Meld. St. 25 (2013–2014)

Utdanning for utvikling

Til innholdsfortegnelse

5 Hvordan og hvor skal Norge satse?

Mangfoldet av arenaer og partnerskap på utdanningsområdet har bidratt til fragmentering av innsatsen. Det er et stort behov for bedre samordning og koordinering av den internasjonale innsatsen for å nå utdanningsmålene. Norge vil gjennom dialog og konsensusbygging styrke samarbeidet og være en pådriver for å sette utdanning høyt på den internasjonale dagsorden. Skal en sikre at alle barn og ungdom får tilgang til utdanning av god kvalitet, må alle relevante partnere både på landnivå og internasjonalt arbeide sammen, strategisk og målrettet. For å oppnå bærekraftige løsninger, må innsatsen være bygget på nasjonale prioriteringer og involvere nasjonale ressurser og alle relevante samarbeidspartnere. Norsk støtte skal ikke erstatte andre ressurser, men heller brukes som katalysator for økt nasjonal og internasjonal innsats.

Norge vil bevisst arbeide for økt bistandseffektivitet gjennom nasjonalt eierskap, tilpasning til nasjonale planer og giverkoordinering, nedfelt i Paris-erklæringen fra 2005, Accra-handlingsplanen fra 2008 og Busan-erklæringen fra 2011.1

Representanter for sivilt samfunn spiller en viktig rolle som kritiske observatører, og som bidragsytere i den globale debatten. Lokalt baserte frivillige organisasjoner er særlig betydningsfulle for å nå spesielt sårbare grupper barn og ungdom. Også i land preget av kriser og konflikt, der man ofte finner et dårlig fungerende skolesystem, spiller frivillige organisasjoner ofte en avgjørende rolle.

Partnere fra privat sektor kan bidra finansielt til å gjøre ny teknologi og innovasjon tilgjengelig og anvendelig i utdanningssektoren, og til å styrke kvaliteten og relevansen på utdanning.

Myndighetene er ansvarlig for å gi alle barn tilbud om utdanning av god kvalitet, men i |mange land er myndighetene ikke i stand til å dekke behovet og vil derfor være avhengig av å inngå partnerskap med privat sektor for å øke antall skoleplasser. Partnerskap mellom offentlig og privat sektor åpner for muligheter til å både styrke tilgangen til utdanning og kvaliteten på undervisningen. En forutsetning må være at også fattige og marginaliserte grupper drar nytte av de tilbud dette skaper.

En annen viktig gruppe å engasjere i arbeidet for utdanning for alle er barn og ungdom, som må gis en sterkere stemme. Mobiliseringen må gi resultater som svarer til deres ønsker og behov.

Vi vil også være opptatt av at utviklingslandene utvikler robuste systemer for å måle, evaluere og rapportere resultater. Dette må være en integrert del av planlegging og gjennomføring av programmer og prosjekter og ikke ligge i parallelle system. Vi skal bidra til at metoder og kunnskap tilflyter våre partnere. Multilaterale organisasjoner har en viktig rolle å spille i dette arbeidet.

Norge skal arbeide for en styrking av partnerskap mellom myndigheter, multilaterale organisasjoner og institusjoner, sivilt samfunn og privat sektor både på globalt og nasjonalt nivå i utvalgte land, for å få til en mest mulig effektiv utdanningssatsing.

Vi vil i størst mulig grad samordne vår bilaterale og multilaterale innsats og bygge på eksisterende partnerskap og institusjoner, samtidig som vi ønsker å engasjere flere partnere. Videre vil vi søke å bruke de samarbeidspartnere som har fortrinn enten i form av geografisk nærvær eller faglig styrke og kapasitet. Flere faktorer påvirker valg av partnere og kanaler: 1) tilstedeværelse eller fravær av ansvarlige myndighetspartnere å samarbeide med, 2) det multilaterale systemets eventuelle engasjement og relevans, samt 3) norsk tilstedeværelse og erfaring fra samarbeid på utdanningssektoren.

5.1 Global mobilisering og alliansebygging

FN har vist seg å spille en viktig rolle når det gjelder å mobilisere internasjonal politisk støtte for felles målsettinger. For å få til et globalt løft for utdanning, er det helt avgjørende at innsatsen forankres og koordineres på høyeste nivå i FN.

Styrking av internasjonale konvensjoner og normer, samt styrking av det multilaterale systemets evne til å bistå landene i å etterleve sine forpliktelser, er viktig. Vi vil derfor støtte opp om og bidra til utforming av reformene i FNs utviklingssystem.

Fra norsk side vil vi gjennom strategisk økonomisk støtte til multilaterale organisasjoner bidra til å styrke deres faglige tyngde og relevans i tråd med mandat og ansvarsområder. For å unngå fragmentering, duplisering og konkurranse mellom organisasjonene, vil vi søke å trekke dem inn i felles programmer der det vil bli stilt krav til økt samarbeid og koordinering både på nasjonalt og globalt nivå. Vi vil støtte felles analyser og innsats mot felles mål og arbeidsdeling mellom organisasjonene, blant annet gjennom å støtte finansieringsmekanismer som fremmer samhandling. Et eksempel på dette kan være bedre samhandling mellom humanitære organisasjoner og organisasjoner med utviklingsmandat i krisesituasjoner. I tillegg skal vi fremme samarbeid mellom FN-systemet og utviklingsbankene.

Norge skal ta lederskap i arbeidet med å engasjere og motivere andre bilaterale givere til å som arbeide strategisk for å nå FNs tusenårsmål på utdanning og for å nå nye utdanningsmål etter 2015. Vi skal inngå partnerskap med viktige bilaterale givere som USA, Tyskland, Storbritannia og de nordiske land. Vi skal også søke partnerskap med nye store givere.

Ressursmobilisering er ytterligere en grunn til å vektlegge politisk mobilisering globalt. Finansiering av utdanning er i mange land under press som følge av finanskrisen. Det er behov for å motivere viktige givere, bringe inn nye partnere, fremme innovativ finansiering, effektivisere innsatsen, fremme forutsigbarhet og for å stimulere til økte budsjetter til utdanning i utviklingsland.

