Prop. 108 S (2013–2014)

Reindriftsavtalen 2014/2015, og endringer i statsbudsjettet 2014 m.m.

Til innholdsfortegnelse

2 Sluttprotokoll fra reindriftsavtaleforhandlingene 2014

Staten v/ Landbruks- og matdepartementet og Norske Reindriftsamers Landsforbund (NRL) har gjennomført forhandlinger om Reindriftsavtale for 2014/2015.

Fra Norske Reindriftsamers Landsforbund (NRL) møtte:

Forhandlingsutvalg

Nils Henrik Sara (leder)

Torstein Appfjell

Inge Even Danielsen

Sakkyndig/rådgiver

Berit Marie Lise Eira

Randi Skum

Asgrim Opdal

Gaute Helland

Fra Staten møtte:

Forhandlingsutvalg

Anne Marie Glosli (leder)

Marit Myklevold

Sveinung Rundberg

Sakkyndige/rådgivere

Lill Tove Voje Skorge

Anne Merete M. Sara (Statens reindriftsforvaltning)

Hans Erik Børresen (Kommunal- og moderniseringsdepartementet)

Observatør

Marit Meløy Utsi (Sametinget)

Sekretær

Morten Floor

2.1 Budsjettmessige endringer i Reindriftsavtalen 2013/2014

2.1.1 Utestengning fra vinterbeiter i Sverige

For å finansiere tiltak for distrikter som er utestengt fra vinterbeiter i Sverige sesongen 2013/2014, fremmes ved Stortingets behandling av Reindriftsavtalen 2014/2015 forslag om å omdisponere 1,9 mill. kroner fra kapittel 1147 post 71 til kapittel 1151 post 51.

Det utarbeides forskrift for forvaltning av ordningen.

2.1.2 Bruk av mindreforbruk fra 2013

I forbindelse med Stortingets behandling av Reindriftsavtalen 2014/2015, fremmes forslag om å omdisponere 7,0 mill. kroner fra kapittel 1151 post 75 til kapittel 1151 post 51. En forutsetning for å fremme en ompostering er en godkjenning av mindreforbruket fra 2013.

Avtalepartene er enige om å benytte mindreforbruket til følgende tiltak:

  • Infrastrukturtiltak som legger til rette for økt slakting av rein

  • Kompetansegivende kurs knyttet til privat slakting og omsetning av reinkjøtt i nærmarkedet

  • Pilotprosjekt – Utvikling av reindriftens arealbrukskart

2.1.2.1 Infrastrukturtiltak som legger til rette for økt slakting av rein

Ved inngåelsen av Reindriftsavtalen 2013/2014 ble avtalepartene enige om å sette av 7,5 mill kroner til oppgradering av infrastrukturen knyttet til uttak av slaktedyr.

Etter en nærmere fastsatt prosess, ble det kartlagt et behov i det enkelte reinbeiteområdet. På bakgrunn av denne kartleggingen foretok RUF-styret en prioritering mellom områder og distrikt. Denne prioriteringen sammen med strategisk plan fra våren 2012, skulle legges til grunn ved behandling av søknadene fra distriktene.

Ekstrabevilgningen på 7,5 mill. kroner i 2013 var ikke tilstrekkelig til å imøtekomme de innkomne søknadene. Med bakgrunn i det arbeidet som ble gjort i 2013 og dagens utfordringer i næringen, legger avtalepartene til grunn at RUF-styret i løpet av våren får behandlet søknader om infrastrukturtiltak i den hensikt at anleggene legger til rette for økt slakting og omsetning i sesongen 2014/2015.

Det avsettes 5,0 mill. kroner til infrastrukturtiltak i reindriften.

2.1.2.2 Kompetansegivende kurs

Avtalepartene ser det som hensiktsmessig at det gjennomføres kurs i privat slakting og omsetning av reinkjøtt i nærmarkedet, herunder kurs i gjeldende regelverk og i bruk av krumkniv.

