Møt våre medarbeidere

Nærings- og fiskeridepartementet har mange dyktige og trivelige folk. Her kan du lese om noen av dem.

Sunniva fra næringspolitisk avdeling

Portrett av Sunniva

Hvorfor søkte du jobben?

Jeg søkte jobben fordi jeg var nysgjerrig på skjæringspunktene mellom næringspolitikk og andre felt som blant annet geopolitikk, klima og energi. Det er flere dagsaktuelle saker man jobber med, og problemstillingene er ofte komplekse. Jeg ønsket å anvende min fagkunnskap på samfunnsaktuelle saker og departementene virket som en spennende arbeidsplass.

Hvilken utdanning har du?

Jeg har en mastergrad i samfunnsøkonomi fra NTNU i Trondheim, med en støtteprofil i politisk økonomi. Jeg ble uteksaminert i 2023 og begynte deretter i jobben i Nærings- og fiskeridepartementet.

Hva liker du best med jobben?

Noe av det beste med jobben er bredden i sakene jeg jobber med. Arbeidet omfatter både forskjellige temaer og typer saker, som gjør hverdagen variert og spennende. Videre verdsetter jeg at man får mye tillit og ansvar tidlig, også som nyutdannet.

I tillegg er det mange dyktige, kunnskapsrike og kjekke kolleger, både her i NFD og i andre departementer som vi samarbeider med. Det sosiale aspektet og samarbeidet på tvers av avdelinger skaper et godt arbeidsmiljø.

Hva skulle du ønske du visste før du startet jobben?

Jeg ble positivt overrasket over hvor mange forskjellige funksjoner embetsverket utgjør. Det er mye å sette seg inn i når man jobber i et departement, blant annet hvordan regjeringen tar beslutninger til forholdet til Stortinget. Det er en stor spredning i sakene vi håndterer, og det betyr at man ikke bare blir sittende med én type sak – det er alltid noe nytt og ulikt å jobbe med. Denne variasjonen gjør arbeidet både utfordrende og interessant.

Oscar fra næringspolitisk avdeling

Bilde av Oscar

Hvorfor søkte du jobben?

Særlig tanken på å anvende fag for å bidra til best mulig beslutningsgrunnlag og rådgivning for politikerne gjorde at departementene virket som et givende sted. Da jeg søkte jobben bodde jeg i USA, der det foregikk store utviklinger på området nærings- og handelspolitikk, noe som fikk øynene mine opp for NFD.

Departementets sammensatte portefølje appellerte sterkt ved at en eksponeres for et bredt spekter av saker som går på bl.a. klimaomstilling av økonomien, energi, bærekraftig vekst, handel og EU-politikk. Siden har mye skjedd i verden og arbeidet i departementet er ikke blitt noe mindre spennende …

Hvilken utdanning har du?

Jeg har en tverrfaglig utdanning med en bachelorgrad i internasjonale studier fra Universitetet i Oslo der jeg kombinerte statsvitenskap og økonomi, i tillegg til innslag av historie og folkerett. Deretter fortsatte jeg med en mastergrad i internasjonal politisk økonomi på London School of Economics ved instituttet for internasjonale relasjoner.

Hva er det beste med jobben?

Jeg liker at arbeidet innebærer å bruke teori og kunnskap for å finne praktiske løsninger innenfor politiske rammer. Dette kan være ganske vanskelig, men stimulerende. I tillegg er det gøy å se hvordan arbeidet vårt blir materialisert i politikk. Ellers er det mye samarbeid med flinke kolleger, både internt og på tvers av departementene. Det gjør at jobben blir ganske sosial, noe som passer meg veldig godt. Så er det også fint å komme seg ut på reise med politikerne i ny og ne.

Det er ofte mange dagsaktuelle spørsmål som preger arbeidsdagen. Det er ikke sjelden at en streifer borti saker man kan ha hørt om på nyhetssendingene samme morgen, f.eks. når vi håndterer mediehenvendelser eller saker fra Stortinget.

