiddelapparatet sterkere fra start. I regionen vil både Andøya Space Center (ASC) og et framtidig oljevern- og miljøsenter være relevante kompetansemiljøer knyttet til en mulig etablering av fullskala testaktiviteter. Oljevern- og miljøsenteret er ikke avhengig av at det etableres en stor/fullskala testfasilitet, men vil kunne inngå i og dra nytte av en eventuell slik etablering.

Nødvendige avklaringer og videre arbeid

Senteret vil jobbe med viktige samfunnsutfordringer og resultatene vil komme alle til gode; rent hav, beste praksis på temaene og kompetanse på kompleks problemløsing. Nødvendige avklaringer før en etablering er blant annet tilknytningsform til staten, finansiering og lokalisering. En slik satsing er avhengig av offentlig finansiering, men bør ha muligheter for å utvikle oppdrags- og prosjektfinansiering over tid. Mulig tilknytningsform er statlig selskap med sektorpolitisk mål (kategori 4). Erfaringer fra andre satsinger tilsier at senteret må ha en viss kritisk masse fra start og utvikles over tid. Andre viktige suksessfaktorer er rekruttering og nettverksbygging. Et senter bør derfor plasseres på et sted med gode kommunikasjonsmuligheter og et stort nok bo- og arbeidsmarked for rekruttering.

Til forsiden