Strategi for digital kompetanse og infrastruktur i barnehage og skole

Til innholdsfortegnelse

1 Hovedmål

foto av tre barn som arbeider sammen på en bærbar datamaskin i et klasserom

Hovedmålene for strategien er:

  1. Elever utvikler digital kompetanse i tråd med læreplanverket. Barnehagens digitale praksis bidrar til barnas lek, kreativitet og læring i tråd med rammeplan for barnehagen.
  2. Ansatte i barnehage- og skolesektoren har profesjonsfaglig digital kompetanse til å oppfylle intensjonene i rammeplanene for barnehage og SFO og læreplanverket i skolen, med en kunnskapsbasert tilnærming.
  3. Alle barn, unge og voksne har inkluderende, trygge og gode digitale miljøer i barnehage og skole.
  4. Den digitale grunnmuren og tilgangen til digitale løsninger er bærekraftig, av god kvalitet og bidrar til et likeverdig barnehage- og opplæringstilbud i hele landet.
  5. De digitale tjenestene og informasjonsforvaltningen i barnehage- og skolesektoren har barn, elever, ansatte og foreldre i sentrum, og blir utviklet som sammenhengende tjenester.
  6. Et bilde som inneholder diagram

Automatisk generert beskrivelse

Boks 1.1 Samarbeid og samstyring for felles mål

Kunnskapsdepartementet og KS har samarbeidet om å lage denne strategien. Samarbeid om digitalisering i skolen er forankret i Samstyringsrådet for digitalisering i grunnopplæringen mellom staten og KS. Oppnåelsen av målene, ambisjonene og gjennomføringen av tiltakene i strategien, forutsetter samarbeid og samordning.

Samstyringsrådet ble opprettet for å styrke samarbeidet mellom aktører innenfor utdanningssektoren, og skal ta opp tverrgående problemstillinger på et strategisk nivå knyttet til digitalisering i grunnopplæringen. Det er også etablert en kommunal samstyringsstruktur for digitalisering i kommunal sektor, med flere faglige råd og utvalg. I tillegg er det etablert ulike nettverk som jobber med digitalisering regionalt, og som bidrar til regional samordning og dialog inn mot KS sin samstyringsstruktur. Den kommunale samstyringsstrukturen bidrar til at KS har god forankring og kunnskap om kommunal sektors behov og utfordringer, når KS representerer sektoren i møte med staten og andre nasjonale aktører.

De generelle føringene for samarbeid mellom staten og KS om digitalisering, er tydeliggjort gjennom etablering av en felles nasjonal strategi om digitalisering i offentlig sektor i 2019, og konkretisert i digitaliseringsrundskrivet. Samarbeidsmodeller som sikrer samordning og samhandling på tvers av og innenfor sektorer og forvaltningsnivåer, skal gi kommunal sektor tilstrekkelig innflytelse i det nasjonale digitaliseringsarbeidet, og omtales som samstyring. Kommunens og fylkeskommunens roller, plikter og ansvar reguleres i lov, men KS er av sine medlemmer gitt rollen med å representere sektoren i det nasjonale digitaliseringsarbeidet.

Se: https://www.ks.no/fagomrader/digitalisering/styring-og-organisering/samstyringsstruktur/samstyringsstrukturen-for-digitaliseringsomradet/

Se: https://www.regjeringen.no/no/dokumenter/digitaliseringsrundskrivet2/id2952701/

Tiltakene i strategien vil i hovedsak gjennomføres innenfor gjeldende budsjettrammer. Enkelte tiltak, slik som eventuell støttetjeneste, mulige tiltak i handlingsplaner og andre tiltak som ikke er utredet ennå, er ikke finansiert og krever budsjettmessig dekning før det kan gjennomføres.

Til forsiden