St.meld. nr. 13 (2007-2008)

Om gjennomføring av råfiskloven og fiskeekspor­tloven i 2005 og 2006

Til innholdsfortegnelse

3 Utdrag av årsmeldingene for Sunnmøre og Romsdal Fiskesalslag 2005 og 2006

3.1 Styrets beretning for 2005

3.1.1 Virksomheten

Sunnmøre og Romsdal Fiskesalslag (Surofi) ble stiftet den 24. juli 1945 og driver førstehåndsomsetning av hvitfisk og skalldyr med hjemmel i Lov om omsetning av råfisk (råfiskloven) av 1952. I tillegg til salgsvirksomheten ivaretar Surofi også ulike kontrolloppgaver, innkreving av offentlige avgifter og driver også en betydelig informasjonsvirksomhet.

Alle fiskere og rederier fra Sunnmøre og Romsdal som omsetter fisk gjennom Surofi, er medlemmer av salgslaget.

Surofi har hovedkontor i Ålesund, med avdelingskontorer i Bud og Fosnavåg. På representanskapsmøte den 30.04.2005 ble det besluttet å avvikle de to avdelingskontorene. Dette vil bli gjennomført den 30.06.2006.

Styret bekrefter at det er grunnlag for fortsatt drift, og årsregnskapet er avgitt under den forutsetning.

3.1.2 Omsetning og marked

Etter flere år med synkende omsetning snudde dette i 2005. Før året var omme hadde Surofi nådd ny omsetningsrekord, med totalt 2,140 mill. kr., en økning på hele 640 mill. kr. eller 43 % fra 2004. Den forrige omsetningsrekorden var fra 1999 og ble slått med 91 mill. kr.

Av den totale omsetningsverdi utgjorde landinger fra utenlandske fartøy 91 mill. kr. (4,2 %). Tilsvarende i 2004 var 44 mill. kr. (2,9 %).

Årsaken til den gode omsetningsutviklingen i 2005 er en god bestandssituasjon og tilfredsstillende kvoter på de fleste arter av hvitfisk, en god markedsutvikling for fisk i mange eksportmarkeder og et stort og konkurransedyktig kjøperkorps i Surofis distrikt, som gjør det økonomisk interessant for fiskeflåten å lande fisken i området.

Omsatt kvantum (omregnet i rund vekt) kom i 2005 opp i vel 227.000 tonn mot 173.000 i 2004, en økning på 54.000 tonn eller 31 %. Sei står alene for mer enn halvparten av totalkvantumet og er også det fiskeslaget som har økt mest i 2005. Et godt seifiske og stor etterspørsel etter sei fra kjøperne forklarer den sterke veksten. Det er også en betydelig kvantumsvekst for torsk, reke, lange, brosme og hyse.

Prisene har også gjennomgående vist positiv utvikling. I gjennomsnitt var prisveksten i 2005 på knapt 9 %. Prisene var i flere år nedadgående, men snudde i 2004. Det er gledelig at veksten også fortsatte i 2005, selv om prisnivået gjennomgående fortsatt er lavere enn for noen år siden.

Av de fiskeslag som betyr mest i vårt distrikt, var det en prisøkning på sei på 15 %, på hyse hele 21 % og på torsk en mer beskjeden økning på vel 3 %. For reke konstaterer vi at prisene fortsatt er svært lave på industrireke.

Omsetningssituasjonen har gjennom hele året vært tilfredsstillende. Det er svært stor interesse for frossen fisk både fra produsenter og tradere. For fersk fisk er det for enkelte fiskeslag i perioder færre aktuelle kjøpere enn ønskelig uten at dette i 2005 har skapt større problemer. Det har ikke på noe tidspunkt vært behov for reguleringer og minsteprisene, som ble forhandlet frem med kjøperorganisasjonene i januar 2005, har stått uendret gjennom hele året.

