St.meld. nr. 13 (2007-2008)

Om gjennomføring av råfiskloven og fiskeekspor­tloven i 2005 og 2006

Til innholdsfortegnelse

7 Utdrag av årsmeldingene for Norges Sildesalgslag 2005 og 2006

7.1 Styrets beretning for 2005

Styrets melding og årsregnskap omfatter morselskapet Norges Sildesalgslag og konsernet Norges Sildesalgslag. Konsernet Norges Sildesalgslag består foruten morselskapet, av datterselskapet Sildinvest A/S.

7.1.1 Omsetning og marked

Norges Sildesalgslag fastsetter minstepriser i første hånd etter drøftelser med kjøpernes organisasjoner. Målet for prisarbeidet er å tilstrebe markedsriktige priser. Salgsutvalgene for hhv. konsumråstoff, hermetikkråstoff og mel, olje og fôr er ansvarlige for drøftingene.

Styret har som den viktigste del av sitt arbeid å opprettholde/utvikle omsetningsordninger som sikrer en rasjonell avvikling av fisket, samtidig som det sikrer fisker gode priser, og kjøperne råstoff. Sildelaget søker kontinuerlig å forbedre rutinene rundt auksjonen, og arbeider for at Sildelaget som internasjonal markedsplass for pelagisk råstoff skal fungere best mulig for både land- og sjøside.

Styret er av den oppfatning at hittil er ingen annen omsetningsform dokumentert som mer egnet eller mer samfunnsnyttig enn den form for omsetning av pelagiske fiskeslag som Norges Sildesalgslag organiserer.

I 2005 ble det gjennom laget omsatt 1,8 mill. tonn råstoff, til en samlet verdi av vel 5,8 mrd. kroner. Styret konstaterer med tilfredshet at dette representerer en omsetningsøkning på mer enn 700 millioner kroner i forhold til 2004. Bakgrunn for veksten må først og fremst søkes i bedre priser for både sild og makrell, kombinert med høyere kvoter på sild og økt tilgang på både hestmakrell og lodde til konsum i forhold til året før. For norske fiskere satte fangstverdien ny rekord med 5,2 milliarder kroner.

Utenlandsk fiskers andel av omsetningen målt i verdi, utgjorde ca. 9 %. Andelen til mel & olje utgjorde 10 % av totalomsetningen. Kvantumsmessig utgjorde mel & olje knappe 44 %. Året må som helhet kunne betraktes som et av de bedre årene i pelagisk næring sett fra fiskerhold, og omsetningsmessig det tredje beste året for Norges Sildesalgslag. Styret konstaterer som en konsekvens av bedre priser, at også eksportverdien av pelagiske fiskeslag økte i 2005. Basert på bl.a. Eksportutvalgets statistikker fremgår det at den pelagiske næringen eksporterte for 6,6 milliarder kroner i 2005, inkludert eksport av mel & olje. Dette er 13 -14 % høyere enn året før. Pelagisk nærings andel av norsk sjømateksport utgjør etter dette ca. 19 %. Russland har de siste par årene vært det største enkeltmarkedet for pelagiske fiskeslag. Japan som lenge var størst blir likevel ledende om en i tillegg til direkteeksport plusser på eksport av fisk via Kina. For flere detaljer vises det til kapitlet lenger bak i årsmeldingen om markedet for de pelagiske fiskeslag. Innenfor mel- og oljesektoren startet året med svært lave råstoffpriser. Prisene lå gjennomgående ca 10 øre lavere enn året før. Faktisk må en helt tilbake til 2001 for å finne tilsvarende lavt prisnivå. På bakgrunn av endret eierstruktur i mel- og oljesektoren var det naturlig at styret, og for så vidt mange andre, stilte spørsmål om det lave prisnivået kunne tilskrives mindre konkurranse om råstoffet, eller om årsaken lå i markedsmessige forhold. Styrets vurdering er at konkurransesituasjonen så langt er opprettholdt. Markedet for mel og olje bedret seg kontinuerlig ut over året. Dette ga lite uttelling til norske fiskere da det alt vesentlige av kvantumet ble levert tidlig på året.

