NOU 1997: 3

Om Redningshelikoptertjenesten

Til innholdsfortegnelse

6 Oppgaver og krav til redningshelikoptertjenesten – vurderinger og forslag

Utvalget har fått gjennomført en nytte-kostnadsanalyse av redningshelikoptrene. Utdrag av denne står i kapittel 8. Utvalgets forslag til oppgaver og krav i kapittel 6 er først og fremst basert på redningsfaglige vurderinger.

6.1 Beredskap

Det er behov for redningshelikopter med besetning på beredskap til enhver tid uansett årstid eller værforhold.

Det er i dag et krav at det skal være ett redningshelikopter på 100% beredskap ved de fire redningshelikopterbaser, Sola, Ørland, Bodø og Banak.

For redningshelikopterstasjoneringene på Vigra er kravet til beredskap 85%.

For Sysselmannens helikopter nr. 1 er utgangspunktet 100% beredskap, idet det bare er driftsavbrudd ved helikopteret som skal kunne forårsake at dette tas av beredskap. I henhold til avtale mellom Sysselmannen og operatøren skal helikopter nr. 1 være på beredskap 24 timer i døgnet i alle årets dager. Ved operasjonsudyktighet er operatøren etter kontrakten forpliktet til å stille erstatningshelikopter ved driftsavbrudd på mer enn 7 dager. For å sikre seg mot kortvarige driftsavbrudd som ikke går over flere dager, men som sammenlagt medfører at helikopteret er operasjonsudyktig i lange perioder, har avtalen en klausul som sier at helikopter nr. 1 skal være operasjonsklart i minst 90% av årets timer over en 12 måneders periode. Det sier seg selv at med kun ett redningsutrustet helikopter, vil det i praksis ikke være mulig å opprettholde 100% tilgjengelighet på dette helikopteret, på grunn av både planlagt og ikke planlagte vedlikehold. Sysselmannen anser kontrakten tilfredsstillende på dette punkt så lenge man kun har ett redningsutrustet helikopter på Svalbard.

Det er etter utvalgets vurdering uheldig at kravet til beredskap ikke er høyere på Vigra og Longyearbyen. For Vigra innebærer for eksempel dette at redningshelikopteret ikke er på beredskap i ett døgn pr. uke i gjennomsnitt.

Det er umulig å forutsi når en ulykke vil skje og det vil være svært uheldig at redningshelikopteret ikke var på beredskap når ulykken skjedde.

Utvalget er av den oppfatning at kravet til beredskap for alle redningshelikopterbasene i utgangspunktet bør være 100 %, eventuelt at de tidsrom et redningshelikopter ikke er tilgjengelig er valgt ut på grunnlag av risikoanalytiske betraktninger. Eksempelvis kan det være tidsrom der forholdene erfaringsmessig tilsier liten sannsynlighet for ulykker.

Utvalget har forståelse for at et krav om 100 % beredskap i spesielle tilfeller kan fravikes. Med fravik forstås godkjent avvik.

Da man aldri kan få mere enn 100 % beredskap, vil man ved avbrekk i beredskapen, som en følge av for eksempel uforutsette tekniske problemer eller akutt oppstått sykdom hos besetningen, få en beredskapsdekning på under 100 %.

Når det oppstår uforutsette avbrekk i beredskapen, bør helikopteroperatøren være forpliktet til å opprettholde samme tekniske, organisatoriske og operasjonelle kvalitet på redningshelikoptertjenesten innen et nærmere definert tidsrom, eksempelvis 4 timer.

For Svalbard må det primært stilles tilsvarende krav. Det må subsidiært kunne dispenseres fra et 4 timers krav på Svalbard, men det er imidlertid uansett nødvendig å spesifisere tidsrommet det tar for fremskaffing av alternative ressurser.

Utvalget vil understreke at det er en klar sammenheng mellom tilgjengelighetskrav og krav til hva man skal gjøre når disse kravene ikke kan oppfylles, for eksempel på grunn av uforutsett vedlikehold (avvik). Med avvik forstås ikke godkjent fravik.

De foreslåtte krav innebærer en forpliktelse for tilgjengelighetskravene, og vil være et viktig bidrag til å kvalitetssikre redningshelikoptertjenesten.

Utvalget forutsetter avviksbehandling dersom kravene ikke kan oppfylles; herunder fastlagte prosedyrer og klar definering av ansvar og myndighet til å identifisere, behandle og eventuelt godkjenne slike avvik.

Etter utvalgets mening er det behov for redningshelikopter med besetning på beredskap til enhver tid uansett årstid eller værforhold. Beredskapen ved alle redningshelikopterbaser bør være 100 %.

Enhver helikopteroperatør, sivil eller militær, har en klar forpliktelse til å oppfylle tilgjengelighets- og effektivitetskravene til enhver tid. Utvalgets flertall, alle unntatt medlem Olsen, foreslår at det på Svalbard for framtiden må være et dedikert redningshelikopter, og Sysselmannens helikopter nr. 1 må inntil videre defineres som et dedikert redningshelikopter.

Justisdepartementet må stille spesifikke krav til avviksbehandling, herunder prosedyrer og definering av ansvar og myndighet.

Myndigheten bør etter utvalgets vurdering tilligge Justisdepartementet ved hovedredningssentralene. Utvalget viser til dissens fra medlem Olsen i kapittel 6.15.

6.2 Effektivitetskrav og dekningsområde

Utvalget har gjennom en analyse av 14 representative fare- og ulykkessituasjoner kommet fram til tre ulike effektivitetskrav for den framtidige norske redningshelikopterberedskapen.

Effektivitetskrav er tiden fra et redningshelikopter alarmeres og til det er framme på ulykkesstedet innen et definert dekningsområde. Effektivitetskrav kan deles inn i krav til reaksjonstid og flytid.

Reaksjonstid er tiden det tar fra redningshelikopteret alarmeres og til det er i luften. I dag er kravet én time.

Flytid er tiden fra redningshelikopteret tar av og til det er framme på ulykkesstedet og kan starte søk – og/eller redningsarbeidet. I dag er kravet at et hvert punkt på kysten skal kunne nås innen 90 minutters flyging. Nærmere presisering eller avgrensing er i dag ikke foretatt.

Det er i dag ikke definerte effektivitetskrav når det gjelder dekning av resten av norsk redningsansvarsområde. Basemønster eller plasseringen av et redningshelikopter er et for utvalget et middel for å oppnå de foreslåtte effektivitetskravene innenfor de definerte dekningsområdene.

De tre effektivitetskravene er:

  1. Et avgrenset sjøområde (Skagerrak, Nordsjøen og havområdene ut til ca. 150 nm fra kysten av Midt- og Nord-Norge) skal kunne nås innen 95 minutter etter alarmering av et redningshelikopter. Områdets yttergrense følger yttergrensen for norsk redningsansvarsområde fra Svinesund til 63.00 Nord 001.00 Øst. Videre en rett linje til 73.00 Nord 020.00 Øst. Videre følges 73.00 Nord til 031.00 Øst. Fra 73.00 Nord 031.00 Øst følges yttergrensen av redningsansvarsområde til Grense Jakobselv (vedlegg 4).

  2. Hele den landlige delen av norsk redningsansvarsområde skal kunne nås av et redningshelikopter innen 105 minutter etter alarmering.

  3. Den øvrige delen av norsk redningsansvarsområde inkludert Svalbard skal kunne nås innen 3 timer etter alarmering av et redningshelikopter (vedlegg 5).

Alle effektivitetskravene er basert på vindstille, og en flyhastighet for Sea King på 110 knop og 130 knop for Super Puma.

6.3 Reaksjonstid

Utvalget har som planleggingsgrunnlag basert seg på 45 minutter overlevelsesstid for nødstedte i vann, se kapitlene 5.1 og 1.5.6. Dette er en sentral del av grunnlaget for effektivitetskravet på 95 minutter fra alarmen går og til redningshelikopteret skal kunne være på ulykkesstedet for ulykker til havs. Det presiseres at denne overlevelsestiden er en gjennomsnittstid, slik at man i praksis vil kunne erfare både kortere og lengre verdier.

Med dagens krav til reaksjonstid på en time, vil man ofte ikke være i stand til å redde nødstedte i vann selv om ulykken skulle skje like ved en redningshelikopterbase.

For å kunne oppfylle utvalgets begrunnede forslag til effektivitetskrav for redningshelikoptertjenesten, er det avgjørende at kravet til reaksjonstid skjerpes fra én time til 15 minutter. For å kunne oppnå en slik reaksjonstid må helikoptermannskapene forlegges og forpleies på basen. Området som dekkes av et redningshelikopter innen 95 minutter, øker teoretisk med 524 % hvis reaksjonstiden reduseres fra én time til 15 minutter.

En utført nytte-kostnadsanalyse av redningshelikoptrene konkluderer med at det er samfunnsøkonomisk lønnsomt å endre kravet til reaksjonstid fra én time til 15 minutter (se kapittel 8).

Utvalget er kjent med at enkelte redningsoppdrag krever spesielle forberedelser, som gjør at det ikke vil være mulig å ta av innen 15 minutter etter mottatt alarm. Dette er etter utvalgets oppfatning ikke til hinder for at kravet til reaksjonstid settes til 15 minutter. Forutsetningen for dette er at man etter gjennomført oppdrag identifiserer og dokumenterer hvorfor kravet ikke kunne oppfylles, slik at forholdet kan bli gjenstand for eventuelle forbedringstiltak.

Utvalget mener at et redningshelikopter må kunne inngå i et flerbrukskonsept. Dette innebærer at et redningshelikopter på beredskap bør kunne benyttes til andre oppdrag enn redningstjeneste, som for eksempel ambulanseoppdrag, redningsøvelser, forberedende redningstjeneste, treningsflyging og rene transportoppdrag. I slike tilfeller er det ikke relevant å vurdere forholdet til reaksjonstid, da redningshelikopteret allerede vil være i luften. Det sentrale momentet er å sikre at effektivitetskravene kan oppfylles. Det bør være opp til hovedredningssentralene å disponere redningshelikoptrene slik at disse kravene kan oppfylles, og å avviksbehandle de tilfellene der ønsket bruk innebærer at effektivitetskravene ikke kan oppfylles. Dette innebærer at hovedredningssentralene må ha myndighet til å avgjøre flerbruk av redningshelikoptrene.

På Svalbard bør Sysselmannen ha anledning til å bruke redningshelikopteret på vilkår satt av Hoved­redningssentralen Nord-Norge.

Utvalget foreslår at dagens krav til reaksjonstid endres til 15 minutter. Bruk av redningshelikopter til andre oppdrag enn redningstjeneste avgjøres av hovedredningssentralene i hvert enkelt tilfelle. Forutsetningen for flerbruk er at redningshelikopteret kan oppfylle effektivitetskravene, eventuelt at hovedredningssentralene, avviksbehandler tilfeller der disse kravene ikke kan oppfylles.

6.4 Flytid og effektivitetskrav

Med 15 minutter reaksjonstid og 80 minutter flytid vil redningshelikoptertjenesten kunne dekke det aller meste av det sjøområdet som utvalget foreslår dekket innen 95 minutter (se vedlegg 4).

Noen mindre områder kan imidlertid ikke gis tilfredsstillende dekning med dagens helikoptertyper. Dette fordi Sea King redningshelikoptre ikke kan fly raskere enn 110 knop i marsjhastighet.

Når dagens redningshelikoptre en gang i framtiden skal skiftes ut bør det anskaffes redningshelikoptre som har en marsjhastighet på minimum 150 knop. Inntil dagens redningshelikoptre skiftes ut, er utvalget av den oppfatning at det må aksepteres at deler av det definerte området ikke blir dekket innen 95 minutter.

Kravet for dekning av landområdene innen norsk redningsansvarsområde er foreslått satt til 105 minutter etter alarmering av redningshelikopteret. Da landområdene i norsk redningsansvarsområde er mindre enn sjøområdene, vil kravet om dekning innen 105 minutter bli oppfylt som en følge av at kravet om 95 minutters dekning for enkelte sjøområder oppfylles. Selv om enkelte deler av sjøområdet ikke får tilfredsstillende dekning med dagens redningshelikopter, vil likevel landområdene i hovedsak bli dekket innen tidskravet på 105 minutter.

Etter utvalgets mening vil 95 minutters dekning i disse ytterområder oppnås ved å skifte ut dagens redningshelikoptre med helikoptre som har høyere marsjhastighet enn dagens Sea King helikoptre (se vedlegg 10 og 11).

Utvalget har basert på analyse av de 14 valgte fare- og ulykkessituasjonene, kommet til at ethvert punkt innen norsk redningsansvarsområde bør kunne nås av et redningshelikopter innen 3 timer etter alarmering.

Da det norske redningsansvarsområdet geografisk er meget stort, spesielt i nord, kan dette ikke oppnås med dagens redningshelikopterressurser. Det meste av området vil med 15 minutters beredskap og 2 timer og 45 minutter flytid ha tilfredsstillende dekning (se vedlegg 12) Området som ikke vil ha tilfredstillende dekning ligger mellom 66 og 75 grader nord og mellom 0 og ca. 8 grader øst. Området kan ikke dekkes med dagens helikopterressurser, fordi det ligger for langt fra land. En del av området kan dekkes hvis redningshelikopteret etterfyller drivstoff på Bjørnøya, men det vil ikke kunne dekkes innen kravet på 3 timer. Dersom det er stor fiskerivirksomhet i dette området kan det gis tilfredsstillende redningshelikopterdekning ved å la kystvaktfartøy med helikopter følge fiskeflåten.