Tabell 5.1 

Top 10 Funders of Basic Education, 2002–2011*

2002

2003

2006

2007

2010

2011

1

World Bank

(27%), $810 million

World Bank

(24%), $789 million

World Bank

(13%), $612 million

Netherlands

(13%), $644 million

World Bank (12%), $724 million

World Bank (14%), $818 million

2

Netherlands

10%), $285 million

United States

(12%), $394 million

Netherlands

(12%), $555 million

World Bank

(12%), $624 million

United States

(11%), $658 million

United Kingdom

(12%), $708 million

3

IMF

(9%), $272 million

Japan

(7%), $242 million

United Kingdom

(11%), $506 million

United Kingdom

(11%), $585 million

EU Institutions

(10%), $610 million

United States

(10%), $570 million

4

France

(7%), $199 million

United Kingdom

(7%), $234 million

EU Institutions

(10%), $458 million

United States

(10%), $513 million

United Kingdom

(9%), $533 million

EU Institutions

(7%), $418 million

5

United Kingdom

(4%), $150 million

France

(6%), $183 million

United States

(9%), $400 million

EU Institutions

(8%), $403 million

France

(7%), $406 million

Germany

(7%), $368 million

6

Germany

(4%), $127 million

IMF

(5%), $162 million

Japan

(6%), $279 million

Japan

(6%), $314 million

Japan

(6%), $355 million

UNRWA

(6%), $357 million

7

Japan

(4%), $127 million

Netherlands

(5%), $162 million

UNRWA

(6%), $276 million

France

(6%), $295 million

UNRWA

(6%), $352 million

France

(5%), $301 million

8

United States

(4%), $126 million

Germany

(4%), $140 million

Norway

(4%), $185 million

UNRWA

(5%), $271 million

Germany

(5%), $339 million

Japan

(4%), $250 million

9

Norway

(4%), $117 million

Canada

(4%), $134 million

Canada

(4%), $166 million

Norway

(5%), $238 million

Netherlands

(5%), $337 million

Australia

(4%), $233 million

10

EU Institutions

(3%), $100 million

Norway

(4%), $134 million

Germany

(3%), $154 million

Canada

(4%), $222 million

Canada

(4%), $255 million

Norway

(4%), $216 million

Sum of aid disbursed by five multilateral donors

(35%), $1.05 billion

(31%), $1.02 billion

(26%), $1.18 billion

(23%), $1.16 billion

(26%), $1.61 billion

(26%), $1.51 billion

Kilde: Brooking-rapporten: Investment in global education: a strategic imperative for business.

FN-organisasjonene må i henhold til sine mandat bidra til å sikre at jenter og sårbare grupper får begynne på skolen og at de fullfører skoleløpet. De må også bidra til å sikre god læring og relevante utdanningstilbud. Under disse forutsetningene vil Norge fortsette å arbeide gjennom og med det multilaterale systemet.

Regjeringen vil:

  • Bidra til å styrke FNs normative og politiske lederskap på utdanningsområdet.

  • Fremme norsk utdanningssatsing gjennom det multilaterale systemet basert på organisasjonenes mandat, oppnådde resultater og fortrinn, samt arbeide for å redusere fragmentering og overlapping i den multilaterale arkitekturen på utdanningsområdet.

  • Ha en tematisk øremerking av en del av den multilaterale støtten fra Norge til utdanning, inkludert støtte til flergiverfond, for å bidra til å fremme de multilaterale organisasjonenes effektivitet.

  • Inngå strategisk partnerskap med andre bilaterale givere og motivere til økt innsats for utdanning.

5.1.1 Global Education First Initiative (GEFI)

I 2012 tok FNs generalsekretær initiativ til en pådriverkampanje for å øke verdens oppmerksomhet om betydningen av utdanning og for å nå FNs tusenårsmål 2 og 3. GEFI ble etablert med tre hovedmålsettinger: å få barn inn på skolen, bidra til at de lærer noe på skolen og å skape gode samfunnsborgere. Tidligere britisk statsminister Gordon Brown ble oppnevnt som generalsekretærens spesialutsending, og sekretariatet ble lagt til UNESCO i tett samarbeid med UNICEF.

Education Cannot Wait (ECW) er et påvirkningsinitiativ som skal bidra til å fremme humanitær finansiering til utdanning, beskyttelse av skoler og forebygging. Initiativet er knyttet opp mot FNs generalsekretærs globale utdanningsinitiativ.

Regjeringen vil:

  • Styrke engasjementet i GEFI og herunder ECW, som del av arbeidet med global mobilisering for utdanning.

5.1.2 UNESCO

UNESCO er den eneste FN-organisasjonen med et spesifikt mandat for utdanning. Organisasjonens rolle er overveiende normativ og som kunnskapsbank for utdanning. UNESCO gjør et viktig arbeid blant annet for alfabetisering, voksenopplæring, yrkesopplæring, livslang læring og ikke-formell utdanning. UNESCO jobber også med koblingen mellom ny teknologi og utdanning og har blant annet utviklet retningslinjer for bruk av mobiltelefoner til opplæring.

Dette påvirker måten Norge jobber med organisasjonen på. Vi skal medvirke til at UNESCO fyller sin rolle på sine kjerneområder og ikke sprer seg til områder hvor andre organisasjoner har bedre forutsetninger for å gjøre en effektiv jobb. Den norske støtten til UNESCOs utdanningsaktiviteter bidrar til organisasjonens mulighet for å ta ansvar som talerør og koordinator for å nå FNs tusenårsmål 2 om utdanning og Utdanning-for-alle-målene. Norge bidrar også til utvikling og bruk av pålitelig statistikk for å måle fremdrift i de internasjonale utviklingsmålene for utdanning.

Boks 5.1 UNESCO: Utdanning for alle-bevegelsen

I 1990 arrangerte FN verdenskonferansen «Education for All». Delegatene ble enige om en felles innsats for å oppnå grunnskoleutdanning for alle og redusert analfabetisme før årtusenskiftet. I 2000 var det klart at utviklingen hadde gått for sakte, og en ny verdenskongress for utdanning i regi av FN ble arrangert i Dakar. Her ble handlingsrammeverket «Dakar Framework for Action» vedtatt. De seks målene under Education For All (EFA), er:

  • Mål 1: Utvidelse av barnehagetilbudet.

  • Mål 2: Gratis og obligatorisk grunnutdanning av god kvalitet innen 2015.

  • Mål 3: Sørge for at alle unge og voksne får dekket sitt behov for utdanning.

  • Mål 4: Øke lese- og skrivekyndigheten blant voksne med 50 prosent innen 2015.

  • Mål 5: Fjerne ulikhetene i tilgang til grunnutdanning basert på kjønn innen 2005, og oppnå full likestilling på utdanningsområdet innen 2015.

  • Kurs 6: Styrke kvaliteten i utdanningen.

UNESCO har koordinasjonsansvar for EFTA.

