St.meld. nr. 11 (2000-2001)

Om forholdet mellom embetsverket, departementenes politiske ledelse og andre samfunnsaktører

Til innholdsfortegnelse

7 Økonomiske og administrative konsekvenser

Regjeringens forslag til karanteneregler for overgang fra politisk ledelse til embetsverk vil ikke ha økonomiske konsekvenser av betydning, da karantenetiden i utgangspunktet innebærer en omplassering. Noe fungeringsgodtgjørelse i perioden vil måtte påregnes, men dette kan ikke medføre krav om ekstra ressurstilførsel. Etter Stortingets behandling av det foreliggende forslag bør eventuelle regler nedfelles i det eksisterende regelverk for permisjoner i staten.

Forslagene knyttet til overgang til andre samfunnsaktører og -interesser forutsetter at det utarbeides sentrale retningslinjer, men lokale arbeidsgivere vil ha hovedansvaret for oppfølging og iverksettelse av endringer i arbeidsavtalene. Arbeids- og administrasjonsdepartementet vil være regelverksforvalter. Denne oppgaven vil kreve noe ressursinnsats fra departementets side, men vil ikke foranledige noe økt ressurtilførsel.

Bruk av karenstid vil kunne utløse økte utgifter i den grad det blir avtalt at staten skal gi de aktuelle ansatte kompensasjon for dette. I tråd med drøftingen i denne meldingen forutsettes det imidlertid at bruk av karenstid vil få et svært begrenset omfang, og det er i utgangspunktet ikke gitt at staten skal gi full lønnskompensasjon for den aktuelle perioden.

Opplysningsplikten for bierverv vil også kreve en egen oppfølging, men heller ikke kreve ekstra ressurstilførsel.

Til forsiden