St.prp. nr. 80 (1999-2000)

Om samtykke til deltakelse i en beslutning i EØS-komiteen om innlemmelse av EUs handlingsprogram «UNG i Europa» (2000-2006), i EØS-avtalen

Til innholdsfortegnelse

2 Nærmere om programmet

Handlingsprogrammet «UNG i Europa» er i stor grad en videreføring og utvidelse av utvekslingprogrammet «Youth for Europe» og programmet «Europeisk volontørtjeneste for ungdom», som formelt utløp 31. desember 1999. «UNG i Europa» ble igangsatt 1. januar 2000 og skal vare til 31. desember 2006.

Det nye programmet skal gi ungdom mulighet til å tilegne seg kunnskap, ferdigheter, kvalifikasjoner og erfaringer som kan gi grunnlag for deres framtidige utvikling, og til å utøve et ansvarlig medborgerskap som vil bidra til aktiv integrering i samfunnet, med like muligheter for alle ungdomsgrupper.

Hovedpunktene i programmets mål er å:

  • fremme ungdoms aktive bidrag til oppbyggingen av Europa gjennom deltaking i tverrnasjonal utveksling for å utvikle forståelse for det kulturelle mangfoldet og de grunnleggende felles verdier i Europa, og på den måten fremme menneskerettigheter og bekjempe rasisme, antisemittisme og fremmedhat,

  • styrke ungdoms solidaritetsfølelse ved økt deltaking i tverrnasjonale tiltak til samfunnets beste,

  • fremme initiativ, entreprenørskap (tiltakslyst) og kreativitet blant ungdom,

  • styrke samarbeidet på ungdomsområdet ved å fremme utveksling av god praksis og opplæring av ungdomsledere og ungdomsarbeidere.

Programmets mål skal nås gjennom fem ulike tiltak:

  1. Gruppeutveksling: Dette er tilskudd til gjennomføring av utveksling av ungdomsgrupper, fortrinnsvis i alderen 15 til 25 år. Utvekslingsprosjektene kan både gjennomføres mellom landene som deltar i programmet og overfor tredjeland. Det skal bli lagt større vekt på flernasjonale utvekslingsprosjekter. Utvekslingsprosjektene som må ha en varighet på minst en uke, skal baseres på et partnerskap med tilsvarende grupper i andre land. Ungdomsgrupper med liten erfaring i europeisk samarbeid og grupper som har størst vanskeligheter med å delta ut fra kulturelle, sosiale, fysiske eller geografiske årsaker, skal prioriteres.

  2. Volontørtjeneste: Slik tjeneste er tilbud til ungdom i alderen 18 til 25 år, som har lovlig bosted i et deltakerland, om å gjøre en frivillig tjeneste i et annet land med varighet fra 3 uker til 12 måneder. Tjenesten skal omfatte deltakelse i tiltak av blant annet sosial, sosiokulturell, miljømessig eller kulturell karakter. Volontører skal ha fri kost og losji og motta lommepenger i den perioden tjenesten varer. Etter endt tjeneste skal volontøren motta et dokument som bevitner at vedkommende har deltatt i prosjektet og angi hvilke kvalifikasjoner som er oppnådd. Tiltaket omfatter også prosjekter som har som mål å bringe ungdom i kontakt med andre kulturer og språk i et tredjeland.

  3. Lokale ungdomsprosjekter: Prosjektene innebærer tilskudd til lokale prosjekter hvor ungdomsgrupper selv tar initiativ, og til tiltak som gir ungdom som har deltatt i volontørtjeneste, mulighet til å omsette sine erfaringer i praktiske prosjekter når de kommer hjem. Prosjektene skal gi ungdom mulighet til å utvikle initiativ og iverksette tiltak som ungdom selv har utformet, og med seg selv i en nøkkelrolle.

  4. Samarbeid med andre programmer: Denne type samarbeid er ellers prosjekter som binder sammen de tre programmene SOKRATES, LEONARDO DA VINCI og «UNG i Europa».

  5. Opplæring, informasjon og nettverk: Dette er støtte til tiltak som skal bistå og stimulere utviklingen av felles opplæringstiltak for ungdomsledere og personer som arbeider med ungdom, utvikling av ungdomspolitikken i medlemslandene, eksperimentelle tiltak og tiltak som fremmer samarbeid mellom organisasjoner og myndigheter som arbeider med ungdomsspørsmål.