Styringskomiteen for Education for All

Norge leder for tiden EFAs styringskomité. Dette er et sentralt organ for innspill fra det globale utdanningsmiljøet til post-2015 prosessen. Her deltar UNESCO, FNs barnefond (UNICEF), Verdensbanken, FNs befolkningsfond (UNFPA), OECD, FNs utviklingsprogram (UNDP), Det globale partnerskapet for utdanning (GPE), regionale grupperinger av medlemsstater, E9 (India)1, vertskap for Det globale utdanningsforumet 2015 (Sør-Korea), representanter for sivilt samfunn og privat sektor.

CapEFA – hjelp til viktig selvhjelp

De seks EFA-målene er ambisiøse. En realisering forutsetter at landene har en ledelse og forvaltningsorganer med kompetanse og kapasitet, i tillegg til kvalifiserte lærere, penger og andre ressurser. Fattige land mangler ofte det meste av dette.

CapEFA står for «Capacity building for the implementation of Education for All». Programmet, som finansieres av de nordiske land, støtter prosjekter i lavinntektsland som skal styrke deres kapasitet til å lykkes i arbeidet med de seks målene under EFA. CapEFA regnes blant UNESCOs mest vellykte programmer på utdanningsområdet.

Teacher Task Force

Under Høynivåmøtet Utdanning for alle i Oslo i desember 2008 ble nettverksgruppen Teacher Task Force vedtatt opprettet. Denne gruppen arbeider for å sette søkelys på behovet for og betydningen av god lærerkompetanse, og for å få landene til å styrke rekruttering og kvalifisering av lærere. UNESCO er vertskap for gruppen, og Norge er sammen med India leder for initiativet i inneværende periode.

1 E9 er en gruppe land i sør som fremmer samarbeid om EFA-målene.

Regjeringen vil:

  • Bidra til at UNESCO styrker sin normative posisjon på utdanningsområdet, gjennom å stille krav og bidra faglig og strategisk. I organisasjonens styrende organer vil vi arbeide for styrking av resultatrapporteringen, bedret samarbeid med andre relevante FN-organisasjoner og konsentrasjon av innsatsen der organisasjonens fortrinn er klarest.

  • Ha en løpende dialog med UNESCO for å sikre mer kunnskap og bedre standarder for jenters utdanning, samt for barn og unge i krisesituasjoner.

  • Bidra til å styrke UNESCOs arbeid med kvalitet i utdanning, bl.a. gjennom bruk av ny teknologi, kapasitetsbygging, statistikkinnhenting og overvåking av utviklingen på utdanningsområdet.

5.1.3 FNs barnefond (UNICEF)

Unicefs mandat2 bygger på FNs barnekonvensjon. Derfor har UNICEF en bred tilnærming til innsatsen for barn, som bl.a. innbefatter barns rett til helse, rent vann, ernæring, utdanning og beskyttelse. UNICEF er et globalt talerør for barns rettigheter.

I tillegg til at organisasjonen er en viktig normgiver når det gjelder integrert barndom og barns rettigheter, har UNICEF sin styrke i konkret innsats på landnivå. Visjonen i langtidsplanen for 2014–2017 er å realisere alle barns rettigheter, spesielt for de mest vanskeligstilte barna, som for eksempel barn med nedsatt funksjonsevne.

UNICEF arbeider for å redusere antall barn som ikke begynner på skolen, og for å øke andelen som fullfører grunnskolen og går over i videregående opplæring. I land hvor jenters utdanning ligger etter gutters, har UNICEF utarbeidet strategier for å forbedre vanlig oppmøte og læringsutbytte for jenter, helt fra tidlig barndom til ungdomsårene.

UNICEF er i nær dialog med myndigheter og partnere på landnivå, en tilnærming som vektlegges av Norge i valget av UNICEF som sentral kanal for støtte til utdanningssektoren. Med sin tilstedeværelse i over 135 land har UNICEF en unik mulighet til å bidra til utvikling av nasjonal utdanningspolitikk, lovverk og systemer, samt til å levere konkret og praktisk støtte i lavinntektsland og land i krise, samtidig som organisasjonen genererer erfaring, som bidrar til det globale kunnskapsgrunnlaget.

Norge bidrar årlig med kjernestøtte til UNICEF i tillegg til tematisk støtte, program- og prosjektsamarbeid og bidrag til det humanitære feltet. Gjennom deltakelse i organisasjonens styre vil Norge særlig arbeide for ivaretakelse av norske prioriteringer og bedret dokumentasjon av oppnådde resultater.

Gjennom UNICEF er Norge med og finansierer det globale nettverket UNGEI (UN Girls’ Education Initiative) som er en pådriver i det internasjonale arbeidet med likestilling i utdanning.

Regjeringen vil:

  • Opprettholde et høyt nivå på støtte til utdanning gjennom UNICEF, men forventer samtidig bedre resultatrapportering.

  • Ha en løpende dialog med UNICEF for å sikre en styrket innsats bl.a. på tidlig barndom, jenters utdanning, utdanning for sårbare grupper og utdanning i kriser.

  • Gjennom UNICEF styrke norsk innsats for en helhetlig tilnærming til barndom som forutsetning for læring.

5.1.4 Det globale partnerskapet for utdanning (GPE)

GPE er et partnerskap mellom utviklingsland, giverland, multilaterale organisasjoner, næringsliv, filantroper og sivilt samfunn. Norge har vært sentral i utformingen og utviklingen av GPE, som i dag er en av våre viktigste kanaler for utdanningsbistand. Norge er per i dag det fjerde største giverlandet til GPE. Partnerskapets hovedsatsningsområder: jenter, sårbare stater, kvalitet, samt økt og mer effektiv utdanningsfinansiering, er i tråd med norske prioriteringer.

Hovedformålet med partnerskapet så langt er å bidra til at FNs tusenårsmål for utdanning nås. GPE hjelper utviklingsland med å utarbeide og gjennomføre sektorplaner for utdanning som kan sikre alle jenter og gutter en god grunnutdanning. Det innebærer arbeid for bedre tilgang til skole, flere og bedre utdannede lærere, bedre og mer relevant læringsmateriell og bedre elevvurderinger og tester. Et annet formål med GPE er å sikre bedre koordinering av den internasjonale støtten til utdanningsformål.

En viktig forutsetning for samarbeidet i GPE, er at landene selv tar hovedansvar for å planlegge og gjennomføre nødvendige reformer i grunnskolen slik at FNs tusenårsmål 2 nås. GPE bidrar med finansiering, rådgivning og innovative utdanningsløsninger. I 2013 var 59 utviklingsland medlemmer i GPE. Av disse var 38 i Afrika sør for Sahara og 28 var sårbare stater.