Styret er totalt sett svært tilfreds med omsetningsutviklingen i 2005. Selv om flåten også i 2005 har fått økte kostnader, særlig på drivstoff, er det grunn til å forvente at mange fartøy og rederi har oppnådd bedre økonomiske resultater enn i de foregående år. Styret uttrykker imidlertid bekymring for situasjonen innenfor rekeflåten.

3.1.3 Økonomisk stilling og resultat

Surofi har gjennom flere år hatt svake resultater, blant annet som følge av synkende omsetning. Derfor igangsatte styret en omfattende omstillingsprosess med sikte på å redusere driftskostnadene. De viktigste tiltakene som ble besluttet var å samle virksomheten i Ålesund og satse på nye datasystemer for å effektivisere driften. Styret gjennomfører disse tiltakene i henhold til vedtatte planer, som vil gi effekt utover i 2006.

Representantskapet vedtok i 2005 også, som ledd en samlet plan for å forbedre salgslagets økonomiske situasjon, å øke lagsavgiftene på frossen fisk. Endringene ble iverksatt fra 01.05.2005.

Økt omsetning og økte lagsavgifter har bidratt til økte inntekter i 2005. Provisjonsinntektene utgjorde 13,3 mill. kr., en økning på 4,2 mill. kr. Provisjonen utgjorde i gjennomsnitt 0,62 % av omsetningen, mot 0,61 % i 2004.

Andre driftsinntekter omfatter i hovedsak inndratte midler fra kvotekontrollen. Disse inntektene benyttes til å finansiere kontrollvirksomheten som salgslaget utfører i henhold til bestemmelser i saltvannsfiskeloven. Til og med regnskapet for 2004 har det vært et etterslep i inntekts- og kostnadsføring på 3 år. Dette har sammenheng med at forskriften gir anledning til å fremføre overskudd på inndratte midler i inntil 3 år. Dette har Surofi praktisert slik at både inndratte midler og tilhørende kostnader for de enkelte år har vært fremført i 3 år. En slik praksis kan imidlertid bare følges så lenge verdien av inndratte midler er høyere enn de tilhørende kontrollkostnadene. Verdien av inndratte midler har gått nedover de senere år, og dekker nå ikke lenger kontrollkostnadene i de enkelte år. Styret har derfor i samråd med revisor besluttet at det i regnskapet for 2005 skal foretas en samlet inntektsføring av inndratte midler for årene 2002 – 2005, som totalt utgjør vel 2,5 mill. kr., samtidig som tilhørende kontrollkostnader også kostnadsføres.

Driftskostnadene utgjorde 19,0 mill. kr. mot 15,6 mill. kr. i 2004. Kostnader i den ordinære driften er i henhold til budsjett, men regnskapet er belastet med ekstraordinære kostnader av engangskarakter som i sin helhet forklarer økningen fra 2004.

For det første er det som nevnt ovenfor foretatt en samlet kostnadsføring av kontrollkostnader for årene 2002 – 2005 (parallelt med tilhørende inntektsføring av inndratte midler). Disse kontrollkostnadene utgjør 2,7 mill. kr., hvorav 2,0 mill. kr. er ekstraordinære.

I forbindelse med omstillingsprosessen vil bemanningen bli redusert med totalt fire ansatte (3,5 årsverk), hvorav to går av med førtidspensjon (AFP) og to har fått innvilget sluttpakke som følge av kontorsammenslåing og omorganisering. Kostnadene for pensjonsavtalene og sluttpakkene er i sin helhet belastet regnskapet for 2005 med ca 1,3 mill. kr. Nedbemanningsprosessen vil medføre at vi i 2006 vil ha en lavere kostnadsbase, slik at overskudd kan oppnås selv om omsetningen skulle gå ned fra 2005.

Én av ferskfisk-kjøperne i distriktet gjennomførte i fjor en akkord, som påførte Surofi et tap på ca kr 270.000. Utover dette har det ikke oppstått tap av noe omfang i 2005. Det er videre gitt et lån på kr 300.000 til selskap som har gjort investeringer i nøytralt mottaksanlegg for ferskfisk. Lånet er usikret og selskapet har i øyeblikket en uavklart finansiell situasjon. Styret vurderer det både av denne årsak og på grunn av den økte omsetningen som ønskelig å ha en noe større støtpute mot tap. Styret foreslår derfor at det avsettes totalt kr 500.000,- til økning av delkrederefondet, slik at dette ved utgangen av 2005 til sammen utgjør 1 mill. kr.