NRL får ansvaret for planlegging og gjennomføring av kursene for reindriftsutøverne. I forkant av gjennomføring av kursene oversender NRL en kursplan med budsjett til Statens reindriftsforvaltning (SRF) for godkjenning. Det skal legges opp til at kursene er gjennomført før slaktesesongen 2014/2015.

Det settes av inntil 500.000 kroner i 2014 til gjennomføring av kompetansegivende kurs i privat slakting og omsetning, herunder bruk av krumkniv.

2.1.2.3 Pilotprosjekt – Utvikling av reindriftens arealbrukskart

Avtalepartene er enige om å gjennomføre et pilotprosjekt i den hensikt å etablere kart som synliggjør og gir en samlet oversikt over gjennomførte utbyggingstiltak innenfor det enkelte distrikts grenser.

SRF gis ansvaret for gjennomføringen av pilotprosjektet, herunder innkjøp av nødvendig kompetanse til gjennomføring av prosjektet. NRL skal involveres i arbeidet.

Avtalepartene ser det som hensiktsmessig at man tar utgangspunkt i reindriftens arealbrukskart. Videre at SRF får ansvaret for den løpende oppdatering av kartene og har eierskapet til kartdatabasen.

Pilotprosjektet gjennomføres i to faser. I første fase gjennomføres en kartlegging av Svenske samebyers arealbrukskart. Kartleggingen omfatter hvordan arealbrukskartene er utarbeidet, finansiert, eierforhold til kartleggingsdataene, hvordan oppdateringen gjennomføres, samt hvilken erfaring Sverige har hatt med egne inngrepskart.

Videre inngår i første fase en vurdering av muligheten for å utvikle dagens arealbrukskart til også å gi en oversikt over gjennomførte utbyggingstiltak innenfor det enkelte distrikts areal. Fortrinnsvis gjennom SRFs medlemskap gjennom Norge digitalt. Dersom sentral stedsfestet informasjon ikke er tilgjengelig gjennom Norge digitalt, skal det vurderes å kjøpe inn nødvendig informasjon.

Første fase skal resultere i en rapport som oversendes avtalepartene til forskriftsmøtet i mai/juni 2014. Avtalepartene avgjør under forskriftsmøtet om SRF skal gå videre med fase to som er å utarbeide inngrepskart for to reinbeitedistrikt. Utarbeidelsen skal være ferdig i løpet av 2014.

Det settes av 1,5 mill kroner til gjennomføring av pilotprosjektet.

2.2 Reindriftsavtalen for 2014/2015

Partene er enige om en reindriftsavtale for 2014/2015, gjeldende fra 1. juli 2014 til 30. juni 2015. Avtaleteksten er gjennomgått og undertegnet.

Avtalepartene er i tilknytning til de enkelte poster og ordninger enige om:

2.2.1 Post 51: Reindriftens utviklingsfond (RUF)

2.2.1.1 Kvinnerettede tiltak

Avtalepartene er enige i at det ikke øremerkes særskilte midler til kvinnerettede tiltak. Avtalepartene understreker at dette ikke er en avvikling av kvinnerettede tiltak, og utelukker dermed ikke reindriftskvinnene fra å søke RUF om prosjektmidler, eller at NRL som organisasjon søker om midler til utviklingsprosjekter.

NRL har utarbeidet en strategi for likestilling i reindriften med konkrete oppfølgingspunkt. Framover vil det være av sentral betydning at NRL arbeider aktivt og målrettet med strategien, samt at NRL foretar en prioritering av de ulike tiltakene. Særlig trekkes frem viktigheten av at NRL legger til rette for økt kvinneandel i egen organisasjon. Dette gjelder både i NRLs styre og i lokallagene.

Retningslinjene for kvinnemidler over RUF utgår ved utgangen av 2014. Avtalepartene er enige om at NRL involveres i arbeidet med utarbeidelse av nye retningslinjer for kvinnerettede tiltak over RUF. Videre skal NRL gis mulighet til å delta aktivt i lanseringen av de nye retningslinjene.