Takket være den økte kapasiteten GPE har bidratt til i medlemslandene, har 21,8 millioner flere barn gått i grunnskolen mellom 2002 og 2013. 10,1 millioner av disse er jenter. Samtidig er det ansatt 413 000 flere lærere, 37 000 klasserom er bygget og 220 millioner lærebøker er fordelt. 71 prosent av barna i sårbare GPE-stater fullførte grunnskolen i 2011 sammenlignet med 56 prosent i 2002. En evaluering fra 2010 viste at land som fikk støtte fra GPE, hadde dobbelt så høyt opptak av barn i grunnskolen, sammenlignet med land som ikke fikk støtte.

I tillegg til innsats på landnivå står GPE sentralt i påvirkningsarbeidet og for å opprettholde internasjonalt fokus på utdanning.

GPE ønsker å øke effektiviteten for å oppnå bedre resultater og jobber derfor for at landene selv skal prioritere utdanning innenfor sine budsjetter, samt at de skal arbeide for å få støtte ikke bare fra GPE, men også fra andre givere.

GPE er i ferd med å styrke arbeidet som skal sikre bedre resultatrapportering om aktiviteter, inkludert mer direkte kobling til resultatbasert finansiering. Planen er at land vil få utbetalt en viss andel av støtten når resultatene er oppnådd.

Regjeringen vil:

  • Engasjere seg aktivt i den videre utviklingen av GPE.

  • Følge opp og bidra til læring inn i partnerskapet på områder som resultatbasert finansiering og innovasjon.

  • Øke bidragene til GPE under forutsetning av at partnerskapet leverer resultater.

5.2 Andre multilaterale arenaer

I den norske utdanningssatsingen vil vi løpende vurdere gode kanaler for å nå våre mål på de prioriterte områdene.

5.2.1 Den internasjonale arbeidsorganisasjonen (ILO)

ILO er en viktig samarbeidspartner i Norges innsats for å bidra til anstendig arbeid.

ILO er en viktig kanal for å bekjempe barnearbeid. Svært mange barn som arbeider gjør dette på bekostning av skolegang. ILO slår fast at opplæring og utdanning er helt avgjørende for en effektiv innsats for å bekjempe barnearbeid, og at barnearbeid må avskaffes for å gi barn muligheter for skolegang. ILOs internasjonale program for utryddelse av barnearbeid (IPEC) ble startet i 1992 og er en verdensomspennende bevegelse for å utrydde barnearbeid. IPEC opererer i 88 land. UNICEF, UNDP, frivillige organisasjoner og private bedrifter er blant dem som deltar. Dette er det største programmet i sitt slag i verden.

ILO samarbeider med medlemsstater for å reformere og styrke yrkesfaglige opplæringssystemer gjennom å knytte kompetanseutvikling til produktivitet, sysselsetting, utvikling, anstendig arbeid og grønne jobber. ILO bidrar med analysearbeid, retningslinjer for nasjonal politikk og faglig samarbeid. En av ILOs åtte satsningsområder er å bidra til å sikre ungdom en yrkesfaglig utdanning som passer bedriftenes behov.

Regjeringen vil

  • Styrke støtten til ILOs innsats for yrkesrettet opplæring og mot barnearbeid gjennom utdanning.

5.2.2 Verdens matvareprogram (WFP)

WFP samarbeider med nasjonale regjeringer, UNESCO, UNICEF og Verdensbanken om å tilby program for skolemat. WFP formidler årlig skolemat til 25 millioner barn i 60 land og støtter nasjonale myndigheter i å bygge opp skolematprogrammer. Programmene inkluderte mat til å ta med hjem til 1,3 million jenter og en halv million gutter. Jenter prioriteres bevisst som mottakere av matrasjoner til familien, for å bidra til økt skoledeltakelse fra jenter. WFP legger stor vekt på at landene selv skal ha kapasitet til å drive skolematprogrammene og tilbyr faglig bistand til å sette dem opp og drive dem.

WFPs arbeid for å sikre ernæring for gravide og ammende kvinner, og ernæring for barn under to år er kanskje det aller viktigste i humanitær sammenheng. Dette gjør at barns fysiske og kognitive utvikling ikke svekkes.

Regjeringen vil:

  • Støtte Verdens matvareprogram og det arbeidet som gjøres for å bedre ernæringen til grupper der det spesielt fremmer godt læringsutbytte, særlig i lavinntektsland og land i konflikt.

5.3 Utviklingsbankene

Utviklingsbankene er viktige finansieringskilder for utvikling generelt og for utdanning spesielt. De spiller dessuten en viktig rolle for å tilrettelegge forhold av betydning for utdanningssektoren i utviklingsland, som økonomisk styresett, skatteinngang og effektiv bruk av offentlige midler.

5.3.1 Verdensbankgruppen (WBG)

Med en portefølje på 8,9 milliarder dollar og prosjekter i 70 land er WBG en av de største partnerne på utdanningsområdet. WBG bistår land med å nå sine utdanningsmål gjennom finansiering, analytisk arbeid, rådgivning og faglig bistand.

WBGs utdanningsstrategi fra 2011 legger vekt på sammenhengen mellom sysselsetting og utdanning, og prioriterer tidlig barndom, yrkesutdanning, kvalitet og innsats i sårbare stater. WBG har vært spesielt opptatt av å støtte oppbyggingen av helhetlige utdanningssektorer. Vektlegging av resultater er blitt mer fremtredende, og det er utviklet analytiske verktøy som bedre skal måle resultater. WBG arbeider for at utviklingsland selv skal investere mer i utdanning.

WBG er i front når det gjelder å koble privat og offentlig sektor for å bidra til innovative utviklingsstrategier, også på utdanningsfeltet. Målsettingen er å gi ungdom de rette kvalifikasjoner til å møte kravene som stilles i arbeidslivet.

Gjennom WBG støtter Norge bl.a Multi-Donor Education and Skills Fund (MESF) som gir støtte til kapasitetsbygging på land- og regionalt nivå i Afrika sør for Sahara innenfor utdanning etter barneskolen (post-primary education). MESF målsetning er å støtte myndigheter og partnere i Afrika sør for Sahara i å utvikle kunnskaper og ferdigheter i arbeidsstyrken og dermed bidra til inkluderende vekst og konkurransedyktighet.

WBG er en naturlig samarbeidspartner for etablering av et fond for testing av resultatbasert finansiering på utdanningsfeltet. I tillegg til at WBG er den største multilaterale bidragsyteren på utdanningsfeltet, har vi allerede god erfaring fra metodeutvikling gjennom et flergiverfond på helsesektoren i WBG. Fordelen med pilottesting gjennom WBG er at man kan samarbeide om utvelgelsen av fokusområde og -land, og man vil kunne få resultater raskere enn gjennom andre kanaler.

