St.prp. nr. 54 (1997-98)

Grønne skatter

Til innholdsfortegnelse

2 Prinsipper for et bedre skatte- og avgiftssystem

2.1 Prinsipper for skatte- og avgiftspolitikken

Et av skatte- og avgiftssystemets viktigste formål er å finansiere offentlig sektors virksomhet, dvs offentlige overføringer til privat sektor samt offentlig konsum og investeringer. Samtidig skal systemet bidra til en rimelig inntektsfordeling.

Offentlig sektors finansieringsbehov bestemmer i stor grad skatte- og avgiftsnivået. Virkningen på økonomien og inntektsfordelingen avhenger imidlertid ikke bare av skatte- og avgiftsnivået, men også av hvordan skatte- og avgiftssystemet utformes. 1 Det må bl a fattes beslutninger om hva som skal skattlegges, hvordan skattegrunnlagene skal utformes og hvilke skattesatser som skal benyttes.

Grønn skattekommisjon la vekt på at skattesystemet bør utformes slik at de samlede samfunnsøkonomiske kostnadene ved beskatningen blir lavest mulige. De la spesielt vekt på at en del empiriske undersøkelser tyder på at det er gunstig å øke bruken av såkalte grønne skatter og grunnrenteskatter mv. Kommisjonen mente at omfanget av slike beskatningsformer burde økes. Dette er viktig både av hensynet til miljøet og fordi det gir offentlig inntekter som kan brukes til å redusere nivået på andre skatter. Ettersom undersøkelser basert på historisk erfaringsmateriale tyder på at det er samfunnsøkonomiske gevinster forbundet med å redusere beskatningen av arbeid, foreslo kommisjonen at inntektene fra økt vekt på grønne skatter og grunnrenteskatter burde benyttes til å redusere arbeidskraftbeskatningen. I dette avsnittet gis det en nærmere redegjørelse for hovedprinsippene for utformingen av skatte- og avgiftssystemet som Grønn skattekommisjon la til grunn for sine konklusjoner.

Skatter og avgifter fører til at produsenter og forbrukere velger en annen tilpasning enn de ville ha gjort uten skatter. De fleste skatter og avgifter kan dermed betegnes som vridende skatter, fordi denne endrede atferden medfører samfunnsøkonomiske tap. Ett eksempel kan være tilpasningen i arbeidsmarkedet. Kostnadene for en arbeidsgiver forbundet med å ansette en person er høyere enn det vedkommende får i lønn etter at alle skatter og avgifter er betalt. Sysselsettingen blir derfor trolig lavere enn den ville blitt uten skatter. Tilsvarende kan det å ha høyere avgifter på noen varer og tjenester enn på andre, påvirke hvor mye som blir produsert av enkelte varer og tjenester.

Det finnes imidlertid enkelte skatter og avgifter som ikke endrer produsentenes og forbrukernes tilpasning. Slike skatter kalles nøytrale skatter. Det finnes relativt få eksempler på fullstendig nøytrale skatter. Skatt på grunnrente kan imidlertid virke som en nøytral skatt dersom den er korrekt utformet. I boks 2.1 gis en nærmere forklaring av nøytrale skatter.

Boks 2.1 Boks 2.1 Nærmere om nøytrale skatter

Nøytrale skatter er kjennetegnet ved at skattyteren ikke kan påvirke skatteinnbetalingen gjennom sin tilpasning. Det vil typisk være skatter som pålegges med faste beløp uavhengig av skattyters inntekt, formue, forbruk eller lignende (såkalte rundsum-skatter). Slike skatter er uvanlige i praksis, da de fleste oppfatter fordelingsegenskapene som uheldige.

Skatt på grunnrente er en annen form for beskatning som kan virke som en nøytral skatt dersom den er korrekt utformet. Meravkastingen ved utnytting av knappe naturressurser (jordområder, vannkraft eller lagerressurser som for eksempel olje), utover det som er normal avlønning av arbeidskraft, kapital og andre innsatsfaktorer i alternativ virksomhet kalles grunnrente.

Grunnrente knyttet til utvinning av en naturressurs innebærer at investeringer i slik virksomhet vil være mer lønnsomme enn investeringer i annen virksomhet. Med en korrekt utformet skatt på grunnrente, dvs en skatt som bare legges på den ekstraordinære avkastningen, vil det dermed fortsatt være like lønnsomt med investeringer i slik virksomhet som med investeringer i alternativ virksomhet. Dette vil gjelde selv om hele grunnrenten beskattes. Dette er årsaken til at grunnrenteskatter ikke påvirker investeringsbeslutningene, dvs at den virker som en nøytral skatt. I Norge er det en særskatt i petroleumsektoren og grunnrenteskatt i kraftsektoren.

Enkelte skatter og avgifter kan bedre samfunnets bruk av ressurser. Det skyldes at enkelte aktiviteter påfører samfunnet kostnader uten at de som er ansvarlige for aktivitetene må betale noe for ulempene de påfører andre. Et eksempel på dette er forurensende utslipp, der man som oftest ikke har noen økonomiske motiv for å ta hensyn til den skaden dette påfører miljøet. Korrekt utformede miljøavgifter bidrar til en mer effektiv ressursbruk ved at de gjør det relativt sett mer kostbart med miljøskadelige aktiviteter. I boks 2.2 gis det en nærmere forklaring av miljøskatter.

