St.prp. nr. 74 (2005-2006)

Statens eierskap i BaneTele AS

Til innholdsfortegnelse

5 Brev fra styret 18. mai og 26. mai 2006

a) BaneTeles fremtidige struktur – valg av videre prosess – 18. mai 2006

Vi viser til våre tidligere brev av 20.04.06 og 08.05.06, hvor BaneTeles styre gir sin vurdering av og anbefaling om valg av industriell løsning for selskapet.

Styret er nå informert om Nærings- og handelsdepartementets valg med hensyn til den videre prosessen med å komme fram til en endelig avtale om BaneTeles fremtidige struktur.

Nærings- og handelsdepartementet forutsetter stor grad av konfidensialitet omkring den videre prosessen og valg av løsning. Dette gjør det vanskelig for selskapet å gi relevant informasjon til de ansatte i BaneTele. Spesielt blir ansattes representanter i styret stilt i en vanskelig situasjon når de er avskåret fra å gi informasjon til de ansatte i selskapet. Den løsningen som er valgt vil medføre store organisatoriske endringer. Styret tilrår derfor at det nå igangsettes en prosess med drøftelser med representanter for de ansatte.

Styret vil også påpeke risikoen for at den valgte løsning medfører at flere nøkkelpersoner velger å si opp sine stillinger i BaneTele, og dermed behovet for raskt å kunne erstatte de som måtte si opp. Selskapet er som kjent, uavhengig av pågående prosess, i en situasjon som krever betydelig ledelsesengasjement.

Som det framgår av brevene av 20.04.06 og 08.05.06, mener styret det finnes alternativer som er vesentlig bedre enn Nærings- og handelsdepartementets valg, og styret har frarådd den løsning departementet nå har valgt. Som nevnt i møte med departementet 04.05.06, og som presisert i møte 08.05.06, synes de aksjonærvalgte styremedlemmene at det ikke er naturlig å fortsette i styret hvis departementet velger en løsning styret har frarådd. Med den informasjon styret nå har fått, er styret ikke komfortabel med å ta ansvar for gjennomføring av den valgte løsningen. Under forutsetning om at departementet fastholder sitt valg, ønsker derfor samtlige aksjonærvalgte styremedlemmer å bli fristilt fra vervene som styremedlemmer i BaneTele så fort dette lar seg gjøre. Disse styremedlemmene ber derfor om at Nærings- og handelsdepartementet innkaller til ekstraordinær generalforsamling slik at nye styremedlemmer kan velges innen 31.05.06. Dersom nye medlemmer ikke er valgt innen dette tidspunkter, vil de aksjonærvalgte styremedlemmene trekke seg som styremedlemmer i BaneTele i henhold til aksjeloven § 6-7 første ledd.

b) Innspill til prosessen vedrørende BaneTeles fremtidige struktur – 26. mai 2006

Vi viser til tidligere korrespondanse og kontakt om ovennevnte sak, herunder styrets tidligere innspill og anbefalinger til prosessen om valg av fremtidig løsning for BaneTele.

Styret er glad for at Nærings- og handelsdepartementet, etter at vi ba om en presisering, trakk tilbake pålegget om at administrerende direktør Bjørn Kristiansen ikke lenger skulle kunne gi informasjon til styret om prosessen.

På den bakgrunn ønsker styret å gi enkelte innspill til den videre prosessen, utover de innspillene og anbefalinger styret tidligere har gitt:

  • Styret har i tidligere korrespondanse gitt uttrykk for at vi mener en avtale med Bredbåndsalliansen ikke er en god industriell løsning for BaneTele, bl.a. fordi dette ikke vil føre til økt volum i BaneTeles nett. På bakgrunn av due diligence-gjennomgang av Bredbåndsalliansen fastholder styret at det er grunn til å stille spørsmål ved om de estimater for volumøkning Bredbåndsalliansen har lagt fram i prosessen er realistiske.

  • For styrets anbefaling til Nærings- og handelsdepartementet har det sentrale vært å finne en god industriell løsning, og de ulike interessentenes pristilbud har ikke vært avgjørende. Styret mener imidlertid det ikke er i samsvar med prinsippet om likebehandling at Bredbåndsalliansen har fått anledning til å øke sitt pristilbud, uten at de to andre interessentene er blitt forespurt om disse ønsker å øke sine pristilbud. I følge Nærings- og handelsdepartementet er endelig beslutning om valg ikke tatt, og likebehandlingsprinsippet tilsier at også øvrige interessenter gis anledning til å øke sine tilbud.

  • Styret fraråder fortsatt en løsning med Bredbåndsalliansen, både på grunn av strukturen i løsningen fra Bredbåndsalliansen og fordi andre løsninger vil gi et helt annet trafikkvolum umiddelbart.

  • Departementets pålegg om taushetplikt har ført til at selskapet ikke har kunnet informere og gjennomføre drøftelser med de tillitsvalgte slik vi skulle ønske. Intensjonen i arbeidsmiljøloven og tariffavtaler er at informasjon og drøftelser skal skje «så tidlig som mulig», dvs. på et tidspunkt som innebærer at de ansatte får en reell mulighet til å ha medinnflytelse over større endringer i virksomheten. Ifølge forarbeidene (Ot.prp. nr 49 (2004-2005)) skal unntaksbestemmelsen fra denne informasjons- og drøftelsesplikten i arbeidsmiljøloven § 8-3 tolkes snevert. Vi kan ikke se at det er grunnlag for å benytte unntaksbestemmelsen i det aktuelle tilfellet. Etter vårt syn burde drøftelser vært gjennomført, eventuelt med pålegg om taushetsplikt til de tillitsvalgte. Men også ileggelse av taushetsplikt skal ifølge forarbeidene bare skje ved behov. Etter vårt syn er det uheldig at de ansatte ikke får anledning til å legge fram sitt syn før staten treffer sin beslutning. Det burde vært tilstrekkelig å pålegge taushetsplikt om enkelte detaljer i forhandlingene.

Styret har i denne situasjonen, hvor vi er pålagt taushetsplikt og hvor det skal velges nytt styre innen få dager, unnlatt å informere de tillitsvalgte slik vi mener selskapet burde ha gjort, og slik vi i et tidligere brev til departementet har påpekt at burde gjøres så snart som mulig. Særlig mener vi at de tillitsvalgte burde vært informert om at det er ført eksklusive forhandlinger med Bredbåndsalliansen, og de konsekvenser en løsning med Bredbåndsalliansen antas å gi for de ansatte. Saken burde også ha vært drøftet med de tillitsvalgte. Slik situasjonen nå er, er styret av den oppfatning at dette ikke er opplysninger «av en slik art at betydelig skade vil oppstå dersom de blir kjent». Informasjonen er i tillegg lekket ut til media. Styret ønsker å presisere at vi har full tillit til de ansattes representanter i styret, og har absolutt ingen indikasjoner på at disse kan være kilde til lekkasjer til media.

Styret ber om at ovennevnte innspill hensyntas i den videre prosessen.

Til forsiden