Styret ser at en del av fabrikkene bare er i drift noen måneder i året. Dette vil på sikt være problematisk med tanke på en kvalifisert bemanning på fabrikkene og vil helt klart gå ut over de minste fartøyene. Den økte konkurransen har heller ikke i 2005 ført til noen form for sammenslåing av fabrikker, men Måløy-fabrikken lokalisert i Ulvesund, er lagt ned. Styret konstaterer mindre justeringer på enkeltfabrikker, som et resultat av Standardiseringsutvalgets arbeid med å kontrollere at de norske og danske fabrikkene har like konkurransevilkår. Styret ser det som viktig at kontrollen med fabrikkene opprettholdes etter hvert som konkurransen mellom fabrikkene blir sterkere.

7.1.2 Økonomiske forhold

Det er i 2005 omsatt for 5.788 mill kr gjennom Norges Sildesalgslag, mot 5.062 mill kr i 2004. Dette ga en samlet lagsavgift på 43,1 mill kr mot 34 mill kr i 2004. Gjennomsnittlig avgift for omsetning gjennom laget har i 2005 vært 0,75 %, mot 0,67 % i 2004. Lagets samlede driftsinntekter økte fra 40,7 mill kr i 2004 til 50,7 mill kr i 2005. Lagets samlede driftskostnader gikk ned fra 52,1 mill kr i 2004 til 47,9 i 2005.

Forvaltningen av lagets formue og likvide midler innbrakte netto 24,8 mill kr i 2005, mot 17,4 i 2004. Urealisert kursgevinst er i løpet av 2005 økt med 6,6 mill kr. Ved utgangen av 2005 hadde laget en urealisert kursreserve i sin verdipapirportefølje på 13,2 mill kr.

Samlet viser lagets regnskap for 2005 et overskudd før skatt på 27,6 mill kr, mot 6,1 mill kr i 2004. Ved utgangen av 2005 hadde Norges Sildesalgslag en samlet bokført egenkapital på 180,5 mill kr, mot 157,3 mill kr i begynnelsen av året.

Konsernet Norges Sildesalgslag hadde i 2005 et driftsresultat på 19,7 mill kr mot et driftsunderskudd på 4,7 mill kr i 2004. Under «andre inntekter» er vist hvordan til sammen 15,2 mill kr, etter godkjenning fra Kyst- og Fiskeridepartementet er dekket av inntrukne midler ihht Råfiskloven, samt av avviklingsmidler fra Prisreguleringsfondet for Sild. Konsernets netto finansposter var en inntekt på 24,3 mill kr i 2005, mot 13,3 mill kr i 2004.

Konsernet hadde i 2005 et overskudd før skatt på 44 mill kr, mot 8,6 mill kr i 2004. Ved utgangen av 2005 hadde konsernet en samlet bokført egenkapital på 128,6 mill kr, mot 88,8 mill kr i begynnelsen av året.

Forutsetningen om fortsatt drift er til stede, og årsregnskapet for 2005 er satt opp under denne forutsetningen.

7.1.3 Arbeidsmiljø, bemanning og organisering

Laget har en godt motivert stab og arbeidsmiljøet må betegnes som godt. I henhold til gjeldende lover og forskrifter fører laget oversikt over totalt sykefravær blant de ansatte. I 2005 var det totale sykefraværet 3,7 % (2 % i 2004). For øvrig påvirker ikke lagets virksomhet det ytre miljø.

Ved årets utgang var det i Norges Sildesalgslag 40 årsverk. I tillegg kommer 2 årsverk i Sildinvest. I løpet av året er staben redusert med 1 årsverk ved naturlig avgang. Alle de ansatte er lokalisert i Bergen, bortsett fra kontrollavdelingens medarbeidere (5). Kvinneandelen var ved årets utgang 33 %. I styret var kvinneandelen 8 %.

7.1.4 Datterselskaper

Lagets aktivitet utover førstehåndsomsetningen er i samsvar med lagets vedtekter organisert i et eget selskap, Sildinvest AS. Sildinvest AS eier eiendommer og aksjer i andre virksomheter.

Styret redegjorde i sin melding for 2004 om at Silfas AS med datterselskaper var avviklet. I 2005 er selskapene også formelt oppløst og slettet.