Boks 2.2 Boks 2.2 Nærmere om miljøskatter.

Miljøavgifter får bedrifter og enkeltpersoner til å ta hensyn til miljøkostnadene deres aktivitet påfører samfunnet. Dessuten vil bruk av miljøavgifter gi det offentlige inntekter.

I prinsippet skal miljøavgifter settes lik de marginale eksterne kostnadene knyttet til de miljøskadelige aktivitetene, dvs at markedsprisen på miljøødeleggende aktiviteter samsvarer med de reelle samfunnsøkonomiske kostnadene ressursbruken representerer. For noen typer utslipp er det i praksis tilnærmet umulig å anslå slike kostnader. Det gjelder bl a for miljøproblemer som er overnasjonale, men hvor virkemiddelbruken samtidig er nasjonalt begrenset. For disse utslippene (f eks utslipp av SO2 og NOx) gir blant annet internasjonale avtaler nasjonale mål om utslippsnivå.

Grunnrenteskatter og eventuelle andre nøytrale skatter har ikke negative effekter på økonomiens virkemåte. Miljøavgifter har positive effekter på økonomien. Skatteomlegginger, f eks økt vekt på miljøavgifter kan imidlertid medføre omstillingskostnader som en ønsker å ta hensyn til i en overgangsperiode. Det vil generelt være ønskelig å finansiere en størst mulig andel av offentlig sektors virksomhet gjennom slike skatter og avgifter. I praksis er det imidlertid ikke mulig å finansiere de offentlige utgiftene utelukkende gjennom slike skatter. Av den grunn må offentlig sektors virksomhet i stor grad finansieres ved hjelp av skatter som påvirker økonomiens virkemåte på en uheldig måte. I boks 2.3 presenteres enkelte prinsipper basert på økonomisk teori for utformingen av slike vridende skatter.

Boks 2.3 Boks 2.3 Enkelte prinsipper for utformingen av vridende skatter

Økonomisk teori stiller opp enkelte prinsipper for hvordan et skattesystem bør utformes dersom målsetningen er å minimere de effektivitetsmessige kostnadene av beskatning. Nedenfor følger en kort beskrivelse av disse prinsippene:

  • En bør bruke brede og generelle skattegrunnlag og lave skattesatser. Det er en fordel med lave skatter på mange og brede grunnlag enn høye skatter på få eller smale grunnlag. Bakgrunnen for dette er at effektivitetstapet ved beskatning øker mer enn proporsjonalt med skattesatsen. Ut fra dette prinsippet kan det blant annet argumenteres for en skatte- og avgiftsmessig likebehandling av alle varer og tjenester i merverdiavgiftssystemet.

  • Skattesystemet bør i minst mulig grad påvirke selve produksjonen av varer og tjenester. Det vil si at det normalt ikke bør ilegges rent fiskalt begrunnede skatter på bedriftens kjøp av innsatsfaktorer, jf eksempelvis investeringsavgiften. Derimot er det effektivt å innføre avgifter som korrigerer for eksterne virkninger i produksjonen, som miljøavgifter.

  • De høyeste skattene bør legges i markeder der aktørenes tilpasning endrer seg minst som følge av skattleggingen. Dette prinsippet tilsier isolert sett at en bør ha høyest skattesatser på skattegrunnlag som ikke kan påvirkes og i markeder der tilbud og etterspørsel etter varer/innsatsfaktorer endrer seg lite som følge av prisendringer. Etter som kapital generelt sett er en mer mobil faktor over landegrensene enn arbeidskraft, er dette ofte benyttet som et argument for å ha høyere skatt på arbeidsinntekt enn på kapitalinntekt.

Skatte- og avgiftssystemet påvirker inntektsfordelingen både direkte og indirekte. Direkte skjer dette ved at personer med høy inntekt betaler forholdsvis mer i skatt enn personer med lav inntekt. En forutsetning for dette er at skattegrunnlagene fastsettes slik at de skattepliktige inntektene samsvarer mest mulig med skattyternes faktiske inntekter, bl.a. ved at en legger vekt på å ha så brede skattegrunnlag som mulig. Brede skattegrunnlag og progresjon i skattesystemet bidrar til å utjevne de disponible inntektene, dvs inntektene etter skatt.

Indirekte påvirkes inntektsfordelingen ved at skatte- og avgiftsinntektene finansierer offentlige overføringer både til enkeltpersoner og næringslivet gjennom ulike former for trygder, stønader og subsidier. I Norge utgjør slike overføringer en betydelig andel av de samlede offentlige utgiftene. Inntektsfordelingen kan også påvirkes gjennom vareskattene, ved at avgiftsbelastningen varierer med forbrukssammensetningen. Dersom høyinntektsgrupper forbruker relativt mer av goder med høye avgifter enn lavinntektsgrupper, vil avgiftene bidra til en omfordeling av den reelle kjøpekraften. Dette gir imidlertid en svært indirekte virkning med store individuelle forskjeller. Generelt vil indirekte skatter derfor være et mindre treffsikkert virkemiddel i fordelingspolitikken enn direkte skatter.

