Prop. 108 S (2013–2014)

Reindriftsavtalen 2014/2015, og endringer i statsbudsjettet 2014 m.m.

Til innholdsfortegnelse

5 Bruk av mindreforbruket fra 2013 kapittel 1151 post 75

Under forutsetning om at Stortinget godkjenner en omdisponering av 7,0 mill. kroner av mindreforbruket fra 2013 på kapittel 1151 post 75 til kapittel 1151 post 51, ble partene i forbindelse med forhandlingene om Reindriftsavtalen 2014/2015 enige om å benytte mindreforbruket til følgende tiltak:

  • Infrastrukturtiltak som legger til rette for økt slakting av rein.

  • Kompetansegivende kurs knyttet til privat slakting og omsetning av reinkjøtt i nærmarkedet.

  • Pilotprosjekt – Utvikling av reindriftens arealbrukskart.

5.1 Infrastrukturtiltak som legger til rette for økt slakting av rein

Oppfølgingen av bruksreglene krever økt uttak av slakterein. I dette arbeidet er det av sentral betydning at virkemidlene over reindriftsavtalen samordnes slik at man på en mest mulig effektiv måte når de fastsatte mål. Departementet understreker viktigheten av at man har oppmerksomheten rettet mot alle ledd i verdikjeden, fra vidde til bord, når tiltak vurderes for økt slakting og omsetning av reinkjøtt. Med bakgrunn i behovet for å øke slakteuttaket av rein, er det i flere distrikt behov for en oppgradering av infrastrukturen knyttet til uttak av slaktedyr.

Ved forhandlingene om Reindriftsavtalen 2013/2014 ble avtalepartene enige om å legge til rette for en oppgradering av infrastrukturen knyttet til uttak av slaktedyr. Det ble avtalt at de lokale områdekontorene i samarbeid med NRLs lokallag skulle gjennomføre en prosess for en kartlegging av investeringsbehov knyttet til infrastruktur i det enkelte området. Videre skulle det gjennomføres en prioritering i forhold til det behovet som forelå. Kartleggingen skulle resultere i en rapport som skulle sendes SRF. Med bakgrunn i oversendte rapporter, foretok RUF-styret en prioritering av hvilke områder og distrikt som skulle prioriteres. Denne prioriteringen skulle sammen med strategisk plan fra våren 2012 ligge som grunnlag ved behandling av søknadene fra distriktene.

Det ble behandlet 31 søknader. Av disse ble 15 søknader innvilget. Av den totale bevilgningen ble vel 6,8 mill. kroner benyttet. Om lag 90 pst. av brukt bevilgning ble benyttet til infrastrukturtiltak i Finnmark.

Fortsatt er det behov for en oppgradering av infrastrukturen knyttet til uttak av slakterein i mange distrikt. Med bakgrunn i det arbeidet som ble gjort i 2013 og dagens utfordringer i næringen, la avtalepartene til grunn at RUF-styret i løpet av våren får behandlet søknader om infrastrukturtiltak i den hensikt at anleggene legger til rette for økt slakting og omsetning i sesongen 2014/2015.

Det avsettes 5,0 mill. kroner utover RUF`s ordinære ramme til infrastrukturtiltak i reindriften.

5.2 Kompetansegivende kurs knyttet til privat slakting og omsetning av reinkjøtt i nærmarkedet

I reindriften har det vært mulig å selge reinkjøtt direkte til forbruker fra primærproduksjonssted eller slakteplass i et reinbeitedistrikt uten at dette er blitt kontrollert av veterinærmyndigheter. Virksomheten har vært begrenset til et maksimum på 10 reinsdyr per siidaandel per år. Det har vært mulig kun å selge kjøttet lokalt, og ikke i andre deler av Norge eller til andre EØS land.

Ved innføring av hygienepakken ble det ikke lenger gitt mulighet for å slakte rein for privat salg.