Virksomheten i Sildinvest AS er etter dette begrenset til eiendomsvirksomhet og eie av minoritetsposter i andre selskaper. Sildinvest AS og konsernet Sildinvest hadde begge et ordinært resultat før skatt på 1,2 mill kr.

7.1.5 Oppfølging av Representantskapets vedtak 2. – 3. juni 2005

I forbindelse med Representantskapets vedtak i juni i år er det fire saker som særlig har satt krav til oppfølging:

1. Kostnadsreduserende tiltak - organisering av laget

Styret har gjennom utarbeidelse av en egen Handlingsplan 2006 som ble vedtatt av styret i desember, opprettholdt arbeidet med generell oppfølging av det Representantskapet i sitt vedtak i juni 2004, la vekt på.

2. Den blå åker - St.meld. 19 (2004-2005)

Representantskapets vedtak i saken var i hovedsak en refleksjon over den status som ble gitt og de bakenforliggende forhold. Styret har fulgt dette arbeidet opp i tråd med forutsetningene, i samarbeid med både landsiden og norske myndigheter.

3. Ressurssituasjonen i pelagisk sektor

Foruten å kommentere ressurssituasjonen som den er, la Representantskapet vekt på at Norges Sildesalgslag fortsatt skal være en aktiv og sentral næringsaktør til fremme for de pelagiske ressursene og for sikring av bærekraftig utvikling. I arbeidet med strategioppfølging og handlingsplan, har dette vært en føring for arbeidet.

4. Marked og Markedsanalyse

Representantskapet uttalte at det er en oppgave for Norges Sildesalgslag å bidra til markedsforståelse og at det settes større fokus på markedsarbeid utover ren markedsføring. Representantskapet ba i vedtaket styret sørge for at laget bidrar med nødvendige ressurser for et slikt arbeid og at det i denne forbindelse tas initiativ til et samarbeid med særlig EFF og FHL. I budsjettet for 2006 er dette fulgt opp, og et arbeid er startet for å øke markedskunnskapen og forbedre rapporteringen knyttet til fakta av markedsmessig/ prisdannende betydning.

7.1.6 Styrets arbeid

Styret hadde seks møter i løpet av 2005, - inklusive konstituerende møte i juni, samt 4 møter i Styrets arbeidsutvalg. Som hovedsaker kan nevnes:

  • Prosjektet som ble igangsatt i 2005 som et resultat av Representantskapets vedtak i 2004 om kostnadsreduserende tiltak,

  • Endelig avvikling av Silfas – dekning av underbalanse,

  • St.meld. 19 (2004-2005) «Den blå Åker», - herunder rammer og betingelser knyttet til langsiktige kontrakter, og arbeidet med et meklingsinstitutt,

  • Fangstopplysninger og graden av offentlighet, bl.a. Sildelagets rolle i forhold til egne nettsider,

  • Landingsforbud av NVG-sild i utlandet, søksmål og erstatningskrav.

Prosjektet rundt kostnadsreduserende tiltak munnet ut i en egen sak som ble fremmet for Representantskapet i 2005, hvoretter det ble arbeidet frem en Handlingsplan for 2006 basert på Strategien fra 2004 med de tillegg Prosjektet i 2005 fremkom med. Handlingsplanen ble vedtatt på styremøtet i desember og vil bli gjenstand for oppfølging. Handlingsplanen og status i arbeidet vil i sin tur danne grunnlag for en ny strategigjennomgang når styret finner det aktuelt.

Styret ser ellers, i likhet med i fjor, med tilfredshet på det arbeid som er blitt gjort omkring avvikling av SILFAS. Det har vært en fast linje for styrets arbeid at laget skal stå for en effektiv omsetning som skal sikre fiskerne gode priser, gode betalingsbetingelser og like muligheter innenfor omsetningssystemene. Styret vil likevel rette oppmerksomhet mot stadig nye krav til fleksibilitet og optimalisering når det gjelder omsetningsformer. I denne forbindelse minner styret om Stortingsmeldingen «Den blå Åker». Styret konstaterer så langt at det har vært en konstruktiv dialog både med landsiden og norske myndigheter og vil på sin side sørge for at nødvendige næringsfremmende tiltak blir iverksatt fra lagets side.

