St.prp. nr. 83 (2000-2001)

Om Ev 39 Øysand-Thamshamn gjennomført som OPS-prøveprosjekt ved delvis bompengefinansiering

Til innholdsfortegnelse

4 Lokal og regional behandling

En utredning om delvis bompengefinansiering av ny Ev 39 mellom Øysand og Thamshamn ble sendt Skaun, Orkdal, Melhus, Meldal, Hemne, Snillfjord og Agdenes kommuner og Sør-Trøndelag fylkeskommune til uttalelse sommeren/høsten 1999. Skaun, Orkdal og Melhus kommuner er direkte berørt av utbyggingen. Med unntak av Hemne kommune støttet alle opp om delvis bompengefinansiering av prosjektet.

Skaun, Orkdal, Melhus, Meldal, Agdenes og Snillfjord kommuner fattet følgende likelydende vedtak:

« . . . . . . . . .. kommune søker om at strekningen Øysand-Thamshamn utbygges med delvis bompengefinansiering. Fordelingen må være 40 pst. stat og 60 pst. bompenger. Når det gjelder de foreslåtte alternative bomsnitt og nedbetalingstid, vil kommunen tilrå alternativ B i Vegsjefens notat av april 1999 som innebærer:

  • To bomsnitt - ett ved Øysand og ett ved Thamshamn.

  • Bompengeinnkrevingen skjer ved anleggsstart med en nedbetalingstid på ca. 13 år.

  • Manuell takst; liten bil kr 15 pr. passering, stor bil kr 30 pr. passering.

  • Rabatter i flg. takstretningslinjene 30-50 pst.»

I vedtaket fra Melhus kommune, som får det ene bomsnittet i sin kommune, er det en forutsetning om at bomsnittet plasseres slik at trafikk til/fra Øysand i retning østover ikke berøres.

Sør-Trøndelag fylkesting fattet følgende vedtak 16.12.1999:

«Sør-Trøndelag fylkeskommune anser at nyanlegg, innkorting og utbedringer av Ev 39 på strekningen Øysand-Thamshamn er samfunnsøkonomisk lønnsomt og oppveier for de økte transportkostnader som en bomveiavgift vil medføre. Sør-Trøndelag fylkeskommune tilrår derfor at veien kan delfinansieres med bompenger.

  • Dette prosjektet må ses i sammenheng med prosjektene i Trondheim og Hitra/Frøya, slik at bilister som passerer to eller flere betalingspunkter ikke utsettes for en urimelig høy belastning. Det forutsettes at det velges samme innkrevingssystem som i Trondheimsringen og motorvei Øst.

  • Innkrevingen av bompenger opphører så snart prosjektet er nedbetalt.

  • Fordelingen bør være 40 pst. stat og 60 pst. bompenger.

  • Bompengeinnkreving fra anleggstart med nedbetalingstid på ca. 13 år.

  • Bomsnitt på Øysand og Thamshamn (alt. B i vegsjefens notat).

  • Døgnkontinuerlig innkreving både på ny og gammel veg.

  • Takster: 15 kr for liten bil, 30 kr for stor bil.

  • Rabatter i følge takstretningslinjene 30-50 pst.

  • Forventet oppstart 2002/2003.

Sør-Trøndelag fylkeskommune stiller seg positiv til å stille garanti i forbindelse med nødvendig låneopptak for utbygging av ny E 39 Øysand-Thamshamn under forutsetning av at betinget refusjon benyttes. Endelig behandling av garantispørsmålet vil skje i forbindelse med behandling av en eventuell bompengesøknad.»

Følgende vedtak vedrørende OPS ble fattet som del av høringsuttalelsen til Nasjonal transportplan (fylkestingssak 114/99)i samme møte:

«Nye modeller som kan gi forsert utbygging av viktige infrastrukturprosjekter bør utprøves. Det bør være naturlig at et OPS (Offentlig Privat Samarbeids)-prosjekt også blir utprøvd i Sør-Trøndelag.»

Bompengeselskapets låneopptak vil være svært begrenset i dette OPS-prosjektet i forhold til i et tradisjonelt bompengeprosjekt. Det er i St. meld. nr. 46 (1999-2000) ikke foreslått bevilgninger til Ev 39 Øysand-Thamshamn før i perioden 2006-2011. Bompengeselskapet må derfor ta opp et lån på 80 mill. kr til grunnerverv, prosjektkostnader og etablering av innkrevingssteder. Lånebeløpet tilsvarer netto bompengeinntekt etter ca. 1,5 år med innkreving. Dette forholdet medfører at bompengeselskapet vil få gode lånebetingelser uten at det stilles fylkeskommunal garanti for lånebeløpet, og behovet for slik garanti anses ikke å være til stede.

Sør-Trøndelag fylkeskommune har klargjort at vedtaket 16.12.1999 er å forstå slik at fylkeskommunen er enig i at vegen delfinansieres med bompenger med de forutsetninger som er gjort i strekpunktene i vedtaket. Da fylkeskommunen ikke skal stille garanti i forbindelse med låneopptak vil det ikke være nødvendig å behandle bompengesaken på nytt, og fylkeskommunen anser behandlingen av saken som tilstrekkelig for videre behandling i Stortinget.

Det vises ellers til departementets vurderinger i kap. 6.