Ved utformingen av skatte- og avgiftssystemet vil en stå overfor en rekke avveininger, siden de mål en ønsker å oppnå kan være motstridende. For eksempel tilsier hensynet til en velfungerende økonomi at skattesatsene ikke bør bli for høye, mens fordelingshensyn kan tilsi en progressiv satsstruktur, dvs at de marginale skattesatsene øker med inntekten. Tilsvarende kan hensynet til administrativ håndterbarhet stå i konflikt med ønsket om å ha et skattesystem som ivaretar ulike gruppers interesser.

2.2 Utviklingstrekk i noen skatter og avgifter

2.2.1 Fordeling og nivå

Tabell 2.1 viser anslag for de totale skatte- og avgiftsinntektene i 1997 fordelt på skattekreditorene stat, kommune og fylkeskommune. Kommunale gebyrer er ikke inkludert i oversikten. De samlede skatte- og avgiftsinntektene er i 1997 anslått til om lag 450 mrd kroner. Tabellen viser at noe over 80 prosent av de totale skatte- og avgiftsinntektene tilfaller staten. Kommunenes andel er knapt 13 prosent mens fylkeskommunenes andel er drøyt 6 prosent. Størstedelen av kommunenes og fylkeskommunenes skatteinntekter er inntekts- og formuesskatt fra personlig skattytere. Tabellen illustrerer også at over 40 prosent av statens inntekter kommer fra merverdiavgift, investeringsavgift og ulike særavgifter. Om lag 25 prosent av statens inntekter kommer fra inntekts- og formuesskatt og trygdeavgift betalt av personlige skattytere, og drøyt 5 prosent kommer fra inntektsskatt fra bedrifter.

Tabell 2.1 Påløpte skatter og avgifter fordelt på skatte- og avgiftsarter og skattekreditorer. Anslag for 1997. Mrd kroner

StatKommuneFylkeI alt
Personlige skattytere (forskuddspliktige)91,948,826,0166,7
Skatt på alminnelig inntekt37,744,226,0107,9
Toppskatt10,910,9
Trygdeavgift41,841,8
Formuesskatt1,54,66,0
Bedrifter (etterskuddspliktige) i Fastlands-Norge19,85,02,527,3
Inntektsskatt (medregnet kraftverk)19,84,92,527,2
Formuesskatt0,00,10,1
Eiendomsskatt3,13,1
Arbeidsgiveravgift56,456,4
Avgifter160,6160,6
Merverdi- og investeringsavgift101,9101,9
Særavgifter58,758,7
Petroleum38,038,0
Skatt på inntekt og formue28,128,1
Avgift på utvinning mv9,99,9
I alt366,756,928,5452,1

Kilde: Finansdepartementet.

2.2.2 Skatte- og avgiftsinntektenes sammensetning

Figur 2.1 viser utviklingen i skatte- og avgiftsinntektene i perioden fra 1978 til 1997. Det har vært en betydelig økning i de samlede skatte- og avgiftsinntektene i hele denne perioden. Skatte- og avgiftsinntektene har økt reelt med 28 prosent fra 1993 til 1997. Den sterke veksten i disse årene skyldes i all hovedsak konjunkturoppgangen i norsk økonomi og i mindre grad at skatte- og avgiftsreglene er endret.

Figur 2.1 Totale skatte- og avgiftsinntekter. Mrd 1996-kroner

Figur 2.1 Totale skatte- og avgiftsinntekter. Mrd 1996-kroner

Kilde: Statistisk sentralbyrå og OECD.

2.2.3 Skatter og avgifter på natur- og miljøressurser

Avgifter som brukes for å redusere skadelige utslipp til luft og vann og for å redusere avfallsmengdene, blir tradisjonelt kalt miljøavgifter. Det finnes også andre avgifter som har innvirkning på miljøet, selv om de ikke primært er innført av miljøhensyn. Eksempler på slike avgifter er bilavgifter og seteavgiften på flyreiser. I tillegg skattlegges produsentene som utvinner naturressurser ved grunnrentebeskatning, blant annet i petroleums- og vannkraftsektoren.

Tabell 2.2 gir en oversikt over de tradisjonelle miljøavgiftene og de reelle satsene i 1990 og i 1998. De reelle satsene for avgiftene på fossile brensler har økt siden 1990, først og fremst som følge av innføringen av CO2-avgiften i 1991. Av miljøavgiftene er det også disse avgiftene som har størst betydning for statens inntekter.

Tabell 2.2 Satsene på miljøavgiftene i Norge i 1990 og 1998. 1998-kroner.

