NOU 1995: 3

Mangfold i media— Om eierkonsentrasjon i massemedia

Til innholdsfortegnelse

5 Aktører i media

Etter initiativ fra utvalget har Kulturdepartementet fått utført en kartlegging av de største aktørene innen norske medier. Undersøkelsen er utført ved Senter for Medieøkonomi, Handelshøyskolen BI i løpet av våren 1994 under ledelse av professor Rolf Høyer. Utvalget viser til denne utredningen (Høyer 1994) for en nærmere og mer detaljert beskrivelse av aktørene. Deler av undersøkelsen er oppdatert i desember 1994 og er trykt i vedlegg 8. Beskrivelsen i dette kapitlet bygger i hovedsak på arbeidet som er utført ved BI.

5.1 Dagens norske aktører

Med norske aktører menes selskaper eller konsern som er norsk-kontrollert og som har eierinteresser i norske medier. I denne oversikten er kun de største tatt med.

A-pressen AS

A-pressen AS er et mediekonsern hvor utgivelse av lokalaviser utgjør hovedvirksomheten. Konsernet er morselskap for 30 avisselskaper, som utgir 32 aviser. I tillegg har morselskapet eierinteresser i fem andre aviser. Konsernet er også engasjert i trykkeridrift og annen forretningsvirksomhet som har naturlig tilknytning til avisutgivelse. I begrenset omfang er konsernet også engasjert i kringkasting gjennom Norsk Lokal-TV, sammen med Aller-gruppen. Konsernet er også indirekte engasjert i nærradio gjennom eierinteressene i Telemark Arbeiderblad og Demokraten. Ved inngangen til 1994 inngikk totalt 51 selskaper i konsernet. A-pressen hadde i 1993 en omsetning på 1,4 mrd. kroner, som i sin helhet var innen media. Pr 31.12.93 hadde selskapet 1.710 aksjonærer, hvor de største var LO med 40,8 prosent av aksjene og Arbeiderpartiet med 22 prosent.

Orkla AS

Orkla A/S er et av Norges største børsnoterte selskap med en driftsinntekt for konsernet på 17,9 mrd. kroner i 1993, hvorav 7 prosent innen media. Konsernet konsentrerer virksomheten innen tre hovedområder: Merkevarer til forbrukere, kjemi og finansielle investeringer. Konsernet definerer medieengasjementet som en merkevarevirksomhet. Orkla A/S er den dominerende norske konsentrasjonsaktør i gruppen multisektor-integrasjon. Gruppens strategiske medieengasjementer forvaltes gjennom det heleide datterselskapet Orkla Media A.S. I tillegg eier Orkla-konsernet enkelte aksjeposter i mediebedrifter direkte gjennom Orkla A.S. Pr. desember 1994 gjelder dette Adresseavisen, Dagbladet, Gyldendal Norsk Forlag, Carl Aller Etabl. og Schibsted AS. Disse eierandelene kategoriseres gjerne som finansielle plasseringer. Orkla Media A/S er Norges tredje største privateide medieselskap målt etter omsetning. De har virksomheter innen sektorene dagspresse, ukepresse og direkte markedsføring. Pr. august 1994 har Orkla Media eierinteresser i 20 aviser. Orkla Media har også eierinteresser i 7 polske aviser. Sammen med Egmont eier Orkla Media forlaget Hjemmet Mortensen, som er den største aktør innen ukepressen. Orkla Media har solgt en eierandel de tidligere hadde i TVNorge. Som en følge av Orklas eierinteresser i Haugesunds Avis, Varden og Fredrikstad Blad er Orkla indirekte involvert i eierskap i nærradio. Orklakonsernet eier 22,4 prosent av mobiltelefonselskapet NetCom GSM AS. Pr. 31.12.93 hadde selskapet 33.161 aksjonærer, hvor de største var UNI Storebrand med 11,9 prosent av aksjekapitalen og Chase Manhatten Bank med 8,4 prosent.