Styret ser det som en klar oppgave å opprettholde konkurransekraften til den pelagiske markedsplassen. Etter styrets oppfatning omfatter ikke dette bare den rene omsetning, men også det omkringliggende apparat som skal til for å oppfylle de mål som er lagets strategi. Et tjenlig salgslag kan kun opprettholdes ved å satse på høy standard både overfor lagets medlemmer, kjøperne av pelagisk råstoff og vis-á-vis de samfunnsmessige oppgaver laget er satt til å skjøtte.

Styrets medlemmer, foruten medlemmer fra salgsutvalgene ble i 2005 gitt anledning til å delta på markedsrettede reiser for bedre å gjøre seg kjent med forholdene i våre største, pelagiske markeder. Slike reiser profilerer dessuten laget godt ute. Representanter har i løpet av året besøkt både Russland, Kina, Japan. Det er ellers flere år siden styret har vært på reiser av denne art.

Reiser skaper kontakt, og god kontakt og godt samarbeid er for styret nøkkelord. Laget er avhengig av god kontakt ikke bare med medlemmene, men også med våre kjøpere og myndigheter. Derfor vil det i løpet av 2006 bli gjennomført en spørreundersøkelse som har til oppgave å belyse hvordan lagets tjenester verdsettes av brukerne. En slik undersøkelse sikrer nødvendig og verdifull tilbakemelding for at Norges Sildesalgslag skal kunne yte den beste service.

Styret vil til slutt takke medlemmer, faglag, kjøpere, myndigheter, andre forbindelser og ansatte for et godt og konstruktivt samarbeid i 2005.

7.2 Styrets beretning for 2006

Styrets melding og årsregnskap omfatter morselskapet Norges Sildesalgslag og konsernet Norges Sildesalgslag. Konsernet Norges Sildesalgslag består foruten morselskapet, av datterselskapet Sildinvest A/S.

7.2.1 Omsetning og marked

Norges Sildesalgslag fastsetter minstepriser i første hånd etter drøftelser med kjøpernes organisasjoner. Det er salgsutvalgene for hhv. konsumråstoff, hermetikkråstoff og mel, olje og fôr som er ansvarlige for drøftingene. Målet for prisarbeidet er å tilstrebe markedsriktige priser.

Styret har som den viktigste del av sitt arbeid å opprettholde/utvikle omsetningsordninger som sikrer en rasjonell avvikling av fisket, samtidig som de sikrer fisker gode priser, og kjøperne råstoff. Sildelaget søker kontinuerlig å forbedre rutinene rundt auksjonen. I dette ligger også at relevant informasjon gjøres tilgjengelig. Det arbeides hele tiden for at Sildelaget som internasjonal markedsplass for pelagisk råstoff skal fungere best mulig for både land- og sjøside. Styret er av den oppfatning at hittil er ingen annen omsetningsform dokumentert som mer egnet eller mer samfunnsnyttig enn den form for omsetning av pelagiske fiskeslag som Norges Sildesalgslag organiserer.

I 2006 ble det gjennom laget omsatt vel 1,6 mill. t råstoff, til en samlet verdi av 4,8 mrd. kroner. Styret konstaterer at dette representerer en omsetningsnedgang i størrelseorden 1 mrd. kroner sammenlignet med 2005 som ble regnet som et svært godt år. Mindre volum, særlig fravær av lodde kombinert med lavere priser spesielt på sild og makrell, forklarer denne nedgangen i 2006. Utenlandsk andel av omsetningen målt i verdi, utgjorde ca. 11 %. Knappe 0,5 % var utenlandske fartøy solgt via laget til utenlandske kjøpere.Andelen til mel & olje utgjorde vel 20 % av totalomsetningen, en relativt betydelig oppgang i forhold til 2005. Kvantumsmessig utgjorde mel & olje vel 46 %. Året må som helhet, til tross for nedgangen sammenlignet med 2005, kunne betraktes som et relativt godt år. Men for enkeltgrupper har likevel prisreduksjonen slått merkbart ut.

