St.prp. nr. 38 (2002-2003)

Om bompengefinansiering av prosjekter og tiltak i Tønsbergområdet

Til innholdsfortegnelse

3 Omtale av prosjekter og tiltak

Høringsdokumentet for Tønsbergpakken består av to rapporter fra henholdsvis mai og juni 2000: «Tønsbergpakken delrapport 1 av mai 2000: Beskrivelse av 8 delprosjekter» samt «Delrapport 2 av juni 2000: Forslag til finansiering». Tønsbergpakken ble gjennom den lokale politiske behandlingen vedtatt høsten 2000, jf. pkt. 4. Prioriterte prosjekter og tiltak er rv 311 Ringveg øst-vest Kjelle - Kilen, gang- og sykkelveg rv 308 Kjøpmannskjær - Verdens Ende og strakstiltak for bedre fremkommelighet til Sentralsykehuset i Vestfold. Det ble videre besluttet at pakkens øvrige innhold skulle fastlegges gjennom en konsekvensutredning, som forutsettes sluttført ved utgangen av 2004.

Tabell 3.1 viser hvilke prosjekter og tiltak som er lagt til grunn for investeringsrammen på 2,6 mrd. kr.

Tabell 3.1 Utbyggingsprogram i mill 2002-kr

Prosjekter/tiltakKostnader
Rv 311 Ringveg øst-vest Kjelle - Kilen920*
Gang- og sykkelveg rv 308 Kjøpmannskjær - Verdens Ende100
Trafikkløsning for Sentralsykehuset i Vestfold35
Trafikksikkerhets- og miljøtiltak på riksvegnettet130
Planleggingsutgifter50
Bomstasjoner inkl avbøtende tiltak55
Prosjekter og tiltak som beror på utfallet av en konsekvensutredning for veg- og trafikksystemet, jf kap 31 310
Sum2 600

* kostnadsramme

Figur 3.1 Oversiktskart

Figur 3.1 Oversiktskart

Rv 311 Ringveg øst-vest Kjelle - Kilen

Ny omkjøringsveg nord og øst for sentrum er et prioritert prosjekt på hovedvegnettet i pakken. Parsellen bygges som firefelts veg med vegbredde 20 m og rekkverk i midtdeleren. Strekningen er om lag 3 km, hvorav 1,9 km gjennom tunnel med to adskilte løp. Ny ringveg vil redusere trafikkbelastningen gjennom sentrumsgatene og gi en sikrere transportrute for farlig gods fra raffineriet på Slagentangen. Det forventes reduksjon i antallet drepte og skadde, og at miljøulempene i sentrum reduseres. Årsdøgntrafikken på ringvegen er forventet å bli ca. 12 000 kjøretøy i åpningsåret.

Ringvegen ligger inne i Tønsberg kommunes kommuneplan, og er ikke konsekvensutredningspliktig etter overgangsbestemmelsene i konsekvensutredningsforskriftene. Fjerning av deler av gjennomgangstrafikken fra sentrumsområdet anses som en forutsetning for å kunne gjennomføre miljø- og kollektivtiltakene som skal konsekvensutredes. Dette oppnås ved bygging av ny Ringveg.

Reguleringsplaner for strekningen ble godkjent våren 2002. Det er utført ekstern kvalitetssikring av parsellen. Kvalitetssikringen viser tall for anbefalte rammer som ligger marginalt lavere enn foreslått av Statens vegvesen. Etter Samferdselsdepartementets oppfatning bekrefter kvalitetssikringen at Statens vegvesens overslag ligger på riktig nivå. Samferdselsdepartementet foreslår en kostnadsramme på 920 mill. kr, som er i samsvar med Statens vegvesens anbefaling. Departementet tar sikte på å legge til grunn en styringsramme for prosjektet på 870 mill. kr.

Prosjektets netto nytte (NN) er beregnet til om lag 1 450 mill. kr. Netto nytte over totale kostnader (NN/K) er beregnet til 1,2. Parsellen foreslås startet opp i 2003.

Gang- og sykkelveg rv 308 Kjøpmannskjær - Verdens Ende på Nøtterøy og Tjøme

Omfatter gang- og sykkelvegutbygging med 1 km i Kjøpmannsskjær syd på Nøtterøy og 9 km mellom Vrengen og Verdens Ende på Tjøme. Prosjektet gir økt sikkerhet og forbedret tilbud til gående og syklende, særlig i sommerhalvåret.

Det er godkjent reguleringsplan for parsellen på Nøtterøy, mens det gjenstår planlegging på mesteparten av strekningen på Tjøme. Det er i pakken forutsatt inntil 100 mill. kr for disse gang- og sykkelvegparsellene.