Dette vil gi en tidsbegrenset dekning, av et helikopter med en begrenset søk- og redningskapasitet, men antas å være en tilfredstillende og kostnadseffektiv løsning. Etter utvalgets vurdering er det ikke nødvendig å pålegge Kystvakten å følge fiskeflåten da Kystvakten i dag vanligvis følger fiskerflåten i disse farvann.

Det er for utvalget framkommet sterke ønsker om at det etableres et system hvor fiskerflåten rapporterer til hovedredningssentralene hvor de til enhver tid er, eller hvor de planlegger å drive virksomhet. Spesielt i disse områdene med dårlig helikopterdekning er det av stor betydning at hovedredningssentralene har oversikt over alle ressursene i området. Utvalget er enig i dette.

For at hele det norske redningsansvarsområdet skal kunne dekkes innen 3 timer må det anskaffes nye redningshelikoptre, som er i stand til å fly 350 nm for så å utføre et redningsoppdrag og deretter returnere til land. Dette krever et redningshelikopter som kan fly 700 nm og stå ca. 30 minutter i ro i forhold til en posisjon (hover) uten etterfylling av drivstoff. Dette er et krav som er på grensen av hva som er mulig med dagens helikoptertyper.

Området som ikke kan gis tilfredsstillende dekning er et sjøområde som ligger svært langt fra land, hvor det foregår aktiviteter som fiske, noe skipsfart og endel militær virksomhet (se vedlegg 12).

Selv om det er ønskelig at området skal ha en tilfredsstillende redningshelikopterdekning, er utvalget av den oppfatning at det må aksepteres at det i dag ikke er teknisk mulig å gi området tilfredsstillende dekning med landbaserte helikoptre.

Når dagens redningshelikopter skal skiftes ut med mere moderne maskiner er det ønskelig at det anskaffes helikoptre som kan dekke hele det norske redningsansvarsområdet innen 3 timer. Utvalget mener at selv om dette er et sterkt ønskelig krav, må det kunne fravikes. Setter man som krav at hele det norske redningsansvarsområdet skal kunne dekkes innen 3 timer av et redningshelikopter, er dette et så ekstremt krav at det kanskje ikke finnes helikoptre som har en slik rekkevidde. I beste fall vil man kunne finne helikoptre som oppfyller et slikt krav, men det vil være så få helikoptre at man vil få et lite antall helikoptertyper å velge imellom. Utvalget mener det ikke er ønskelig å være bundet av et slikt ekstremt krav når man skal velge mellom kandidatene til framtidens redningshelikoptertyper. Men utvalget mener at det bør være et krav at framtidens redningshelikoptere må kunne fly 300 nm for så å stå 30 minutter i hover og deretter returnere til land uten å måtte etterfylle drivstoff underveis.

Den landlige delen av norsk redningsansvarsområde kan dekkes innen kravet på 105 minutter med dagens redningshelikoptere.

En mindre del av det sjøområdet som utvalget mener bør dekkes innen 95 minutter kan ikke få tilfredsstillende dekning med dagens redningshelikoptre.

Utvalget mener dette kan aksepteres inntil dagens redningshelikoptre skal skiftes ut, men at det da anskaffes helikoptre som har nødvendig flyhastighet og rekkevidde for å dekke området tilfredsstillende. Da det er størst udekkede områder i nord bør utskiftingen starte der.

Mesteparten av det norske redningsansvarsområdet kan dekkes innen 3 timer med dagens redningshelikoptre. Det kan aksepteres at en mindre del av området ikke har tilfredsstillende dekning, men utvalget foreslår at det for framtiden settes krav om at området skal kunne dekkes innen 3 timer. Da det er størst udekkede områder i nord, bør utskiftingen starte der.

Basert på dekningsområde og flytid bør det settes krav om at den framtidige redningshelikoptertypen Norge anskaffer, skal kunne fly med en marsjhastighet på minimum 150 knop og ha en rekkevidde som gjør at det kan fly 300 nm for så å stå 30 minutter i hover og deretter returnere til land.

6.5 Basemønster

6.5.1 Generelt

Utvalget har med begrepet base lagt til grunn det stedet redningshelikopter på beredskap er stasjonert.

Utvalgets viktigste grunnlag for valg av basemønster er forslagene om klare effektivitetskrav i forhold til et definert dekningsområde, jf. kapittel 6.2. Utvalget har med dette som utgangspunkt og basert på nåværende helikoptermateriell, vurdert det framtidige basemønster i første omgang fram til år 2008-2010.

Effektivitetskravene i forhold til et definert dekningsområde har med andre ord vært det overordnede for valg av basemønster. I tillegg har utvalget ønsket å beholde nåværende baser der baseplasseringen ikke går på bekostning av de overordnede krav. Etter utvalgets vurdering er det lite ønskelig å bryte opp allerede etablerte beredskapsmiljøer i tilknytning til 330 skvadronens nåværende baser. Dette har imidlertid ikke vært avgjørende for utvalgets vurderinger. Baselokalisering i nærheten av sykehus, og flyplasser i nærheten av brannvesen utstyrt for redningsinnsats til sjøs (RITS), samt generelle likhetsbetraktninger har vært tillagt vekt.

Utvalget har i hele utvalgsperioden mottatt brev, invitasjoner og muntlige henvendelser fra fylkeskommuner og kommuner med ambisjoner om å få et redningshelikopter lokalisert i nabolaget.

Utvalget har mottatt skriftlige innspill som informasjon, men det er geografisk korrekt plassering av basene i forhold til effektivitetskrav og dekningsområde som har vært avgjørende i utvalgets arbeid.

Hvor en sivil- og/eller militær operatør av basen eller basene driver sitt vedlikehold av helikoptrene, eller hvor besetningene som ikke har beredskap bor, har for utvalget vært av underordnet betydning, så lenge effektivitetskravene overholdes.

Hovedredningssentralene står allerede i dag – i henhold til någjeldende avtale mellom Forsvarsdepartementet og Justisdepartementet – fritt til midlertidig å flytte beredskapshelikoptrene til andre steder enn basene, når dette operativt vurderes å være nødvendig. Denne ordningen bør fortsette.

Selv om utvalget i det alt vesentlige har funnet nåværende basemønster tilfredstillende også for framtiden, så bør redningsansvarlige myndigheter i samarbeid med brukergruppene kontinuerlig vurdere framtidig basemønster.

Optimal plassering av redningshelikoptrene i framtiden, vil i tillegg til den teknologiske utviklingen, avhenge av utviklingen innen næringsvirksomhet og fritidsliv på land og til sjøs. Det er derfor Justisdepartementets og hovedredningssentralenes utfordring å systematisk overvåke utviklingen, og fremme forslag til alternative baseplasseringer ut fra en risikovurdering av fare- og ulykkessituasjoner i framtiden.

Kravet til en redningshelikopterbase er i dag at det skal være ett redningshelikopter med besetning på beredskap til enhver tid. I dag er fire baser, Sola, Ørland, Bodø og Banak, tildelt to redningshelikoptre, hvorav ett står på beredskap til enhver tid. Ved Longyearbyen og på Vigra er det ett redningshelikopter disponibelt.

For Sea King redningshelikoptre er det en operativitet på ca. 66 %. Det betyr at det er ett helikopter på beredskap 100 % av tiden, mens helikopter nr. to er tilgjengelig ca. 34 % av tiden.

Forsvarsdepartementet eller Justisdepartementet har i dag ikke fastsatt noe krav om at det skal være besetning tilgjengelig for å fly helikopter nr. to. Dette gjør at helikopter nr. to i dag vil være tilgjengelig for redningsoppdrag og flerbruksoppgaver vesentlig mindre enn 34 % av tiden. For sivile operatører har det aldri vært noe krav at det skal være mer enn ett helikopter tilgjengelig på basen.

Utvalget har lagt til grunn at det for framtiden settes krav om ett helikopter på beredskap pr. base.

6.5.2 Forslag framtidig basemønster

Svalbard

Utvalget mener at Longyearbyen er det naturlige stedet for stasjonering av et redningshelikopter på Svalbard. Dette primært fordi redningshelikopteret i Svalbardområdet, som en del av et flerbrukskonsept, også er et av Sysselmannens transporthelikoptre. Sysselmannen på Svalbard har sin administrasjon i Longyearbyen og helikopteret bør derfor være stasjonert på Longyearbyen. Longyearbyen har i tillegg sykehus og flyplass.

Finnmark

Redningshelikopterbasen i Finnmark ligger i dag på Banak. Flytiden fra basen på Banak til kysten av Finnmark er ca. 40 minutter. Gjennomsnittlig reaksjonstid på Banak er i dag ca. 45 minutter. Totalt tar det ca. 85 minutter før et redningshelikopter kan nå fram og starte redningsarbeidet ved et uhell på kysten. Dette er etter utvalgets vurdering for lang tid. Det er av avgjørende betydning å raskest mulig kunne komme til unnsetning ved ulykker på sjøen.

Flytter man redningshelikopterbasen fra Banak til kysten, vil kystområdene utenfor Troms og Finnmark få vesentlig bedre dekning enn hva som er tilfelle i dag. Utvalget er imidlertid kjent med at en betydelig del av rednings- og ambulanseoppdragene i dag foregår i innlandet, og at redningshelikopteret ved en stasjonering på kysten vil få lenger flytid til innlandet. Avstanden fra for eksempel Hammerfest til Banak er ca. 45 nm, og det tar ca. 25 minutter å fly en slik distanse. Utvalgets forslag om å endre kravet til reaksjonstid fra en time til 15 minutter vil medføre at dekningen i innlandet ikke blir dårligere enn idag. Står helikopteret i for eksempel Hammerfest, med reaksjonstid på 15 minutter, vil det i framtiden være i lufta over Banak like hurtig som gjennomsnittet i dag.

For å unngå isingsproblemer må Sea King helikopteret i dag ofte fly ut Porsangerfjorden og følge kysten rundt for å komme til for eksempel Kirkenes eller Tromsø. Dette medfører en betydelig omvei. Ved en base på kysten vil dette kunne unngås.

Utvalget har vurdert ulike basealternativer på kysten av Finnmark. Hammerfest og Honningsvåg er etter utvalgets vurdering i dag best egnet som baser dersom redningshelikopterbasen i Finnmark skulle flyttes til kysten.

Flyplassen ved Honningsvåg (Valan) er er etter det utvalget kjenner til utsatt for turbulens, og vil ved ugunstige værforhold være vanskelig tilgjengelig. Dette vil kunne medføre at oppdrag må kanselleres fordi redningshelikopteret ikke kan ta av på grunn av værforholdene. Flyplassen på Valan har i dag færre innflygingshjelpemidler enn flyplassen i Hammerfest. Dette gjør at et redningshelikopters mulighet til å lande på flyplassen reduseres ved værforhold med redusert flysikt.

Det er etter utvalgets oppfatning en ulempe at Honningsvåg ikke har sykehus i umiddelbar nærhet. Dette medfører at man på rednings- og ambulanseoppdrag må fly til Hammerfest sykehus med syke og skadde. Man kommer da i svært mange tilfeller til å måtte fly i en trekant. Først til pasienten. Deretter fra pasienten til Hammerfest sykehus. Til slutt må man fly tilbake til Honningsvåg. Ved å fly i en slik trekant vil det medgå mere tid og flytimer enn om man kunne fly fra og avslutte oppdraget på samme sted.

Hammerfest er vel egnet som framtidig redningshelikopterbase. Geografisk er Hammerfest den beste baseplasseringen basert på utvalgets tidskrav og dekningsområde. Byen har sykehus og flyplassen i Hammerfest er bedre egnet til å operere fra enn flyplassen ved Honningsvåg. Flytiden på søk-, rednings- og ambulanseoppdrag ut fra Hammerfest blir kortere enn om oppdraget skulle flys fra Honningsvåg.

Utvalget mener at redningshelikopterbasen i Finnmark bør ligge på kysten. Dette medfører at dagens redningshelikopterbase på Banak legges ned og at det opprettes en ny base på kysten av Finnmark. Hammerfest vurderes å være det best egnede sted på Finnmarkskysten for plassering av en redningshelikopterbase.

Bodø

Redningshelikopterbasen ligger i dag på Bodø hovedflystasjon, og er 330 skvadronens hovedbase med et godt utbygd forsynings- og vedlikeholdsapparat. Basen er plassert i umiddelbar nærhet av Sentralsykehuset i Nordland og Hovedredningssentralen Nord-Norge. Bodø ligger på kysten, og dette er en god plasseringen da nærheten til havområdene utenfor Nordland er viktig.

I tillegg er Bodø den geografisk beste plasseringen av en redningshelikopterbase i Nordland ut fra utvalgets dekningsområde og tidskrav.

Utvalget mener på dette grunnlag at dagens redningshelikopterbase i Bodø bør beholdes.

Ørland

Ørland ligger på kysten, og dette er en god plasseringen da nærheten til havområdene utenfor Midt-Norge er viktig.

En minusfaktor ved Ørland er at det ikke er sykehus i umiddelbar nærhet. Syke og skadde må i dag fraktes til regionsykehuset i Trondheim. Flytiden fra Ørland til Trondheim er ca. 20 minutter.