Styret konstaterer som en konsekvens av lavere priser, at også eksportverdien av pelagiske fiskeslag gikk tilbake i 2006. Basert på Eksportutvalgets statistikker fremgår det at den pelagiske næringen eksporterte for knappe 5,5 mrd. kroner i 2006, inkludert mel & olje. Dette er en nedgang på nesten 20 % i forhold til året før. Ettersom verdien av norsk sjømateksport steg i forhold til 2005, mens pelagisk gikk tilbake, medfører dette den laveste eksportandelen innenfor pelagisk på svært mange år.

Pelagisk nærings andel av norsk sjømateksport utgjorde vel 15 % i 2006.

Russland har de siste par årene vært det største enkeltmarkedet for pelagiske fiskeslag, særlig sild, og uroen sist høst omkring et mulig importforbud virket forstyrrende på markedet. Japan utgjør sammen med Kina et enormt viktig makrellmarked og viste betydelig tilbakegang i 2006. Signaler fra Japan om større egenfangster av makrell av god kvalitet, bidro sterkt til forvirring og etterfølgende kraftig prisnedgang, høsten 2006. For detaljer vises det til kapitlet lengre bak i årsmeldingen om markedet for de pelagiske fiskeslag.

Styret konstaterer at kvantumet til mel- og oljeanvendelse har gått ned de seinere årene. I 2002 var kvantumet NSS omsatte til mel- og oljeanvendelse 1.349.500 t mot 762.000 t i 2006. Mesteparten av råstoffet ble levert i Norge, men noe norskfanget råstoff ble også levert til UK, Færøyene og Island, spesielt lodde og kolmule. Råstoffprisene i auksjonen har variert sterkt ut fra tilgangen på råstoff. Styret konstaterer at prisene i auksjonen i perioder var mye høyere enn minstepris, og samlet auksjonstillegg i løpet av året kom opp i 204 mill. kroner. Den delen av flåten som fikk mest glede av auksjonstillegget, var også dette året fartøyene med størst mobilitet og følgelig størst utbudsområde.

Tromsøfabrikken har ikke vært i drift de siste årene og har varslet at den mest sannsynlig kommer til å legge ned for godt. Norges Sildesalgslag har vært i kontakt med eierne i forsøk på å få dem til å fortsette driften. En nedlegging vil på sikt være problematisk med tanke på omsetning for de minst mobile fartøyene. Omsetningen i Nord-Norge byr på store utfordringer i sesongen med hovedsakelig bare èn fabrikk i drift. Økt filetering på konsumsiden fører til så stor mengde annenhåndsavskjær som leveres til mel- og oljefabrikkene at dette har belastet hele kapasiteten i Nord-Norge.

Konsentrasjonen på eiersiden har økt ytterligere i 2006 ved at Welcon Gruppen har kjøpt Karmsund Fiskemel. Både Welcon og United Fish Products har planer om å starte opp hver sin nye fabrikk i Irland for å være nærmere kolmulefeltene.

Året 2006 var det første hele året med utprøving av langsiktige leveringsavtaler. Ordningen skal evalueres sommeren 2007. I løpet av året ble det levert 195.000 t med leveringsavtaler til mel- og oljeanvendelse med en snittpris på kr 1,25, ferdig avregnet, mot knappe 560.000 t uten avtale til en snittpris på kr 1,32.

Norge inngikk i desember 2005 en kyststatsavtale om kolmule med EU, Færøyene og Island der det ble avtalt at Norge i 2006 fikk en total kolmulekvote på 607.342 t. Av dette kunne 320.189 t fiskes i EU farvann. Av totalkvoten ble det avsatt en kvote på 133.615 t spesielt til industritrål og nordsjøtrål.

Det var i 2006 ekstra oppmerksomhet på bifangst etter at kolmulekvotene ble satt.

Styret konstaterer at det fortsatt er viktig at Standardiseringsutvalget opprettholder kontrollen med fabrikkene for at konkurransevilkårene skal være like, både for de norske og danske fabrikkene.

7.2.2 Økonomiske forhold

Det er i 2006 omsatt for 4.840 mill. kr gjennom Norges Sildesalgslag, mot 5.788 mill. kr i 2005. Dette ga en samlet lagsavgift på 33,1 mill. kr mot 43,1 mill. kr i 2005. Gjennomsnittlig avgift for omsetning gjennom laget har i 2006 vært 0,69 %, mot 0,75 % i 2005. Lagets samlede driftsinntekter ble redusert fra 50,7 mill. kr i 2005 til 40,5 mill. kr i 2006.