19901998
Grunnavgift på engangsemballasje. Kroner pr enhet.-0,76
Emballasjeavgift på vin og brennevin. Kroner pr enhet.3,003,26
Emballasjeavgift på øl. Kroner pr enhet.4,193,26
Emballasjeavgift på kullsyreholdige, alkoholfrie drikkevarer. Kroner pr enhet4,193,26
Emballasjeavgift på kullsyrefrie, alkoholfrie drikkevarer. Kroner pr enhet0,600,33
Avgift på utslipp av CO2 i petroleumsvirksomheten på sokkelen. Kroner pr liter olje eller Sm3 gass1-0,89
Bensinavgift, blyfri (inkl. CO2 -avg.). Kroner pr liter3,155,00
Autodieselavgift2 (inkl CO2 -avg.). Kroner pr liter-3,875
Avgift på mineralolje (inkl. CO2 -avg. og SO2 -avg. 0,05-0,25 pst vektandel svovel). Kroner pr liter0,4310,515
Avgift på smøreolje. Kroner pr liter0,601,07
Avgift på kull og koks. Kroner pr kilo-0,445
Avgift på plantevernmidler. Prosent av grossistpris11,015,5
Avgift på kunstgjødsel
Kroner pr kilo nitrogen0,441,21
Kroner pr kilo fosfor2,672,30

1CO-avgiften ble innført i 1991.

2Erstattet kilometeravgiften i 1993.

Kilde: Finansdepartementet.

Miljøavgifter har fått en større rolle både politisk og økonomisk i flere OECD-land. I slutten av 1980-årene begynte landene å fokusere på hvordan økonomiske virkemidler, først og fremst avgifter, kunne spille en større rolle for å redusere miljøproblemene. Bruken av avgifter er blitt noe utvidet i enkelte OECD-land, jf boks 2.4. Det er imidlertid fortsatt slik at direkte reguleringer er det viktigste virkemidlet i miljøpolitikken i OECD-landene.

Boks 2.4 Boks 2.4 Grønne skattereformer i andre OECD-land

Både Sverige, Danmark, Finland og Nederland har gjennomført eller er i ferd med å gjennomføre en grønn skatteomlegging.

Sverigehadde i 1991 en omfattende skattereform som resulterte i en omfordeling av skattene tilsvarende 6 prosent av BNP. Hovedhensikten var å redusere antall vridende skatter. For å opprettholde skatteinntektene ble det lagt økt vekt på indirekte beskatning og flere nye miljøavgifter ble innført, bl a avgifter på CO2, SO2 og NOx.

I perioden fra 1994 til 98 har Danmark innført en større skattereform. Hovedformålet har vært å redusere marginalskatten på inntekt, utvide skattegrunnlaget og gradvis legge deler av skattebelastningen fra inntekt og arbeid over på forurensning og bruk av miljøressurser. Fra 1996 er det innført nye grønne skatter på energi som brukes av industrien (CO2- og SO2-avgifter). Disse vil øke gradvis fram til år 2000. Provenyet skal føres tilbake til industrien i form av tilskudd til ENØK-investeringer og reduksjoner i de trygdeavgiftene som betales av arbeidsgiverne.

Nederlandhar en lang historie med miljøskatter. Mellom 1971 og 1996 har den nederlandske grønne skattestrukturen endret seg fra et system hvor de grønne skattene var øremerket til et system hvor de går direkte til statskassen. Siden 1996 har en ny energiskatt blitt pålagt småforbrukere av energi (husholdninger, små bedrifter, kontorlokaler mm). Provenyet fra energiskatten blir tilbakeført til husholdningene gjennom reduksjoner i inntektsskatt og til arbeidsgiverne gjennom reduksjoner i arbeidsgiveravgiften.

Kilde: «Environmental taxes and green tax reform» OECD, Paris 1997.

Også i Norge har det på 1990-tallet blitt gjennomført en grønn skatteomlegging. I 1991 ble CO2-avgiften innført og skattereformen i 1992 bidro bl a til en reduksjon i den maksimale formelle marginalskatten på arbeidsinntekter. Figur 2.2 viser utviklingen i miljøavgifter fra 1990 til 1998 målt i 1998-kroner og miljøavgiftens andel av samlede skatter til staten i de samme årene. Miljøavgiftene har fått økt betydning i den samlede beskatningen. I 1990 utgjorde de tradisjonelle miljøavgiftene 5,2 prosent av statens samlede skatte- og avgiftsinntekter. Denne andelen økte til 6,3 prosent i 1994, mens det er anslått en reduksjon i andelen til 5,5 prosent i 1998. Reduksjonen skyldes at konjunkturoppgangen har bidratt til en sterk økning i statens samlede skatter og avgifter de siste årene.

Figur 2.2 Miljøavgifter målt i mrd 1998-kroner og i prosent av statens samlede skatter og avgifter. 1990-1998.

Figur 2.2 Miljøavgifter målt i mrd 1998-kroner og i prosent av statens samlede skatter og avgifter. 1990-1998.

Kilde: Finansdepartementet.

Slike omlegginger av det samlede skatte- og avgiftssystemet får bl a innvirkning på næringslivets rammebetingelser. Ikke minst ved utformingen av avgifter på CO2-utslipp har konsekvensene for det konkurranseutsatte næringslivet blitt tillagt stor vekt. Det er kun fem OECD-land som har innført avgifter som betegnes som CO2-avgifter (Danmark, Finland, Nederland, Sverige og Norge). Uavhengig av dette varierer det totale avgiftsnivået på fossile brensler sterkt mellom landene.