Schibsted AS

Schibsted AS gikk sommeren 1992 over fra å være et personlig eiet aksjeselskap til å bli et ordinært børsnotert selskap. Konsernet er heleier av Verdens Gang og Aftenpostens to utgaver. I tillegg har konsernet eierinteresser i 6 andre aviser: Adresseavisen, Stavanger Aftenblad, Fædrelandsvennen, Bergens Tidende, Asker & Bærum Budstikke og Harstad Tidende. Konsernet har også eierinteresser innen virksomheter i tilknytning til avisutgivelse, som blant annet distribusjonsselskap og fotobyrå. Schibstedkonsernet har en omfattende trykkerivirksomhet. Konsernet er en av to dominerende aksjonærer i TV2 og er heleier av et forlag. Konsernet planlegger i tillegg en ny satellittbasert fjernsynskanal (TV+), som de har fått midlertidig konsesjon til å drive. Gjennom Schibsted Film A/S har konsernet eierinteresser innen film- og fjernsynsproduksjon. Samlet er Schibsted den klart mest dominerende aktør innen norske medier. Schibsted hadde i 1993 en omsetning på 2,8 mrd. kroner, hvorav 94 prosent innen media. Pr. 31.12.93 hadde Schibsted 1.053 aksjonærer, hvor de største var Tinius Nagell-Erichsen med 26,1 prosent av aksjene og Cathrine M. Nagell-Erichsen med 12,5 prosent.

Telenor

Telenor (tidligere Televerket) er en av de ledende aktører i Norden på satellittdrift og er den klart dominerende aktør i Norge innen medietransmisjon, herunder kabel-TV. Astra-satellittene (eid av SES som har sete i Luxembourg) er de mest dominerende over hele Europa, også i Norden, men har Mellom- og Sør-Europa som primærmarked. I 1993 ble Televerkets konkurranseutsatte virksomheter omorganisert til Telegruppen etter en konsernmodell. Fra 1. januar 1995 ble hele Televerket omorganisert til et aksjeselskap og fikk navnet Telenor. Staten er eneaksjonær. Telenor er organisert som et konsern med en rekke datterselskaper: Telenor Bedrift AS, Telenor International AS, Telenor Plus AS, Telenor Mobil AS, Telenor Privat, Telenor Nett, Telenor RNT og Telenor Venture AS. I tillegg er det flere datterdatterselskaper. Det forretningsmessige og tekniske ansvar for satellittjenester er lagt til Telenor International. Telenor Plus har ansvar for informasjonsvirksomhet, elektronisk marked og audiovisuelle tjenester. Dette inkluderer blant annet tidligere TBK Kabel-TVs (nå Telenor Avida) konsesjon til å drive riksdekkende kabelnett. TBK Kabel-TV hadde i 1994 210.000 tilknyttede husstander i Norge (30 prosent av kabelmarkedet) og er den største aktøren i dette markedet. Telenor Plus har en tredel av eierandelene i Nordic Satellite Distribution (NSD) – et samarbeidsselskap som er under oppbygging. De andre eierne er Tele Danmark AS og Industriforvaltnings AB Kinnevik. NSD skal drive distribusjon av fjernsynskanaler til husholdninger tilknyttet kabel-TV-nett/SMATV-nett og husholdninger med egen parabolantenne i Sverige, Danmark, Finland og Norge. NSD vil blant annet benytte den satellittkapasitet som Telenor International disponerer gjennom satellittene Thor og Intelsat. Telenor (og NSD) ble innklaget overfor EU-kommisjonen av Filmnet Television AB i desember 1994, da denne mener at NSD rammes av EØS-avtalens konkurranseregler.

Telenor vil fortsatt ha enerett på det offentlige telenettet og telefontjenesten, men på andre områder vil virksomheten foregå i konkurranse med andre aktører. Telenor holder enerettsområder og konkurransevirksomhet organisasjonsmessig atskilt. Alle enerettsprodukter og -tjenester er lagt til Telenor RNT. I 1998 vil det som gjenstår av telemonopolet bli fjernet slik at det blir full konkurranse på alle områder.

Norsk Rikskringkasting (NRK)

NRK var tidligere en statlig forvaltningsbedrift, men var uavhengig i spørsmål tilknyttet programmenes innhold. I 1988 ble NRK en statlig stiftelse. Viktige avgjørelser om økonomi og organisasjonsstruktur blir tatt av de offentlige myndigheter. Kringkastingssjef og styre blir utnevnt av Regjeringen. NRK driver en fjernsynskanal, tre radiokanaler, 17 regionale radioer og enkelte regionale fjernsynssendinger. Alle kanalene dekker tilnærmet hele landet. NRK er personalmessig den største medie-institusjonen i Norge med ca. 2.860 ansatte. Bortsett fra en mindre eierandel i Programbladet, har NRK ingen eierinteresser i annet enn kringkasting.

Gyldendal

A/S Gyldendal Norsk Forlag er et børsnotert selskap med 860 aksjonærer. Erik Must A/S er største aksjonær med 19,8 prosent av aksjene. Gyldendal er det største forlaget i Norge målt etter omsetning (30 prosent av markedet). Forlaget har eierinteresser i blant annet seks andre forlag, De norske Bokklubbene AS og distribusjonsselskapet Forlagssentralen. Forlaget eier flere av virksomhetene sammen med Aschehoug.