5.3.2 Regionalbankene

Regionalbankene representerer viktige finansieringskilder for de fattigste landene i sine respektive regioner. Bankenes lokale kunnskap gir dem stor legitimitet som utviklingspartnere i nasjonale og regionale tiltak.

Asiabanken (ADB)

Utdanning er ett av fem kjerneområder i Asiabankens strategi 2020 for å redusere fattigdom og bidra til inkluderende utvikling i Asia og Stillehavsområdet. I tråd med etterspørselen fra mottakerlandene, har ADB de senere år endret sine prioriteringer fra grunnutdanning, til videregående og høyere utdanning, samt yrkesopplæring. Mye av ADBs utdanningsinnsats rettes mot økt produktivitet, sysselsetting og innovasjon.

ADB har i økende grad støttet reformarbeid i utdanningssektoren og bidratt til utvikling av sektorstrategier, planlegging og ledelse. På skolenivå har innsatsen fortrinnsvis vært rettet mot lærerutdanning, utvikling av læremateriell og bygging av skoler. Støtten har omfattet både grunnutdanning, videregående og høyere utdanning, samt yrkesfaglig utdanning. Fattige, kvinner og folk fra landsbygda er prioriterte målgrupper. En viktig erfaring i arbeidet har vært at yrkesfaglig utdanning må knyttes tett til arbeidsmarkedet for å lykkes. Evalueringer viser at ADB har oppnådd gode resultater innen sektoren og bekrefter at for å øke kvalitet og tilgang kreves langsiktighet, omfattende reformarbeid og nært samarbeid med mottakerlandene.

Midtveisgjennomgang av ADBs strategi 2020 har vist at det er behov for å øke utdanningsinnsatsen.

Afrikabanken (AfDB)

AfDB har definert yrkesfaglig opplæring og teknologi som ett nytt hovedinnsatsområde i sin 10-års strategi for 2013-2022. Bakgrunnen for beslutningen om å ha en tydeligere strategisk innsats på dette området, er målsettingen om å bidra til inkluderende vekst og reduksjon av den høye arbeidsledigheten i regionen, særlig blant ungdom. Afrikanske medlemsland ønsker at banken styrker innsatsen for videregående og yrkesfaglig opplæring, rettet mot både formell og uformell sektor.

Den norske støtten til AfDB er særlig rettet mot de 40 fattigste landene i regionen, hvorav omlag halvparten er kategorisert som sårbare.

Den interamerikanske utviklingsbank (IDB)

IDB har tradisjonelt prioritert utdanningsfeltet. Mens det tidligere var størst oppmerksomhet omkring høyere utdanning, prioriteres nå skolegang for barn opp til videregående skole og kapasitetsbygging. Banken er spesielt opptatt av kvaliteten på utdanning og læringsmiljø, samt overgangen fra skole til arbeidsliv og retter innsatsen mot de svakeste i samfunnet. IDBs tilstedeværelse på landnivå, kulturell nærhet og kunnskap om regionen gjør banken til en sentral leverandør av faglig bistand og finansiell støtte innen utdanningssektoren.

Norge bidrar med kapitalpåfylling til IDB og har også støttet et eget trust fund for kjønn og likestilling, som har prosjekter innenfor utdanningssektoren.

Regjeringen vil:

  • Styrke samarbeidet med Verdensbankgruppen og de regionale bankene når det gjelder effektiv bruk av offentlige midler og skattereformer, samt prioritering av utdanningssektoren i offentlige budsjetter.

  • Styrke samarbeidet med Verdensbankgruppen og de regionale utviklingsbankene på utdanningsområdet for å bidra til at innsatsen på dette feltet blir så sterk og omfattende som mulig.

  • Ha en ledende rolle i opprettelse av et fond i Verdensbankgruppen for resultatbasert finansiering på utdanningsområdet, med formål å utvide erfaringsgrunnlaget på dette feltet.

5.4 Regionalt samarbeid

Det er ønskelig med samarbeid med regionale organisasjoner og nettverk hvor det arbeides for regionalt samarbeid og regionale løsninger.

Den afrikanske unions (AU) politiske, sikkerhetsmessige og utviklingspolitiske rolle er blitt styrket i de senere år. Organisasjonen kan således være en viktig alliansepartner for Norge i utdanningssatsingen. AU har et sterkt engasjement for kvinners stilling og jenters utdanning.

Boks 5.2 BRAC, den største frivillige organisasjonen i Bangladesh

BRACs mål er å nå de marginaliserte barna med grunnskoleutdanning. I Sør-Sudan legges det vekt på å tilby trygt drikkevann, latriner og lokalt produsert skolemat i tillegg til undervisning. BRAC bistår sør-sudanske myndigheter i utdanning av lærere, med kvinnelige lærere som hovedprioritet. I Pakistan prioriterer BRAC å nå de aller fattigste barna, hovedsakelig fra slumområder.

Også i Afghanistan bistår BRAC myndighetene med å heve lærernes kompetansenivå gjennom ulike opplæringstiltak. Dette vil bli et innsatsområde også i Myanmar. I Bangladesh har BRAC et eget yrkesopplæringsprogram for å lette elevenes tilgang til arbeidsmarkedet. Organisasjonen driver sitt eget universitet i Dhaka som har et særskilt program for utdanning av jordmødre.

Regjeringen vil:

  • Føre tett dialog med Den afrikanske union bl.a. om jenters utdanning. Videre vil samarbeid med andre regionale og sub-regionale organisasjoner i Afrika, og andre steder, løpende vurderes.

5.5 Sør-sør-samarbeid

Det er et mål for regjeringen å bidra til et mest mulig omfattende og effektivt sør-sør samarbeid i utviklingspolitikken, inkludert på utdanningsområdet.

Figur 5.1 Misjonsalliansens arbeid i Vietnam: Stimulering i tidlig barndom er viktig

Figur 5.1 Misjonsalliansens arbeid i Vietnam: Stimulering i tidlig barndom er viktig

Foto: Ken Opprann

Det kan være aktuelt å tilrettelegge for bruk av kompetanse som Norge har vært med å utvikle i land i sør, i andre land hvor Norge engasjerer seg innenfor rammen av utdanningssatsingen.

Den frivillige organisasjonen BRAC fra Bangladesh har vist at effektivt sør-sør samarbeid i aller høyeste grad er mulig. BRAC har vokst til å bli en av verdens største frivillige organisasjoner og har etablert store utdanningsprogrammer bl.a. i Sør-Sudan, Pakistan, Afghanistan og Bangladesh. Neste innsatsområde vil være Myanmar.