Basen på Ørland har den geografisk riktige plasseringen i forhold til utvalgets effektivitetskrav, dekningsområde og baseplasseringen i Bodø.

Utvalget kan ikke se at det finnes bedre alternative plasseringer av en redningshelikopterbase i Midt-Norge. Utvalget mener på dette grunnlag at dagens redningshelikopterbase på Ørland bør beholdes.

Resten av landet

For resten av landet har utvalget vurdert 4 alternative basemønstre. Alternativ 1 (se vedlegg 6) består i tillegg til Svalbard, Hammerfest, Bodø og Ørland av Florø, Sola og Rygge/Torp.

Alternativ 2 (se vedlegg 7) består i tillegg til Svalbard, Hammerfest, Bodø og Ørland av Bergen, Kjevik, stasjonering av et fullverdig redningshelikopter på Ekofisk og opprettholdelse og formalisering av dagens redningsberedskap på 720 skvadronen

Alternativ 3 (se vedlegg 8) består i tillegg til Svalbard, Hammerfest, Bodø og Ørland av Bergen, Kjevik og opprettholdelse og formalisering av dagens redningsberedskap på 720 skvadronen. Alternativ 4 (se vedlegg 9) er dagens basemønster og beredskapskrav (én time) opprettholdes, men redningshelikopteret på Vigra er flyttet til Rygge.

Alternativ 1:

Basen på Vigra bør flyttes til Florø som geografisk er riktigere enn Vigra. Florø ligger midtveis mellom Sola og Ørland, mens Vigra ligger betydelig nærmere Ørland enn Sola.

Statistikk over ulykker i Norge med fem eller flere omkomne i perioden 1970-1996, hvor det ville vært aktuelt å bruke redningshelikopter stasjonert på Vigra eller i Florø, viser at et helikopter stasjonert i Florø ville kommet raskest fram ved 15 av totalt 18 ulykker. Statistikken fremkommer som vedlegg 1 i Transportøkonomisk institutts nytte-kostanalyse av redningshelikoptrene.

Framherskende vindretning i området er fra sørvest. Dette gjør at det i området ved Stadt er gunstigere med en redningshelikopterbase på Florø enn på Vigra, da man fra Florø vil ha medvind ved en utrykning og komme raskere fram enn om man stod på Vigra og måtte fly til samme område med motvind.

Et annet forhold som man også bør ta hensyn til er at Florø ligger ca. 35 minutters flyging nærmere feltene i nordre del av Nordsjøen hvor det drives petroleumsvirksomhet (Snorre, Statfjord, Gullfaks, Veslefrikk) enn hva som er tilfelle med Vigra. En redningshelikopterbase i Florø vil gi disse feltene en bedre redningshelikopterdekning enn en base på Vigra.

Sola er redningshelikopterbase i dag og foreslås opprettholdt. Dette primært fordi nærheten til petroleumsfeltene i søndre og vestre del av Nordsjøen etter utvalgets mening bør prioriteres. Sola har den nødvendige infrastruktur for å huse en redningshelikopterbase og ved å benytte Sola vil man unngå kostnader ved å etablere en ny base. Basen er plassert i nærheten av Sentralsykehuset i Rogaland og Hovedredningssentralen Sør-Norge.

Årsaken til at både Rygge og Torp er nevnt er at det med en sivil redningshelikopteroperatør vil være enklest å bruke Torp, mens det ved en militær løsning vil være enklest med Rygge som base. Torp og Rygge ligger geografisk så nær hverandre at det har liten betydning for redningshelikopterberedskapen hvilket sted som velges.

Bakgrunnen for at det bør etableres en redningshelikopterbase på Østlandet er at dagens base på Sola ligger for langt fra Østlandet til at dagens- og utvalgets foreslåtte tidskrav oppfylles. Under gunstige værforhold vil et redningshelikopter fra Sola kunne nå området med en flytid på ca. 105 minutter, mens det under ugunstige værforhold kan ta betydelig lenger tid å komme til området. Dette er etter utvalgets mening ikke akseptabelt da Østlandsområdet med Oslofjorden og Skagerrak er det området i Norge som er tettest befolket, og fordi det i området foregår en betydelig aktivitet både til lands og til vanns.

I tillegg til Svalbard, Hammerfest, Bodø, Ørland og Sola bør det etableres redningshelikopterbaser på Florø og Rygge/Torp.

Basen på Vigra og 720 skvadronens redningsberedskap på Rygge foreslås avviklet.

Alternativ 2:

Utvalgets forslag til effektivitetskrav og dekningsområde kan i stor grad oppfylles om det i tillegg til redningshelikopterbasene Svalbard, Hammerfest, Bodø og Ørland etableres to nye baser, Bergen og Kjevik, og at det stasjoneres et fullverdig redningshelikopter på Ekofisk.

Dette vil styrke redningshelikopterberedskapen i Oslofjordområdet og Skagerrak betydelig. Fra Kjevik til Oslofjordområdet er det en flytid på ca. 55 minutter. Med en reaksjonstid på 15 minutter vil det kunne være et redningshelikopter i Oslofjordområdet ca. 70 minutter etter alarmering. Dette er etter utvalgets mening akseptabelt. Legger man en redningshelikopterbase på Rygge/Torp vil denne basen få en stor del av sitt dekningsområde i svensk og dansk redningsansvarsområde. Dette området har i utgangspunktet god dekning da Sverige i dag har stasjonert et redningshelikopter på Säve ved Gøteborg, og Danmark har stasjonert et redningshelikopter i Aalborg. Begge disse helikoptrene kan nå Rygge/Torp-området på under 60 minutter flytid. Gjennom samarbeidsavtaler mellom de nordiske land kan de enkelte lands redningshelikopterressurser brukes over landegrensene hvis de ansvarlige redningssentralene anmoder om støtte.

En redningshelikopterbase i Bergen vil gi betydelig bedre redningshelikopterdekning for områdene Statfjord og Frigg enn hva som er tilfelle i dag med redningshelikopterbasene på Vigra og Sola. Riktignok blir dekningen på Nordvestlandet noe dårligere enn med en redningshelikopterbase på Vigra eller i Florø, men dette området vil likevel få en akseptabel dekning da et redningshelikopter fra Bergen vil være i området ca. 75 minutter etter alarmering. Ved vind fra sørvest, som er den framherskende vindretning i området, vil denne tiden normalt kunne bli noe kortere. Dette gir etter utvalgets mening området en akseptabel redningshelikopterberedskap.

Forslaget innebærer en vesentlig endring av basestrukturen i Sør-Norge, men utvalget mener at dette kan gjennomføres relativt enkelt da det kun er snakk om å utstasjonere beredskapshelikoptrene på Kjevik og i Bergen. Sola kan fremdeles opprettholdes som vedlikeholdsbase for helikoptrene om dette er ønsket av operatøren. Gjennomføres utvalgets forslag om en reaksjonstid på 15 minutter, vil konsekvensene for helikopterbesetningene ikke bli så store.

Ved ikke å legge en redningshelikopterbase til Østlandet vil det bli et område i deler av Oppland og Hedmark som ikke får en tilfredsstillende dekning. Dette kan løses ved at redningsberedskapen ved 720 skvadronen på Rygge opprettholdes og formaliseres, eller en tilsvarende sivil løsning etableres. 720 skvadronens Bell 412SP helikoptre er godt egnet for redningsoppdrag i innlandet og indre Oslofjord. Sjøområdene i ytre Oslofjord og Skagerrak vil dekkes tilfredsstillende av redningshelikopteret på Kjevik.

I tillegg bør det stasjoneres et fullverdig redningshelikopter på Ekofisk. Med Sea King redningshelikoptre stasjonert i Bergen og på Kjevik vil utvalgets foreslåtte tidskrav for sørlig del av Nordsjøen ikke oppfylles. Det er omfattende skipsfarts-, fiske- og petroleumsvirksomhet i området, noe som tilsier at området bør gis tilfredstillende redningshelikopterdekning.

Det har tidligere vært større ulykker som for eksempel Alexander Kiellandulykken i området.

I tillegg til redningshelikopterbasene på Svalbard, Hammerfest, Bodø og Ørland, etableres det redningshelikopterbaser i Bergen og på Kjevik.

Det stasjoneres et fullverdig redningshelikopter på Ekofisk, se også kapittel 6.12Samordning av statlige og private helikoptre.

720 skvadronens redningsberedskap opprettholdes som i dag og formaliseres.

Alternativ 3:

Alternativ 3 er identisk med alternativ 2, men med det unntak at det ikke stasjoneres et fullverdig redningshelikopter på Ekofisk.

Uten en redningshelikopterbase på Sola vil det ta noe lenger tid før et redningshelikopter når fram til Ekofiskområdet i Nordsjøen. Avstanden fra Sola til Ekofisk er 162 nm, mens den fra Kjevik er 188 nm. Forskjellen i avstand utgjør i flytid ca. 15 minutter. Da det på Ekofisk er etablert en begrenset redningshelikopterberedskap mener utvalget det er akseptabelt at et landbasert redningshelikopter vil bruke ca. 15 minutter lengre tid på å komme til området fra Kjevik enn fra Sola.

Ser man på den totale tid det tar før dagens redningshelikopter fra Sola kommer til Ekofisk, vil man med utvalgets forslag også gi Ekofisk en bedre redningshelikopterdekning enn i dag. I dag tar det ca. 2 timer og 15 minutter før et redningshelikopter fra Sola er i Ekofiskområdet, basert på en gjennomsnittlig reaksjonstid. Blir utvalgets alternativ 3 gjennomført vil det kunne være et redningshelikopter fra Kjevik i Ekofiskområdet etter to timer. Dette er basert på en reaksjonstid på 15 minutter og en flytid på 1 time og 45 minutter.

I tillegg til redningshelikopterbasene på Svalbard, Hammerfest, Bodø og Ørland, etableres det redningshelikopterbaser i Bergen og på Kjevik.

720 skvadronens redningsberedskap opprettholdes som i dag og formaliseres.

Alternativ 4

Utvalget er i mandatet blitt pålagt å fremme minst ett forslag som medfører lavere, eller ikke økte, utgifter i forhold til dagens nivå.

Det er tre faktorer som er spesielt kostnadskrevende, etablering av beredskap, krav til reaksjonstid og antall redningshelikopterbaser.

Utvalget har ikke fremmet forslag som medfører lavere utgifter enn dagens nivå. Begrunnelsen er at dette vil innebære en svekkelse av kvaliteten på dagens beredskap, og gå på bekostning av det generelle likhetsprinsippet når det gjelder redningshelikopterdekning i Norge. Utvalget har funnet at dette vil være uakseptabelt.

Utvalget er i mandatet også pålagt å fremme forslag som vil styrke helikopterberedskapen Oslofjordregionen permanent. For å ivareta pålegget om et forslag som ikke skal medføre økte utgifter og samtidig styrke helikopterberedskapen i Oslofjordregionen har utvalget fremmet alternativ 4.

Dagens redningshelikopterberedskap opprettholdes (én time), men redningshelikopteret stasjonert på Vigra flyttes til Rygge hovedflystasjon. Dette vil i vesentlig grad styrke redningshelikopterberedskapen i Oslofjordregionen, men forslaget vil innebære at beredskapen på Nordvestlandet svekkes betydelig i forhold til dagens nivå.

6.5.3 Vurdering av forslag til basemønster

Ingen av forslagene til basemønster tilfredsstiller utvalgets effektivitetskrav og krav til dekningsområde fullt ut. Dette fordi dagens redningshelikoptre har for lav flyhastighet. Utvalget har ikke vurdert å foreslå et høyt antall redningshelikopterbaser for å kompensere lav flyhastighet. Når dagens redningshelikoptre skal skiftes ut med mere moderne helikoptre, har utvalget foreslått at det settes krav om minimum 150 knops flyhastighet (se vedlegg 10, 11 og 12). Med 150 knops flyhastighet vil utvalgets forslag til dekningsområde kunne dekkes innen de foreslåtte tidskrav hvis alternativ 1, 2 eller 3 velges som det framtidige basemønster for redningshelikoptrene. Alternativ 4 gir ikke tilfredsstillende dekning, selv med raskere helikoptre.

Utvalget har hatt som mål at utvalgets forslag skal gi Norge en redningshelikopterberedskap som er bedre enn dagens.

Holder man utvalgets alternative basemønstre opp mot hverandre og sammenligner hvor store områder som dekkes av et redningshelikopter innen 95 minutter etter alarmering får man følgende resultat:

Tabell 6.1 Tabell over hvor store områder som dekkes av et redningshelikopter innen 95 minutter etter alarmering. Videre viser tabellen kostnadene ved de ulike basealternativ og merkostnader i forhold til dagens nivå.

BasealternativAntall km2 som dekkes innen 95 minutterKostnadMerkostnader
Alternativ 11.430.000387 millioner109 millioner
Alternativ 21.240.000370 millioner92 millioner
Alternativ 31.180.000347 millioner69 millioner
Alternativ 4  255.000278 millioner0
Dagens base­mønster269.000278 millioner0

Tallene for dekning er basert på en flyhastighet for Sea King på 110 knop og Super Puma på 130 knop. Videre er det forutsatt at det er vindstille. Dekning utenfor norsk redningsansvarsområde (NRA) er fratrukket. Transportøkonomisk institutts (TØI) nytte-kostnadsanalyse av redningshelikoptrene konkluderer med at dagens redningshelikoptertjeneste har et nytte-kostnadsforhold på 5.4 (beste anslag). Dette innebærer at alle utvalgets alternative basemønstre vil være samfunnsøkonomisk lønnsomme ut fra et totalnytteperspektiv. TØI har konkludert med at et 5-basemønster på fastlandet, inkludert en endring av kravet til beredskap fra én time til 15 minutter er samfunnsøkonomisk lønnsomt.