Aschehoug

H. Aschehoug & Co (W. Nygaard) A/S har 62 aksjonærer og aksjene er eid av familien Nygaard (Kilde: Andreassen 1992). Forlaget er det nest største i landet målt etter omsetning (25 prosent). Det har eierinteresser i blant andre ni andre forlag, De norske Bokklubbene, distribusjonsselskapet Forlagssentralen og Olaf Norlis Bokhandel AS, som er landets største. Aschehoug og Gyldendal er to selvstendige konsernselskaper, men de er begge medeiere i flere betydelige forlag. Disse to konsernene har til sammen over halvparten av bokomsetningen i Norge.

5.2 Dagens utenlandske aktører

Med utenlandske aktører menes selskaper eller konsern som er utenlandsk eid og som har eierinteresser i norske medier (jf. utvalgets definisjon i kapittel 3.8). I denne beskrivelsen er kun de største tatt med.

Bonnier

Den svenske Bonnier-gruppen er den største multimedieaktøren i Norden. I omsetning er selskapet mindre enn Kinnevik-konsernet, men Bonnier har hele 84 prosent av sin totalomsetning innen mediesektoren. De resterende 16 prosent består av aktiviteter innen eiendom, møbler og farmasøytisk industri. Bonnier-gruppen rangeres som det 28. største mediekonsern i Europa; Mariebergs omsetningsandel er da ikke tatt med. Bonnier-konsernet er en fullt ut familieeid bedrift.

Bonnier konsernet er sterkt knyttet opp til den andre dominerende aktøren innen trykte medier i Sverige; – Marieberg-konsernet. Familien Bonnier kontrollerer gjennom direkte og indirekte eierskap 71,6 prosent av stemmene i Tidnings AB Marieberg. Marieberg-konsernet opererer som en helt selvstendig enhet og er rangert som det 42. største mediekonsernet i Europa (nr. 3 i Norden totalt). Samlet kontrollerer i dag familien Bonnier Europas 16. største mediebedrift. Gruppen har om lag 45 prosent av sin totale medieomsetning utenfor Sverige.

Bonnier har totalt sett eierinteresser innen dagspresse, ukepresse, forlag, bokklubber, filmproduksjon, distribusjon av film og video, kino og lokalradio. De har forsøkt å etablere betal-TV, men dette har ikke lykkes. I 1993 kontrollerte Bonnier-familien 26,7 prosent av det totale avisopplaget i Sverige.

I Norge er konsernet mest kjent for sin betydelige forlagsvirksomhet. Dette innbefatter de heleide datterselskapene J.W. Cappelens Forlag, Bedriftøkonomens Forlag, Aventura Forlag, Bonnier-Carlsen samt Grøndahl og Dreyers Forlag. I Norge har Bonnier-gruppen for øvrig blant annet eierinteresser i ukepresse, distribusjon av film og video. Gruppen eier dessuten 20 prosent av aksjene i Bergens Tidende.

Kinnevik

Industriförvaltnings AB Kinnevik er et svensk industri-konsern. Gruppen har tidligere operert primært innen skogbruk og industri (maskinproduksjon og bil-distribusjon), og det er her konsernet har hentet sine største overskudd. Kinnevik har i de siste år investert med stor tyngde innen kringkasting og telekommunikasjon. Konsernet styres gjennom Industriforvaltnings AB Kinnevik, og gruppens leder er Jan Hugo Stenbeck. Han hadde pr. juli 1994 en direkte eierandel på 25,7 prosent og kontrollerer 57,2 prosent av stemmene.

Gruppen har en sterk posisjon i Norden innen kabel- og satellittbasert fjernsyn, riksdekkende radio, telefon og mobiltelefonnett. Kinnevik er den største private aktør innen kringkasting i Norden. Gruppen bygger opp aktiviteten ved å skaffe seg mest mulig kontroll over hele verdiskapningskjeden; produksjon av fjernsynsprogram, reklamesalg og kringkastingskanal.

Gruppen eier 87 prosent av TV3, 30 prosent av svensk TV4, 63 prosent av TV1000, foruten at nye satellittkanaler planlegges startet opp i nærmeste framtid. I Norge er Kinnevikgruppen største aksjonær i radiokanalen P4, hvor den totalt har 33,32 prosent av aksjene. Gruppen har ellers 32 prosent av NetCom AS, som har konsesjon på digital mobiltelefontjeneste (GSM). Kinnevik har en tredel av eierandelene i Nordic Satellite Distribution (NSD) (se Telenor foran).