2.2.1.2 Forskning og utvikling

Avtalepartene er enige om at det ikke øremerkes midler til forskning og veiledning i 2014. Det forutsettes at RUF-styret snarlig avklarer hvordan årets avsetting skal brukes.

2.2.1.3 Sametingets tilskuddsordninger til næringsutvikling/STN

For å kunne prioritere tiltak som direkte stimulerer til økt slakting og omsetning av reinkjøtt, er avtalepartene enige om å avvikle bevilgningen til Sametingets tilskuddsordninger til næringsutvikling (STN).

2.2.1.4 Konfliktforebyggende tiltak

Avtalepartene viser til at hovedformålet med de konfliktforebyggende tiltakene er å redusere konfliktene mellom reindriften og det øvrige landbruket, og påpeker viktigheten av at Fylkesmannen i Sør-Trøndelag foretar en grundig kvalitetssikring og prioritering av innkomne søknader sett ut i fra formålet med ordningen. Avtalepartene legger til grunn at man i forbindelse med det kommende jordbruksoppgjøret overfører fylkesmannen minimum tilsvarende bevilgning på 1,45 mill. kroner til samme formål fra jordbruksavtalen.

2.2.1.5 Reinprogrammet

I forbindelse med forhandlingene om Reindriftsavtalen 2012/2013, ble avtalepartene enige om å avvikle VSP-rein og å etablere et nytt program tilsvarende Utviklingsprogrammet for grønt reiseliv og lokalmat. Det nye programmet ble gitt navnet Reinprogrammet. Reinprogrammet skal særlig sikre ivaretakelsen av VSP-rein sine kunders utfordringer. Samtidig inngår reiselivsbasert næringsutvikling i reindriften, samt samarbeidstiltak mellom reindriften og foredlingsbedrifter i programmet.

Innovasjon Norge har fremmet forslag om at Reinprogrammet samordnes med

Utviklingsprogrammet for grønt reiseliv og lokalmat. Avtalepartene viser til at begge programmene har tilnærmet lik innretning, og ser at reinkjøttbedriftene har en del å hente på en tettere samordning av programmene. På denne bakgrunn er avtalepartene blitt enige om at Reinprogrammet inkluderes i Utviklingsprogrammet for grønt reiseliv og lokalmat.

Forutsetningene for dette er at reindriften gis representasjon i styringsgruppen for Utviklingsprogrammet for grønt reiseliv og lokalmat. Videre forutsettes det at Innovasjon Norge fortsatt har en aktiv innsats og tilrettelegging overfor programmets reinkjøttkunder, og stor oppmerksomhet på å få frem de muligheter som finnes i programmet og Innovasjon Norge for øvrig.

For øvrig er avtalepartene enige om å videreføre programmet når det gjelder innretning og satsingsområder.

Det legges opp til at samordningen av Reinprogrammet og Utviklingsprogrammet for grønt reiseliv og lokalmat skjer fra 1. januar 2015.

2.2.1.6 Fagbrevordningen

Avtalepartene er enige om at fagbrevordningen er en viktig ordning. Imidlertid er partene fortsatt av den mening at ordningen bør fases ut av reindriftsavtalen når annen finansiering er etablert. Avtalepartene forutsetter at Opplæringskontoret skal arbeide aktivt med dette som siktemål.

Som et ledd i arbeidet med å styrke kvinnenes stilling i reindriften, skal opplæringskontoret videreføre prioriteringen av kvinner både blant kommende lærlinger og instruktører. I tillegg påpeker avtalepartene viktigheten av å sikre en geografisk fordeling av lærlingene.

2.2.1.7 Markedstiltak

Avtalepartene er enige om at hovedoppgaven for Markedsutvalget er å sikre norsk reinkjøtt positiv oppmerksomhet og kjøpsutløsende adferd hos sluttbruker. I tillegg skal Markedsutvalget ta på seg formidling av markedsrelevante problemstillinger til andre aktører. Markedsutvalget skal fortsatt benytte Opplysningskontoret for egg og kjøtt (OEK) som strategisk samarbeidspartner til gjennomføring av valgte markedsaktiviteter.