Selv om 6 baser også er samfunnsøkonomisk lønnsomt, vil lønnsomheten avta noe med en økning fra 5 til 6 baser. Isolert sett er nemlig grensenytten mellom 5 og 6 baser marginalt ulønnsom. Utvalget viser også til dekningssirklene i vedlegg 6 (alt.1) og vedlegg 8 (alt. 3).

Ettersom alle utvalgets forslag til basemønster i et totalnytteperspektiv anses klart samfunnsøkonomisk lønnsomme, og redningshelikoptertjenesten er en vesentlig trygghetsfaktor og grunnlag for sikkerhet i næringsvirksomhet langt til havs, har utvalget vurdert nytte-kostnadsanalysen som relevant, men ikke tillagt konklusjonene vesentlig betydning i vurderingen av basealternativene.

Utvalget legger fram 4 alternativ til framtidig basemønster i prioritert rekkefølge, hvor oppfyllelse av effektivitetskravene har vært tillagt vesentlig vekt.

Alternativ 1 med basene Svalbard, Hammerfest, Bodø, Ørland, Florø, Sola og Rygge/Torp er det alternativ som gir Norge den beste redningshelikopterberedskapen. Det er naturlig at man får en bedre redningshelikopterberedskap jo flere redningshelikopterbaser man har. På den annen side vil kostnadene ved redningshelikopterberedskapen bli høyere jo flere baser man har. Alternativ 1 gir en bedre redningshelikopterdekning enn de andre alternativene. Videre gir alternativ 1, den beste styrkingen av redningshelikopterberedskapen i Oslofjordregionen, uten at andre deler av landet får dårligere beredskap. Alternativ 1 medfører at redningsberedskapen ved 720 skvadronen på Rygge kan avvikles. Alternativ 1 vil allikevel bli det dyreste alternativet. Alternativ 1 vil medføre en økning i kostnadene til redningshelikopterberedskap på 109 millioner kroner i forhold til dagens kostnad.

Alternativ 2 med basene Svalbard, Hammerfest, Bodø, Ørland, Bergen, Kjevik og Ekofisk er et akseptabelt alternativ, men gir dårligere redningshelikopterberedskap enn alternativ 1. Spesielt gjelder dette Oslofjordregionen, men forslaget innebærer en betydelig forbedring av redningshelikopterberedskapen i regionen i forhold til dagens beredskap. Alternativ 2 vil innebære en vesentlig styrking av beredskapen i Ekofiskområdet. Alternativ 2 er det nest dyreste av utvalgets alternativ. Alternativ 2 vil medføre en økning i kostnadene til redningshelikopterberedskap på 92 millioner kroner i forhold til dagens kostnad.

Alternativ 3 med basene Svalbard, Hammerfest, Bodø, Ørland, Bergen og Kjevik er et akseptabelt alternativ, men gir dårligere redningshelikopterberedskap enn alternativ 1 og 2. Spesielt gjelder dette Oslofjordregionen og Ekofiskområdet. Forslaget vil imidlertid innebære en betydelig forbedring av redningshelikopterberedskapen i Oslofjordregionen i forhold til dagens beredskap. Beredskapen i Ekofiskområdet vil også bli bedret sammenlignet med dagens beredskap. Alternativ 3 er det tredje dyreste av utvalgets alternativ. Alternativ 3 vil medføre en økning i kostnadene til redningshelikopterberedskap på 69 millioner kroner i forhold til dagens kostnad.

Alternativ 4 med basene Svalbard, Banak, Bodø, Ørland, Sola og Rygge er sammenfallende med dagens basemønster, men med den forskjell at redningshelikopteret på Vigra flyttes til Rygge. Dette vil vesentlig styrke beredskapen i Oslofjordregionen. Men beredskapen på Nordvestlandet vil i tilvarende grad bli svekket. Basert på tallene i tabell 6.1 gir alternativ 4 en litt dårligere geografisk redningshelikopterdekning enn dagens ordning. Dette er ikke akseptabelt. Utvalget mener at den framtidige redningshelikopterberedskapen i Norge må være like god eller bedre enn dagens. Derfor kan man ikke godta at beredskapen svekkes et sted i landet for å bedre den et annet sted. Utvalget frarår at alternativ 4 blir det framtidige basemønster for redningshelikoptre i Sør-Norge. Kostnadene ved alternativ 4 vil bli de samme som dagens kostnader.

6.5.4 Midlertidig styrking av redningshelikopterberedskapen i Oslofjordregionen

Alle utvalgets forslag til alternative basemønstre innebærer en permanent styrking av redningshelikopterberedskapen i Oslofjordregionen. Men det vil ta tid å permanent endre redningshelikoptrenes basemønster. Som en midlertidig løsning har utvalget vurdert flere alternativ. 720 skvadronens Bell 412SP helikoptre er for dårlig egnet til operasjoner over sjø til at løsninger som innebærer styrking av beredskapen med denne type helikoptre er vurdert som aktuelle.

330 skvadronen

Ifølge Justisdepartementets St. prp. nr. 1 (1995-96) tok Regjeringen sikte på å plassere et redningshelikopter på Rygge i løpet av 1996. Dette vil imidlertid allikevel ikke bli gjennomført innen utgangen av 1996.

Det finnes etter det utvalget kjenner til ikke tilgjengelige Sea King redningshelikoptre til dette formål uten at helikoptre må tas fra eksisterende baser. Selv om man kunne finne et Sea King helikopter til formålet, har Luftforsvaret ikke nok redningshelikopterbesetninger til å etablere beredskap ved flere baser enn de baser 330 skvadronen driver i dag. Å øke antall redningshelikopterbesetninger er en prosess som vil ta flere år. Skal det skaffes personell til å bemanne et Sea King helikopter på Rygge må personellet tas fra eksisterende baser. Dette kan ikke gjøres uten at beredskapen på disse basene reduseres.

Redningshelikopteret på Vigra kan flyttes til Rygge på kort varsel. Dette er sammenfallende med utvalgets forslag til basemønster alternativ 4.

Stortinget har imidlertid bestemt at det skal stasjoneres et redningshelikopter på Vigra. Ordningen skal evalueres etter to år. Dette vil tidligst skje i september 1997. Evalueringen vil nødvendigvis ikke komme til det resultat at en redningshelikopterstasjonering på Nordvestlandet er unødvendig og at helikopteret kan flyttes til for eksempel Rygge. Reduksjon av redningshelikopterberedskapen på noen av de andre av 330 skvadronens baser anses som uaktuelt.

Av dette slutter utvalget at Luftforsvaret ved 330 skvadronen ikke har kapasitet til å etablere redningshelikopterberedskap på Rygge med Sea King på kort sikt, med mindre helikopteret på Vigra kan frigis og flyttes til Rygge. Kan helikopteret på Vigra flyttes til Rygge vil kostnadene ved etablering og drift av beredskapen på Rygge bli de samme som dagens kostnader.

ivilt innleie

Utvalget antar at det kan det skaffes sivile redningshelikoptre i løpet av ca. 6 – 9 måneder etter avtaleinngåelse. Uforpliktende prisoverslag utvalget har innhentet i forbindelse med nytte-kostnadsanalysen av redningshelikoptrene, viser at etablering og drift av en sivil redningshelikopterbase vil koste ca. 33-40 millioner kroner pr. år.

Vurdering

Redningshelikopterberedskapen i Oslofjordregionen kan styrkes på kort sikt, enten ved å leie inn et sivilt redningshelikopter eller ved at Forsvaret stasjonerer et Sea King helikopter på Rygge. Velger man å stasjonere et sivilt redningshelikopter i Oslofjordregionen bør det stasjoneres på Torp. Velger man å flytte et Sea King helikopter til Rygge, må dette erstattes med et tilsvarende sivilt helikopter. For at redningshelikopterberedskapen i Oslofjordregionen skal kunne styrkes snarest mulig, er det viktig at eventuelle kontraktsforhandlinger med sivile helikopterselskaper kommer i gang så snart som praktisk mulig. Utvalget er kjent med at det ikke er budsjettert med dette for 1997.

6.6 Krav til et redningshelikopter – kapasitet og utstyr

6.6.1 Generelt

St.prp. nr. 1.Tillegg nr. 1 (1969-70) spesifiserer kravene til redningshelikoptertjenesten. Om helikopternes kapasitet sies det blant annet Redningshelikoptrene skal ha rekkevidde og utrustning til å utføre redningsaksjoner langt til havs (aksjonsradius motsvarende minimum 6 timers flytid) og skal – uansett hvor en ulykke inntreffer langs vår kyst – kunne nå fram til stedet innen 1 1/2 times flyging fra beredskapsbase. De skal være utstyrt med to turbinmotorer og redningsheis, og kunne ta ombord ca. 20 nødstedte.. Erfaring gjennom 23 år med Sea King redningshelikoptre i norsk redningstjeneste har vist at kravene var fornuftige og langt på vei dekket redningstjenestens behov for helikopterkapasitet.

Nedenfor redegjøres det for de kapasitetskravene som utvalget mener den framtidige redningshelikoptertjenesten bør kunne tilfredstille. Utvalgets krav er ikke å anse som uttømmende.

6.6.2 Krav til et redningshelikopters størrelse

Antall nødstedte

De aller fleste redningsaksjoner involverer 1-2 nødstedte. Men ved større ulykker er det ønskelig at et redningshelikopter skal kunne ta ombord flest mulig nødstedte. Dagens redningshelikoptre av type Sea King og Super Puma kan i en nødsituasjon ta ombord ca. 20 nødstedte. Ved ulykker med flere enn ca. 20 nødstedte må det enten flys flere turer, benyttes flere helikoptre eller benyttes andre redningsressurser i tillegg til helikopter.

Det er svært sjelden en redningsaksjon involverer flere enn 20 nødstedte. Derfor er det umulig å dimensjonere en redningshelikoptertjeneste som alene skal kunne utføre alt redningsarbeide ved de største ulykkene, men ulykker som Alexander Kielland, Scandinavian Star, Maxim Gorkij, Arisan, Sonata med flere viser at redningshelikoptre bør ha kapasitet til å kunne håndtere også store ulykker.

Utvalgets forslag til basemønster innebærer at det maksimalt vil være en flytid på ca. 2 1/2 time mellom basene med dagens materiell. Ved å bruke redningshelikoptre fra mer enn én base vil det også ved større ulykker, i løpet av få timer, være flere helikoptre på ulykkesstedet. Dersom det enkelte helikopter har kapasitet til å ta opp ca. 20 nødstedte, vil redningskapasiteten bli betydelig.

Dersom det for eksempel skjer en større ulykke 90 minutters flyging vest av Bodø, kan man ved å bruke redningshelikoptre fra Bodø, Ørland og Hammerfest i løpet av 4 timer og 15 minutter kunne ha tre redningshelikoptre på stedet. Til sammen vil de tre helikoptrene ha kapasitet til å ta ombord ca. 60 nødstedte. Etter utvalgets oppfatning må dette anses å være tilfredsstillende kapasitet.

Ved å ha redningshelikoptre som kan ta ombord ca. 20 nødstedte, vil man for de fleste redningsaksjoner ha helikoptre som er større enn hva det strengt tatt er behov for. Men utvalget ser det som uaktuelt å ha en landsdekkende beredskap med mindre redningshelikoptre i tillegg til de store. Dette fordi utgiftene ved å operere flere helikoptertyper blir store sett i forhold til nytten.

Riktignok vil det i deler av landet kunne være mindre helikoptre tilgjengelig, men dette må sees på som en tilleggsressurs som hovedredningssentralene kan benytte når den finner det hensiktsmessig. Grunnstammen i den norske redningshelikoptertjenesten må imidlertid fortsatt være de store landbaserte redningshelikoptrene. Det bør fortsatt være et krav at norske redningshelikoptre skal ha kapasitet til å ta ombord ca. 20 nødstedte.

Antall bårepasienter

Dagens Sea King redningshelikoptre kan ta ombord inntil 6 pasienter på båre. For å fly 6 båreliggende pasienter vil det ta lang tid (ca. en time) å montere nødvendig bårestativ. Uten tidkrevende forberedelser kan helikoptrene ta ombord 4 bårepasienter. Ved større ulykker prioriteres nødvendig førstehjelp til pasientene på skadestedet, samt å forberede pasientene på transport uten annen behandling underveis enn overvåking. Dette er oppgaver som tar tid, slik at det normalt kan skaffes transportalternativ i tillegg til redningshelikoptrene i løpet av denne tiden. Den totale transportkapasiteten som kan skaffes gjør at det anses å være nok at redningshelikoptrene kan fly 4 bårepasienter om gangen.