Lagets samlede driftskostnader økte fra 47,9 mill. kr i 2005 til 49,1 i 2006.

Forvaltningen av lagets formue og likvide midler innbrakte netto 11,4 mill. kr i 2006, mot 24,8 i 2005. Urealisert kursgevinst er i løpet av 2006 økt med 15,1 mill. kr. Ved utgangen av 2006 hadde laget en urealisert kursreserve i sin verdipapirportefølje på 28,3 mill. kr.

Samlet viser lagets regnskap for 2006 et overskudd før skatt på 2,9 mill. kr, mot 27,6 mill. kr i 2005. Ved utgangen av 2006 hadde Norges Sildesalgslag en samlet bokført egenkapital på 182,2 mill. kr, mot 180,5 mill. kr i begynnelsen av året.

Konsernet Norges Sildesalgslag hadde i 2006 et driftsresultat på 9,5 mill. kr mot 19,7 mill. kr i 2005. Konsernets netto finansposter var en inntekt på 10,3 mill. kr i 2006, mot 24,3 mill. kr i 2005.

Konsernet hadde i 2006 et overskudd før skatt på 19,8 mill. kr, mot 44 mill. kr i 2005. Ved utgangen av 2006 hadde konsernet en samlet bokført egenkapital på 142,6 mill. kr, mot 128,6 mill. kr i begynnelsen av året.

Forutsetningen om fortsatt drift er til stede, og årsregnskapet for 2006 er satt opp under denne forutsetningen.

7.2.3 Arbeidsmiljø, bemanning og organisering

Laget har en godt motivert stab og arbeidsmiljøet må betegnes som godt. I henhold til gjeldende lover og forskrifter fører laget oversikt over totalt sykefravær blant de ansatte. I 2006 var det totale sykefraværet 3,7 % (3,7% i 2005). For øvrig påvirker ikke lagets virksomhet det ytre miljø.

Ved årets utgang var det i Norges Sildesalgslag 39,3 årsverk. I tillegg kommer 2 årsverk i Sildinvest. Alle de ansatte er lokalisert i Bergen, bortsett fra kontrollavdelingens medarbeidere (5). Kvinneandelen var ved årets utgang 34 %. I styret var kvinneandelen 8 %.

7.2.4 Datterselskaper

Lagets aktiviteter utover førstehåndsomsetningen er i samsvar med lagets vedtekter organisert i et egen selskap, Sildinvest AS. Virksomheten omfatter eiendomsvirksomhet og eierandeler i andre selskaper. Sildinvest AS gjennomførte i 2006 fusjon med datterselskapet Skudeviga Eiendom AS. Det fusjonerte selskapet hadde i 2006 et ordinært resultat før skatt på 16,9 mill. kr.

7.2.5 Oppfølging av Representantskapets vedtak 8. - 9. juni 2006

I forbindelse med Representantskapets vedtak i juni i år er det noen saker som har satt særlig krav til oppfølging:

1. Profilundersøkelsen

I vedtaket oppfordret Representantskapet styret til å fortsette sitt arbeid slik dagens Strategi- og Handlingsplan skisserer. Vedtaket fordret ikke noe utover at den handlingsplan som er utarbeidet, følges opp som planlagt. Profilundersøkelsen gav til dette arbeidet nyttige signaler om hva brukerne regner som viktige.

2. Langsiktige avtaler

Representantskapet uttrykte stor tilfredshet med måten styret og administrasjon har håndtert saken om langsiktige avtaler. I vedtaket vektla Representantskapet at styret må ha alle fullmakter for å kunne «manøvrere i et terreng som hele tiden endrer seg». Styret blir oppfordret til å arbeide videre med å utvikle tidsriktige omsetnings–

systemer, og spesielt nevnes det at auksjonering av råstoff på langsiktige kontrakter må ha et fokus for utprøving i testperioden. Igjen ligger Representantskapets vedtak innenfor det som Handlingsplanen omhandler. Prøveordningen med langsiktige avtaler ble, etter oppfordring fra FHL, for øvrig avviklet ved nyttårstider når det gjelder konsum.