Netto finansinntekter har gått noe ned fra 2004 som følge av det lave rentenivået og mindre utestående hos kjøpere utover forfall.

Årsresultatet etter skatt viser et underskudd på 1,3 mill. kr. Styret foreslår at årsunderskuddet dekkes av selskapets egenkapital.

Egenkapitalen var ved årets slutt 49,0 mill. kr., tilsvarende 26 % av totalkapitalen. Styret vurderer egenkapitalen som tilfredsstillende, men legger betydelig vekt på å oppnå lønnsom drift fremover for å unngå at egenkapitalen reduseres videre.

3.1.4 Finansiell risiko

Surofi har i store deler av året betydelige utestående fordringer til kjøpere. Disse er normalt fullt ut sikret med bankgarantier. Avvik kan forekomme dersom leveransene er større enn innmeldt kvantum eller at det i hektiske sesonger kan være vanskelig å ha en fullt ut oppdatert oversikt over enkeltkjøperes saldo. Det arbeides med å etablere bedre datasystem slik at den finansielle kontrollen innenfor kredittområdet kan forbedres.

Surofi har ved årets slutt en arbeidskapital på vel 45 mill. kr. Denne benyttes til å finansiere utestående fordringer til kjøperne. I tillegg er det etablert en avtale med vår bankforbindelse med en driftsfinansieringsramme på 50 mill. kr. Likviditeten har gjennom hele året vært god. Driftskreditten har ikke vært benyttet. Styrets inntrykk er at kjøperkorpset gjennomgående har bedret sin økonomi de siste par årene, slik at oppgjør for kjøpt fisk går raskere og enklere enn tidligere.

Surofi er direkte utsatt for markedssvingninger, siden provisjonsinntektene beregnes som prosent av omsetningsverdien. Endringer i landet kvantum og prisnivå har derfor stor betydning for inntekter og resultat. Styret har som nevnt iverksatt en plan for å senke kostnadsnivået slik at det kan oppnås positivt resultat med et lavere omsetningsnivå enn det som ble oppnådd i 2005.

3.1.5 Arbeidsmiljø og ytre miljø

Bemanningen er i løpet av 2005 redusert fra 18 til 16 ansatte, og vil bli ytterligere redusert med to ansatte i løpet av 2006. Styret legger vekt på en god dialog med de ansatte og tillitsvalgte i den omstillingsprosess som er under gjennomføring og uttrykker stor tilfredshet med den konstruktive holdningen de ansatte har hatt i dette arbeidet.

Sykefraværet var i 2005 5,2 %, som er en nedgang fra 6,5 % i 2004. Det har heller ikke i 2005 vært noen personskader.

Surofis virksomhet forurenser ikke det ytre miljø.

3.1.6 Likestilling

Pr 31.12.2005 består bemanningen av 9 kvinner og 7 menn. Styrets 9 medlemmer er alle menn. Styret er opptatt av å stimulere til rekruttering og kompetanseutvikling av kvinner til høyere stillinger og styreverv innenfor næringen, men konstaterer at det generelt er svært lav kvinneandel i næringen, spesielt i flåteleddet. Det er derfor en lang vei frem til bedre kjønnsmessig balanse.

3.1.7 Fremtidsutsikter

Styret forventer at den gode utviklingen vi har oppnådd i 2005 vil vedvare også i 2006. Bestands- og kvotesituasjonen for hvitfisk er fortsatt tilfredsstillende. Etterspørselen etter fiskeprodukter i ulike eksportmarkeder viser positiv utvikling. Styret forventer likevel at omsetningen vil bli lavere i 2006 enn rekordnivået i 2005. Som følge av lavere driftskostnader, forventes likevel et positivt årsresultat for 2006.

