St.prp. nr. 83 (2000-2001)

Om Ev 39 Øysand-Thamshamn gjennomført som OPS-prøveprosjekt ved delvis bompengefinansiering

Til innholdsfortegnelse

3 Finansiering og bompengeordning

Ev 39 Øysand-Thamshamn ble lokalt behandlet som tradisjonelt bompengeprosjekt i 1999. I bompengeutredningen var utbyggingskostnadene for prosjektet satt til 1 100 mill. 2000-kr, og fordelingen mellom statlige bevilgninger og bompenger 40/60. Under de gitte forutsetningene ga dette ca. 13 år innkrevingstid. Med unntak av strekningen i Skaun kommune, hvor det forelå innsigelse, hadde prosjektet godkjente kommunedelplaner da bompengesaken ble behandlet lokalt. De lokale vedtakene refereres under kap. 4.

3.1 Bomplassering og innkrevingssystem

De lokale vedtakene forutsetter to bomsnitt både på ny og gammel veg plassert i Øysand og Thamshamn (jf. fig. 2.1). Det er forutsatt døgnkontinuerlig innkreving i begge retninger. Det kan i utgangspunktet være uheldig med to bomsnitt på strekningen. Alternativ løsning er ett bomsnitt med omtrent doble takster. To bomsnitt vil imidlertid være mer rettferdig for lokalbefolkningen, i og med at en del av trafikken kun kjører en del av strekningen. Bomsnittet ved Øysand er forutsatt plassert slik at lokaltrafikk til/fra Øysand i retning østover ikke blir berørt.

Det er forutsatt parallellinnkreving på eksisterende Ev 39 og etterskuddsinnkreving på både eksisterende og ny Ev 39.

Det er lagt opp til et elektronisk innkrevingssystem etter tilsvarende opplegg som i Trondheim. Det er planlagt at alle stasjonene skal være helautomatiske og ubetjente, med elektronisk registrering i abonnementsfeltet og mynt-/kortautomat i manuelt felt. Innkrevingsopplegget vil bli tilpasset Autopass-systemet.

Innkrevingen vil kunne starte opp sommeren 2002.

3.2 Takster

Kommunene Skaun, Orkdal, Meldal, Agdenes, Snillfjord og Melhus fattet likelydende vedtak vedrørende takst og rabattordning i tråd med takstretningslinjene. Dette gir følgende takster:

  • Kjøretøy m/tillatt totalvekt t.o.m. 3 500 kg - 15 kr.

  • Kjøretøy m/tillatt totalvekt over 3 500 kg - 30 kr.

Det forutsettes rabattordninger i henhold til retningslinjer for bompengeprosjekter. Avhengig av prisutviklingen vil takstene kunne justeres ved åpning av bompengeinnkrevingen.

3.3 Bompengeinntekter

ÅDT i de to bomsnittene var i 2000 hhv. 7 900 ved Øysand og 5 600 ved Thamshamn, dvs. til sammen 13 500 kjøretøypasseringer pr. døgn.

Samferdselsdepartementet har lagt til grunn en samlet ÅDT på 13 900 i de to bomsnittene i det første hele året etter åpning (2003) og en trafikkøkning på 1,5 pst. i året for hele bompengeperioden. For perioden frem til 2012 er det lagt til grunn en trafikkvekst som er noe lavere enn de prognoser som ble utarbeidet i forbindelse med Nasjonal transportplan, jf. kap. 2.4. Fra 2013 er trafikkveksten lik disse prognosene. Trafikkveksten som er lagt til grunn er også lavere enn den faktiske trafikkveksten på Ev 39 de siste 8 årene, jf. kap 2.4. Man regner ikke med trafikkavvisning av betydning.

Forutsetninger som ligger til grunn for beregning av netto bompengeinntekt:

  • bompengeperiode 15 år

  • totalt ca. 13 900 kjøretøy i døgnet gjennom bomsnittene det første hele året etter innkrevingsstart (2003)

  • 1,5 pst. årlig trafikkvekst for hele bompengeperioden

  • årlig innkrevingskostnad på 5 mill. kr

  • gjennomsnittlig bompengeinntekt pr. kjøretøy på 12 kr

  • årlig prisstigning på 2 pst.

Med de forutsetninger som her er lagt til grunn vil bompengeinntektene i det første hele året etter innkrevingsstart bli på ca. 60,5 mill. kr.

Totalt innkrevde bompenger vil bli på om lag 1 015 mill. kr. Av dette vil om lag 80 mill. kr gå til å dekke innkrevingskostnader og netto bompengeinntekter vil med dette utgjøre 935 mill. kr.

3.4 Bompengenes bidrag til prosjektet

Hvis dette prosjektet skulle vært gjennomført som vanlig bompengeprosjekt ville bompengeselskapet tatt opp lån til finasiering av utbyggingen. Bompengeinntektene ville da dekket renter og avdrag på lån og innkrevingskostnader.

En bompengeinntekt som angitt i kap. 3.3 vil kunne nedbetale et lån som vil kunne dekke ca. 50 pst. av utbyggingskostnadene på 1 260 mill. kr. Prosentandelen ville variere med når i utbyggingsperioden de statlige midlene ville kommet. Hvis statlige midler hadde blitt investert parallelt med bompengelån i byggeperioden, ville bompengeandelen blitt på ca. 53 pst. Hvis de statlige midlene derimot hadde kommet i siste del av byggeperioden, hadde bompengeandelen sunket til ca. 42 pst.

I en OPS-modell vil imidlertid ikke bompengeselskapet bidra med lån på denne måten for å dekke løpende prosjekterings- og byggekostnader, men dekke en del av det årlige vederlaget til OPS-selskapet så lenge bompengeperioden varer.

Dersom trafikken blir lavere enn forutsetningene, vil takstene kunne økes med opp til 20 pst. og/eller bompengeperioden forlenges med opp til 5 år for at bompengeselskapet skal kunne innfri sine forpliktelser med hensyn til bompengebidraget. Dersom veksten blir høyere enn forventet kan bompengeinnkrevingen avsluttes så snart det forutsatte bompengebidraget er nådd. Denne modellen for justering bygger langt på veg på de samme prinsippene som gjelder i øvrige bompengeprosjekt, men det vil ikke være relevant å legge en del av risikoen for kostnadsoverskridelser over på bompengeselskapet.

3.5 Bompengeselskap

Bompengeselskapet Ev 39 Øysand-Thamshamn AS ble stiftet den 17.12.1999. Aksjekapitalen på 100 000 kr er fordelt likt mellom de fire kommunene Skaun, Orkdal, Meldal og Agdenes.

Det er forutsatt at bompengene skal dekke etablering av bomstasjoner, grunnerverv, arkeologiske utgravninger og Vegvesenets øvrige kostnader knyttet til prosjektet, og at bompengeselskapet tar opp lån før innkrevingen starter til disse formål på tilsammen inntil 80 mill. 2000-kr.

Ut over dette vil bompengeselskapets oppgave være å sørge for at bompengene kreves inn og stilles til disposisjon for Vegvesenets årlige betaling til OPS-selskapet så lenge bompengeperioden varer.