Trafikkløsning for Sentralsykehuset i Vestfold

Det er i dag utilfredsstillende fremkommelighet til sykehuset, særlig for utrykningskjøretøy. Strakstiltak kan gjennomføres ved utvidelse av underganger og ved å tillate utrykningskjøretøy å benytte boliggater som er stengt for trafikk. Vurdering av andre aktuelle tiltak vil inngå i konsekvensutredningen for veg- og transportsystemet.

Det er forutsatt inntil 35 mill. kr til strakstiltakene for Sentralsykehuset.

Trafikksikkerhets- og miljøtiltak på riksvegnettet

Den statlige andelen i pakken omfatter tiltak som forutsettes gjennomført på riksvegnettet i henhold til handlingsprogram for fylkesfordelt ramme i perioden 2002-2011, med videreføring på samme nivå i 2012-2015. Dette vil i hovedsak være ordinære trafikksikkerhets- og miljøtiltak. Det er i pakken forutsatt 110 mill. kr av statlige midler til disse tiltakene. I tillegg er det forutsatt 20 mill. kr i bompenger.

Planleggingsutgifter

Planleggingsutgifter omfatter utgiftene som er medgått frem til høsten 2002. Planleggings- og grunnervervsutgifter ut over dette inngår i kostnadsoverslagene til de respektive delprosjekter.

Tønsbergpakken medfører et visst behov for økt saksbehandlerkapasitet i kommunene og fylkeskommunen frem til 2007. I planleggingsutgiftene inngår derfor også utgifter til saksbehandling i de tre kommunene Tønsberg, Nøtterøy og Tjøme samt Vestfold fylkeskommune, som er ansvarlig myndighet for konsekvensutredningen. Statens vegvesen gis på bakgrunn av planleggingsomfanget anledning til årlig fastsetting av størrelsen på tilskuddet.

Det har vært nødvendig for bompengeselskapet å forskottere deler av planleggingsutgiftene, mot tilbakeføring av bompenger etter stortingsbehandlingen av bompengepakken. Forskotterte planleggingsmidler utgjør totalt 10 mill. kr. I tillegg har Statens vegvesen brukt 20 mill. kr til planlegging i statlige midler fra den fylkesfordelte rammen.

Prosjekter og tiltak som skal konsekvensutredes

Som tidligere omtalt prioriteres i første omgang utbygging av rv 311 Ringveg øst-vest Kjelle - Kilen, gang- og sykkelveg rv 308 Kjøpmannskjær - Verdens Ende og strakstiltak for bedret fremkommelighet til Sentralsykehuset i Vestfold, jf tabell 3.1.

I den lokale behandlingen av Tønsbergpakken høsten 2000 ble det besluttet å konsekvensutrede øvrige prosjekter og tiltak. Hensikten er å belyse de muligheter man har for å løse problemene på veg- og transportsystemet, og målet for utredningen er en helhetlig vurdering og anbefaling av hvilke delprosjekter og tiltak som bør prioriteres innenfor en kostnadsramme på 1 310 mill. kr.

Utredningen omfatter ny nord-sydforbindelse inkludert ny Nøtterøyforbindelse og trafikkløsning for Teieområdet, ny øst-vestforbindelse gjennom Presterødåsen samt tiltak for kollektivtrafikken. Det skal utredes ulike løsninger for å bedre fremkommeligheten for kollektivtrafikken i sentrum. Aktuelle tiltak kan være etablering av kollektivfelt og egne kollektivgater i sentrum og langs innfartsvegene med størst forsinkelser, etablering av envegskjørt kollektiv- og bilring i sentrum, signalprioritering av busstrafikk, forbedret av- og påstigningmuligheter mv. Det pågår vurdering av hvilke traseèr som kan være aktuelle for ny Nøtterøyforbindelse, og det er aktuelt å utrede traseèr ved dagens kanalkryssing og videre vestover i Byfjorden. Dette kan medføre behov for endring av hovedvegnettet nærmest kanalen både på Nøtterøy- og fastlandssiden. Det skal vurderes i hvilken grad det bør satses på kollektivtrafikktiltak som alternativ eller supplement til delprosjektene.

Arbeidet med konsekvensutredningen er startet opp, og sluttdokumentet vil foreligge i 2004/2005. Når konsekvensutredningen er gjennomført, og det foreligger planer for prosjektene og tiltakene med sikre kostnadsoverslag, vil Stortinget bli forelagt forslag til hvilke prosjekter og tiltak som bør prioriteres innenfor delrammen på 1 310 mill. kr og totalrammen på 2 600 mill. kr.