Styret vil takke fiskere, kjøpere og offentlige fiskerimyndigheter for et godt samarbeid også i 2005.

3.2 Styrets beretning for 2006

3.2.1 Virksomheten

Sunnmøre og Romsdal Fiskesalslag (Surofi) ble stiftet den 24. juli 1945 og driver førstehåndsomsetning av hvitfisk og skalldyr med hjemmel i Lov om omsetning av råfisk (råfiskloven) av 1952. I tillegg til salgsvirksomheten ivaretar Surofi også ulike kontrolloppgaver, innkreving av offentlige avgifter og driver også en betydelig informasjonsvirksomhet.

Alle fiskere og rederier fra Sunnmøre og Romsdal som omsetter fisk gjennom Surofi, er medlemmer av salgslaget.

Surofi har hovedkontor i Ålesund. Avdelingskontorene i Bud og Fosnavåg ble i tråd med representantskapets vedtak fra 2005, avviklet i løpet av første halvår 2006.

Styret bekrefter at det er grunnlag for fortsatt drift, og årsregnskapet er avgitt under den forutsetning.

3.2.2 Omsetning og marked

For andre år på rad ble det satt omsetningsrekord i Surofi. Totalt ble det omsatt fisk og fiskeprodukter for 2,259 mill. kr., en oppgang på 119 mill. kr. (5,6 %) fra 2005. I løpet av de to siste år har omsetningen gått opp med til sammen 50 % fra bunnåret i 2004.

Av den totale omsetningsverdi utgjorde landinger fra utenlandske fartøy 88 mill. kr. (3,9 %). Tilsvarende i 2005 var 91 mill. kr. (4,2 %).

Årsaken til omsetningsveksten i 2006 er i hovedsak prisøkning på de viktigste hvitfiskeslag. I gjennomsnitt har førstehåndsprisen pr kg rundfisk omsatt i Surofis distrikt gått opp med nær 12 %. Prisene på hvitfisk har generelt vært stigende siden 2003 etter en periode med kraftig fall.

Prisen på sei og hyse har i 2006 gått opp med rundt 25 %, mens prisen på torsk har økt med 16 %. Førstehåndsprisen på torsk er den høyeste vi har observert i det siste tiåret. Selv med sterk prisvekst på sei og hyse gjennom de siste par årene har vi på disse fiskeslagene fortsatt et stykke igjen til rekordnivået for en del år tilbake.

I kvantum har landingene i distriktet blitt noe redusert i 2006, men kvantumet på 215 000 tonn (omregnet i rundvekt) er likevel det nest høyeste siden 1996. Mesteparten av nedgangen i 2006 er på reke. Markedssituasjonen på reke har vært vanskelig i flere år. Dette har ført til nedgang i antall fartøy og mindre fiske. Det er også litt nedgang i landingene av torsk, sei og blåkveite, men dette kompenseres langt på vei av økning på hyse og uer. For hvitfisk samlet er det derfor bare en beskjeden nedgang i kvantum.

Sei er det viktigste fiskeslaget for Surofis omsetning. Sei står alene for 35 % av den totale omsetningen, med en omsetning på nær 800 mill. kr. Dette er en fordobling i løpet av de to siste år. En stabilt god kvotesituasjon, kombinert med økende kjøpsinteresse fra viktige eksportmarked både til klippfisk og andre anvendelser, har gitt grunnlag for denne veksten i sei-omsetningen.

Det har også i 2006 i all hovedsak vært en god omsetningssituasjon. For frossen fisk har det vært stor kjøpsinteresse både fra produsenter og tradere. For fersk fisk er det nå også en bra dekning med kjøpere i de ulike deler av Surofis distrikt. Det har ikke vært behov for noen form for reguleringer av fisket i 2006. Minsteprisene som ble forhandlet frem med kjøperorganisasjonene i desember 2005, har vært gjeldende gjennom hele året, med unntak av breiflabb m/hode og notfanget rund sei, som ble justert ned henholdsvis i februar og mai 2006 på grunn av en vanskelig markedssituasjon.