Landene praktiserer fritak eller lavere satser for energiintensiv konkurranseutsatt virksomhet. I alle landene er CO2-avgiften differensiert etter produkter og anvendelser. I Norge er avgiftssatsen på CO2 differensiert etter produkter. Enkeltnæringer som luftfart, utenriks sjøfart, fiske og godstransport i innenriks sjøfart har dessuten avgiftsfritak. Treforedlings- og sildemelindustrien har halv sats. I Danmark har man lik avgiftssats for alle fossile brensler, men halv CO2-avgiftssats for all industri. Skip i utenriks sjøfart, fiskeflåten, luftfarten og elektrisitetsproduksjon er fritatt for avgift. Både i Sverige og Finland er avgiften differensiert etter type produkt. I Finland er dessuten CO2-avgiften på naturgass halvparten av CO2 avgiften på mineralolje. Utenriks sjøfart og luftfarten har avgiftsfritak. Sverige har avgiftsfritak for jernbane, fiske, luftfart og brensel som brukes i metallurgiske prosesser i stålindustrien. Tabell 2.3 viser avgiftssatsene i disse landene i 1998. Det vises for øvrig til kapittel 4.5 og 9.3 i NOU 1996: 9 for en nærmere gjennomgang av ulike miljøavgifter i Norge og i andre OECD-land.

Tabell 2.3 CO2-avgiftssatser i Norden i 1998. Alle priser er i norske kroner1

NORGEDANMARKFINLANDSVERIGE
- 143 - 168 NOK/tonn CO2 for mineralolje (inkl. autodiesel)

- 139 - 183 NOK/tonn CO2 for kull og koks til energiformål

- 384 NOK/tonn CO2 for bensin

- 336 - 382 NOK/tonn CO2 for brenning av olje og gass på sokkelen

- 109 NOK/tonn CO2 for mineralolje, petroleum, kull og koks og gass

- Industrien har halv sats og for prosessutslipp er avgiften enda lavere

- 22 øre/kWh for elektrisitiet

- 438 NOK/tonn CO2 for mineralolje og kull og koks

- 350 NOK/tonn CO2 for torv

- 219 NOK/tonn CO2 for naturgass

- 440 NOK/tonn CO2 for bensin

- 376 NOK/tonn CO2 for autodiesel

- 318 NOK/tonn CO2 for fyringsolje, dieselbrennolje, parafin m m

- 354 NOK/tonn CO2 for bensin

- 201 NOK/tonn CO2 for gassolje til motorfartøy

- 334 NOK/tonn CO2 for gassolje til annet formål

- 323 NOK/tonn CO2 for metan og naturgass

- 275 - 362 NOK/tonn CO2 for kull og koks

1Valutakurser pr 25.03.98.

Kilde: Finansdepartementet i Norge, Skatteministeriet i Danmark, Miljøministeriet i Finland og Finansdepartementet i Sverige.

2.3 Nærmere om prinsipper for grønne skatter

2.3.1 Grønn skattekommisjons prinsipielle tilnærming

Grønn skattekommisjon ble bedt om å utrede hvordan hensynet til økt sysselsetting og bedre miljø kan ivaretas ved å vri beskatningen over fra arbeidskraft til aktiviteter som innebærer økt bruk av ressurser og økt forurensning. Kommisjonen foreslo en del avgiftsendringer som kan iverksettes på kort sikt, og endringer som krever nærmere utredning.

Kommisjonen la i sitt arbeid størst vekt på hensynet til miljøet, men også forslag som gir ensidige gevinster, enten det gjelder miljøet eller sysselsettingen, ble vurdert. En spesiell utfordring for kommisjonen besto i at den ble anmodet om å ta hensyn til Norges rolle som internasjonal pådriver- og foregangsland innen miljø- og energipolitikk, samtidig som landet er en stor produsent og eksportør av energi. Når det gjelder bruk av virkemidler i miljøpolitikken, tok kommisjonen utgangspunkt i anbefalingene fra Virkemiddelutvalget (NOU 1995: 4) og Miljøavgiftsutvalget (NOU 1992: 3), og foretok således ikke noen ny bred drøfting av prinsippene for bruken av virkemidler i miljøpolitikken.

Grønn skattekommisjons innstilling har vært på bred høring. Høringsinstansene gir stort sett positiv tilbakemelding for en omfattende og grundig gjennomgang av miljø- og sysselsettingsutfordringene, og en oversiktlig prinsippdiskusjon av egenskaper ved ulike skatte- og avgiftsformer. Det ble også vist til at kommisjonens forslag svarer til de konklusjoner og anbefalinger som er gitt av OECD. Enkelte høringsinstanser mente at kommisjonen har hatt mangelfullt grunnlag for sine vurderinger innenfor visse områder og at fordelings- og miljøkonsekvensene ikke var utredet og kvantifisert godt nok. For mange instanser er det svært viktig at miljøavgifter har en effekt som kan måles både i et bedre miljø og endret atferd. Det advares mot at en grønn skatteomlegging kan bidra til å øke forskjellene mellom landsdeler og grupper.

