NOU 1995: 21

Organisering av forbrukerapparatet

Til innholdsfortegnelse

1 Utvalgets oppnevning, mandat og arbeid

1.1 Oppnevning og mandat

22. april 1994 oppnevnte Regjeringen i statsråd et utvalg for å gjennomgå organisering og tilknytningsform for de ulike institusjonene som arbeider med forbrukerspørsmål. Siktemålet var å få et klarere skille mellom deres roller som interesseorganisasjon, uavhengig organ og forvaltningsorgan.

Utvalget fikk følgende sammensetning:

Sivilingeniør Kjeld Rimberg, leder

Redaktør Kristin Clemet

Personal- og organisasjonssjef Odd Tore Fygle, Bodø kommune

Forbrukerombud Kjersti Graver

Avdelingsdirektør Eva Hildrum, Administrasjonsdepartementet

Direktør Arnulf Ingebrigtsen, Næringslivets Hovedorganisasjon

Leder Kjersti Kleven, Landsrådet for norske Barne- og ungdomsorganisasjoner

Direktør Tormod Lunde, Statens institutt for forbruksforskning

Sjefsøkonom Stein Reegård, Landsorganisasjonen i Norge

Direktør Per Anders Stalheim, Forbrukerrådet

Medlemmene Eva Hildrum og Kjersti Graver gikk ut av utvalget i forbindelse med skifte av stilling. I deres sted ble oppnevnt rådgiver Tore Simonsen, Administrasjonsdepartementet, og underdirektør Torfinn Bjarkøy, Forbrukerombudet. Bjarkøy ble senere i utvalgsperioden utnevnt til Forbrukerombud.

Som sekretær ble engasjert Odd Erik Løseth.

Utvalget ble gitt følgende mandat:

«Utvalget skal vurdere om den nåværende organiseringen og tilknytningen til departementet av forbrukerorganene (Forbrukerrådet, Forbrukerombudet, Statens institutt for forbruksforskning, Stiftelsen for positiv miljømerking, Markedsrådet, Forbrukertvistutvalget og etaten for forbrukersikkerhet som er under opprettelse) er hensiktsmessig for utformingen av en fremtidsrettet forbrukerpolitikk som må ivareta forbrukernes rettigheter, interesser og sikkerhet - såvel nasjonalt som internasjonalt.

Utvalget skal skissere alternative organisasjonsformer, herunder modeller som innebærer en deling av oppgavene mellom en ren interesseorganisasjon, uavhengige faglige organer og ett eller flere forvaltningsorganer. Utvalget skal legge vekt på å komme frem til løsninger som kan bidra til en effektiv utnytting av samfunnets ressurser innenfor de rammer som i dag bevilges av det offentlige til forbrukerformål.

Utvalgets vurderinger skal avspeile samfunnsutviklingen i løpet av de siste 10 årene, nye internasjonale utviklingstrekk og forpliktelser, endringer i mediabildet, nye markedsføringsformer og endrede krav til forbrukerne m.h.t. utdanning, informasjon og kunnskap.

Utvalget skal videre vurdere de økonomiske og administrative konsekvensene av de alternative organisasjonsformer.»

1.2 Utvalgets arbeidsmåte

Utvalget har hatt 13 møter inklusive et todagersmøte i august 1994 på Lysaker hvor Forbrukerhusets institusjoner presenterte sin virksomhet. Senere var også Produkt- og Elektrisitetstilsynets i utvalget og redegjorde for sin virksomhet.

Også de øvrige møtene samme høst ble benyttet til å øke kunnskapen om forbrukerapparatets arbeid. Ett av møtene ble lagt til Forbrukerrådets fylkeskontor på Hamar. Her ble det bl. a. redegjort for forbrukerkontorets arbeid. Helge Lem orienterte dessuten om forbrukerutvalget i Hedmark og Anne Mette Andresen om arbeidet i forbrukernemnda i Grue kommune. På samme møte fikk utvalget seg forelagt synspunkter fra rådsmedlem og medlem av arbeidsutvalget i Forbrukerrådet, Annemor Kalleberg.

På et senere møte la Handels- og Servicenæringens Hovedorganisasjon fram sine synspunkter på det offentlige forbrukerarbeidet.

Utvalget besøkte også Konsumentverket i Sverige. Foruten en presentasjon av Konsumentverket og dets virksomhet av generaldirektør Axel Edling, redegjorde riksdagsmedlem Inga-Britt Johansson for en nylig fremlagt utredning om forbrukerpolitikken i Sverige, Konsumentpolitik i en ny tid (SOU 1994:14).

Til arbeidet med selve utredningen har flere dokumenter stått sentralt. Blant annet er det trukket på NOU 1989:3 En bedre organisert stat (Hermansenutvalget) og St.meld nr. 35 (1991-92) Om statens forvaltnings- og personalpolitikk. Under arbeidet ble også utvalget oversendt en rapport om organiseringen av forbrukerarbeidet i Norge. Rapporten ble laget av en arbeidsgruppe nedsatt av Forbrukerrådet. Utvalget har dessuten innhentet synspunkter på forbrukerapparatet fra daværende konkurransedirektør Egil Bakke.

Til forsiden