Avtalepartene påpeker at fremover kan ikke aktørene basere seg kun på midler over reindriftsavtalen til generisk markedsføring. Med bakgrunn i at det ikke er omsetningsavgift på reinkjøtt, må bedriftene selv bidra med midler til merkenøytral markedsføring. Det vil derfor være nødvendig at Markedsutvalget har dialog med reinkjøttbransjen om mulige bidrag. Utover den merkenøytrale markedsføringen påpeker avtalepartene viktigheten av at den enkelte bedrift tar større ansvar for å øke sin markedskompetanse og markedsføring av egne produkter.

Markedsutvalget har fått utviklet en generisk visuell identitet for Norsk Reinsdyrkjøtt. Den visuelle identiteten understreker særpreget til Norsk Reinsdyrkjøtt, og spiller på verdiene smakfull, ekte, ren og naturlig. Designet skal gi et inntrykk av reinsdyrkjøtt som Det smakfulle og møre kjøttet fra vidda. Den visuelle profilen ble tildelt merket for god design i 2013 av Norsk Designråd. Avtalepartene oppfordrer Markedsutvalget til å finne hensiktsmessige måter for hvordan reinkjøttbedriftene kan nyttiggjøre seg den visuelle profilen.

Avtalepartene ser viktigheten av at Markedsutvalget samarbeider tett med Reinprogrammet, og at disse også i kommende avtaleperiode legger opp til felles arrangementer.

Markedsutvalget har utarbeidet en håndbok om markedet for reinkjøtt i Norge. Avtalepartene ser at Markedshåndboken vil kunne bidra til bl.a. engasjement og bevisstgjøring i primærleddet ved å bygge et positivt omdømme om reindriften, samt skape større oppmerksomhet omkring betydningen av å produsere og levere kjøtt av god kvalitet. Markedsutvalget har vært aktivt i første fase ved implementering av håndboken. Fram mot slaktesesongen 2014/2015 skal NRL ha gjennomført en implementeringsprosess i egen organisasjon og blant egne medlemmer.

Avtalepartene slutter seg til Markedsutvalgets nye markedsplan for 2014–2015, samt aktivitetsplan for 2014. Markedsutvalgets mindreforbruk fra 2013 overføres til 2014.

Aktiviteten i Markedsutvalget har vært større enn først antatt. Ut fra den posisjonen reinkjøttet har hatt i markedet, har dette vært nødvendig. Aktiviteten har vært større både for medlemmene og for sekretariatet. Fortsatt kreves det et høyt aktivitetsnivå fra Markedsutvalgets medlemmer og fra sekretariatet. Avtalepartene er derfor enige om at Markedsutvalget gis mulighet til å omdisponere inntil 100.000 kroner i budsjettet for 2013 for å kompensere ekstra arbeidsbelastning og økt reiseaktivitet. I tillegg kan ytterligere 100.000 kroner omdisponeres for å legge til rette for at sekretariatet gis mulighet til å følge opp de oppgaver som blir besluttet gjennomført av utvalget.

2.2.1.8 Pramming av rein

Avtalen med Seaworks om pramming av rein utløper den 1. januar 2015. Avtalepartene ser derfor behov for at det oppnevnes en arbeidsgruppe i den hensikt at det utarbeides et forslag som legger til rette for fortsatt bruk av øyer som sommerbeite. Avtalepartene er enige om å oppnevne en arbeidsgruppe med 4 medlemmer. To av medlemmene oppnevnes av NRL, og to av medlemmene oppnevnes av Statens ved Landbruks- og matdepartementet. En av statens medlemmer oppnevnes som leder av arbeidsgruppen. Statens reindriftsforvaltning er sekretariat for arbeidsgruppen. Det forutsettes at avtalepartene drøfter forslaget under forskriftsmøtet våren 2014 og treffer vedtak om den videre prosess.

