St.prp. nr. 84 (2002-2003)

Om utbygging av riksveg 544 Halsnøysambandet med delvis bompengefinansiering

Til innholdsfortegnelse

4 Finansierings- og bompengeopplegg

4.1 Bompengesøknaden

Bompengesøknad fra Fastlandssamband Halsnøy AS ble fremmet i mars 1998. Forslaget til finansieringsplan var basert på at 136 mill. kr (44,5 pst.) skulle finansieres med statlige midler, 34 mill. kr (11 pst.) med kommunalt tilskudd og 136 mill. kr (44,5 pst.) med bompenger, til sammen 306 mill. kr (alle tall omregnet til 2003-kroner). I bompengesøknaden ble det lagt til grunn et takstopplegg som omfatter forhånds- og parallellinnkreving på ferjesambandet i fire år og etterskuddsinnkreving i bomstasjonen i 15 år, med tre takstgrupper og betaling for passasjerer. Gjennomsnittlig bompengetakst ved etterskuddsinnkrevingen ble beregnet til 78 kr. Det ble forutsatt en manuell bomstasjon med toveis innkreving.

4.2 Finansieringsplan

Ved behandlingen av handlingsprogrammet for perioden 2002-2011 prioriterte fylkestinget i overkant av 20 mill. kr mindre til Halsnøysambandet enn forutsatt i bompengesøknaden. Etter behandlingen av handlingsprogrammet er kostnadsoverslaget økt med om lag 40 mill. kr. Dette skyldes tilpasning til nye tunnelnormaler og nye erfaringstall fra sammenlignbare prosjekter.

Etter åpningen av Trekantsambandet og Folgefonntunnelen har trafikken i området økt. Dette medfører at trafikkinntektene vil bli 60 mill. kr høyere enn det som var forutsatt da bompengesøknaden ble fremmet. Bompengeandelen i dette prosjektet har følgelig økt fra om lag 44 pst. til om lag 57 pst. Den reviderte finansieringsplanen forutsetter 112 mill. kr (33 pst.) i statlige midler, 34 mill. kr (10 pst.) i kommunalt tilskudd og 197 mill. kr (57 pst.) i bompenger, til sammen 343 mill. kr (alle tall i 2003-kr). Den statlige andelen av investeringskostnadene er fortsatt i samsvar med fylkestingets forutsetning ved behandlingen av handlingsprogrammet for perioden 2002-2011.

Det har vært vurdert om alternativ bruk av ferjetilskudd kan inngå i finansieringen av prosjektet. Det forutsettes at det fortsatt vil gå to ferjer i restsambandet mellom Stord og Halsnøy etter åpningen av Halsnøysambandet, jf. kap. 2, og innspart ferjetilskudd vil være av meget begrenset størrelse. Det er derfor ikke regnet med finansieringsbidrag fra innspart ferjetilskudd.

En eventuell kostnadsoverskridelse i anleggsperioden skal dekkes i samsvar med gjeldende retningslinjer for bompengeprosjekter. Dette innebærer at en overskridelse på inntil 10 pst. skal dekkes av staten og bompengeselskapet i fellesskap, med en fordeling etter deres andel av kostnadene. Det kommunale tilskuddet inngår i bompengeselskapets andel. Bompengeselskapet skal dermed dekke 67 pst. av en eventuell kostnadsøkning. En eventuell overskridelse utover 10 pst. skal dekkes av staten. Det vil bli tatt utgangspunkt i det kostnadsoverslaget som gjelder når prosjektet tas opp til bevilgning. Samferdselsdepartementet vil komme tilbake med et oppdatert kostnadsoverslag når prosjektet tas opp til bevilgning.

Det legges opp til anleggsstart i 2005 og åpning for trafikk i 2008. Det vil bli tatt endelig stilling til tidspunktet for de statlige bevilgningene i forbindelse med de årlige budsjetter.

4.3 Bompengeopplegg

Bompengeopplegget er basert på forskudds- og parallellinnkreving i ferjesambandet Skjersholmane - Ranavik - Sunde i fire år og etterskuddsinnkreving i en bomstasjon på den nye vegforbindelsen i 15 år.