Transport av brannpersonell ved redningsinnsats til sjøs (RITS)

Direktoratet for brann- og eksplosjonsvern har utpekt 5 brannvesen ( Oslo, Larvik, Kristiansand, Bergen og Bodø) til RITS. RITS innebærer at brannpersonell må fraktes ut til skip i brann for å utføre brannslokkingsarbeid. Brannvesenet setter opp RITS-enheter bestående av 6 personer og 6 utstyrskasser. Den raskeste måten å frakte en RITS-enhet ut til et skip i brann på er å fly dem ut med helikopter. I de aller fleste tilfeller må gruppen heises ned på skipet, da det er få båter som er så store at et helikopter kan lande ombord. For at slokningsarbeidet skal bli effektivt og foregå på en sikker og trygg måte, er det nødvendig at et helikopter kan transportere en samlet RITS-enhet med utstyr til et brennende skip i én operasjon. RITS-enhetene må kunne flys ut til skip hurtigst mulig. Det er derfor nødvendig å bruke redningshelikopter til transporten. Videre bør flytiden fra redningshelikopterbasene til det stedet RITS-enhetene hentes være kort.

Etter utvalgets oppfatning bør det settes som et framtidig krav at et redningshelikopter skal være stort nok til å frakte en komplett RITS-enhet med utstyr.

6.6.3 Krav til et redningshelikopters rekkevidde

Dagens krav til rekkevidde er at redningshelikoptrene skal ha rekkevidde og utrustning til å utføre redningsaksjoner langt til havs (aksjonsradius tilsvarende minimum 6 timers flytid) og skal – uansett hvor en ulykke inntreffer langs vår kyst – kunne nå fram til stedet innen 1 1/2 times flyging fra beredskapsbase. Utvalget har gjennom en analyse av fare- og ulykkessituasjoner kommet fram til at hele norsk redningsansvarsområde bør kunne dekkes av et redningshelikopter innen 3 timer etter alarmering. Dagens redningshelikopter av type Sea King og Super Puma kan begge fly ca. 230 nautiske mil (nm), stå 20-30 minutter i hover og deretter returnere til land. Dette betyr at redningshelikoptrene ikke har lang nok rekkevidde til å dekke hele norsk redningsansvarsområde.

Norsk redningsansvarsområde har sin største utstrekning mot nordvest. Et område mellom 66 og 75 grader nord og 0 og 8 grader øst ligger så langt fra land at det ikke kan dekkes med dagens redningshelikoptere. Når redningshelikoptrene skal skiftes ut bør det anskaffes redningshelikopter som har lang nok rekkevidde til å dekke også dette området.

For å oppnå dette kravet må et redningshelikopter kunne fly ca. 350 nm., stå 30 minutter i hover for å utføre redningsarbeid og deretter returnere til land med de nødvendige sikkerhetsmarginer. Dette er et krav som er på grensen av hva som er mulig med dagens helikoptertyper.

Utvalget mener at selv om dette er et sterkt ønskelig krav, må det kunne fravikes. Setter man som krav at hele det norske redningsansvarsområdet skal kunne dekkes innen 3 timer av et redningshelikopter, er det et så ekstremt krav at det er usikkert om det finnes helikoptre som har en slik rekkevidde. Kun enkelte helikoptertyper vil i dag oppfylle et slikt krav. Utvalget mener det ikke er ønskelig å være bundet av et slikt ekstremt krav når man skal velge mellom kandidatene til framtidige redningshelikoptertyper.

Etter utvalgets vurdering bør det settes som krav at den framtidige redningshelikoptertypen Norge anskaffer skal kunne fly minimum 300 nm, stå 30 minutter i hover og deretter returnere til land uten etterfylling av drivstoff.

6.6.4 Krav til et redningshelikopters flyhastighet

Dagens Sea King redningshelikopter har en flyhastighet på 110 knop. Super Puma helikoptrene har en flyhastighet på 130 knop. Selv om begge helikoptertypene har en topphastighet som er vesentlig høyere enn dette, er 110 og 130 knop den normale hastigheten helikoptrene kan fly med på redningsoppdrag. Dette fordi redningsutstyr og drivstoffmengden helikoptrene må ha ombord, setter begrensninger på helikopterets hastighet. For å kunne tilfredsstille utvalgets foreslåtte tidskrav og dekningsområder, må et redningshelikopter kunne fly med en hastighet på 150 knop. Utvalget mener at det må aksepteres at dagens redningshelikoptre ikke flyr så hurtig, men at det settes som et krav ved nyanskaffelser at framtidige redningshelikoptertyper skal være i stand til å ha en gjennomsnittshastighet på 150 knop.

6.6.5 Krav til et redningshelikopters flytid

Med flytid mener utvalget i denne forbindelse den tid redningshelikopteret er i stand til å holde seg i lufta med en flyhastighet som egner seg for søksaksjoner. I dag er det et krav at redningshelikoptrene skal ha aksjonsradius motsvarende minimum 6 timers flytid. Når det gjennomføres søk etter personer/redningsflåter eller liknende på sjø og land er det ofte en fordel å fly sakte. For at omfattende leteaksjoner skal kunne gjennomføres uten for hyppige avbrekk for etterfylling av drivstoff, er det ønskelig at et redningshelikopter bør kunne være i lufta i opptil 6 timer. Dette er spesielt viktig ved leteaksjoner langt fra nærmeste sted det kan etterfylles drivstoff.

Dagens Sea King redningshelikopter tilfredstiller kravet om minimum 6 timers flytid.

6.6.6 Krav til et redningshelikopters utstyr

Generelt

For at et redningshelikopter skal kunne utføre redningsoppdrag til enhver tid uansett værforhold og årstid, må det settes strenge og eksplisitte krav til ulike typer utstyr.

Dagens krav til utstyr er at redningshelikoptrene skal være utstyrt med to turbinmotorer og redningsheis, kunne ta ombord ca. 20 nødstedte, ha elektronisk utstyr for instrumentflyging, navigasjon og søk under alle vær- og lysforhold og ha alt nødvendig kommunikasjonsutstyr.

Siden kravene til dagens redningshelikopter ble satt, har det vært en rivende teknologisk utvikling. Dette har medført at det i dag er tilgjengelig utstyr som ikke eksisterte da kravene ble satt. Det kan nevnes utstyr som blant annet avisingsutstyr for rotor, infrarøde søkekameraer (FLIR – Forward Looking Infra-red), nattsynsbriller (NVG- Night Vision Goggles) og globale posisjoneringssystemer (GPS-Global Positioning System). Dette er utstyr som vesentlig forbedrer et redningshelikopters mulighet til å gjennomføre redningsoppdrag under vanskelige forhold. Det meste av utstyret med unntak av nattsynsbriller er innmontert på dagens redningshelikoptre.

Utvalget har valgt å gå nærmere inn på endel utstyrstyper og vurdert i hvilken grad det må settes krav om at dette utstyret skal finnes på redningshelikoptrene. Utstyrskravene er basert på en vurdering av hva som er av vesentlig betydning for at redningshelikoptrene skal kunne utføre sine oppgaver i framtiden. Utvalgets forslag til utstyrkrav er ikke å anse som uttømmende.

Redningsheis

Alle dagens redningshelikoptertyper har redningsheis. Dette kravet må også gjelde for framtidige redningshelikoptertyper. Det må også være et krav om en reservemulighet for oppheising ombord i helikopteret i tilfelle redningsheisen skulle få funksjoneringsfeil.

Autohover

Autohover er et system som automatisk gjør at et helikopter går over fra normal flyhastighet til å stå i ro i en posisjon (hover). Det er mulig å gjennomføre heiseoperasjoner om dagen uten et autohoversystem. For å kunne utføre heiseoperasjoner over sjø under nattforhold, eller under forhold med dårlig sikt, er det behov for et autohover system. Under nattforhold kan det under gunstige lysforhold være mulig å gjennomføre en heiseoperasjon uten autohover. Uansett er det tryggere og lettere å utføre heiseoperasjoner med et autohoversystem. Det bør settes som krav at et redningshelikopter som skal kunne utføre heiseoperasjoner over sjø har autohoversystem. For heiseoperasjoner over land er det ikke behov for autohoversystem.

Instrumentering

Mangel på instrumentering må ikke redusere helikopterets evne til å utføre redningsoppdrag. Det er derfor viktig at helikopteroperatøren sørger for at redningshelikopteret har alle nødvendige instrumenter for en flytryggingsmessig sikker utførelse av redningsoppdrag under alle vær- og lysforhold. Dette innebærer alt optimalt, tidsmessig og nødvendig utstyr for instrumentflyging.

Kommunikasjonsutstyr

Et redningshelikopter må ha alt nødvendig kommunikasjonsutstyr for optimal kommunikasjon med hovedredningssentralene, andre redningsenheter (for eksempel AMK-akuttmedisinsk kommunikasjonssentral) og nødstedte.

Dette innebærer kommunikasjonsutstyr for flysamband som bestemt av Luftfartsverket. Herunder VHF-, UHF-, HF-, og Maritim VHF radio, mobiltelefon og muligheter for samband på alle kjente nødfrekvenser med videre. Redningshelikoptre bør ha utstyr for satellitt-kommunikasjon.

Navigasjonsutstyr

For å kunne utføre redningsarbeid må et redningshelikopter finne det stedet redningsarbeidet skal utføres. Under vanskelige værforhold settes det store krav til helikopterets navigasjonsnøyaktighet. Spesielt i dårlig sikt er det viktig at helikopterets navigasjonsutstyr gjør det mulig å finne oppgitte posisjoner med stor grad av nøyaktighet. Det bør settes som krav at et redningshelikopter skal kunne ta seg fram til posisjoner med en nøyaktighet på minimum 200 meter.

Infrarødt søkekamera

Et infrarødt søkekamera kan ved hjelp av temperaturforskjeller oppdage savnede personer på land og til vanns. Et menneske utstråler mer varme enn omgivelsene, og vil ut fra denne temperaturforskjellen kunne sees på en monitor i helikopteret. Et infrarødt søkekamera er spesielt godt egnet for leteaksjoner under nattforhold. Siden et infrarødt søkekamera er et hjelpemiddel for å oppdage varmeforskjeller, og ikke et hjelpemiddel for å kunne utføre flyging, må det for å kunne utnyttes effektivt brukes sammen med andre hjelpemiddel som nattsynsbriller (NVG). Det bør settes som krav til norske redningshelikoptre at de er utstyrt med nødvendige infrarøde søkekamera(er).

Nattsynbriller (NVG-Night Vision Goggles)

Nattsynbriller eller Night Vision Goggles (NVG) er briller som helikopterbesetningen utstyres med for å se bedre under nattforhold. Allerede eksisterende lys som måneskinn, stjerner eller kunstig belysning forsterkes med dette på en slik måte at besetningen gjennom brillene kan se terrenget tydelig selv om det er helt mørkt. Med NVG kan besetningen på en sikker måte fly lavt under nattforhold. Denne type utstyr forbedrer helikopterbesetningens evne til å utføre redningsoppdrag under nattforhold betydelig. Brukt sammen med infrarødt søkekamera vil NVG betydelig forbedre et redningshelikopters mulighet til å lokalisere savnede under nattforhold. Det bør settes som krav til norske redningshelikoptre at de er utstyrt med nødvendige nattsynsutstyr. Dagens Sea King helikoptre og Super Puma helikopteret på Svalbard mangler dette utstyret.

Søkeradar

En søkeradar kan lokalisere objekter på stor avstand. Hvilken avstand et objekt kan oppdages på vil avhenge av objektets størrelse og utforming. En radar vil se for eksempel en båt på vesentlig lenger avstand enn det blotte øye. En søkeradar vil medføre at et redningshelikopter kan gjennomsøke store områder etter for eksempel båter på kort tid.

Et redningshelikopter bør være utstyrt med søkeradar.

Peileutstyr

Et redningshelikopter må være utstyrt med peileutstyr for peiling på alle kjente nødfrekvenser.

Avisingsutstyr

Moderne helikoptertyper kan utstyres med avisingsutstyr på rotorbladene. For eldre helikoptertyper som Sea King er denne type utstyr ikke tilgjengelig. Helikoptertyper uten avisingsutstyr på rotorbladene kan ikke fly under isingsforhold og dette begrenser deres evne til å utføre redningsoppdrag. Sysselmannens helikopter nr. 1 er utstyrt med avisingsutstyr.

Det bør settes krav om at framtidige redningshelikoptre er utstyrt med avisingsutstyr på rotorbladene.

Høydehold

For redningshelikoptre som skal operere over sjø bør det være et krav at helikopteret er utstyrt med automatisk høydehold basert på radarhøyde. Uten denne type høydehold vil helikopterets mulighet for å fly lavt nok til å drive effektivt søk etter personer i sjøen være sterkt begrenset. Spesielt gjelder dette i perioder med dårlig sikt eller under nattforhold. For redningsoppdrag over land er det ikke behov for automatisk høydehold.

Redningsutstyr

Et redningshelikopter på beredskap må til enhver tid ha ombord nødvendig redningsutstyr for å kunne heise opp personer fra sjø eller land. Helikopteret må også ha ombord redningsbåre som kan benyttes til å heise opp båreliggende personer fra sjø og land.

Ambulanseutstyr

Et redningshelikopter på beredskap må til enhver tid ha ombord nødvendig medisinsk utstyr for å drive førstehjelp på skadde eller syke personer. I den grad helikopteret er ment å utføre ambulanseoppdrag må det settes spesielle krav til det medisinske utstyret.