Arbeidsgruppen gis følgende mandat:

  1. Arbeidsgruppen skal gi en oversikt over distriktenes bruk av øyer som reinbeite, og hvordan flyttingen til og fra disse øyene gjennomføres i dag. Oversikten skal også synliggjøre om distriktene får dekket kostnader ved denne flyttingen.

  2. Arbeidsgruppen skal foreta en vurdering av fremtidig behov for pramming av rein. Videre skal det gjennomføres en vurdering av mulige andre flyttemetoder, samt en oversikt over kostnader ved bruk av disse. Fordeler og ulemper i forhold til dagens ordning med pramming skal også vurderes. Herunder skal det foretas en vurdering av hvilke konsekvenser ulike flyttemetoder vil kunne få for andre reinbeitedistrikt/siidaer i flyttesystemet, og konsekvenser for samisk tradisjonell flytting.

  3. Hver av partene dekker sine respektive utgifter i forbindelse med gruppens arbeid.

  4. Arbeidsgruppen skal i forkant av forskriftsmøtet våren 2014 legge frem sitt forslag ovenfor avtalepartene.

2.2.1.9 Gjeterhytter og anlegg

Avtalepartene er enige om å videreføre satsene i forhold til tilskudd til anlegg. Videre er det enighet om at det ikke gis tilskudd til anlegg til siidaandeler som ikke oppfyller de generelle vilkårene i Forskrift om tilskudd til siidaandeler og tamreinlag, samt for reinbeitedistrikt som ikke oppfyller de generelle vilkårene i Forskrift om tilskudd til reinbeitedistrikt og tamreinlag.

Ordningen med tilskudd til gjeterhytter avvikles.

2.2.1.10 Lærings- og omsorgsbaserte tjenester

I forbindelse med forhandlingene om Reindriftsavtalen 2012/2013 ble avtalepartene enige om å etablere en ordning for lærings- og omsorgsbaserte tjenester i reindriften. Det ble satt av 350.000 kroner til utvikling av ordningen.

Dette arbeidet har ikke kommet i gang. Avtalepartene er enige om at det bør etableres lærings- og omsorgsbaserte tjenester i reindriften.

Avtalepartene er enige om å gjennomføre et pilotprosjekt. Pilotprosjektet gjennomføres av Fylkesmannen i Finnmark.

Ved gjennomføringen av pilotprosjektene etableres det en referansegruppe bestående av representanter fra NRL, Sametinget, KMD og LMD. Det tas sikte på at dette arbeidet sluttføres innen 1. desember 2014.

Pilotprosjektene finansieres av de 350.000 kronene som ble satt av over Reindriftsavtalen 2012/2013 + 100.000 kroner over RUF til dekning av for og etterarbeid i forbindelse med gjennomføringen av pilotprosjektene.

2.2.1.11 Reintallstilpasningen

I november 2012 forelå rapporten fra arbeidsgruppen som skulle vurdere konsekvenser av reintallstilpasningen, samt mulige virkemidler. Konklusjonen her var bl.a. at dersom det ikke skjer noen strukturelle endringer i næringen, vil man få en struktur med mange små enheter som må skaffe sin inntekt utenfor næringen. Dette kan igjen føre til en vanskelig situasjon for noen distrikter/siidaer/siidaandeler. Gruppen mente også at det i dag finnes virkemidler som kan benyttes i forhold til de som vurderer eller velger å gå ut av næringen, eller for de som har behov for å øke sine inntekter utenfor reindriften. Gruppen så imidlertid behov for å aktivisere og tilpasse virkemidlene til denne gruppen. Det ble foreslått at NAV Finnmark tok initiativ til et samarbeid mellom ulike aktører.

Som ledd i oppfølgingen av dette arbeidet, ble NRL og LMD i juni 2013 enige om å be NAV Finnmark invitere til informasjonsmøter med aktuelle distriktsstyrer og siidaanledsledere som ble sterkest berørt av reintallstilpasningen. Hensikten med disse møtene var å kartlegge omfanget av de som ønsker å forlate næringen på grunn av reintallstilpasningen, samt gi informasjon om hvilke virkemidler som kan være aktuelle overfor denne gruppen. Disse møtene ble holdt i slutten av oktober.

