NOU 1997: 3

Om Redningshelikoptertjenesten

Til innholdsfortegnelse

1 Brev av 7. januar 1982 fra Justis- og politidepartementet til Forsvarsdepartemetnet

Samarbeid mellom Forsvarsdepartementet og Justisdepartementet om drift m.v. av 330 Skvadronen

Det vises til tidligere korrespondanse og avholdte møter vedrørende spørsmålet om samarbeid mellom Forsvarsdepartementet og Justisdepartementet om drift m.v. av 330 skvadronen. Forsvarsdepartementet og Justisdepartementet har på bakgrunn av disse drøftelsene kommet til enighet om at følgende avtale bør legges til grunn for dette praktiske samarbeidet:

I. Bakgrunn

I tilråding fra Justis- og politidepartementet av 20.11.1970, godkjent ved kgl. res. av samme dag – St.prp. nr. 33 (1970-71), ble det foreslått at det ved en tilleggsbevilgning på 120 mill. kr. over Justisdepartementets budsjett ble foretatt bestilling og innkjøp av 10 helikoptre til bruk for redningstjenesten. Stortinget ga sin tilslutning til forslaget ved vedtak av 11.12.1970.

Forutsetningen for vedtaket var bl.a. at det til enhver tid skal stå ett helikopter på beredskap på Sola, Ørland, Bodø og Banak. Helikoptrene skal ha rekkevidde og utrustning til å utføre redningsaksjoner lang til havs og kunne nå ethvert punkt på kysten innen 1 1 /2 times flytid fra beredskapsbase. De skal være utstyrt med to turbinmotorer og redningsheis og kunne ta ombord ca 20 nødstedte.

II. Oppgaver

Skvadronens primæroppgave er redningstjeneste. Som tilleggsoppgave kan skvadronen pålegges forberedende redningstjeneste, herunder demonstrasjoner og deltakelse i samøvelser med andre redningsenheter.

Slike oppdrag prioriteres av hovedredingssentralene i samråd med vedkommende flystasjon under hensyn til at pålagt beredskap opprettholdes og at flygingen ikke er til hinder for gjennomføring av skvadronens skole- og treningsflyging.

III. Drift

Helikopteroppsetningene integreres i Luftforsvarets organisasjon i likhet med øvrige flyoppsetninger. Vanlige driftsutgifter belastes Forsvarsdepartementets budsjett (herunder anskaffelse og opprettholdelse av normalt reservedelslager). Utgifter i forbindelse med erstatning og nyanskaffelse av redningshelikoptre søkes dekket ved nødvendige tilleggsbevilgninger over Justisdepartementets budsjett.

IV. Kommando og kontroll

Helikopter på beredskap på Sola, Ørland, Bodø og Banak står til eksklusiv disposisjon for hovedredningssentralene. Hovedredningssentralene kan gi samtykke til at beredskapshelikoptrene kan benyttes til andre formål dersom redningsberedskapen ikke blir svekket på en uforsvarlig måte.

V. Diverse

Innen rammen av retningslinjene i St.prp. nr. 33 (1970-71) og nærværende avtale fastsetter Generalinspektøren for Luftforsvaret de nærmere bestemmelser for drift m.v. av 330 skvadronen (BFL 55-10) I BFL 55-10 av 1.6.1979 inntas det en henvisning til nærværende avtale.

Spørsmålet angående operative rutiner søkes fortrinnsvis løst ved direkte kontakt mellom de respektive forvarskommandoer og hovedredningssentraler.

Forsvarsdepartementet og Justisdepartementet informerer hverandre gjensidig om spørsmål av betydning vedrørende drift, beredskap m.v. av 330 skvardronen. Problemer som måtte oppstå i den forbindelse søkes løst gjennom drøftelser mellom de to departementer.»

Justisdepartementet antar at ovenstående avtale om samarbeid mellom Forsvarsdepartementet og Justisdepartementet om drift m.v. av 330 skvadronen bør gjøres gjeldende fra dags dato.

Etter fullmakt

Per Holm, ekspedisjonssjef

Bjørn Haugerud, byråsjef

Saksbehandler:

Per Haugum, førstekonsulent

1A Brev av 22. februar 1982 fra Forsvarets overkommando til 330 skvadronen

Samarbeid mellom Forsvarsdepartementet og Justisdepartementet om drift m.v. av 330 skvadronen

Forsvarsdepartementet viser til tidligere korrespondanse vedrørende ovennevnte.

Med ekspedisjon av 7 jan 1982 har Justisdepartementet fremsendt endelig avtale om det praktiske samarbeide mellom FD og JD vedrørende drift m v av 330 skvadronen. Kopi av JD's brev følger vedlagt.

FD forutsetter at henvisning til avtalen blir tatt inn i BFL 55-10.

Avtalen gjøres gjeldene med virkning fra 7 jan 1982.

Etter fullmakt

Arne Jokstad, Ekspedisjonssjef

J Ludviksen, Oberstløytnant, Fung kontorsjef

Til forsiden