Hva skulle du ønske du visste før du startet jobben?

Det har ikke vært noen store overraskelser eller utfordringer jeg skulle ønske jeg var bedre forberedt på. Så kan man alltid si at det hadde vært nyttig å ha bedre kjennskap til f.eks. «byråkratspråk» om budsjettprosesser og annet. Dette får man likevel tid til å sette seg inn i når man først starter.

Lise fra avdeling for maritim politikk og kystutvikling

Bilde av Lise

Hvorfor søkte du jobben?

Jeg søkte jobben fordi jeg tidligere jobbet i Forskningsrådet med transportforskning og hadde en del kontakt opp mot departementene. Det virket veldig spennende å se verden fra den andre siden.

Jobben ga meg muligheten til å fortsette å arbeide med fagområdene jeg er interessert i, samtidig som jeg kom tettere på der beslutningene tas. Det å kunne være med på å utforme meldinger og strategier som legger føringer for hvordan ting gjøres lengre ned i systemet, var noe som virkelig appellerte til meg.

Hvilken utdanning har du, og hvor studerte du?

Jeg er statsviter og har en mastergrad i statsvitenskap fra Universitetet i Tromsø. Deler av graden min er også tatt ved Universitetet i Oslo og i Berkely, California.

Hva liker du best med jobben?

Det jeg liker aller best, er at man sitter tett på dagsaktuelle problemstillinger. Man er der det skjer. I tillegg jobber jeg med veldig hyggelige kolleger, noe som gjør hverdagen enda bedre.

For meg, som har jobbet mye med transport og nasjonal transportplan, er det spesielt givende å få være med på å utforme den prosessen. Samtidig får jeg også jobbe konkret med problemstillinger som betyr mye for folk i hverdagen.

Hva skulle du ønske du visste før du startet jobben?

Jeg er veldig fornøyd med hvordan det har vært å begynne her. Det som har vært spesielt positivt, er hvor godt man blir tatt imot, og hvor gode systemer det er for opplæring og kunnskapspåfyll.

Det finnes mange muligheter for videreutdanning og kurs i regi av departementsakademiet, men også fagdager og fagseminarer hvor man får høre spennende mennesker snakke om de mest aktuelle temaene akkurat nå. Dette gjør at man hele tiden utvikler seg faglig.

Karl fra Forsknings- og innovasjonsavdelingen

Portrett av Karl

Hvorfor søkte du jobben?

Jeg har jobbet her i to omganger. Første gangen var 2002-2006, etter at jeg var ferdig med studiene. Da trengte jeg en jobb, og NHD var stedet jeg fikk den. Jeg var interessert i politikk, men hadde ikke noe veldig klart forhold til å jobbe i et departement. Samtidig visste jeg at det å jobbe i et departement kunne være ganske fleksibelt, og det viste seg å stemme.

Jeg hadde egentlig planlagt å ta meg fri etter studiene sommeren 2001 og bare leve livet. Så krasjet to fly inn i World Trade Center, og jobbmarkedet endret seg raskt. Det var slik jeg endte opp her første gang.

Andre gangen jeg begynte her var i 2010. Da hadde jeg opparbeidet meg kompetanse på statsstøtte og egenkapitalvirkemidler fra min første periode, og Forsknings- og innovasjonsavdelingen ville ha meg tilbake. Jeg tenkte at det var en mulighet til å komme tilbake og bruke det jeg hadde lært.

Hvilken utdanning har du?

Jeg har gått Krigsskolen. I tillegg har jeg en mastergrad i internasjonal business fra BI. Masteroppgaven min handlet om kompetanseoverføring, noe som var relevant for arbeidet mitt her – spesielt knyttet til Innovasjon Norge og såkornfond. Fondene skulle ikke bare tilby kapital, men også kompetanse.

Hva liker du best med jobben?

