St.prp. nr. 38 (2002-2003)

Om bompengefinansiering av prosjekter og tiltak i Tønsbergområdet

Til innholdsfortegnelse

4 Lokal behandling

Tønsbergpakken ble behandlet i Tønsberg bystyre 13. september 2000, i Nøtterøy kommunestyre 26. september 2000 og i Tjøme kommunestyre 18. oktober 2000. De tre kommunene gjorde følgende likelydende vedtak (oppgitte beløp i 2000-kr):

«1. Investeringsnivået for Tønsbergpakken settes til øvre grense 2 500 mill kr som skal finansieres ved hjelp av bompenger og statlige bevilgninger. Størrelsen på statlig andel avklares gjennom handlingsprogrammet for Nasjonal transportplan 2002-2011, som behandles i fylkestinget 2. halvår 2001 etter kommunale uttalelser. Basert på foreløpige vurderinger er statlig andel satt til 120 mill kr over en 15-årsperiode fra 2002.

Man krever at Stortinget tilfører Vestfold flere vegmidler gjennom Nasjonal transportplan enn tidligere foreslått, slik at den statlige finansieringsdelen av Tønsbergpakken kan økes opp på nivå med sammenlignbare prosjekter.

2. Seks bomstasjoner plasseres på dagens vegnett med lokaliseringer som utgjør en bomring rundt Tønsberg: rv 308 ved Kanalbrua, rv 312 Semslinna vest for Kjelle, rv 308 nord for Kjelle, rv 19 Hortensvegen ved Gressbanen, fv 460 Slagenvegen nord for Kilen, rv 311 ved Kilden kino.

3. Normaltaksten for enkeltbillett lette biler settes til 15 kr pr passering i retning mot Tønsberg sentrum, og tilsvarende 30 kr for kjøretøy med tillatt vekt over 3500 kilo. Innkreving skjer hele døgnet, og det innføres rabattordninger i samsvar med Staten vegvesens takstretningslinjer.

4. Tidsdifferensierte bomtakster kan innføres på et senere tidspunkt. Dette innebærer mulighet for takstøkning i rushtiden, og mulighet for takstreduksjon på tidspunkter med lav trafikk. Innføringen vurderes etter at det er vunnet praktiske erfaringer med bompengeordningen. Det forutsettes at initiativ om bruk av tidsdifferensierte bomtakster gjøres i samarbeid mellom Vegvesenet, fylkeskommunen, kommunene og bompengeselskapet. Takstene godkjennes av Vegdirektoratet.

5. Det tas sikte på å starte bompengeinnkrevingen i løpet av 2002 og senest innen 1 januar 2003. Innkrevingen vil med gitte forutsetninger være avsluttet i løpet av 13 år.

6. Planprosesser som fører fram til grunnlag for prioriteringer og beslutning om gjennomføring av prosjekter og tiltak, skal følge plan- og bygningslovens bestemmelser om konsekvensutredninger, kommunedelplaner og reguleringsplaner.

7. Det forutsettes låneopptak utover rent likviditetslån ved utbygging av Tønsbergpakken. Tønsberg kommune, Nøtterøy kommune og Tjøme kommune garanterer derfor sammen med Vestfold fylkeskommune for bompengeselskapets gjeld, ved simpel kausjon, begrenset oppad til 900 mill kr. Garantiansvaret fordeles mellom kommunene og fylkeskommunen på samme måte som eierandelene i Tønsberg Hovedvegfinans A/S. Garantitiden er maksimalt 21 år, inkludert den ordinære innkrevingsperioden på 13 år, 5 års forlengelse av bompengeperioden i tilfelle sviktende økonomi, og planleggings- og byggeperiode for bomstasjonene på 3 år. Det er et vilkår at garantien blir sikret 1. prioritet pant i retten til å kreve inn bompenger.»

Følgende tillegg ble i eget punkt tatt inn i vedtakene i de tre kommunene:

«Fysiske tiltak for forbedring av kollektivtrafikken prioriteres i den videre planleggingen. Det fremmes egen sak om plan for styrking av kollektivtilbudet i Tønsbergområdet og søknad om særskilte prosjektmidler til denne fra statlig hold basert på samarbeid med nabokommuner og fylkeskommunen. Valg av ulike former for bompengebetaling utredes nærmere med sikte på å finne fram til fleksible løsninger, blant annet innføring av tilbud til spesielle brukergrupper og innføring av årskort som supplement til øvrige betalingsformer.»

Vestfold fylkesting behandlet saken i møte 12. desember 2000, med likelydende forslag til vedtak i syv punkter som ved den kommunale behandlingen. Følgende ble vedtatt:

«1. Fylkestinget slutter seg i hovedsak til vegsjefens anbefalinger slik de er inntatt i forelegget.

2. Det arbeides videre med tidsdifferensierte takster med sikte på innføring etter 2 års erfaring med faste takster.

3. Fysiske tiltak for forbedring av kollektivtrafikken prioriteres i den videre planleggingen.

4. Det forutsettes at kollektivtrafikk i rute får fritak for betaling av bompenger.

5. Det innføres et tak for hvor mange passeringer det skal betales for pr måned samt en ordning som gjør at det ikke betales for mer enn en passering pr time.

6. Trafikkløsning for SiV (Sentralsykehuset i Vestfold) i Tønsberg tas med i programmet for konsekvensutredningene.»