Regjeringen vil:

  • Være katalysator for konkret og resultatorientert sør-sør samarbeid.

5.6 Samarbeid med private stiftelser, næringsliv og sivilt samfunn

En forutsetning for å lykkes i å nå utdanningsmålene er at alle relevante partnere bidrar. Det er et stort behov for innovasjon og nytenkning innen utdanningssektoren på alle nivå, fra arbeidet på landsbynivå til det internasjonale samfunnets organisering av innsatsen. Informasjonsteknologi som privat sektor kan levere, åpner nye muligheter for å gjøre utdanning tilgjengelig for flere og for å styrke kvaliteten. Dette betyr at vi i større grad enn i dag må trekke inn private partnere som kan bidra med kunnskap og gjøre denne anvendelig for utviklingsland.

Det finnes i dag mange gode tiltak og initiativ fra filantropiske organisasjoner, sivilt samfunn, private bedrifter og diverse fond og allianser. En utfordring er at disse tiltakene er fragmenterte, og at det er manglende evalueringer av hvilke tiltak som fungerer og ikke.

Regjeringen vil:

  • Arbeide systematisk for å trekke nye samarbeidspartnere inn i arbeidet med å nå utdanningsmålene. Arbeidet for å styrke kunnskapsbasen om hvilke tiltak som fungerer og som kan brukes i andre sammenhenger, skal styrkes, og informasjon skal deles.

5.6.1 Private stiftelser og filantroper

Interesserte og dedikerte enkeltpersoner eller stiftelser og fond kan bidra med finansiering, ny teknologi og teknologioverføring. Dersom man lykkes i partnerskap med enkeltpersoner og private stiftelser, kan dette dessuten ha en utløsende effekt på andre private givere.

Boks 5.3 Samarbeid med private bidragsytere

Innenfor vårt globale helseinitiativ har Norge utviklet faglig og finansielt samarbeid med private stiftelser, som Bill and Melinda Gates Foundation. Samarbeidet har kommet i stand gjennom en erkjennelse av at mange utfordringer best løses gjennom samarbeid, og at privat-offentlig partnerskap er en effektiv måte å gjennomføre målrettede innsatser på i noen tilfeller. I mange sammenhenger har det vist seg at man gjennom ulike roller og oppgaver utfyller og styrker hverandre. Interesserte og dedikerte enkeltpersoner eller stiftelser og fond kan f.eks. påvirke markedet, som f.eks. på helsesektoren, der private bedrifter har bidratt til billigere vaksiner.

Aga Khan og Georges Soros er i dag tungt inne i utdanningssektoren. I India har forretningsmannen Azim Premji gitt to milliarder US dollar for å styrke kvaliteten på utdanning i India. Dette tilsvarer omtrent halvparten av den globale årlige offisielle bistand til grunnutdanning.

For å trekke flere filantroper inn i det globale arbeidet med utdanning er det viktig å styrke resultatrapporteringen.

Regjeringen vil:

  • Gå i dialog med interesserte og dedikerte enkeltpersoner, institusjoner, stiftelser og fond i den hensikt å inngå nye og innovative partnerskap på utdanningsområdet.

5.6.2 Næringsliv

Næringslivet kan bidra med ny teknologi som kan heve kvaliteten på utdanning og gjøre den mer tilgjengelig. Dette er ikke minst viktig for å sikre at utdanningssystemet bidrar effektivt til sysselsetting, trygge arbeidsplasser og økonomisk vekst.

Boks 5.4 Telenor Group og UNICEF

Telenor Group og UNICEF har signert en global partneravtale. Den femårige avtalen omfatter både økonomisk støtte og utvikling av mobilteknologiløsninger.

«Mobilbransjen har vist seg å ha en positiv effekt på økonomisk og sosial velferd, og det er vår ambisjon at flere skal kunne dra nytte av fordelene ved telekommunikasjon i alle markedene der vi har virksomhet,» uttalte Telenors konsernsjef Jon Fredrik Baksaas da avtalen ble lansert. Anthony Lake, UNICEF eksekutivdirektør har slått fast at «innovasjon skaper enorme fremskritt for barn, ikke bare ved at vi lykkes med å nå frem til utsatte lokalsamfunn med viktige tjenester, men også ved at vi gir barna som bor der verktøy til å forbedre livene sine og få sine stemmer hørt». Før den nye avtalen ble inngått, hadde Telenor Group og UNICEF samarbeidet lokalt i flere år bl.a. gjennom støtte til utdanning for å bekjempe barnearbeid i Bangladesh.

Et grunnleggende krav til utdanning i det 21. århundret er å forberede befolkningen på deltakelse i en kunnskapsbasert økonomi. Læring ved hjelp av elektroniske hjelpemiddel, såkalt e– læring, er en hjørnestein for å bygge inkluderende kunnskapssamfunn. Mobil læring, eller m – læring, tilbyr moderne metoder for å støtte læringsprosessen gjennom mobile enheter, som håndholdte datamaskiner og nettbrett, MP3-spillere, smarttelefoner og mobiltelefoner. Dette har enormt potensial til å revolusjonere utdanning og opplæring, ettersom tjenestene kan leveres hvor som helst og tilgangen til læremateriell av god kvalitet øker.

Som redegjort for i kapittel 3 i denne meldingen vil regjeringen styrke samarbeidet med næringslivet. Gjennom slikt samarbeid skal vi sørge for at innsatsen er relevant for arbeidslivet, og at norske bistandspenger virker utløsende på private midler og innsats.

Norske og multinasjonale selskaper kan bidra både finansielt og med tjenester og varer. Det må utvikles strategier for felles og komplementær innsats, som sikrer kvalitet og effektivitet, samtidig som man sikrer at bistandsfaglige og bærekraftsprinsipper følges.

Regjeringen vil:

  • Invitere næringslivet til nær dialog om hvordan norske bedrifter i utlandet kan kobles opp mot vår innsats på utdanningssektoren og hvordan vi kan høste av deres erfaringer.

  • Gå i dialog med relevante partnere i informasjonsindustrien for å stimulere til utvikling av teknologiske løsninger som kan bidra til at flere barn får tilgang til undervisning av god kvalitet.

5.6.3 Sivilt samfunn

Sivilt samfunn i alle land kan spille en viktig rolle i arbeidet for å nå utdanningsmålene, gjennom tiltak som stimulerer kognitive evner i tidlig barndom, gjennom å drive skoler og utdanninginstitusjoner, gjennom kritisk overvåking av at barn og ungdom får tilgang til god utdanning, og gjennom sin viktige rolle som pådrivere og endringsagenter på lokalt, nasjonalt og globalt nivå. Eksempelvis står religiøse samfunn for drift av skoler mange steder.