Avtalepartene er enig om det i løpet av mars måned skal holdes et oppfølgingsmøte mellom NRL, Sametinget, ASD, SRF, LMD og NAV Finnmark. Hensikten med et slikt møte er å få en orientering om status etter informasjonsmøtene, og å drøfte videre oppfølging av dette arbeidet. Det vil etter en slik gjennomgang utarbeides et konkret opplegg for det videre arbeidet.

2.2.1.12 Tamreinlagene

Tamreinlagene har en annen oppbygning enn den samiske reindriften. Videre er organiseringen av de enkelte lagene ulik. Formålet med dagens ordninger over reindriftsavtalen er tilpasset utfordringen i den samiske reindriften. På denne bakgrunn er avtalepartene enige om at det foretas en gjennomgang av reindriftsavtalens ordninger i forhold til tamreinlagenes organisasjon og utfordringer. Gjennomgangen skal også gi svar på hvilke ordninger over avtalen tamreinlagene naturlig bør ta del i, og hvilke ordninger som bør være forbeholdt den samiske reindriften.

Avtalepartene er enige om følgende mandat og prosess for gjennomgang av tamreinlagene og ordningene over reindriftsavtalen:

  1. Kartlegging av de fire tamreinlagenes organisering, eierstruktur og drift.

  2. Kartlegging av hvilke ordninger tamreinlagene i dag tar del i over reindriftsavtalen.

  3. Sett opp mot formålet med dagens ordninger over reindriftsavtalen skal det vurderes hvilke ordninger tamreinlagene naturlig bør ta del, og hvilke ordninger som bør være forebeholdt den samiske reindriften.

  4. Vurderingen skal også foreslå eventuelle justeringer slik at aktuelle ordninger over reindriftsavtalen på en best mulig måte møter tamreinlagenes utfordringer.

  5. Norsk Institutt for landbruksøkonomisk forskning (NILF) får oppdraget med å gjennomføre prosjektet.

  6. NILFs arbeid skal skje i nært samarbeid med SRF som forutsettes å stille det aktuelle grunnlagsmaterialet for utredningen til dispensasjon. Gjennom en referansegruppe skal NILF arbeide i nær kontakt med avtalepartene for drøfting og innspill.

  7. Referansegruppen skal bestå av 4 personer, hvorav 2 oppnevnes av LMD og 2 av NRL.

  8. NILF utarbeider en rapport som legges fram for avtalepartene innen 1. oktober 2014.

  9. Prosjektet forutsettes finansiert innenfor en ramme på inntil 250.000 kroner over kapittel 1151 post 51.

2.2.1.13 Protect Sápmi

Avtalepartene er enige om at Protect Sápmi kan være en viktig aktør for å synliggjøre og ivareta reindriftens interesser i en arealforvaltningssammenheng. Imidlertid er avtalepartene enige om at det ikke er riktig at en finansiell støtte til Protect Sápmi belastes reindriftsavtalen, og at finansiell støtte derfor må følges opp utenfor avtalen.

2.2.2 Post 75: Kostnadssenkende og direkte tilskudd

2.2.2.1 Generelle vilkår for tilskudd til siidaandeler og tamreinlag

For å stimulere til økt slakting og omsetning av reinkjøtt, samt etablere like vilkår i samtlige reinbeiteområder, innføres krav om salg av kjøtt fra rein i eget merke på minimum 50.000 kroner eksklusive merverdiavgift for samtlige siidaandeler i samtlige reinbeiteområder.

2.2.2.2 Styrking av siidaandelsinnehaverens stilling

Avtalepartene er enige om at det er et behov for å styrke siidaandelsinnehaverens stilling, og derigjennom legge til rette for de reindriftsutøverne som har reindrift som hovedvirksomhet. I forbindelse med forhandlingene om Reindriftsavtalen 2013/2014 ble avtalepartene enige om at det gjennomføres en avkorting i de kostnadssenkende og direkte tilskuddene hvor reintallet til siidaandelsinnehaveren og hans/hennes ektefelle og familie i rett opp- eller nedstigende linje, samt søsken til leder av siidaandel er under 85 pst av det totale reintallet i siidaaen i vårflokk.