Aller

Det danske Carl Allers Etablissement A/S er den største produsenten av ukeblader i Skandinavia med ledende magasiner i Danmark, Sverige og Norge. Aktivitetene består først og fremst i å framstille og utgi ukeblader og magasiner. De har datterselskaper både i Norge, Sverige, Finland og Danmark. I alle landene har de eierinteresser i selskaper som driver i ukebladbransjen, trykkerier, blader, magasiner og distribusjonsselskaper.

Datterselskapet Norsk Aller AS har helt siden 1800-tallet drevet med ukepresse, og dette er også i dag deres dominerende forretningsområde. Norsk Aller AS er engasjert i nærradiomarkedet og organiserer sine norske engasjement på dette feltet gjennom Norsk Radio Utvikling AS. Aller-gruppen samarbeider med A-pressen på lokalfjernsynsmarkedet ved selskapet Norsk Lokal-TV AS.

Egmont

Egmont-gruppen (tidligere Gutenberghus) er et dansk, internasjonalt mediekonsern. I The Mediamap 1994 er Egmont rangert som nr. 35 av Europas største medieaktører, og fremstår som nummer to i Norden. Selskapet har 3/4 av sine aktiviteter utenfor Danmark, hvorav Norge utgjør en betydelig del. Gruppen har sitt virkefelt innen ukepresse, serieblader, forlag, nærradio, fjernsyn, produksjon av fjernsynsprogrammer, produksjon av reklamefilm, filmproduksjon, filmdistribusjon, kinodrift og videodistribusjon. Mange av selskapets primære operasjoner er basert på gruppens samarbeidslisens-avtaler med The Walt Disney Company. Egmont innehar publikasjonsrettigheter for Walt Disney i Nord- og Øst-Europa, hvor de oppgir å ha en markedsandel på 60 prosent innenfor segmentet tegneserier og andre blader for barn.

Egmont skiller seg ut fra de andre utenlandske mediekonserner som er representert i Norge ved at den er eid av en stiftelse; Egmont Fonden. Dette fondet utdeler hvert år et tosifret millionbeløp til samfunnsnyttige prosjekter. I 1992 beløp disse utdelingene seg til 38 mill. kroner. Dette utgjorde om lag 42 prosent av konsernets årsoverskudd.

Egmont har flere samarbeidspartnere. Fram til 1994 hadde gruppen et samarbeid med Bonnier om video-distribusjon. I Norge har Egmont et samarbeid med Orkla Media i forlaget Hjemmet/Mortensen og de har et samarbeid med Schibsted i TV2 og innen produksjon av film og fjernsynsprogrammer.

Sanoma

Sanoma er Finlands ledende privateide medieaktør. Hovedmarkedene er aviser, tidsskrifter, serieblader og kabel-TV. Sanomakonsernet eier alene Finlands to største riksdekkende aviser, Helsingin Sanomat og Ilta-Sanomat. Konsernet er organisert i to enheter; Sanoma Corporation (aviser) og Helsinki Media (ukeblader, bøker, kabel-TV mm.).

I Norge har Sanoma midlertidig konsesjon til å drive Janco Kabel-TV A/S, som samarbeider med Sanoma-selskapet Helsinki Televiso omkring kabel-TV. Disse to datterselskapene er helt dominerende markedsledere i Oslo og Helsingfors på kabel-TV. Janco Kabel-TV A/S har om lag 22 prosent av kabelmarkedet i Norge og er nest største aktør på dette markedet i Norge. Helsinki Televiso har om lag samme markedsandel i Finland og er største aktør der.

SBS

SBS (Scandinavian Broadcasting System) er et Luxembourg-registrert selskap, kontrollert av amerikanske eierinteresser. De største investorer er ABC og Time Warner, hvorav ABC ved Capital Cities eier 25 pst. av aksjene og har en ytterligere opsjon. SBS' forretningsvirksomhet består hovedsakelig av investeringer i fjernsyn. SBS eier Broadcast Norge AS og TV5 (Nordic Channel). Selskapet eier også en lokal TV-kanal i København. Broadcast Norge AS eier TV Norge AS 100 prosent. SBS har for øvrig eierinteresser innen lokalfjernsyn i Danmark og lokalradio i Sverige.

Oppsummeringen av dette og foregående kapittel er gjort i kapittel 8.

Til forsiden