Flere høringsinstanser presiserer at det er viktig at miljøet som en knapp innsatsfaktor prissettes på linje med andre innsatsfaktorer i markedet, men det advares også mot å la økonomiske virkemidler være de eneste virkemidlene i miljøpolitikken. Mange høringsinstanser ser at en skatte- og avgiftsomlegging er helt sentral for å løse de fundamentale miljøutfordringene, mens andre er mer negative og ønsker frivillige avtaler og holdningsskapende informasjon.

En del organisasjoner var mot de forslagene som direkte ville forverre rammevilkårene for deres medlemmer. Spesielt forslagene om likebehandling av bensinavgiften og autodieselavgiften, reduksjon av utgifter og subsidier, utvidelse av SO2- og CO2-avgiften, avgiftsystemet på drikkevareemballasje, avgifter på utslippskonsesjoner og grunnrentebeskatning for jordbruk og fiske ble dårlig mottatt av en del næringsorganisasjoner.

Grønn skattekommisjon viste til at det i det norske avgiftssystemet allerede er flere miljøavgifter. Ikke minst gjelder det avgifter knyttet til utslipp til luft. For eksempel er blyavgiften på bensin differensiert etter blyinnholdet, og avgiften på svovel i mineraloljeavgiften differensiert etter svovelinnholdet. CO2-avgiften er lagt på produktene, fordi det er en direkte sammenheng mellom forbruket og utslippene. På den annen side er denne avgiften differensiert mellom produkter og anvendelser på en måte som ikke avspeiler forskjellene i miljøskade.

For andre utslipp til luft, som nitrogenoksider og flyktige organiske forbindelser er det ikke utformet avgifter i Norge. Disse utslippene er i stor grad bestemt av teknologiske forhold knyttet til forbrenning, rensing og drift. En avgift på oljeprodukter ville derfor ikke gi noen økonomisk motivasjon til å redusere disse utslippene, ut over en eventuell generell reduksjon i oljeforbruket. Miljøavgiftsutvalgets vurdering var derfor at avgifter på oljeprodukter var et lite egnet virkemiddel overfor denne typen utslipp. Grønn skattekommisjonen var enig i denne vurderingen.

Diskusjonen om hvorvidt en avgift er en miljøavgift vil ofte oppstå fordi avgifter har ulike formål. For eksempel er bensin også ansett å være et godt fiskalt skattegrunnlag, ved at bensinforbruket endres relativt lite når prisene endres. Det riktige nivået på avgiften på f eks bensin vil være bestemt av de samlede hensyn avgiften er tenkt å ivareta.

Miljøavgiftene kan grovt sett deles i to hovedkategorier etter teknisk utforming; de som er knyttet til skader forbundet med aktivitet som skyldes forbruket av et bestemt produkt, f eks oljeprodukter, og de som skal sikre at avfallet fra produkter, f eks spillolje, blir miljømessig forsvarlig behandlet. I det siste tilfelle vil det ofte være ønskelig å kople avgiftene til en refusjonsordning, dvs at den enkelte får tilbake avgiften når avfallet samles inn. Når en refusjonsordning er etablert vil det for begge kategorier miljøavgifter være slik at det er restutslippet som gir inntekter til statskassen. For de nevnte eksemplene vil det med andre ord si det oljeforbruket som opprettholdes til tross for avgiften, og den spilloljen som ikke samles inn til tross for refusjonsordningen.

Utslippsavgifter er prinsipielt å foretrekke, fordi man da avgiftsbelegger den uønskede forurensingen direkte. Utslippsavgifter forutsetter nøyaktige målinger. Dette kan være vanskelig å få til i praksis, spesielt i de tilfeller hvor antallet utslippere er stort. Dersom utslippene ikke kan reduseres gjennom renseprosesser, vil en produktavgift være et alternativ. For mange typer utslipp er det ikke en sammenheng mellom bruk av produktet og utslippene. Dersom utslippsrensing og måling av dette er teknisk og praktisk mulig, vil en avgift på innsatsvaren kunne kompletteres gjennom f eks fradrags- og tilskuddsordninger for den del av forurensingen som skilles ut. På den måten vil miljøavgiften på produktet ha store likhetstrekk med en utslippsavgift. Et slikt system har vi i dag for svovelavgiftsdelen under mineraloljeavgiften.

I en del sammenhenger vil det kunne være aktuelt å bruke relativt indirekte virkemidler for å prise enkelte miljøskader, fordi vanlige produktavgifter treffer miljøskadene dårlig. Differensiering av kjøps- eller årsavgifter på biler etter miljøkjennetegn er eksempler på forslag som har vært diskutert. Et annet eksempel er differensiering av drivstoffavgiftene etter innholdet i brenslene. Forbruket av bly i bensin og svovel i mineraloljer, og dermed også avgiftsinntektene, har blitt sterkt redusert etter at avgiftene ble innført. Eksemplene viser at inntektene fra miljøavgiftene ikke gir et bilde av miljøvirkningene av avgiftene. Fra et miljøsynspunkt er det derfor ikke gitt at større inntekter fra miljøavgifter er et godt mål på de miljøforbedringer avgiftssystemet gir opphav til. Utformingen av avgiftene vil ofte være vel så viktig.