Den høye omsetningen i Surofi avspeiler inntektssiden til de mange lokale fiskebåtrederier og også fiskere fra andre distrikter. Styret uttrykker stor tilfredshet med omsetningen i Surofi i 2006 og konstaterer at vi nå er inne i en positiv markedssituasjon. Formodentlig har også rederiene oppnådd tilfredsstillende økonomiske resultater for 2006, noe styret håper vil vedvare videre fremover.

3.2.3 Økonomisk stilling og resultat

Etter flere år med svake resultater snudde dette i 2006. Året ga et godt overskudd, som følge av både økte inntekter og lavere kostnader.

Høyere omsetning har isolert sett bidratt til økte inntekter. Dessuten har de økte lagsavgiftene på frossen fisk, som ble vedtatt i 2005, gitt full virkning for hele året 2006. Surofi har i 2006 også hatt en positiv dreining i omsetningen, ved at en større andel har bestått av fersk og rundfrossen fisk, som gir høyere provisjonsinntekter enn frossen filét og reker.

Totalt utgjorde provisjonsinntektene i 2006 nær 15,9 mill. kr., en økning på 2,6 mill. kr fra foregående år. Provisjonen utgjorde i gjennomsnitt 0,70 % av omsetningen, mot 0,62 % i 2005.

Andre driftsinntekter omfatter blant annet inndratte midler fra kvotekontrollen. Disse inntektene benyttes til å finansiere kontrollvirksomheten som salgslaget utfører i henhold til bestemmelser i saltvannsfiskeloven. I 2006 er det inntektsført knapt 0,7 mill. kr., tilsvarende kostnadene ved kontrollvirksomheten, som inngår i andre driftskostnader. I regnskapet for 2005 ble det foretatt en samlet inntektsføring av inndratte midler for årene 2002 – 2005 på totalt vel 2,5 mill. kr., samtidig som tilhørende kontrollkostnader også ble kostnadsført.

Som en konsekvens av beslutningen om å avvikle avdelingskontoret i Bud, besluttet styret å selge eiendommen. Salget ble gjennomført i 2006 og ga en gevinst på nær 1 mill. kr., som er inntektsført i regnskapet for 2006 under andre driftsinntekter.

Driftskostnadene utgjorde knapt 15,9 mill. kr., mot 19,0 mill. kr. i 2005. Nedgangen må blant annet ses i sammenheng med at det i 2005 som nevnt ble kostnadsført akkumulerte kostnader for kontrollvirksomheten for perioden 2002 – 2005.

Videre ble det i 2005 igangsatt en omfattende omstillingsprosess med sikte på å redusere driftskostnadene. De viktigste tiltakene som ble besluttet var å samle virksomheten i Ålesund og satse på nye datasystemer for å effektivisere driften. Styret har gjennomført disse tiltakene i henhold til vedtatte planer, som ga gradvis effekt utover i 2006. Bemanningen er ved gjennomføring av en ny bemanningsplan redusert med 3,5 årsverk (vel 20 %).

Det er foretatt en videre nødvendig oppgradering av datasystemer og -utstyr, blant annet for å gi bedre service overfor fiskere og kjøpere og for å ha bedre intern kontroll av virksomheten. Salgslagets kontorlokaler er modernisert. Som følge av disse investeringene er de regnskapsførte avskrivningene noe økt i 2006.

Styret har besluttet å avsette 0,5 mill. kr. til det arbeid som pågår i næringen med miljømerking og sporing. Avsetningen inngår i posten andre driftskostnader. Halvparten av dette beløpet er øremerket til miljømerkingen av sei etter MSC-standarden, et arbeid som ventes gjennomført i løpet av 2007.

Driftsresultatet for 2006 viser 1,9 mill. kr. mot –3,0 mill. kr. i 2005. Netto finansinntekter er ubetydelig økt sammenlignet med 2005 og viser 1,9 mill. kr. Årsresultatet etter skatt viser et overskudd på knapt 3,7 mill. kr. Styret foreslår at overskuddet tilføres egenkapitalen.