Jeg har byttet fagområde og i mellomtiden vært innom opprydding av atomavfall, mens jeg nå jobber med rompolitikk. Hovedoppgaven er å sørge for at vi Norge får delta fullt ut i EUs romprogrammer. Det er teknologi, sikkerhetspolitikk og betydelig politisk oppmerksomhetaltså svært spennde og dagsaktuelt.

Det jeg liker spesielt godt nå, er at jeg har en klart avgrenset hovedoppgave: å sørge for at Norge får delta fullt ut i EU's neste romprogram uten begrensninger. Det er fint å ha et konkret mål å jobbe mot, selv om det kanskje ikke alltid er slik i et departement.

Hva skulle du ønske du visste før du startet jobben?

Da jeg startet første gang, hadde jeg et ganske ubevisst forhold til hva det innebar å jobbe i et departement. Jeg hadde ikke tenkt mye på forholdet mellom departementet, regjeringen og Stortinget – noe som kanskje ville vært nyttig å vite mer om på forhånd.

Benjamin fra næringspolitisk avdeling

Portrett av Benjamin

Hvorfor søkte du jobben?

Det var appellerende med en jobb hvor det er stor bredde i typer arbeidsoppgaver, og hvor en får mulighet til å jobbe med mange ulike saker og fagfelt. Det er også spennende å jobbe såpass tett på politikken. Som jurist, hvor man fra studiet er mest vant til å tolke og anvende de lover og regler som allerede foreligger, virket det dessuten interessant å tilnærme seg jussen fra en annen vinkling – nemlig å være med på å utforme lovforslag. Det synes jeg er veldig spennende.

Hvilken utdanning har du, og hvor studerte du?

Master i rettsvitenskap (jus) fra Universitetet i Bergen (UiB). Jeg ble uteksaminert i 2022 og begynte rett i jobben hos Nærings- og fiskeridepartementet.

Hva liker du best med jobben?

At jeg opplever det som gøy å komme på jobb hver dag. Det skyldes nok først og fremst det gode arbeidsmiljøet. det er en god blanding av både unge og relativt nyutdannede og litt eldre med erfaring fra både departementet og arbeidslivet ellers. I tillegg liker jeg at jeg har såpass varierte arbeidsoppgaver, og at det er veldig sjeldent at jeg kjeder meg. Jeg opplever det også som meningsfylt å legge til rette for styringen av samfunnet gjennom jobben vi gjør i det faglige embetsverket.

Hva skulle du ønske du visste før du startet i jobben?

Det er ikke nødvendigvis noe jeg gjerne skulle ha visst på forhånd, men jeg var nok ikke klar over at departementene er såpass hierarkisk oppbygd og såpass «byråkratiske» som de er. Du har mange sjefer over deg, både embetsmenn og politikere, og en stor andel beslutninger skal innom alle for vurdering.

I begynnelsen kan dette systemet kanskje oppleves som litt umyndiggjørende og unødvendig treigt. Men jeg synes egentlig at det er gode grunner til at det bør være sånn. Både fordi det er viktig at departementets beslutninger blir tilstrekkelig kvalitetssikret, og fordi prosessen ansvarliggjør departementets ledelse.

Marius Dalen fra Havbruksavdelingen

Portrett av Marius

Hvorfor søkte du jobben?

Da jeg søkte på jobb i departementet, hadde jeg jobbet i ti år i miljøstiftelsen Bellona med havbruk og miljøeffekter av havbruk. En viktig grunn til at jeg søkte på jobb her, var at jeg ønsket å komme nærmere der hvor beslutningene tas. Det syntes jeg var spennende – å føle at jeg kom ett steg nærmere beslutningene. Det var en av hovedgrunnene til at jeg søkte jobb i departementet, i tillegg til at jeg er veldig interessert i fagfeltet, altså fiskeoppdrett, havbruk og miljøpåvirkning.

Hvilken utdanning har du, og hvor studerte du?

Jeg er høgskoleingeniør i miljøteknikk og studerte på Universitetet i Agder. I tillegg har jeg studert en del akvakulturfag ved Universitetet i Bergen, men den formelle utdanningen min er høgskoleingeniør i miljøteknikk.