Det er Sosial- og helsedepartementet ved Rikstrygdeverket som i dag setter slike krav.

Lensepumper

Et redningshelikopter på beredskap må ha lensepumper lett tilgjengelig for levering til båter som tar inn vann. Pumpene må kunne tas med ved behov uten vesentlig tidsforsinkelse.

Mulighet for å dumpe drivstoff (Fuel Jettison)

Et redningshelikopter må ha mulighet for å dumpe drivstoff. Spesielt krevende redningsaksjoner forutsetter at helikopterets vekt er lavest mulig. Dette gjelder spesielt aksjoner hvor man må ta ombord mange nødstedte, eller fjellredningsaksjoner i stor høyde. For at helikopteret skal kunne redusere vekten rask må det ha et system som gjør at det kan kvitte seg med overflødig drivstoff. Dagens Sea King helikoptre har et fuel jettison system som gjør at de ved behov kan droppe mesteparten av drivstoffbeholdningen på ca. 5 minutter. Systemet benyttes jevnlig.

Mulighet for Helicopter Inflight Refueling (HIFR)/ekstra drivstofftanker

Ved redningsaksjoner langt fra nærmeste drivstoffdepot er det en stor fordel om redningshelikoptrene kan ta ombord drivstoff fra kystvaktfartøy. Dette kalles HIFR. Kun kystvaktfartøy av Nordkappklassen har denne mulighet. At et redningshelikopter har mulighet for HIFR gjør at tiden det kan oppholde seg i et søksområde forlenges. Videre vil rekkevidden øke hvis det er kystvaktfartøy i det området helikopteret skal til. Spesielt ved redningsaksjoner langt fra land er det en fordel med HIFR muligheter. Ekstra drivstofftanker bør være tilgjengelig for redningshelikopter stasjonert på Svalbard.

6.6.7 Konklusjon krav til redningshelikopters kapasitet og utstyr

Utvalget har i kapittel 6.6 vurdert og foreslår i tabell 6.2 nedenfor minimumskrav som må stilles til et redningshelikopters kapasitet og utstyr. De store landbaserte redningshelikoptrene bør etter utvalgets oppfatning oppfylle alle kravene.

Utvalget har valgt å differensiere helikoptertypene mellom krav til dagens redningshelikoptre, framtidige allværs søk- og redningshelikoptre (AW SAR-Allweather Search and Rescue), søk- og redningshelikoptre sjø (SAR sjø) og søk- og redningshelikoptre land (SAR land).

AW SAR:

AW SAR står for All Weather Search and Rescue. Dette er et redningshelikopter som skal kunne utføre alle typer redningsaksjoner under alle lys og værforhold. Disse helikoptrene kan også kalles fullverdige redningshelikoptre. Dette vil være de store landbaserte langtrekkende redningshelikoptre av typen Sea King eller lignende.

SAR sjø:

Redningshelikopter som kan utføre de fleste typer redningsaksjoner over sjø. Denne type helikopter vil være et supplement til AW SAR helikoptrene.

SAR land:

Redningshelikopter som kan utføre de fleste typer redningsaksjoner over land. Denne type helikopter vil være et supplement til AW SAR helikoptrene.

Tabell 6.2 Kategorisering av og minimumskrav til framtidens redningshelikoptre

  Dagens kravAW SAR (Framtidig)SAR sjøSAR land
Antall nødstedte202055
Antall bårepasienter4411
RITSJaJaØ
Rekkevidde230 nm300 nm
Flyhastighet100 knop150 knop
Flytid6 t6 t
RedningsheisJaJaJaJa
AutohoverJaJaJa
InstrumenteringJaJaJa
KommunikasjonsutstyrJaJaJaJa
Navigasjonsnøyaktighet200m200m200m200m
Infrarødt søkekameraJaJaØØ
NattsynsbrillerØJaØØ
SøkeradarJaJaØ
PeileutstyrJaJaØØ
Avisingsutstyr rotorØJa
Automatisk høydeholdJaJaJa
RedningsutstyrJaJaJaJa
AmbulanseutstyrJaJaJaJa
LensepumperJaJa
Mulighet for Fuel JettisonJaJa
Mulighet for HIFRJaJa

Forklaring til tabellen: Ja betyr at det er et absolutt krav at redningshelikopteret har denne type utstyr eller kapasitet. Ø betyr at det er ønskelig at helikopteret har denne type utstyr eller kapasitet. I de rubrikker det ikke står noe betyr det at det ikke er nødvendig at helikopteret har denne type utstyr eller kapasitet.

Det kan til enkelte redningsaksjoner være tilstrekkelig å benytte helikoptre som ikke tilfredsstiller noen av redningshelikopterkategoriene. I slike tilfeller må hovedredningsentralene vurdere hvilke helikoptre som er tilgjengelige, og i hvilken grad de med godt resultat kan benyttes til redningsaksjonen.

6.7 Krav til et redningshelikopters mannskap

Antall og sammensetning

Allværs søk- og redningshelikopter (AW SAR)

På et AW SAR helikopter er det behov for følgende besetning: To flygere, redningsmann og to hjelpemannskaper. Totalt en besetning på fem personer.

Arbeidsmengden på søk- og redningsoppdrag er så stor at dette krever to flygere. En flyger må fly helikopteret mens den andre tar seg av andre arbeidsoppgaver.

Videre kan søk- og redningsoppdrag være svært lange slik at det er behov for to flygere for å unngå at belastningen på en enkelt flyger blir så stor at oppdraget må avbrytes tidlig på grunn av utslitt flyger. Redningsmannen heises ut av helikopteret for å utføre redningsarbeide på steder helikopteret ikke kan lande. Når redningsmannen utfører redningsarbeid utenfor redningshelikopteret, vil nødstedte eller skadde personer heises inn i helikopteret.

For å kunne ta imot og administrere ombordtatte nødstedte kreves det to personer. Det er også behov for to personer for å ta imot en båreliggende person som heises ombord i helikopteret. Utvalget foreslår at det i framtidens redningshelikoptre bør være et krav om minimum 5 manns besetning.

SAR land/SAR sjø

På SAR land/SAR sjø redningshelikoptre anses det nødvendig med en besetning på tre personer; flyger, redningsmann og hjelpemann. Med denne besetningen vil helikopteret kunne gjennomføre de typer redningsoppdrag helikopteret er ment å kunne utføre. Det vil være problematisk å ta ombord båreliggende personer, men litt avhengig av helikopterets utforming og type redningsheis kan dette i enkelte tilfeller være mulig. Utvalget er kjent med at det foregår en debatt om hvor mange flygere det bør være ombord på søk- og redningshelikoptre og ambulansehelikoptre.

Kvalifikasjoner

Det har for utvalget vært vanskelig å foreslå detaljerte krav til et helikoptermannskaps kvalifikasjoner. Dette primært fordi noen helikoptertyper krever personell med spesiell kompetanse som andre flytyper ikke krever. Forsvarets Sea King helikoptre opererer med personellbetegnelser som navigatør, systemoperatør og maskinist. Dette er betegnelser som ikke brukes av sivile helikopteroperatører. Ny teknologi kan også gjøre enkelte personellkategorier overflødige. Felles for alle helikoptertyper er at de krever flygere. Alle redningshelikoptre krever i tillegg redningsmann. Alt annet personell som er en del av besetningen kalles i denne forbindelse hjelpemannskap. Hjelpemannskapene vil ha ulike oppgaver under utførelse av redningsoppdrag, blant annet betjening av helikopterets redningsheis.

Militært personell

Flygere, redningsmenn og hjelpemannskap skal tilfredsstille Luftforsvarets kvalifikasjonskrav gitt i Bestemmelser for LuftforsvaretBFL 70-1. BFL erstatter Luftfartsverkets bestemmelser for sivil luftfart. Videre skal de tilfredsstille Luftforsvarets krav til utsjekk på den flytype de flyr, samt krav til egentrening gitt i Håndbok for Luftforsvaret HFL 65-9.

Utvalget anser Luftforsvarets kvalifiseringsbestemmelser å være dekkende for militært personell som skal være besetning på redningshelikoptre også i framtiden.

Sivilt personell

Alle former for luftfartsvirksomhet i Norge er regulert gjennom Luftfartsloven og underliggende generelle bestemmelser for sivil luftfart. Luftfartsverket er godkjennings- og kontrollmyndighet i alle luftfartsspørs­mål.

Utenom de grunnleggende krav som Luftfartsmyndighetene setter for operasjon og vedlikehold av luftfartøy, finnes ingen offentlige krav for sivile operatører til hvordan de enkelte søk- og redningsoppdrag skal utføres, eller til mannskapets kvalifikasjoner. Dette er det opp til oppdragsgiver å avgjøre. For eksempel har Sysselmannen stilt spesifiserte krav til den sivile operatøren på Svalbard, basert på Luftforsvarets kvalifiseringsbestemmelser.

Oppdragsgiverne setter som oftest kvantitative krav til kapasitet og ytelse i forbindelse med anbudsutlysninger. Kjøpere tar kvalitet og sikkerhet som en selvfølge, men det er i dag kun petroleumsindustrien som krever at helikopteroperatøren dokumenterer sin dyktighet og prekvalifiserer seg til å komme på anbudsliste ( bidders list).

Utvalget er opptatt av å sikre fortsatt høy kvalitet på søk- og redningshelikoptertjenesten i framtiden. Utførelse av søk- og redningsoppdrag er svært krevende og setter store krav til operatøren og helikoptermannskapet for at oppdraget skal kunne løses på en sikker og effektiv måte. Utvalget anbefaler at Luftfartsverket, i samarbeid med næringen, setter formelle minimumskrav til sivile redningshelikopteroperatører og -helikoptermannskaps kvalifikasjoner.

6.8 Krav til operatører av redningshelikoptre

Hvem kan være redningshelikopteroperatør?

St.prp. nr. 1. Tillegg nr. 1. ( 1969-70 ) nevner følgende alternative ordninger for drift av en landsdekkende redningshelikoptertjeneste:

  1. Helikopterredningstjenesten ivaretas av et sivilt selskap for statens regning.

  2. Driften legges til Luftforsvaret som får særskilte bevilgninger til formålet.

  3. A/S Helikopter Service, som disponerer store helikoptre med redningsheis på Sola/Forus, ivaretar helikopterredningstjenesten på Sør- og Vestlandet, mens Luftforsvaret ivaretar tjenesten for resten av landet.

Alternativ b. ble valgt og Luftforsvaret har fra 1972 vært operatør for norske Sea King redningshelikoptre. Denne tjenesten har vært organisert gjennom 330 skvadronen.

Sivile helikopterselskap har i perioder vært innleid som redningshelikopteroperatører. Dette har vært tidsbegrensede leieforhold, og det har kun vært innleid ett helikopter om gangen. Erfaringene har generelt vært gode.

Utvalget er gjennom media gjort kjent med at Luftforsvaret har, og vil fortsatt ha en stor avgang av erfarne flygere. Flygerne slutter i Luftforsvaret for å begynne å fly for sivile flyselskap. Det er etter utvalgets oppfatning ikke akseptabelt at redningshelikopterberedskapen reduseres eller til tider opphører på grunn av flygermangel.

Utvalget ønsker ikke å ta stilling til hva Luftforsvaret kan gjøre for å beholde sine flygere, men i den grad medias fremstilling av flygermangelen er korrekt, må Luftforsvaret sørge for at en eventuell flygermangel ikke får konsekvenser for redningshelikopterberedskapen.

Utvalget mener at både Luftforsvaret og sivile helikopterselskap for framtiden kan være redningshelikopteroperatører, men det må settes kvalitetskrav til helikopteroperatør, helikopter og helikopterbesetning.

6.9 Typer redningsoppdrag som skal kunne utføres av redningshelikopter

Tabell 6.3 Oversikt over typer oppdrag som skal kunne utføres av et redningshelikopter

  Dagens kravAW SAR (Framtidig)SAR SjøSAR Land
Oppheising av personer fra sjøD,ND,ND,N
Oppheising av personer fra redn.flåte/livbåtD,ND,ND,N
Oppheising av personer fra båterD,ND,ND,N
Oppheising av personer på båre fra sjøD,ND,N
Oppheising av pers på båre fra redn.flåte/livbåtD,ND,N
Oppheising av pers på båre fra båtD,ND,N
Søk etter mann overbordD,ND,ND
Søk etter redn.flåte/livbåt/båt eller lignendeD,ND,ND
Søk etter nødpeilesendere over sjøD,ND,ND,N
Levering av lensepumperD,ND,N
Levering av RITS-enhetD,ND,N
Søk etter personer på landD,ND,NDD
Oppheising av personer fra bratt lende (fjell)DDDD
Oppheising av personer fra bratt lende på båreDD
Søk etter nødpeilesendere over landD,ND,NDD,N
Utflyging av hjelpemannskaperD,ND,NDD,N
Søk etter fly Sjø/LandD,ND,NDD

Forklaring til tabellen: D står for at redningshelikopteret skal kunne utføre denne type oppdrag under dagforhold. N står for at helikopteret skal kunne utføre denne type oppdrag under nattforhold.

6.10 Prioriterte oppgaver for redningshelikoptre

Søk- og redning

Hovedredningsentralene kan til enhver tid beordre et redningshelikopter på beredskap ut på søk- og redningsoppdrag. 330 skvadronens Sea King helikoptre ble innkjøpt for å gi Norge en tilfredstillende redningstjeneste. Søk- og redningsoppdrag har vært redningshelikoptrenes primæroppgave siden opprettelsen av den moderne norske redningshelikoptertjenesten i 1973.