Egenkapitalen vil etter dette være 52,5 mill. kr., tilsvarende 26 % av totalkapitalen. Styret vurderer egenkapitalen som tilfredsstillende, men legger vekt på at med de svingninger som har vært i omsetning og økonomiske resultat gjennom årene er det viktig å ha en solid støtpute for å møte de endringene som måtte komme.

3.2.4 Finansiell risiko

Surofi har i store deler av året betydelige utestående fordringer til kjøpere. Disse er normalt fullt ut sikret med bankgarantier. Avvik kan forekomme dersom leveransene er større enn innmeldt kvantum eller at det i hektiske sesonger kan være vanskelig å ha en fullt ut oppdatert oversikt over enkeltkjøperes saldo. I 2006 er det utviklet og satt i drift et nytt reskontrosystem, som gir langt bedre og raskere oversikt over utestående mot hver enkelt kjøper.

Surofi har ved årets slutt en arbeidskapital på vel 47,6 mill. kr., en forbedring på 2,6 mill. kr. fra foregående årsskifte. Arbeidskapitalen benyttes til å finansiere utestående fordringer til kjøperne. I tillegg er det etablert en avtale med vår bankforbindelse med en driftsfinansieringsramme på 50 mill. kr. Likviditeten har gjennom hele året vært god. Driftskreditten har ikke vært benyttet. Analyser av kjøpernes regnskaper viser at mange av disse har forbedret sin økonomiske situasjon de siste årene. Likevel kan vi registrere at økte priser på hvitfisk de siste årene presser kjøpernes likviditet i perioder.

Surofi er direkte utsatt for markedssvingninger, siden provisjonsinntektene beregnes som prosent av omsetningsverdien. Endringer i landet kvantum og prisnivå har derfor stor betydning for inntekter og resultat. Med den omstillingsplan som styret nå har gjennomført, kan Surofi oppnå overskudd ved lavere omsetning enn tidligere, og er derfor mindre sårbar for svingninger i inntektene.

3.2.5 Arbeidsmiljø og ytre miljø

Bemanningen ble i første halvår 2006 redusert fra 16 til 14 ansatte, og er nå totalt 3,5 årsverk lavere enn før omstillingsplanen ble iverksatt i 2005. Omstillingsprosessen er gjennomført i en god dialog med de ansatte. Representantskapet besluttet i 2006 at de ansatte skal ha plass i salgslagets styre med ett medlem. Dette er gjennomført fra juni 2006.

Sykefraværet var i 2006 2,9 %, som er en nedgang fra 5,2 % i 2005. Det er heller ikke i 2006 registrert noen personskader.

Surofis virksomhet forurenser ikke det ytre miljø.

3.2.6 Likestilling

Pr 31.12.2006 består bemanningen av 10 kvinner og 4 menn. Av styrets 10 medlemmer er én kvinne (representant for de ansatte). Styret konstaterer at det med den lave kvinneandelen i næringen er vanskelig å få en god kjønnsmessig balanse i styret. Likevel vil styret anmode eierorganisasjonene om å oppnevne kvinnelige medlemmer til representantskapet, som igjen kan danne grunnlag for rekruttering til styreverv.

3.2.7 Fremtidsutsikter

Styret forventer at den positive markedsutviklingen vi har opplevd de siste par årene, nå vil flate ut. Prisene for enkelte fiskeslag må forventes å korrigere litt nedover. Bestands- og kvotesituasjonen for hvitfisk er totalt sett fortsatt tilfredsstillende, selv om kvotene for torsk i 2007 er lavere enn de foregående år. Etterspørselen etter fiskeprodukter i ulike eksportmarkeder er generelt positiv. Styret forventer totalt sett at omsetningen vil bli lavere i 2007 enn i 2006. Det forventes likevel positivt resultat for Surofi også i 2007.

Styret vil takke fiskere, kjøpere og offentlige fiskerimyndigheter for et godt samarbeid også i 2006.

Til forsiden