Avtalepartene er enige om å videreføre gjeldende ordning for Reindriftsavtalen 2014/2015, samt fortsette arbeidet med å styrke siidaandelsinnehaverens stilling.

Før avtalepartene gjennomfører eventuelle endringer i gjeldende ordning, skal effektene sett ut fra formålet med ordningen vurderes. I tillegg skal de administrative konsekvensene vurderes. Vurderingene foretas av en arbeidsgruppe bestående av 4 medlemmer hvorav to medlemmer oppnevnes av NRL og to av Staten ved Landbruks- og matdepartementet. En av statens medlemmer oppnevnes som leder av arbeidsgruppen. Reindriftsforvaltningen er sekretariat for arbeidsgruppen. Arbeidsgruppen overleverer avtalepartene sin rapport innen 1. oktober 2014. Hver av partene dekker sine respektive utgifter i forbindelse med gruppens arbeid.

2.2.2.3 Gjennomgang av kalveslaktetilskuddsordningen

Det nedsettes en arbeidsgruppe for å kartlegge og vurdere effekten av de siste års forlengelse av kalveslaktetilskuddet. Arbeidsgruppen skal bestå av 4 medlemmer hvorav to medlemmer oppnevnes av NRL og to av Staten ved Landbruks- og matdepartementet. En av statens medlemmer oppnevnes som leder av arbeidsgruppen. Reindriftsforvaltningen er sekretariat for arbeidsgruppen. Arbeidsgruppen overleverer avtalepartene sin rapport innen 20. desember 2014. Hver av partene dekker sine respektive utgifter i forbindelse med gruppens arbeid.

2.3 Tiltak som følge av radioaktiv forurensing

2.3.1 Dekning av kostnader ved tiltak som følge av radioaktiv forurensing

  1. Det er avsatt 2,5 mill kroner over kapittel 1147 til finansiering av kostnader vedrørende radioaktivitet i reinkjøtt i 2013.

  2. Regelverket for radioaktivitetstiltak i slaktesesongen 2013/2014 fastsettes etter de samme prosedyrer som for forskriftene etter reindriftsavtalen.

2.3.2 Gjennomgang av radioaktivitetstiltakene i reindriften

De tiltak som ble etablert for å redusere de negative virkningene av reaktorulykken i Tsjernobyl, har snart virket i 30 år. Avtalepartene ser derfor behov for at det oppnevnes arbeidsgruppe for en gjennomgang av forhold omkring radioaktivitetstiltakene i reindriften. Avtalepartene er enige om å oppnevne en arbeidsgruppe med 5 medlemmer. To medlemmer oppnevnes av NRL, ett medlem oppnevnes av Kontaktutvalget for tamreinlagene og to medlemmer oppnevnes av Staten ved/Landbruks- og matdepartementet. Et av statens medlemmer oppnevnes som leder av arbeidsgruppen. Arbeidsgruppen gis følgende mandat:

  1. Arbeidsgruppen skal kartlegge omfanget og bruk av radioaktivitetstiltak. Kartleggingen skal også gi en oversikt over omfang og bruk i Sverige og Finland.

  2. Arbeidsgruppen skal foreta en gjennomgang og en vurdering av om dagens radioaktivitetstiltak fortsatt fungerer etter sin hensikt.

  3. Gruppen skal vurdere den framtidige utformingen og finansieringen av nødvendige tiltak.

  4. Hver av partene dekker sine respektive utgifter i forbindelse med gruppens arbeid.

  5. Arbeidsgruppens rapport legges fram for avtalepartene innen 1. oktober 2014.

Oslo 18. februar 2014

Nils Henrik Sara

Anne Marie Glosli

Til forsiden