Landbruks- og matdepartementet og Helse- og omsorgsdepartementet har arbeidet for å legge til rette for et unntak fra EUs hygiene- og kontrollregelverk for slakting av små mengder rein uten kjøttkontroll for omsetning direkte til forbruker. Et slikt unntak er nå akseptert på EØS-nivå. Det vil derfor i løpet av første halvår 2014 bli gjennomført en offentlig høring med forslag om å gjenåpne muligheten for slakting av rein for privat salg. I utarbeidelsen av forskriften vil man se hen til etablerte ordninger i Finland og Sverige. LMD tar sikte på at en forskrift som regulerer privat slakting og omsetning vil være fastsatt innen slaktesesongen 2014/2015.

I henhold til Forskrift om bruk av krumkniv er det gitt mulighet for bruk av denne type kniv til bedøvelse av rein utenfor slakteri. Ett av flere vilkår er at bedøvelse av tamrein med krumkniv ved hjernestikk og avliving ved avblødning skal utføres av en kyndig person. Vedkommende skal ha kunnskap om forskriften, og skal på tilfredsstillende måte ha gjennomgått teoretisk og praktisk opplæring i bruk av krumkniv og avblødning.

På bakgrunn av de nevnte forhold ser avtalepartene det som hensiktsmessig at det gjennomføres kurs i privat slakting og omsetning av reinkjøtt i nærmarkedet, herunder kurs i gjeldende regelverk og i bruk av krumkniv.

NRL er gitt ansvaret for planlegging og gjennomføring av kursene for reindriftsutøverne. I forkant av gjennomføring av kursene oversender NRL en kursplan med budsjett til SRF for godkjenning. Det påpekes at gitte vilkår knyttet til opplæring i Forskrift om bruk av krumkniv skal følges ved gjennomføringen av kurs i bruk av krumkniv. Det skal legges opp til at kursene er gjennomført før slaktesesongen 2014/2015.

Det settes av inntil 500.000 kroner i 2014 til gjennomføring av kompetansegivende kurs i privat slakting og omsetning, herunder bruk av krumkniv.

5.3 Pilotprosjekt – Utvikling av reindriftens arealbrukskart

Avtalepartene er enige om å gjennomføre et pilotprosjekt i den hensikt å etablere kart som synliggjør og gir en samlet oversikt over gjennomførte utbyggingstiltak innenfor det enkelte distrikts grenser.

SRF gis ansvaret for gjennomføringen av pilotprosjektet. Om SRF finner det hensiktsmessig, skal SRF benytte Norsk institutt for skog og landskap som strategisk samarbeidspartner i gjennomføringen av pilotprosjektet. NRL skal involveres i arbeidet.

Avtalepartene ser det som hensiktsmessig at man tar utgangspunkt i reindriftens arealbrukskart. Videre at SRF får ansvaret for den løpende oppdatering av kartene, og har eierskapet til kartdatabasen.

Pilotprosjektet gjennomføres i to faser. I første fase gjennomføres en kartlegging av svenske samebyers arealbrukskart. Kartleggingen omfatter hvordan arealbrukskartene er utarbeidet, finansiert, eierforhold til kartleggingsdataene, hvordan oppdateringen gjennomføres, samt hvilken erfaring Sverige har hatt med egne inngrepskart.

Videre inngår i første fase en vurdering av muligheten for å utvikle dagens arealbrukskart til også å gi en oversikt over gjennomførte utbyggingstiltak innenfor det enkelte distrikts areal. Fortrinnsvis gjennom SRFs medlemskap gjennom Norge digitalt. Dersom sentral stedsfestet informasjon ikke er tilgjengelig gjennom Norge digitalt, skal det vurderes å kjøpe inn nødvendig informasjon.

Første fase skal resultere i en rapport som oversendes avtalepartene til forskriftsmøtet i mai/juni 2014. Avtalepartene avgjør under forskriftsmøtet om SRF skal gå videre med fase to som er å utarbeide inngrepskart for to reinbeitedistrikt. Utarbeidelsen skal være ferdig i løpet av 2014.

Det settes av 1,5 mill kroner til gjennomføring av pilotprosjektet.

Til forsiden