I arbeidet med å nå de mest sårbare grupper av barn og ungdom spiller sivilt samfunn en særlig viktig rolle gjennom sine nye og innovative tilnærminger. En positiv utvikling den senere tid, er at dette ofte finner sted i nært samarbeid med lokale myndigheter. Det finnes en rekke eksempler på organisasjoner som iverksetter nyskapende og innovative tiltak som senere blir innarbeidet i nasjonale planer og strategier.

Særlig i land rammet av krise og konflikt hvor myndighetene har liten kapasitet til å sikre utdanning til barn og unge, vil sivilt samfunn kunne spille en avgjørende rolle for å sikre et utdanningstilbud. Flyktninghjelpen og Redd Barna er blant organisasjonene som har funnet innovative og fleksible løsninger på disse utfordringene. Selv om en ikke alltid kan finne ideelle løsninger, er verdien stor av tilgang til og kontinuitet i undervisningen, eller rett og slett bare å ha et trygt sted å leke sammen.

Redd Barna er i dag den største partneren innen utdanning i humanitære kriser blant de norske frivillige organisasjonene. Som et ledd i arbeidet med å styrke Norges innsats for utdanning i kriser er det inngått en treårig rammeavtale med Redd Barna om beskyttelse av barn og styrking av skolegang i humanitære kriser. Hovedformålet med avtalen er å bidra til at barn som er rammet av kriser har tilgang til kvalitetsutdanning under og like etter kriser. Støtten bidrar også til at Redd Barna kan ha lederskap sammen med UNICEF i utdanningsklyngen i humanitære kriser.

Organisasjoner som har sterk lokal forankring, er ofte flinke til å støtte opp under foreldres engasjement for utdanning. Erfaringer viser at gjennom å involvere sivilt samfunn og foreldregrupper i utdanning, oppnår man høyere deltakelse og større engasjement, slik at det stilles større krav til myndighetene. Sivilt samfunn kan derfor bidra til at myndigheter ivaretar sitt ansvar. I tillegg kan krav fra sivilt samfunn om åpenhet rundt budsjettildelinger på nasjonalt og lokal nivå, bidra til å motvirke korrupsjon.

Frivillige organisasjoner kan også bidra til et godt utdanningstilbud gjennom at andre aktiviteter organiseres i tilknytning til skolen, som for eksempel uformell opplæring innen helse, menneskerettigheter, seksualundervisning og yrkesutdanning, eller lek og idrett. Slike aktiviteter bidrar til at flere barn begynner på skolen og går på skolen i flere år. Et eksempel er organisasjonen Right to Play, som i samarbeid med utdanningsmyndighetene i flere land har lek og sport som innfallsvinkel til bevisstgjøring og opplæring om temaer som er relevante for nasjonale skoleplaner. Et annet eksempel er Norges Idrettsforbund, som bruker idrett som verktøy for å utvikle sosiale ferdigheter, kunnskap om rettigheter, evne til selvstendige valg og en sunn livsstil.

Det er imidlertid viktig at frivillige organisasjoner bidrar til å styrke nasjonale strukturer og ikke bidrar til å bygge opp parallelle systemer.

Norske frivillige organisasjoner arbeider gjennom lokale partnere bl.a. med tjenestelevering, og som pådrivere på utdanningsfeltet. Flere av organisasjonene har høy kompetanse og lang erfaring. Mange har vært aktive i kampanjer for å fremme FNs tusenårsmål og Utdanning for alle-målene. De utgjør en viktig kanal for norsk støtte til utdanning. Rundt 25 prosent av Norges bilaterale bistand til utdanning gikk i 2013 gjennom frivillige organisasjoner, både til langsiktige utdanningsprogrammer og til tiltak i kriserammede land.

Boks 5.5 Eksempler på innsats gjennom frivillige organisasjoner

Karamajongfolket i Uganda har i liten grad hatt tilbud om skolegang. I 1998 hadde kun 12 posent av befolkningen i Karamoja-regionen grunnleggende lese- og skriveferdigheter. Lokalsamfunnet var skeptisk til den offentlige skolen og en undervisning som ble oppfattet som lite relevant. I samarbeid med en rekke organisasjoner har Redd Barna bidratt til å gi barn og unge i nomaderegionen et fleksibelt og alternativt utdanningstilbud. Undervisningen har ført til at 265 000 barn har fått gå på skolen siden starten i 1998. Læringsutbyttet for barna viser seg å ligge over gjennomsnittet i Uganda. Ugandas myndigheter har inkludert modellen i sin nye utdanningslov.

Strømmestiftelsens hurtigskoler ble etablert for å hjelpe sårbare stater i Sahel til å nå FNs tusenårsmål på utdanning. Hurtigskolene startet i Mali i 2004 og i Niger og Burkina Faso i 2006. Målgruppen for hurtigskolene er barn som har vært tvunget til å slutte i grunnskolen, eller som aldri har fått muligheten til å begynne. I perioden 2009 til 2013 fikk nesten 89 000 barn undervisning gjennom hurtigskoler i de tre landene. Av disse barna er minst 80 prosent overført til ordinære skoler i Mali og Niger. I Burkina Faso er tallene noe lavere. Andelen som fullfører ordinær skole, er høyere for dem som kommer fra hurtigskoler, enn for dem som kun har gått på ordinær skole. Denne elevgruppen skårer også høyere på læringstester. Myndighetene i de respektive landene har nå integrert hurtigskoler i sine nasjonale utdanningsplaner. Programmene er støttet av Norge.

Regjeringen vil:

  • Styrke innovativt arbeid gjennom norske, internasjonale og lokale frivillige organisasjoner på utdanningsfeltet, spesielt på kvalitetsområdet og i humanitære krisesituasjoner.

  • Styrke bidrag til tjenestelevering av utdanning gjennom frivillige organisasjoner for å sikre at alle får utdanning av god kvalitet. Jenter, sårbare grupper, land i krise og andre sårbare stater vil være særlig prioritert.

5.7 Bilateralt samarbeid

Norge har erfaring fra bilateralt samarbeid og sektorprogram på utdanning i flere land. Andelen bilateral støtte er redusert i de senere år, men vi har fortsatt erfaringer og sterke norske fagmiljøer å bygge videre på.

På landnivå vil man med utgangspunkt i behov for konsentrasjon av norsk bistand, norsk tilstedeværelse og situasjonen lokalt, alltid vurdere direkte bilateralt samarbeid opp mot satsing f.eks. gjennom multilaterale organisasjoner. Der det er hensiktsmessig kanaliseres norsk støtte gjennom frivillige organisasjoner. I noen tilfeller vil man benytte flere kanaler i samme land.

