St.prp. nr. 65 (1998-99)

Om Forsvarets investeringer

Til innholdsfortegnelse

5 Informasjonssaker

5.1 Utredning om helhetlig forvaltning av Forsvarets eiendom, bygg og anlegg

Forsvarsdepartementet har i nært samarbeid med Forsvarets overkommando og Forsvarets bygningstjeneste tatt initiativ til en omfattende utredning om helhetlig forvaltning av Forsvarets eiendom, bygg og anlegg. Forsvaret forvalter i dag i underkant av 6 millioner kvadratmeter bygningsmasse og ca 1,1 millioner dekar grunnareal. De begrensede midlene til drift, vedlikehold og investeringer innenfor denne sektoren gjør det viktig å finne frem til best mulige metoder for å dekke Forsvarets viktigste eiendoms-, bygg- og anleggsbehov. Det vises i denne sammenheng til St prp nr 63 (1990-91) «Om modernisering av den statlige eiendomsforvaltning» og St meld nr 55 (1992-93) «Styrings- og organisasjonsformer for forvaltninger og fellesinstitusjoner i Forsvaret».

Arbeidet med utredningen er todelt: Våren 1999 skal det gjennomføres en evaluering av dagens forvaltningsmodell. Deretter følger utredningens hoveddel hvor alternative forvaltningsmodeller beskrives, analyseres og sammenliknes. Det skal uttrykkes klare mål for en eventuelt anbefalt ny forvaltningsmodell sett fra både brukers, forvalters og eiers side.

Utredningen skal være fullført i 1999. Deretter vil et eventuelt forslag til ny forvaltningsmodell bli sendt på høring. Det tas om nødvendig sikte på å forelegge saken for Stortinget i løpet av 2000.

5.2 Nytt kystvaktfartøy - isversjon

Prosjekt «Nytt kystvaktfartøy - isversjon» er omtalt i St prp nr 1(1992-93), St prp nr 1 (1995-96), St prp nr 1 (1996-97), St prp nr 1 (1997-98), St prp nr 59 (1997-98), St prp nr 1 (1998-99) og St meld nr 23 (1998-99). Fartøyet skal gis navnet KV Svalbard. Økonomisk ramme for prosjektet er fastsatt til 465 millioner kroner. Denne rammen har senere vist seg å være utilstrekkelig i første rekke pga en oppjustering av isklassifiseringen med påfølgende og nødvendige dimensjonsøkninger (fremdriftsmaskineri, størrelse). Prosjektet vil derfor på ny bli lagt frem for Stortinget i St prp nr 1 (1999-2000) med anmodning om økning av planbeløpet.

Bygging av KV Svalbard vil styrke Forsvarets evne til å løse sine oppgaver knyttet til kystvakt. Med dagens fartøysstruktur er Kystvaktens evne til isoperasjoner begrenset, noe som er demonstrert ved flere anledninger. Avtalen om kontroll med fiske på det åpne hav (North East Atlantic Fishery Commision, NEAFC) vil dessuten tre i kraft sommeren 1999 og medføre økt behov for havgående fartøyskapasitet med helikopter. Ferdigstillelse av KV Svalbard vil derfor kunne medføre omdisponering av et fartøy i NORDKAPP-klassen.

To norske leverandører har levert tilbud på bygging av fartøyet. Kontraktsforhandlinger vil starte i løpet av kort tid og forventes fullført i løpet av høsten 1999. Forhandlingene vil bli gjennomført under forutsetning av Stortingets godkjenning av en økt planramme. Med den planlagte tidsrammen er byggestart satt til år 2000. Fartøyet forventes å kunne leveres i løpet av år 2002.

5.3 Nordisk samarbeid om anskaffelse av enhetshelikopter

Forsvaret opererer i dag 36 helikoptre av tre forskjellige typer i forskjellige roller. Dette er lite fleksibelt og meget kostnadskrevende. For å effektivisere utnyttelse og drift av Forsvarets helikoptre må antall helikoptertyper reduseres. Det arbeides derfor med å etablere et prosjekt som har som målsetting å dekke Forsvarets fremtidige behov for helikoptre gjennom anskaffelse av én helikoptertype.

Innenfor rammen av det nordiske forsvarsmateriellsamarbeidet utredes forutsetningene for et mulig samarbeid om en felles helikopteranskaffelse. Nordic Standard Helicopter Program (NSHP) involverer de fire nordiske landene Sverige, Finland, Danmark og Norge. Et foreløpig prosjektkontor med deltakelse fra alle nasjoner arbeider med et utkast til prosjektavtale som kan danne rammen for et fremtidig samarbeid. Dersom det blir oppnådd enighet om felles grunnleggende krav og harmonisering av anskaffelsesplanene, kan det bli aktuelt å formalisere et samarbeid i løpet av året. Det vil imidlertid uansett ikke bli aktuelt å inngå kontrakt om anskaffelse i 1999.