Bompengesøknaden fra 1998 forutsatte en manuell bomstasjon. Det vurderes nå å etablere en ubetjent bomstasjon, med mynt-/kortautomat og elektronisk registrering der innkrevingsopplegget er tilpasset Autopass-systemet, eller en ubemannet, helautomatisk bomstasjon med samme konsept som i Tønsberg og Bergen. Hvis det skal etableres en ubemannet bomstasjon, må det foretas justeringer i takstopplegget som er behandlet lokalt. Tilpasning til standard takstsystem vil innebære at betaling for passasjerer utgår og at det kun blir to takstgrupper (kontra tre som er forutsatt i bompengesøknaden): lette kjøretøyer (kjøretøyer med tillatt totalvekt til og med 3 500 kg) og tunge kjøretøyer (kjøretøyer med tillatt totalvekt over 3 500 kg).

I bompengesaker forutsettes det ordinært en lånerente på 8 pst. Ut fra dagens rentenivå er dette høyt. Imidlertid må forutsatt lånerente gjenspeile usikkerheten i hele nedbetalingsperioden for bompengelånet. Vegdirektoratet mener at det kan legges til grunn et lavere rentenivå dersom det foreligger dokumentasjon for at bompengeselskapet vil kunne oppnå dette. Vegdirektoratet foreslår derfor at det for dette prosjektet legges til grunn 6,5 pst. rente forutsatt at bompengeselskapet Fastlandssamband Halsnøy AS legger fram dokumentasjon fra en låneinstitusjon om at denne gir en lånerente innenfor 6, 5 pst. med bindingstid 10 - 15 år, med opsjon for å reforhandle en slik avtale. Dokumentasjonen forutsettes forelagt Vegdirektoratet før anleggsstart. Vegdirektoratets forslag innebærer ikke at det legges opp til en generell reduksjon av forutsatt lånerente ved bompengeprosjekter.

Det foreligger ikke kommunal eller fylkeskommunal lånegaranti. Spørsmålet om å gi slik garanti ble vurdert ved den lokale behandlingen.

Forutsetningene for bompengeinnkrevingen er:

  • innkrevingsstart: 1. kvartal 2004

  • innkrevingsperioder: fire års innkreving i ferjesambandet Skjersholmane - Ranavik - Sunde før åpning og 15 års innkreving i en bomstasjon på Halsnøy etter åpningen av vegsambandet

  • betalende årsdøgntrafikk ved oppstart av innkrevingen i ferjesambandet: 420 kjøretøyer

  • trafikkvekst: årlig økning på 2,3 pst. til og med 2005, 1,7 pst. i perioden 2006 - 2011 og 0,9 pst. etter 2011

  • engangsøkning ved åpningen av prosjektet: 30 pst. 1

  • gjennomsnittlig bompengeinntekt pr. kjøretøy: kr 17,70 i ferjesambandet og kr 86,70 i vegsambandet (2003-kr)

  • årlig prisstigning: 2 pst.

  • nominell rente: 6,5 pst. i hele innkrevingsperioden

Den årlige trafikkveksten er i samsvar med de prognosene for Hordaland som benyttes i arbeidet med Nasjonal transportplan 2006-2015.

Ved beregning av bompengeinntekter er takstene i bompengesøknaden lagt til grunn. Ved forhånds- og parallellinnkrevingen er det ikke forutsatt bompenger for passasjerer/personer. Det er forutsatt rabatt- og fritaksordninger i samsvar med de generelle ordningene for bompengeprosjekter.

En følsomhetsanalyse gir som resultat at redusert trafikkvekst med én prosent medfører at innkrevingsperioden forlenges med om lag tre år. Dersom prosjektkostnadene økes med 10 pst., forlenges innkrevingsperioden med om lag to og et halvt år. Dersom det legges til grunn 8,0 pst. rente, forlenges også bompengeperioden med om lag to og et halvt år. Økonomien i prosjektet er dermed relativt følsom for endringer i forutsetningene.

Bompengeselskapet kan etter avtale med Vegdirektoratet øke takstene med inntil 20 pst. og forlenge innkrevingen med inntil 5 år dersom bompengeinntektene blir lavere enn forutsatt.

Fotnoter

1.

Inklusive trafikk tur/retur gjennom bomstasjonen for 25 pst. av de bilene som i dag står parkert ved kaiene i Ranavik og Sunde.