Miljøavgifter blir framhevet som et godt virkemiddel når det er mange forurensere og skadene er relativt uavhengig av hvor utslippene skjer. I andre sammenhenger vil direkte reguleringer kunne bidra til en bedre tilpasning fra et miljøsynspunkt. Det er på den annen side argumenter som tilsier at det kan være riktig å kople avgifter opp til reguleringene (f eks utslippskonsesjoner). Slike avgifter vil bidra til at bedriftene får et motiv til å søke om konsesjoner på et «riktigere» nivå. En side ved dette er at bedriftene over tid vil ha motiver til å redusere konsesjonsstørrelsen, og dermed utslippene. Slike avgifter vil også gjøre at forurenserne står overfor kostnadene ved forurensingen (restutslippene), dvs at «forurenseren betaler».

Miljøproblemene er lokale, nasjonale, regionale og/eller globale. Hvilken sammensetning og styrke på virkemiddelbruken som er ønskelig, vil avhenge av på hvilket geografisk nivå problemene eksisterer. For regionale og globale problemer vil også graden av internasjonale forpliktelser ha betydning for virkemiddelbruken. I Miljøavgiftsutvalgets og Virkemiddelutvalgets utredninger er det en omfattende drøfting av prinsipper som bør ligge til grunn ved valg av virkemidler avhengig av miljøproblemets geografiske dimensjon. Grønn skattekommisjon la disse tilnærmingene til grunn i sitt arbeid.

Overfor miljøproblemer som først og fremst er avgrenset til eget land bør det være våre egne preferanser for miljøtilstanden som styrer virkemiddelbruken. Det vil generelt være store forskjeller mellom ulike land, som følge av forskjeller både i ressursgrunnlag, næringsstruktur og miljøbelastning samt i landenes vurdering av akseptabelt nivå på miljøbelastningen. Overfor denne typen miljøproblemer kan en i utgangspunktet foreta rent nasjonale prioriteringer. I de avveininger som gjøres, vil nivået på ønsket miljøtilstand måtte vurderes opp mot de samfunnsøkonomiske kostnadene ved å nå denne. Som på andre områder hvor enkeltland velger en politikk som avviker fra den som føres i viktige konkurrentland, bør også eventuelle fordelingsmessige og konkurransemessige konsekvenser av skatteomleggingen vurderes. I motsetning til ved overnasjonale miljøproblemer, er miljøgevinsten utelukkende avhengig av hva som gjøres nasjonalt.

Miljøproblemene vil også opptre på mer lokalt nivå, noe som tilsier mer lokalt tilpasset virkemiddelbruk. For eksempel vil flere typer miljøproblemer forbundet med avfall og trafikk være lokalt avgrensede.

Overfor internasjonale, regionale eller globale miljøproblemer er situasjonen mht nasjonal politikkutforming en annen. Disse problemene kan i praksis bare løses hvis det inngås forpliktende avtaler mellom de enkelte land. Gitt at avtalene er inngått, bør virkemiddelbruken, på tilsvarende måte som for nasjonale problemer, bestemmes på grunnlag av nasjonale prioriteringer og hensyn, f eks hvordan forpliktelsene i hvert enkelt land kan gjennomføres mest mulig kostnadseffektivt.

Miljøavgifter og omsettelige kvoter kan i prinsippet gi samme tilpasninger i markedet. Hvis staten auksjonerer ut kvotene vil de også gi staten tilsvarende inntekter som avgiftene. Grunnen er at restutslippene i avgiftsløsningen i prinsippet vil tilsvare det samlede nivået på kvotene. Rasjonelle aktører vil dermed være villig til å betale en pris for kvotene som tilsvarer avgiften. Hvis kvotene deles ut gratis vil på den annen side ikke staten få inntekter, og heller ikke ha mulighet til å foreta eventuelle skatteomlegginger.

2.3.2 Differensierte avgifter og fritak

Grønn skattekommisjon hadde en relativt prinsipiell og overordnet tilnærming til utformingen av skatter og avgifter. Det vil si at kommisjonen i mindre grad gikk inn på praktiske og administrative sider ved systemene. I dette avsnittet drøftes noen sider ved avgiftssystemet som kan ses som praktiske tillempinger av kommisjonens prinsipielle behandling.

Dagens miljøavgifter kjennetegnes av differensiering og mange uensartede fritak og avgrensinger i forhold til den generelle avgiftsplikten. Fritakene kan inndeles i to hovedgrupper; generelle og spesielle fritak. Til de generelle fritakene hører f eks næringsmessige fritak, mens dispensasjonsfritakene i enkelttilfeller hører under de spesielle. Målet med fritakene er forskjellig, men oftest er det hensynet til enkeltnæringer som er bakgrunnen for fritakene.