Alle redningshelikoptre på beredskap har søk- og redningsoppdrag som primæroppgave. Også Sysselmannens helikopter nr. 1 har søk- og redningsoppdrag som 1. prioritet.

Ambulanse

Fire av redningshelikopterbasene (Sola, Ørland, Bodø og Banak) er med i den landsdekkende luftambulanseplanen.

Redningshelikopteret på Vigra har legebemanning og flyr ambulanseoppdrag selv om det ikke inngår i den landsdekkende luftambulanseplanen. I hovedsak er dette ambulanseoppdrag fra båt. På Svalbard flyr Sysselmannens helikopter nr. 1 ved behov ambulanseoppdrag etter avtale mellom Hovedredningssentralen Nord-Norge og Sysselmannen.

Dagens system er basert på at AMK-sentraler (akuttmedisinsk kommunikasjonssentral) ved behov for å få utført ambulanseoppdrag, henvender seg til hovedredningssentralene og ber om å få frigitt redningshelikopteret til ambulanseoppdrag. Hovedredningssentralene vil, dersom det ikke er behov for helikopteret til søk- og redning, normalt si ja til forespørselen og koordinere transporten. Hovedredningssentralene har redningshelikoptrene på beredskap til eksklusiv disposisjon, slik at de skal godkjenne at helikoptrene brukes til ambulanseoppdrag i hvert enkelt tilfelle. I dag flys det årlig ca. 700 ambulanseoppdrag med redningshelikopter. Uansett hvordan luftambulansetjenesten blir organisert i framtiden, vil redningshelikoptrene fortsette å fly ambulanseoppdrag. Få andre helikoptre er istand til å utføre ambulanseoppdrag til sjøs. Kystvaktens Lynx helikopter kan utføre ambulanseoppdrag til sjøs, men denne type helikopter har ikke legebemanning. Den internasjonale maritime organisasjonen (IMO) arbeider med å definere ambulanseoppdrag til sjøs som søk- og redningsoppdrag. Dette innebærer at ambulanseoppdrag til sjøs vil være redningstjenestens primæransvar. Videre er redningshelikoptrene bedre utstyrt for å fly i dårlig vær enn de andre helikoptrene som er med i Statens luftambulanse. Redningshelikoptrene må derfor utføre ambulanseoppdrag når værforholdene er så dårlige at andre ambulansehelikoptre ikke kan fly.

Utvalget mener ambulansetjeneste til sjøs allerede fra nå av bør defineres som redningstjeneste. Etter utvalgets oppfatning bør redningshelikoptrene fort­satt benyttes til luftambulanseoppdrag, forutsatt at hovedredningssentralene i hvert enkelt tilfelle godkjenner at redningshelikoptrene benyttes til dette.

Redningsøvelser og samtrening

Med redningsøvelser og samtrening menes trening av ulike redningsressurser som er ment å operere sammen for å utføre en redningsaksjon.

En redningsaksjon er ofte avhengig av et samspill mellom flere typer redningspersonell. Som eksempel kan nevnes en fjellklatrer som har blitt skadet under klatring. For å få klatreren ut av fjellveggen må man ha noen til å lede operasjonen. Det er vanligvis den lokale redningssentralen (LRS), som gjennom det stedlig lensmannskontoret leder operasjonen. Videre må det sendes ned/opp personell for å klargjøre den skadde for utheising. Ligger vedkommende vanskelig til vil vanligvis en alpin fjellredningsgruppe utføre dette arbeidet. Skal den skadde heises ut fra fjellveggen må et redningshelikopter utføre dette arbeidet. Sikkert og effektivt samarbeid mellom redningspersonell forutsetter trening. Det er viktig at det trenes på samarbeide, prosedyrer osv. slik at ulike typer redningspersonell på forhånd er godt kjent med hverandre. Det er også viktig at redningshelikoptrene kan benyttes til samtrening med andre lands redningsressurser. Dette er redningsenheter det kan være aktuelt å samarbeide med ved større ulykker både i norsk- og i våre nabolands redningsansvarsområder.

Hovedredningssentralene bør etter utvalgets oppfatning både planlegge redningsøvelser og samtrening, samt avgjøre når redningshelikopter skal benyttes til dette.

Forebyggende redningstjeneste

Med forebyggende redningstjeneste menes informasjon for å bevisstgjøre personer og dermed unngå at de kommer opp i uhells- eller faresituasjoner.

Videre siktes det til tradisjonell opplæring, for eksempel kurset i sikkerhetsopplæring for fiskere. Kurset er en kombinasjon av teori og praktiske øvelser.

Redningshelikopter for demonstrasjon av oppheising av personer fra sjø og fra redningsflåte benyttes ofte. Gir man ulike grupper opplæring i hvordan de skal forholde seg for å unngå fare- og ulykkessituasjoner, vil antall redningsaksjoner reduseres. En parallell til tradisjonell sikkerhetsopplæring er fjellvettreglene. Følges fjellvettreglene vil behovet for redningsaksjoner i vinterfjellet antagelig reduseres. Hovedredningssentralene bør etter utvalgets oppfatning avgjøre når redningshelikopterne skal benyttes til forebyggende redningstjeneste.

Egentrening/skoleflyging/andre oppgaver

Utvalget mener at et redningshelikopter på beredskap kan benyttes til flyoppdrag pålagt av helikopteroperatøren når dette ikke går ut over prioriteringene nedenfor. Videre må denne type oppdrag ikke medføre at pålagt beredskap ikke overholdes. Det er viktig at flybesetningene gis anledning til treningsflyging. Primært bør dette ikke gjennomføres med helikopteret på beredskap.

For helikopteroperatører med få helikoptre må denne type trening kunne utføres med beredskaps­helikoptrene. Vaktordninger kan medføre at besetningene kun er på jobb når de har beredskap. Dette medfører at de må gis mulighet til treningsflyging mens de er på beredskap.

Konklusjon oppgaver for redningshelikopter

Bruk av redningshelikopter på beredskap skal i hvert enkelt tilfelle godkjennes av hovedredningssentralene. Utvalgets flertall, alle unntatt medlem Olsen, foreslår at Sysselmannens helikopter nr. 1 for framtiden defineres som et dedikert redningshelikopter og i underlegges Hovedredningsentralen Nord-Norges taktiske kommando.

Redningshelikopter på beredskap skal utføre oppdrag ut fra følgende prioritering:

  1. Søk og redningsoppdrag (SAR)

  2. Luftambulanseoppdrag

  3. Redningsøvelser og samtrening

  4. Forebyggende redningstjeneste

  5. Oppdrag pålagt av operatøren

Også Sysselmannens helikopter nr. 1 har søk- og redningstjeneste som 1. prioritet, men Sysselmannen disponerer helikopteret eksklusivt fremfor operatøren.

Utvalget viser til dissens fra medlem Olsen i kapittel 6.15.

6.11 Flerbruk av redningshelikoptre

Det må skilles mellom to typer av flerbruk. I dette avsnittet vil flerbruk først omhandle flerbruk av redningshelikopter på beredskap. Deretter flerbruk av operatørens andre helikoptre.

Flerbruk av redningshelikoptre på beredskap

Et redningshelikopter på beredskap har redningstjeneste som primæroppgave.

Alle andre oppdrag må pålegges på en slik måte at det ikke går ut over beredskapskravet. Dette medfører at det er begrenset hva som kan utføres av et redningshelikopter på beredskap.

I dag er kravet til beredskap én time.

Dette innebærer i praksis at oppdraget skal kunne avbrytes og redningsoppdrag påbegynnes med utgangspunkt i helikopterets base senest én time etter alarmering.

Helikopteret må derfor på slike oppdrag ha med full besetning og utstyr ombord.

330 skvadronens Sea King helikoptre benyttes i dag til flerbruk. Redningshelikoptre på beredskap benyttes til søk- og redningsoppdrag, ambulanseoppdrag, redningsøvelser, forberedende redningstjeneste, egentrening, skoleflyging og diverse mindre oppdrag til støtte for Forsvaret eller det sivile samfunn.

Dagens redningshelikoptre er flerbrukshelikoptre, men beredskapskravet setter begrensninger for hvilke flerbruksoppgaver helikopteret operativt blir tildelt. Av den grunn er det utenkelig at redningshelikoptre på beredskap for eksempel brukes til flyging av personell til og fra petroleumsinnretninger. Det vil ta for lang tid å avbryte oppdraget og påbegynne et redningsoppdrag. For at et slikt flerbrukskonsept skulle være mulig måtte beredskapskravet endres fra en time til to eller tre timer. Heves beredskapstiden vil redningshelikopterberedskapen bli vesentlig dårligere enn den er i dag.

Dagens flerbruk medfører at det spares penger. Som en del av Statens luftambulanse medfører redningshelikopterbasene i Bodø og på Banak at staten slipper å leie inn sivile ambulansehelikoptre da redningshelikoptrene tar seg av ambulanseflygingen med helikopter rundt Bodø og i Finnmark fylke.

Utvalget mener at dagens redningshelikoptre på beredskap ikke kan påta seg flere flerbruksoppgaver enn de allerede har. En konsekvens av utvalgets forslag til effektivitetskrav er forslagene til reaksjonstid på 15 minutter og forslagene til basemønster. Med dagens nivå på flerbruk kan det tidvis bli vanskelig å oppfylle effektivitetskravene. Med ett redningshelikopter på beredskap pr. base kan det bli behov for avviksbehandling i forhold til effektivitetskravene, selv med dagens nivå på flerbruk. Dette er i utgangspunktet lite ønskelig, og utvalget anbefaler en nærmere utredning av dette. Økt behov og krav om utvidet flerbruk vil kunne medføre behov for større grad av operativitet på 330 skvadronens helikoptre, jf. kapittel 6.5.1. Utvalget anbefaler en behovskartlegging og nærmere vurdering av dette.

Utvalget har foreslått å endre kravet til reaksjonstid til 15 minutter. Så lenge utvalgets forslag til dekningsområde og tidskrav tilfredsstilles, kan helikopteret benyttes til flerbruksoppgaver. Utvalgets flertall, alle unntatt medlem Olsen, mener at hovedredningssentralene må få i oppgave å avgjøre annen bruk enn redningstjeneste innenfor rammen av de overordnede krav.

Utvalget viser til dissens fra medlem Olsen i kapittel 6.15.

Flerbruk av operatørens øvrige helikoptre

En helikopteroperatør som har kontrakt om redningshelikopterberedskap på en eller flere baser må ha et antall helikoptre avhengig av de krav som stilles til operatøren.

330 skvadronen benytter blant annet helikoptre som ikke er bundet opp i beredskap til militære oppdrag.

Utvalget foreslår at Justisdepartementet kartlegger og definerer behovet for flerbruk ut over den stående beredskapen for redningshelikopteret på beredskap. Konkret bør dette gjøres ved at Justisdepartementet definerer, og operatøren planlegger ut fra et bestemt antall timer til hver enkelt oppgave utover søk- og redning.

6.12 Samordning statlige og private helikoptre

I utvalgets mandat står det blant annet: «– – –vurdere og fremme forslag om den fremtidige helikopterberedskap generelt, herunder basemønster og mulighetene for bedre samordning mellom de statlige og private helikoptertjenester.– – –»

«– – –foreta en økonomisk totalvurdering– – – »

6.12.1 Samordning statlige helikoptre

Som statlige helikoptre forstås i denne sammenheng Forsvarets helikoptre (Sea King, Lynx og Bell 412SP), Sysselmannens helikoptre (Super Puma og Bell 212) og helikoptrene som er en del av Statens luftambulanse.

Utvalget har vurdert muligheten for bedre samordning av disse helikoptrene. Idag utfører Sea King redningshelikopter ambulanseoppdrag fra Bodø og Banak som eneste primære helikopterressurs. På Sola/Stavanger og på Vigra/Ålesund er det lokalisert både redningshelikopter og ambulansehelikopter.

Alle nåværende redningshelikopterbaser bortsett fra Vigra inngår i Statens luftambulanse. Alle redningshelikoptrene har nødvendig medisinsk utstyr for å fly ambulanseoppdrag.

Årlig flyr redningshelikoptrene i dag ca. 700 ambulanseoppdrag.

En gjennomsnittlig redningshelikopterbase utfører årlig ca. 150-200 ambulanseoppdrag samt ca. 60 søk- og redningsoppdrag. En luftambulansebase utfører årlig mellom ca. 200 og 500 ambulanseoppdrag med helikopter.

Av de statlige helikoptrene er redningshelikoptrene de største. Kravet til kapasitet gjør at de er vesentlig større enn de andre helikoptertypene. Dette medfører at redningshelikoptrene kapasitetsmessig kan utføre oppgavene som ambulansehelikoptrene er ment å utføre.

Utvalget har vurdert om redningshelikopter (Sea King) kan erstatte ambulansehelikoptre på en eller flere baser. Sentrale problemstillinger i den forbindelse er blant annet: helikoptrenes størrelse, høy beredskap, kort utrykningstid og behovet for rask akuttmedisinsk hjelp.