Hva jeg liker best med jobben?

Det jeg liker best med jobben, er at det er ganske varierte arbeidsoppgaver – i alle fall på havbruksavdelingen og i den seksjonen jeg jobber. Jeg er prosjektleder for et litt større prosjekt, så da er det mange ulike elementer i det å sette sammen et prosjekt og få puslespillet til å passe. Det synes jeg er spennende. Det er også interessant å følge opp politisk ledelse. Vi har muligheten til å reise, mest i Norge, men til mange deler av landet for å møte havbruksaktører og komme litt tettere på næringen vi forvalter.

Hva skulle du ønske du visste før du startet jobben?

Det er litt vanskeligere å svare på. Jeg søkte jo jobben fordi jeg ville komme nærmere beslutningene, og det har jeg fått. Jeg skulle kanskje gjerne visst litt mer om hvordan regjeringen fungerer som en sånn beslutningsmaskin, som man ofte kaller det, og hvordan den faktisk fungerer. Men hvis jeg hadde visst det på forhånd, så hadde kanskje noe av spenningen med jobben vært borte.

Når man starter i et departement så er det en ganske bratt læringskurve, men det er interessant å få den kunnskapen. Det er ikke noen spesielle ting jeg tenker at jeg gjerne ville visst før jeg startet. Jeg kjente jo godt til departementet da jeg søkte, fordi jeg hadde hatt mye kontakt med ulike departementer i jobben jeg hadde tidligere. Sånn sett var det ikke noen store overraskelser – jeg visste godt hva jeg gikk til.

Simen fra avdeling for konkurransepolitikk og næringsøkonomi

Portrett av Simen

Hvorfor søkte du jobben hos Nærings- og fiskeridepartementet?

Etter studiene ønsket jeg å finne en jobb hvor jeg kunne bruke faget mitt, samfunnsøkonomi, på en relevant måte. Det var viktig for meg å få en jobb hvor jeg fikk anvendt teorien jeg hadde lært på studie i praksis i en jobb som er meningsfull. Samfunnsøkonomi er et bredt fagfelt som kan brukes på mange områder, og denne jobben i NFD virket som et perfekt sted for dette. Her får jeg innsikt i og kunnskap om en rekke ulike politikkområder og en anledning til å bruke min fagbakgrunn til å gi faglige råd i politikkutviklingen. Jeg synes det var spennende å få innsikt i hvordan regjeringen arbeider, og hvordan politiske beslutninger blir til. Dette skjæringsområdet mellom politikk og fag virket interessant for meg.

Hvilken utdanning har du?

Jeg har en mastergrad i samfunnsøkonomi fra NTNU.

Hva liker du best med jobben?

Det jeg liker aller best er at jeg får sitte tett på beslutningsprosesser og bruke faget mitt. Jeg liker særlig å jobbe med analyser av ulike politikkforslag og gi faglige råd til politikkutformingen. Det er særlig gøy å kunne sitte på innsiden og være med å jobbe med problemstillinger som samfunnet er opptatt av og som du ser igjen i det daglige nyhetsbildet, og å kunne diskutere disse med gode kollegaer. Jeg synes det er givende å kunne jobbe med varierte arbeidsoppgaver og tidvis høyt tempo.

Hva skulle du ønske du visste før du startet jobben?

Noe av det jeg har tatt med meg etter overgangen fra studie til fast jobb, er hvordan man anvender økonomisk teori til praktiske problemstillinger. Det tar tid og er en kontinuerlig læringsprosess, men er også med på å gjøre jobben interessant. Jeg skulle også ønske jeg hadde mer kunnskap om beslutningsprosessene i regjeringen og forholdet mellom regjering og Stortinget før jeg begynte. Forholdet mellom disse aktørene, samt hvordan regjeringen faktisk tar beslutninger, er noe jeg har fått bedre forståelse for etter hvert, men det ville vært nyttig å ha hatt mer kunnskap om dette på forhånd.