Multilateral innsats vil kunne lette forvaltningen, styrke samordningen og effektivisere bistanden. Samtidig er det viktig å ta vare på de fordelene et bilateralt samarbeid gir i form av nærere kontakt med faglige og politiske nettverk i mottakerland, læring gjennom egen direkte innsats, mer kunnskap om kultur og folk, og ikke minst i form av tydeligere norsk «stempel» på samarbeidet. Norges merverdi skal vurderes nøye i de enkelte land.

Figur 5.2 Skolehverdag i Malawi.

Figur 5.2 Skolehverdag i Malawi.

Foto: Jan Håkon Olsson

I de land vi velger å satse bilateralt, skal dette skje i partnerskap med landets myndigheter og andre bidragsytere, multilaterale, private og offentlige. At nasjonale myndigheter har satt utdanning høyere opp på dagsorden og økt tildelingene over sitt budsjett, vil vi se som et godt utgangspunkt for et partnerskap. Vi skal sikre overføringsverdi og dele av de erfaringene vi gjør oss gjennom vår bilaterale innsats.

Fra norsk side vil en prioritere støtte til noen få utvalgte land, som viser politisk vilje og lederskap til å vektlegge utdanning og yrkesopplæring i nasjonale planer og budsjetter, og spesielt land som prøver å nå fattige og sårbare grupper av barn og ungdom. Samtidig vil vi vektlegge myndighetenes vilje til å tilrettelegge for et verdiskapende næringsliv. Støtte skal gis i samsvar med nasjonale planer og prosedyrer, slik at landene styrker sin kapasitet til å gjøre egne strategiske og langsiktige valg. Vi skal søke å påvirke slik at innsatsen rettes mot de områdene og gruppene hvor problemene er størst. Det vil bli lagt vekt på at norsk utdanningsbistand ikke kommer som erstatning for landenes egen innsats på utdanningssektoren, men støtter oppunder egen innsats. I land i krise og konflikt og andre sårbare stater hvor vi skal nå sårbare grupper, vil vi bruke de mest egnete kanaler i hvert tilfelle.

Uavhengig av kanal, skal våre ambassader aktivt følge opp aktiviteter på landnivå hvor Norge er involvert. Resultater skal synliggjøres. Norge skal videre bidra til koordinering av internasjonal utdanningsinnsats på landnivå i fokusland.

Boks 5.6 Malawi

Malawi er et av de landene som har lidd mest under den globale reduksjonen av bistand til utdanning, men landet har en fungerende givergruppe som har regulære møter med myndighetene.1

Verdensbanken, Tyskland, GPE, Storbritannia og UNICEF inngikk i 2010 avtaler om samfinansiering av sektorprogrammet for utdanning. Verdensbanken har hatt ansvaret for forvaltningen av bidraget fra GPE og av Verdenbank-midler. Videre finansiering av utdanningsprogrammet er uklar. Tyskland har uttrykt et ønske om å konsolidere sin portefølje og styrke innsatsen på kvalitet og lærerutdanning. Storbritannia har et større program med støtte til jenters utdanning, men vurderer å konsentrere seg om høyere utdanning. Hovedvekten av støtten fra Verdensbanken, Japan og Den afrikanske utviklingsbanken går til høyere utdanning. UNICEF, WFP og UNFPA arbeider innen grunnutdanning i utvalgte distrikter. Det er stort behov for en mer helhetlig satsning og bedre koordinering og her kan Norge eventuelt bidra.

1 GMR 2013/4

Mange afrikanske land har sakket akterut sammenlignet med den globale fremgangen på utdanningsområdet. Afrika sør for Sahara vil derfor prioriteres høyt i den norske utdanningssatsingen. Det kan imidlertid være aktuelt å prioritere lavinntektsland også i andre regioner.

Basert på kriteriene om sterkt nasjonalt eierskap til utdanningssektoren og prioritering av de svakeste gruppene og yrkesopplæring, vil det bli identifisert en mindre gruppe av pilotland der Norge skal satse sterkt, også bilateralt, på utdanningsbistand. Innsatsen skal inkludere støtte til kapasitetsbygging og systemutvikling. Den norske satsingen skal være ambisiøs og også berøre politikkområder som påvirker og påvirkes av utdanning. I disse pilotlandene vil det bli satt inn ekstra ressurser for å nå definerte mål på utdanningssektoren. Konkret resultatmåling vil bli vektlagt. Flere partnere kan inngå i satsingen; myndigheter, multilaterale organisasjoner, sivilt samfunn og privat sektor. Norsk kompetanse skal mobiliseres der dette er hensiktsmessig. Det er et mål å igangsette denne programvirksomheten i 2015.

Tabell 5.2 Norsk bistand1 til utdanning fordelt på mottakerland, 2013 (Millioner kroner)

Mottakerland

Totalt

Uganda

73

Syria

66

Somalia

56

Madagaskar

47

Burundi

42

Afghanistan

38

Sør-Sudan

37

Palestina

35

Nepal

33

Etiopia

24

Totalt, ti største mottakerland

451

1 Inkluderer bistand til enkeltland kanalisert gjennom multilaterale organisasjoner og andre

Regjeringen vil:

  • Innrette bilateralt samarbeid på en måte som sikrer synergi med andre satsinger, ivaretar mottakerlandets ansvar og som er i samsvar med prinsipper for bistandseffektivitet.

  • Arbeide for at det utvikles effektive samarbeidsordninger på landnivå og vil vurdere å ta på seg koordineringsansvar for Global Partnership for Education i enkelte fokusland.

  • Igangsette en særlig utdanningssatsing i en begrenset gruppe pilotland som skal velges ut fra kriterier om sterk nasjonal innsats på utdanningsområdet og prioritering av utsatte og sårbare grupper.

  • Bidra i pilotlandene til at alle får tilbud om og fullfører grunnskole og at flest mulig, særlig jenter, fullfører videregående opplæring og at undervisningen er relevant for arbeidsmarkedet og er av god kvalitet.

Fotnoter

1.

OECD-DACs medlemsland (OECDs giverland) ble enige om fem prinsipper for bistandseffektivitet i Paris i 2005. Accra Agenda for Action er bredere enn Paris-erklæringen, bl.a. med hensyn til MR, likestilling og arbeid i sårbare stater. I Busan i 2011 ble det opprettet et globalt partnerskap for effektivt utviklingssamarbeid. Prinsippene ble nedfelt i Busan-erklæringen.

2.

http://www.unicef.org/about/who/index_mission.html
Til forsiden