St.meld. nr. 56 (2000-2001)

Nordisk samarbeid

Til innholdsfortegnelse

2 Det norske formannskapet i 2002

Norge skal i 2002 ha formannskapet i det nordiske regjeringssamarbeidet. Det omfatter både det formelle samarbeidet ved Nordisk Ministerråd og det uformelle samarbeidet mellom utenriks-, forsvars- og utviklingsministrene.

Formannskapsoppgaven har i de senere år funnet sin form som en anledning til å legge en del politiske og tematiske føringer og gjennomføre strategiske satsninger i det nordiske samarbeidet. Det gir muligheter til å fornye og modernisere samarbeidet ved å gjøre det mer politisk, aktuelt og fremtidsrettet. Samtidig er man forpliktet til å videreføre satsinger fra tidligere formannskap slik at samarbeidet får kontinuitet og dybde.

De overordnede prioriteringene for vårt formannskap utkrystalliseres etter en bred dialog med berørte parter og interessenter. Det er mange offentlige etater, frivillige organisasjoner og engasjerte mennesker som vil ha et ord med i laget ved en slik anledning. Nordisk samarbeid treffer sine endelige beslutninger ved statsministrene, samarbeidsministrene og de mange ministerrådene, men fundamentet og legitimiteten hviler til syvende og sist på samarbeidets bredde og folkelighet. Regjeringen har derfor hatt samråd med en rekke berørte parter om formannskapet, blant annet frivillige organisasjoner, i regjeringen og departementene og med Delegasjonen til Nordisk Råd.

Selv om denne prosessen ennå ikke er avsluttet har regjeringen fått mange, sterke og konsistente signaler som gjør det mulig å gi et bilde av de sannsynlige fremste satsingsområder i 2002.

Det nordiske samarbeidet må være fremtidsrettet. Og da må Ministerrådet fokusere på barn og unge. Norden gjør allerede mye godt i forhold til barn og unge, men våre samfunn er kontinuerlig i rask og dramatisk forandring, noe som gjør at presset og kravene til de unge blir stadig større. Det trengs derfor ny dynamikk og nye initiativ i forhold til denne gruppen. Og det er viktig å ta med de eldste ungdommene i denne gruppen, det er ofte da de unge gjør sine viktigste valg.

I Nærområdene vil formannskapet legge stor vekt på barn og unges helse og levekår. Norden må forholde seg aktivt til at de unges situsjon rett utenfor vår egen stuedør er ganske annerledes enn i våre egne land. Vi må bidra til å redusere dette gapet. I den forbindelse er det også av betydning at Ministerrådets forslag til revidert nærområdestrategi tilsier økt vekt på Nordvest-Russland i det nordiske nærområdesamarbeidet. Det er liten tvil om at forholdene her er vanskeligere enn ellers i Nærområdene. I forhold til barn og unge i Norden vil Norge blant annet vektlegge deres forståelse for nordisk kulturarv og språkforståelse. Dette er avgjørende for Nordens fremtid som region.

Matvaresikkerhet vil bli et annet viktig tema for det norske formannskapet. Internasjonalt har vi nå sett mange og svært dramatiske eksempler på betydningen av matvaresikkerhet. Det er liten tvil om at Norden i denne sammenheng har spesielle kvaliteter og fortrinn, men spørsmålet blir stadig viktigere og må prioriteres. Gjennom nordisk samarbeid kan vi bidra til stabil matvareproduksjon og -tilgang, og til høy kvalitet på nordiske matvarer. I denne forbindelse er det viktig å ta i betraktning forhold som økologisk og økonomisk bærekraftig produksjon, kulturelle og ernæringsmessige kvalitetskrav, biologisk mangfold og genetiske ressurser. Dette er sammensatte problemstillinger, og det kan vise seg hensiktsmessig å utarbeide en nordisk strategi og handlingsplan for matvaresikkerhet.

Et tredje tema for formannskapet vil bli bærekraftig utvikling. Miljø og bærekraftig utvikling må i overskuelig fremtid stå høyt på den nordiske dagsordenen. Norden ligger allerede i forkant, og har igjen gått foran gjennom utarbeidelsen av den tverrsektorielle nordiske strategien for bærekraftig utvikling. Denne strategien forener et langsiktig 20-års perspektiv med et konkret, målrettet og mer kortsiktig perspektiv. Den skal også benyttes i internasjonale fora, ikke minst Rio+10-konferansen i Sør-Afrika neste år. Fortsatt integrering av miljøhensyn i alle sektorer og innsats på tvers av sektorer er helt nødvendig for å møte miljømessige, helsemessige, sosiale og økonomiske utfordringer i Norden og Nærområdene.

Regjeringen er opptatt av å bevare et relevant, aktuelt og fremtidsrettet nordisk samarbeid, og de elementene som fremstår i det kommende norske formannskapsprogrammet bør bidra til å gi Norden en solid dytt videre inn i fremtiden.

Når det gjelder de finansielle premisser for vårt formannskap kan det nevnes at det i Ministerrådets budsjettforslag for 2002 er en post for strategiske initiativ på DKK 10 millioner til samarbeidsministrenes disposisjon. Dessuten tar dette budsjettforslaget også i noen grad høyde for vårt formannskap i sine prioriteringer.

Til forsiden