NOU 1995: 15

Et apparat for likestilling— En gjennomgang og vurdering av det sentrale likestillingsapparatet med forslag til omorganisering av Likestillingsrådet

Til innholdsfortegnelse

2 Utvalgets oppnevning og mandat

2.1 Oppnevning og mandat

Ved kongelig resolusjon 22. april 1994 ble det nedsatt et utvalg som skulle gjennomgå det statlige likestillingsapparatet med særlig vekt på Likestillingsrådets oppgaver og organisering. Bakgrunnen for oppnevningen av utvalget var St. meld. nr. 70 (1991-92) Likestillingspolitikk for 1990-åra, der Regjeringen foreslo å omorganisere Likestillingsrådet til et bredt kontaktutvalg for likestilling. Det var tenkt at kontaktutvalgets sekretariatsfunksjon skulle ligge i departementet. Likestillingsrådets nåværende sekretariat ble foreslått omdannet til et kompetansesenter for likestilling. Kompetansesenteret skulle administrativt være underlagt departementet. Under stortingsbehandlingen var det enighet om at det var behov for en endring i organisasjonsstrukturen, men Stortinget ba om å få seg forelagt et nytt forslag til organisasjonsmodell hvor man sikret ­organets selvstendighet i forhold til Regjeringen. I Budsj. innst. S. nr. 2 (1993-94) pekte komitéen på at en for sterk binding til departementet vil kunne svekke rollen som overvåkningsinstans, og som initiativtaker til debatt.

På denne bakgrunn ble utvalget som skulle vurdere likestillingsapparatet nedsatt. Utvalget ble gitt følgende mandat:

  1. Utvalgets hovedoppgave er å vurdere om de nåværende oppgavene, organiseringen og sammensetningen av Likestillingsrådet er hensiktsmessig sett i lys av de samfunns­endringer som har funnet sted siden rådet ble opprettet.

  2. Utvalget skal skissere alternative organisasjonsformer med vekt på en fortsatt bred satsing på likestilling som mål for ­Regjeringens politikk.

  3. Forslagene forutsettes ikke å innebære vesentlige endringer i departementets og Likestillingsombudets arbeidsområder, men arbeidsdeling og samordning av de totale ressursen må vurderes i forhold til for­slagene.

  4. Utvalget skal vurdere de økonomiske og administrative konsekvensene av de alternative organisasjonsformene.

Utvalget fikk følgende sammensetning:

  • Rådgiver, Liv Hatland, leder

  • Adjunkt, Elisabeth Aspaker

  • Rådgiver og medlem av Likestillingsrådet, Magne Bjørnerud

  • Gårdbruker, Harald O. Buttedahl,

  • Direktør, Helga Hernes

  • Kvinnepolitisk sekretær, Rigmor Aasrud Jahren

  • Førsteamanuensis, Theo Koritzinsky

  • Likestillingsombud, Anne Lise Ryel

  • Rådgiver, Dag Solumsmoen

Som sekretærer for utvalget fungerte vitenskapelig assistent Ragnhild Steen Jensen, Institutt for samfunnsforskning, og førstekonsulent Hanne Skui, Barne- og familiedepartementet.

2.2 Hovedlinjene i utvalgets arbeid

Utvalget startet sitt arbeid i mai 1994. Det har til sammen hatt 13 møter. Utvalget har vært på studiereise til Finland og Sverige og hatt møter med sentrale personer innenfor disse landenes likestillingsapparat. Utvalgets leder har også foretatt en studiereise til Danmark, der hun hadde samtaler med representanter for det danske Ligestillingsrådet.

Ved oppstarten av utvalgsarbeidet ga ekspedisjonssjef Karin Stoltenberg en orientering om Barne- og familiedepartementets arbeidsoppgaver. Utvalget har også hatt møter med Likestillingsrådets leder Åse Klundelien og tidligere kontorsjef Britt Fougner. Likestillingsrådet har i forbindelse med arbeidet kommet med en egen uttalelse (se vedlegg I).

I februar arrangerte utvalget et høringsmøte der følgende organisasjoner var invitert: Det norske Arbeiderparti, Høyre, Sosialistisk Venstreparti, Venstre, Senterpartiet, Kristelig Folkeparti, Fremskrittspartiet, Rød Valgallianse, Landsorganisasjonen, Yrkesorganisasjonenes Sentralforbund, Akademikernes Fellesorganisasjon, Næringslivets Hovedorganisasjon, Kommunenes Sentralforbund, Norsk Kvinnesaksforening, Norges Husmorforbund, Norges Bondekvinnelag, Fokus (Forum for kvinner og utviklingsspørsmål), Landsforeningen for norske ungdomsorganisasjoner, Nettverk for forsk­ning om menn og Sekretariat for kvinneforskning. Utvalget har i tillegg hatt et møte med likestillingskonsulenten i Kommunes Sentralforbund som orienterte om likestillingsarbeidet i organisasjonen. I forbindelse med likestillingsarbeid i kommunene har fylkeskoordinator Åse Lund Støen orientert om NettOpp-prosjektet i Oppland fylkeskommune.

Til forsiden