3. Trygg og sunn sjømat

I vedtaket tok Representantskapet bl.a. til orde for at Norges Sildesalgslag bør påta seg en rolle når det gjelder håndtering av krav til sporbarhet. Som en nødvendig del av sunn og trygg sjømat, ligger også et behov for at en tilhørende dokumentasjon blir utarbeidet og gjort tilgjengelig. Også medvirkning til å sette sunt kosthold på dagsorden legger Representantskapet vekt på, og mener at laget har en rolle her. Også dette vedtaket ligger innenfor de rammer som Handlingsplanen setter, og styret har fulgt dette opp i sitt arbeid.

4. Ressurssituasjonen i pelagisk sektor

Representantskapet la i sitt vedtak om ressurssituasjonen bl.a. vekt på at styret må være oppmerksom på de omsetningsmessige utfordringer et endret vandringsmønster for NVG-sild kan innebære. Representantskapet anmodet i vedtaket dessuten myndighetene om å arbeide for å styrke forskningsinnsatsen for makrell. De omsetnings-messige utfordringer som følger av endret vandringsmønster, faller naturlig inn under den ovenfor omtalte Handlingsplanen der viderutvikling av markedsplassen er et vesentlig punkt. Styret og administrasjon arbeider med hvordan det er mulig å påskynde myndighetenes prioritering av forskning på makrellbestanden i Nordsjøen.

5. Fastsettelse av avgift til laget

Representantskapet vedtok å senke avgiften 0,1 prosentpoeng til 0,65% (0,45%). Vedtaket ble umiddelbart fulgt opp og godkjent av FKD. Ny avgift ble iverksatt fra 15. juni 2006.

7.2.6 Styrets arbeid

Styret hadde seks møter i løpet av 2006, - inklusive konstituerende møte i juni, samt tre møter i Styrets arbeidsutvalg. Årets styresaker har ikke vært preget av de store og tunge sakene, ettersom det i stor grad har vært mest operativ drift som har dominert saksfremleggene.

  • Som noen av hovedsakene ellers, kan nevnes:

  • Budsjettarbeid og tilhørende prosess

  • Langsiktige avtaler

  • Miljømerking og Sporbarhet

  • Profilundersøkelsen våren 2006

  • Diverse høringssaker

  • Gjennomgang og oppdatering av Handlings­planen

  • Nye web-sider

En del av disse sakene har også vært oppfølgingssaker i forhold til Representantskapets vedtak. Det skal tilføyes i forbindelse med gjennomgang av Handlingsplanen at dette er en fast post i styrets arbeid, og at en i løpet av 2007 også vil vurdere en oppdatering av lagets overordnede strategi som ikke har vært gjennomgått systematisk siden 2004.

Styret har fulgt arbeidet med nye nettsider med interesse, ettersom styret konstaterer at informasjon via nettet og andre elektroniske hjelpemidler blir stadig viktigere for både fisker og kjøpers daglige virksomhet. Det vises i denne forbindelse til en egen rapportering fra lagets informasjonsarbeid lengre bak i årsmeldingen.

I alt styret foretar seg rettes det inn mot en fast linje hvor laget skal stå for effektiv omsetning som sikrer fiskerne gode priser, gode betalingsbetingelser og like muligheter innenfor omsetningssystemene. Styret er i et tilbakeblikk på året, fornøyd med at det hele tiden har vært en konstruktiv dialog både med landsiden og norske myndigheter, og vil sørge for at denne gode dialogen opprettholdes for å sikre en god felles næringsutvikling. Styret ser det som en prioritert oppgave å opprettholde konkurransekraften til den pelagiske markedsplassen. Etter styrets oppfatning omfatter ikke dette bare den rene omsetning, men også det omkringliggende apparat som skal til for å oppfylle de mål som er lagets strategi. Et tjenlig salgslag kan kun opprettholdes ved å satse på høy standard både overfor lagets medlemmer, kjøperne av pelagisk råstoff og vis-á-vis de samfunnsmessige oppgaver laget er satt til å skjøtte. I dette feltet er informasjonsarbeidet en stadig viktigere faktor.

Styret vil til slutt takke medlemmer, faglag, kjøpere, myndigheter, andre forbindelser og ansatte for et godt og konstruktivt samarbeid i 2006.

Til forsiden