1969: Da dronningen kom til gards

Mandag 11. august 1969 kunne statsminister Per Borten ønske Storbritannias dronning Elisabeth II velkommen til gards hjemme i Flå i Sør-Trøndelag. Det var lunsj i bestestua og et slag boccia i hagen. Nokså annerledes enn regjeringslunsj på Akershus slott.

Anledningen var at dronning Elisabeth, prins Philip og deres barn besøkte Vestlandet og Trøndelag 7.-11. august 1969, med kongeskipet Britannia. Vert var kong Olav V, og en regjeringslunsj hørte med - selvom dette ikke var et statsbesøk. Hensikten med besøket var å se nærmere på traktene Ragnvald Mørejarl, en av dronningens forfedre, kom fra.

Det var på besøkets siste dag, etter at helgen var tilbragt i Trondheim, at Magnhild og Per Borten kunne ønske dronningen, kong Olav og kronprinsesse Sonja velkommen på slektsgården Bortn i Flå. Kronprins Harald var på fisketur med prins Philip.

Sommerværet ser ut til å ha vært av beste trøndermerke.


Statsminister Per Borten instruerer dronning Elisabeth i boccia i hagen på Bortn i Flå. Til høyre kong Olav. (Foto: NTBScanpix).Dronningen gjør seg klar - (Foto: NTBScanpix).


- og kaster. I bakgrunnen kronprinsesse Sonja. (Foto: NTBScanpix).


God stemning over sensommerlunsjen i bestestua på Bortn. Fra høyre Magnhild Borten, kronprinsesse Sonja, kong Olav, dronning Elisabeth og statsminister Per Borten. (Foto: NTBScanpix).

Etter lunsj fulgte kongen sine britiske gjester til Værnes flystasjon, der de gikk ombord i et fly fra Royal Air Force for å reise hjem.