St.prp. nr. 84 (2002-2003)

Om utbygging av riksveg 544 Halsnøysambandet med delvis bompengefinansiering

Til innholdsfortegnelse

2 Omtale av prosjektet

Det har vært arbeidet for et fast vegsamband til Halsnøy siden tidlig på 1980-tallet, og ulike løsninger er blitt vurdert siden den gang. Tidlig på 1990-tallet ble det utarbeidet forslag til en kommunedelplan med tre alternative hovedløsninger basert på henholdsvis hengebru, fylling/bru og undersjøisk tunnel. Kommunedelplan basert på alternativet med undersjøisk tunnel ble godkjent i 1995. Reguleringsplan for prosjektet ble vedtatt i 1998 og justert i 2003. I forhold til kommunedelplanen er tunnelpåhugget på Halsnøy flyttet om lag 300 m sørover av geologiske og landskapsestetiske årsaker. Bomstasjon er planlagt etablert om lag 700 m sør for tunnelpåhugget på Halsnøy. Bomstasjonen inngår i reguleringsplanen for prosjektet.

Prosjektet omfatter bygging av om lag 6,3 km ny veg fra Sunde i Kvinnherad til Tofte på Halsnøy, med en 4,1 km lang undersjøisk tunnel og 2,2 km ny veg i dagen, jf. figur 2.1. Kryss med eksisterende veger i hver ende av prosjektet er planlagt bygd som rundkjøringer. Maksimum stigning i tunnelen er 8 pst.

På lengre sikt vil det være behov for opprustning av vegsystemet på Halsnøy. Dette vil eventuelt bli gjennomført som et eget prosjekt med egen finansiering.

Figur 2.1 

Figur 2.1

Kvinnherad kommune har om lag 13 000 innbyggere. Prosjektet vil gi om lag 2 300 innbyggere på Halsnøy ferjefritt vegsamband til resten av kommunen. Reisetiden mellom sentrale deler av Halsnøy og fastlandet blir redusert fra 40-50 minutter til 10-15 minutter. Tjenestetilbudet i kommunen ligger i hovedsak på fastlandet. Fast vegsamband til Halsnøy gjør det mulig å forbedre tjenestetilbudet og gjøre dette lettere tilgjengelig for alle innbyggerne i kommunen. Pendlerne vil få kortere reisetid og et utvidet arbeidsmarked. For næringslivet i området vil prosjektet bidra til økt konkurranseevne.

Ferjeleiet i Leirvik ble våren 2003 flyttet til Skjersholmane. Dette innebærer at ferjestrekningen mellom Stord og Halsnøy er blitt noe lengre enn tidligere. Etter flyttingen trafikkeres strekningen Skjersholmane - Ranavik med to ferjer. Dette forutsettes å være situasjonen også etter åpningen av Halsnøysambandet.

Ferjesambandet mellom Stord og Kvinnherad (sambandet Skjersholmane - Ranavik - Sunde) vil bli omgjort til et pendelsamband mellom Skjersholmane og Ranavik. Dette vil innebære en forbedring i trafikkavviklingen. Åpningen av Halsnøysambandet vil videre gjøre det mulig å øke antallet avganger i dette sambandet, men dette vil være avhengig av økonomiske rammer og må vurderes i forhold til tilbudet i andre ferjesamband.

Kostnadsoverslaget for prosjektet er 343 mill. kr (2003-kroner), inklusive 4 mill. kr til etablering av bomstasjon. Usikkerheten er vurdert til å ligge innenfor +/- 10 pst.

Prosjektets netto nytte (NN) er beregnet til om lag -104 mill. kr. Netto nytte-/kostnadsforholdet (NN/K) er beregnet til -0,2.