St.meld. nr. 26 (2007-2008)

Om Norges deltakelse i Europarådet i 2007

Til innholdsfortegnelse

4 Det faglige samarbeidet på hovedområdene Menneskerettigheter og likestilling

4.1 Menneskerettigheter

Styringskomiteen for menneskerettigheter (CDDH) arbeider med utvikling og beskyttelse av menneskerettighetene, og følger gjennomføringen av reformene vedtatt i mai 2004 for å sikre Menneskerettsdomstolens fremtid. For å ivareta dette arbeidet har komiteen nedsatt en refleksjonsgruppe som skal vurdere hva som ytterligere kan gjøres for å bedre domstolens situasjon. Videre arbeider komiteen for mer effektive prosedyrer for rask etterlevelse av dommer. Et vedtak om dette ventes fattet av Ministerkomiteen i første del av 2008.

Styringskomiteen har også fokus på menneskerettighetene i det multikulturelle samfunn. Et seminar om dette vil bli arrangert i 2008. Videre arbeides det med en erklæring og to håndbøker om temaet, én om bruken av religiøse symboler i det offentlige rom og én om forholdet mellom ytringsfriheten og hatefulle ytringer. Komiteen har også igangsatt et arbeid med en konvensjon om innsyn i forvaltningsdokumenter. Komiteen vil ventelig behandle konvensjonsutkastet i løpet av 2008. Norge er en pådriver i dette arbeidet.

Komiteen har i 2007 vedtatt en erklæring om menneskerettsforkjempere. Norge ledet arbeidet med å utforme erklæringen.

4.2 Likestilling

Styringskomiteen for likestilling (CDEG) arbeider for like muligheter og rettigheter for kvinner og menn, mot vold mot kvinner og med integrering av likestilling i Europarådet og medlemslandene. Ministermøtene er viktige for å bringe arbeidet videre. Det forrige ministermøtet fant sted i Sverige i 2006, og det neste vil finne sted i Aserbajdsjan i 2010.

Norge deltok i 2007 aktivt i et nettverk om integrering. Ministerkomiteen vedtok høsten 2007 en anbefaling om standarder for likestilling. Denne vil bli benyttet av medlemslandene i det videre arbeidet for integrering av likestilling på ulike områder.

Komiteen utarbeidet i 2007 et forslag til anbefaling om kvinners og menns roller i konfliktforebygging og fredsarbeid. Forslaget vil bli behandlet av Ministerkomiteen i mars 2008. En anbefaling om kjønnsforskjeller i helsepolitikken ble vedtatt i januar 2008.

4.3 Menneskehandel

Norge har i 2007 bidratt til utarbeidelsen av en Europarådskonvensjon mot menneskehandel som trådte i kraft 1. februar 2008. 16 land har undertegnet konvensjonen. Norge ratifiserte konvensjonen 17. januar 2008. Konvensjonen har som formål ikke bare å forebygge menneskehandel og straffeforfølge bakmennene, men også å sikre reell beskyttelse av ofrene og beskytte deres menneskerettigheter. Særlig viktig er overvåkningsorganet (GRETA) som skal etableres for å påse at statene oppfyller sine forpliktelser i henhold til denne nye internasjonale traktaten. Norge ønsker å være representert i GRETA for å bidra til overvåkingsorganets effektivitet og gjennomslagskraft.

Europarådet har også hatt en storstilet kampanje for å sikre undertegning og ratifisering av konvensjonen av flest mulig land og øke kunnskapen og bevisstheten om menneskehandel hos ulike målgrupper. De mest berørte land har fått støtte til å utforme nasjonal lovgivning som fremmer iverksettelse av konvensjonens bestemmelser og til ikke-juridiske tiltak for å hindre menneskesmugling.

Handel med kvinner for seksuell utbytting har også vært et viktig tema i styringskomiteen for likestilling.

4.4 Vold mot kvinner og vold i hjemmet

Arbeidet mot vold mot kvinner er styrket i tråd med handlingsplanen fra toppmøtet i 2005 med vekt på å bekjempe vold mot kvinner nasjonalt og å utarbeide en oversikt over situasjonen på europeisk nivå. Europarådskampanjen « Safe and Free Every Woman’s Right» ble lansert i Madrid i slutten av 2006, og har pågått gjennom hele 2007. Formålet med kampanjen er å øke oppmerksomheten om vold mot kvinner som et menneskerettighetsbrudd, og sikre politisk oppmerksomhet og ressurser til arbeidet. Alle medlemsland har bidratt med informasjon over nasjonale tiltak for å få en oppdatert oversikt over situasjonen på europeisk nivå. En rekke konferanser er også gjennomført i 2007 som ledd i kampanjen. Temaene omfatter bl.a. behandlingstilbud til voldsutøvere, deltakelse av menn i arbeidet med å bekjempe vold mot kvinner, lovstrategier, utvikling av standarder for krisesentre og erfaringer knyttet til organisering av arbeidet for å bekjempe vold mot kvinner.

Det vurderes om det bør utarbeides en europeisk konvensjon om vold i hjemmet, og det vente at det vil bli tatt endelig stilling til dette forslaget i 2008.

Norge har rapportert til Europarådet om nasjonale tiltak og har også deltatt aktivt i forbindelse med kampanjen.

Til forsiden