Fritakene kan videre inndeles ut fra hvordan de er gjennomført; enten som en direkte fritaksordning, refusjons- eller tilskuddsordning basert på søknadsprosedyrer, eller varen/tjenesten er holdt utenfor avgiftens område. De direkte fritaksordningene «administreres» av den avgiftspliktige virksomheten, mens refusjons- og tilskuddsordningene administreres gjennom vedkommende offentlige myndighet. I St prp nr 1 (1997-98) Skatte-, avgifts- og tollvedtak s 54-55 er det gitt en prinsipiell gjennomgang av ulike unntaksformer. Finanskomiteen var i Budsjett-innst S nr 1 (1997-98) s 71 enig i at i tilfeller hvor fritaksretten ikke er lett å avgrense vil en refusjonsordning være å fortrekke ut fra kontrollhensyn.

Det går et viktig skille mellom miljøavgifter og andre avgifter når det gjelder å avgrense fritak. Miljøavgiftene skal motivere aktørene til en mer miljøvennlig atferd. Dette betyr at både næringslivet og husholdningene bør stilles overfor avgifter som avspeiler de samfunnsøkonomiske kostnadene ved den miljøskadelige aktiviteten. Dersom noen fritas fra slike avgifter, betyr det også at de får gale prissignaler om knappe miljøressurser. Det bør derfor prinsipelt sett ikke gis fritak for miljøavgifter.

Det vil ofte være annerledes for avgifter som i hovedsak er begrunnet ut fra hensynet til å skaffe staten inntekter. Gjelder dette f eks innsatsvarer som benyttes i næringslivet, kan avgiftene føre til en dårlig fordeling av produksjonsressursene. Ut fra økonomisk teori kan det derfor argumenteres for å gi næringslivet fritak for fiskalt begrunnede avgifter. Et eksempel som kan belyse dette er forbruksavgiften på elektrisitet. Dersom avgiften kun har en fiskal begrunnelse, bør næringslivet etter denne teorien fritas fra avgiften. I dag betaler næringslivet utenom industrien avgiften. Grønn skattekommisjon vurderte avgiften som et lite effektivt virkemiddel for å nå mål i miljøpolitikken og at avgiften dermed i hovedsak burde ses på som en fiskal avgift. Dette taler isolert sett for at næringslivet burde fritas.

Det kan imidlertid være annerledes dersom det knytter seg bestemte miljø- og energipolitiske mål til forbruksavgiften, f eks å begrense el-forbruket. I slike situasjoner er det neppe hensiktsmessig å frita næringslivet helt fra begrensningene. I en del sammenhenger kan dessuten særskilte fritak for næringslivet være vanskelig å avgrense, samt at det kan by på store administrative og kontrollmessige problemer å praktisere fritakene.

2.4 Regjeringens prinsipielle tilnærming

Regjeringen slutter seg i all hovedsak til Grønn skattekommisjons prinsipielle tilnærming. Det vil si at det bør legges økt vekt på grønne skatter i det norske skattesystemet. Regjeringen støtter også prinsipielt det synspunktet at økte inntekter fra grønne skatter bør benyttes til å redusere de skattene og avgiftene som virker mest uheldig på samfunnets bruk av ressurser.

Regjeringen vil vise til at det er stor forskjell på miljøavgifter og fiskale avgifter. Miljøavgifter bør i prinsippet pålegges alle, uavhengig av om det er husholdninger eller næringsliv. Hensynet til kostnadseffektivitet krever i prinsippet at alle forurensere skal behandles likt.

Grønn skattekommisjons mandat var å legge fram forslag til omlegginger fra skatt på arbeid til skatt på forurensning. I denne proposisjonen foreslås det en utvidelse av miljøavgiftene, men det foreslås å kompensere en rekke enkeltnæringer for meromkostningene direkte. Dette foreslås for å lette omstillingene som følge av økt vekt på grønne skatter. Dette innebærer samtidig at det blir mindre rom for reduksjoner i andre skatter og avgifter. På sikt legger imidlertid Regjeringen til grunn at det er ønskelig å gjennomføre omlegginger i tråd med det kommisjonen foreslo. Det vil si at omstillingene vil komme noe senere, og til lavere kostnader for de berørte enkeltnæringer og lokalsamfunn.

Grønn skattekommisjon la sterk vekt på at grønne skatter kan og bør forsvares uavhengig av hva inntektene benyttes til. Regjeringen er enig i dette og har vurdert det slik at grønne skatter som kombineres med kompensasjonsordninger både ivaretar hensynet til miljøet og hensynet til at enkeltnæringer ikke skal rammes urimelig hardt. Bedriftene gis motivasjon til å redusere sine utslipp, samtidig som lokalsamfunn som er basert på energiintensiv industri ikke må leve under en usikkerhet om virksomheten vil videreføres eller ikke.

For å begrense uønskede tilpasninger i økonomien, sikre likebehandling og for å unngå kostbare, kompliserte administrative systemer for særavgiftene, finner Regjeringen det hensiktsmessig å foreslå sterke begrensninger i fritakene under de ulike avgiftene. Se nærmere om dette i kapittel 3.4.

Fotnoter

1.

Når det utover i kapitlet snakkes om skatter innbefatter det både skatter og avgifter.

Til forsiden