Ambulansetjenesten utøves i dag ved hjelp av relativt små helikoptre ved baser som betjener større byer som Oslo, Trondheim og Stavanger, mens det benyttes noe større, kraftigere og hurtigere helikoptre ved baser i mer spredt bebygde områder, i spesielt værutsatte strøk av landet og/eller der hvor transportavstander til nærmeste større sykehus er større, for eksempel Tromsø, Brønnøysund, Dombås og Førde.

Høy beredskap og kort utrykningstid er høyt prioritert i ambulansetjenesten. Ved å lokalisere basene nærmest mulig akuttmedisinsk avdeling på sykehus, med hele besetningen boende på basen, har det lyktes å bringe den faktiske gjennomsnittlige utrykningstiden ned på mellom 2 og 10 minutter ved de aller fleste basene (kravet er 15 minutter).

Fordi ambulansehelikoptrene er små kan man forholdsvis uproblematisk bringe akuttmedisinsk ekspertise nærmest mulig et skadested, for eksempel ved trafikkuhell.

Støy i forbindelse med tjenesten er et betydelig problem på de fleste ambulansebasene i forhold til naboer og andre pasienter ved sykehus.

Etter utvalgets oppfatning er det flere forhold som taler mot å erstatte ambulansehelikoptrene med så store helikoptre som Sea King eller lignende.

Hovedargumentene for dette er:

  • Helikoptre av typen Sea King vil, som følge av sin store tekniske og operative kompleksitet, ikke kunne opprettholde en like kort faktisk utrykningstid som mindre helikoptre.

  • Store helikoptre vil være mindre fleksible i forhold til ulykkessted utenom opparbeidete landingsplasser (trafikkuhell, tett befolkede områder og lignende)

  • For å opprettholde en forsvarlig redningsberedskap er det nødvendig med omfattende operativ trening. Dette kan svekke ambulanseberedskapen.

  • Søk- og redningsoppdrag vil kunne ta et redningshelikopter ut av akuttberedskapen i lang tid. Dette vil ikke være forenlig med de krav samfunnet setter til luftambulansetjenesten i dag.

  • Støy fra en Sea King eller tilsvarende som fast ambulansehelikopter vil neppe være akseptabelt for noen av de nåværende ambulansebaser. En eventuell flytting av baser til et mer støytolerant område (dvs. vekk fra tettbebyggelse og sykehus) vil medføre behov for omlasting av pasient fra helikopter til bilambulanse, og dermed svekke akuttilbudet.

Dersom et redningshelikopter skal overta alle oppdragene fra en luftambulansebase vil antall ambulanseoppdrag øke med 100% eller mer. Statistikk fra Norsk institutt for sykehusforskning (NIS) for perioden 1993-1995 viser at gjennomsnittlig flytid pr. ambulanseoppdrag med helikopter er ca. en time. Skal en redningshelikopterbase overta alle ambulanseoppdrag fra en luftambulansebase vil dette utgjøre en økning av antall flytimer på mellom 200 og 500 timer. Tall fra Forsvarets overkommando, Luftforssvarstaben viser at økning av antall flytimer på Sea King med 200 flytimer vil koste ca. 4.3 millioner kroner pr. år. En økning med 500 flytimer vil koste ca. 10.7 millioner kroner. Årlige kostnader for en luftambulansebase er oppgitt til utvalget å være ca. 8 millioner kroner.

Innsparingspotensialet er etter utvalgets oppfatning minimalt og usikkert.

Utvalget har videre vurdert om det er riktig ressursbruk å bruke store redningshelikoptre til ambulanseoppdrag når det er mange mindre ambulansehelikoptre på beredskap.

På de aller fleste ambulanseoppdrag er det kun én pasient som fraktes. Kapasitetsmessig kunne transporten vært overtatt av et mindre helikopter.

Enkelte spesielle forhold gjør at det i endel tilfeller må benyttes redningshelikoptre. Dette er:

  • Ambulanseoppdrag fra båt. Ingen andre helikoptre har nødvendig utstyr for å utføre denne type oppdrag (statistisk er dette ca. 40 oppdrag pr år.)

  • Ambulanseoppdrag når været er for dårlig for luftambulansehelikoptrene (anslås til ca. 30 pr. år.)

  • Ulykker med flere enn 2 skadde (anslås til ca. 30 pr. år).

  • Ambulanseoppdrag som medfører redningsteknisk arbeide som utheising fra fjellvegg eller lignende (anslås til ca. 30 pr. år).

  • Ambulanseoppdrag som geografisk ligger slik til at redningshelikopter er den raskeste løsningen. Siden det ikke er opprettet luftambulansebaser i nærheten av Bodø eller Banak vil ambulanseoppdrag måtte utføres av redningshelikoptrene. Dette utgjør årlig ca. 400 oppdrag.

  • Ambulanseoppdrag som ikke kan tas av luftambulansebaser på grunn av tekniske problemer eller helikopteret er opptatt med annet oppdrag (anslås til ca. 20 pr. år).

Trekker man fra oppdrag som må utføres av redningshelikoptrene blir det en rest på ca. 150 luftambulanseoppdrag som kan overtas av luftambulansehelikoptrene. Dette er oppdrag som utføres ved redningshelikopterbasene Ørland og Sola. Som et eksempel er ca. 50% av ambulanseoppdragene utført av redningshelikopterbasen på Sola overføringsoppdrag av pasienter mellom Sentralsykehuset i Rogaland, Fylkessykehuset i Haugesund og Haukeland sykehus i Bergen. Innsparingspotensialet for oppdragene er den refusjonspris Rikstrygdeverket betaler til Forsvaret. Denne utgjorde i 1995 ca. 21 millioner kroner for 700 oppdrag. Sparer Rikstrygdeverket refusjon for 150 oppdrag vil dette utgjøre ca. 4.5 millioner kroner. Merkostnadene luftambulansebasene vil få ved å overta 150 ambulanseoppdrag fra redningshelikopterbasene er oppgitt til ca. 0.5 millioner kroner pr. år. Det kan være et innsparingspotensiale ved å la luftambulansebasene i Sør-Norge overta endel av ambulanseoppdragene fra redningshelikopterbasene på Ørland og på Sola. Utvalget foreslår at Sosial-og helsedepartementet utreder dette nærmere i samarbeid med berørte parter.

Dersom det opprettes luftambulansebaser i nærheten av Bodø eller Banak, kan enda flere ambulanseoppdrag overføres fra redningshelikoptrene til luftambulansehelikopter. Når det totale innsparingspotensialet er 21. millioner kroner vil en slik opprettelse etter utvalgets vurdering neppe gi noen innsparing av betydning

Etter utvalgets vurdering er Sea King redningshelikoptrene så store og dyre i drift at de neppe vil være lønnsomme å benytte istedenfor ambulansehelikoptrene på flere baser enn idag. På den annen side er statens øvrige helikoptre for små til å overta redningsberedskapen som i dag opprettholdes av Sea King.

Det kan være en samordningseffekt ved å oppgradere noen av dagens luftambulansebaser til kombinerte luftambulansebaser og lettere redningshelikopterbaser. Utvalget har ikke utredet kostnadene ved en slik oppgradering, men dette bør vurderes ved senere anbudsrunder for luftambulansebaser. En slik base kan eventuelt være et alternativ til dagens beredskap ved 720 skvadronen på Rygge.

Operativt er det hovedredningssentralene som må vurdere hvilke helikopterressurser som er nødvendige for å løse et redningsoppdrag.

Enkelte statlige helikopter (Lynx og Bell 412SP) kan og blir benyttet til redningsoppdrag, og er derfor en verdifull tilleggsressurs til de store redningshelikoptrene.

Helikoptrene tilhørende Statens luftambulanse blir benyttet til rene søksoppdrag.

Problemet er at disse helikoptrene ikke har redningsheis, og derfor er forhindret fra å utføre annet redningsarbeide enn rene leteaksjoner.

Helikoptrene tilhørende Statens luftambulanse har kun kontrakt om flyging av ambulanseoppdrag. Benyttes de til redningsoppdrag må hovedredningssentralene leie helikopteret og betale full timepris for bruk av helikoptret.

Utvalget vil bemerke at det kan være et kostnadsmessig innsparingspotensiale i å få med i kontrakten til helikopteroperatører i Statens luftambulanse at helikoptrene skal kunne benyttes av hovedredningssentralene til redningsoppdrag med samme pris pr. time som for ambulanseoppdrag.

Etter utvalgets forståelse bør redningshelikoptrene kunne brukes til andre oppdrag så lenge det ikke går på bekostning av helikoptrenes primæroppgave. Andre statlige helikoptre er og vil være et verdifullt supplement til redningshelikoptrene i den grad hovedredningssentralene finner at de til enkelte oppdrag har den nødvendige kapasitet. Utvalget anbefaler at hovedredningssentralene systematisk prekvalifiserer helikopteroperatører de ønsker å benytte til søk- og redningsoppdrag.

Det er neppe noen økonomisk gevinst i en samordning ved at en redningshelikopterbase overtar alle ambulanseoppdragene fra en luftambulansebase slik at luftambulansebasen kan legges ned.

Operative problemer i tillegg gjør at utvalget ikke anbefaler en slik samordning.

Det er heller ikke økonomisk lønnsomt å opprette flere luftambulansebaser for å redusere mengden av ambulanseoppdrag for redningshelikoptrene.

6.12.2 Samordning med private helikoptre

Offshorebaserte helikoptre med begrenset søk- og redningskapasitet finnes i dag på Ekofisk, Frigg og Statfjordfeltet. Helikoptrene er primært transporthelikoptre. Etter en kost-/nyttevurdering og blant annet sammenligning med beredskapsfartøy, ble helikoptrene utstyrt slik at de kunne utføre begrensede søk- og redningsoppdrag. Begrenset søk- og redning innebærer blant annet krav om reaksjonstid på 15/30 minutter dag/natt, begrensede muligheter til nattoperasjoner og betydelig mindre kapasitet enn Sea King helikoptrene.

Utvalget har vurdert muligheten for å stille konkrete kvalitetskrav til offshorebaserte søk- og redningshelikoptre, samt se på muligheten for administrativ, operativ og teknisk samordning med de landbaserte redningshelikoptrene.

De offshorebaserte helikoptrene har en viss redningskapasitet, og blir i dag i enkelte tilfeller benyttet av hovedredningsentralene til rednings- og ambulanseoppdrag. I hovedsak benyttes de til ambulanseoppdrag fra båter. Syke eller skadde blir hentet på båter i nærheten av petroleumsinstallasjonene, og fraktet til sykehus. Helikoptrene har ikke nødvendig utstyr til å kunne utføre rednings- og ambulanseoppdrag under nattforhold på en forsvarlig måte. Når hovedredningsentralene benytter helikoptrene til redningsoppdrag betales ordinær timepris for leie av helikoptrene. Kostnadene for innleie av denne type helikopter i Sør-Norge er årlig i størrelsesorden 400.000-500.000 kroner.

Petroleumslovgivningen plasserer eksplisitt ansvar for evakuering og redning hos industrien selv. Enhver operatør på norsk sokkel er forpliktet til å etablere, vedlikeholde og utvikle en effektiv beredskap for å håndtere fare- og ulykkessituasjoner i den enkelte petroleumsvirksomheten. Beredskapen etableres på grunnlag av risikoanalyser for virksomheten, samt gjennom en metode lik den som er benyttet av utvalget.

Samtlige leteboringsinnretninger og samtlige produksjonsinnretninger uten broforbindelse til naboinnretning har helikopter som det primære evakueringsmiddelet.

Utvalget er gjennom arbeidet gjort kjent med hovedtrekkene i petroleumsvirksomheten. Sola, Florø, Bergen og Kristiansund er i dag og i et 15 års perspektiv faste baser for personelltransport for petroleumsvirksomheten.

Framtidige permanente baser innen en 3 til 5-årsperiode blir mest sannsynlig å finne på Helgelandskysten, eventuelt i Bodø. Tidvis vil det bli opprettet base i Hammerfest for leteboringsoperasjoner på Tromsøflaket og i Barentshavet.

Enhver operatør er forpliktet til å etablere tilfredstillende beredskap. Tilfredstillende beredskap oppnås ved gjennomføring av konkrete risiko- og beredskapsanalyser for hver enkelt petroleumsinnretning. Det finnes eksempler hvor næringen har vurdert at dekningen fra den nasjonale redningstjensten har vært under minimumskravet til beredskap for næringen (Kristiansund og Hammerfest). Operatørselskapene har i disse tilfellene kjøpt begrensede søk- og redningstjenester fra helikopterselskapene.

Utvalget har fra petroleumsindustrien fått seg forelagt forslaget om en kombinert transport- og redningshelikoptertjeneste, med andre ord et slags joint venture mellom petroleumsindustrien og staten. Denne løsningen er foreslått både for land- og offshorebaserte helikoptre. En eventuell ordning vil kunne være et supplement og/eller et alternativ til en eller flere helstatlige baseløsninger.

For at offshorehelikoptrene i større grad skal kunne nyttes til redningsoppdrag, må de opprustes og besetningene gis trening i redningstjeneste.

Ved å oppruste helikoptrene og gi besetningen mulighet til trening vil de i alle fall kunne bli et verdifullt supplement til de landbaserte redningshelikoptrene.

Skal helikoptrenes rolle i redningstjenesten formaliseres til å være noe annet enn en ressurs som kan nyttes når den er egnet til enkeltoppdrag, og dermed forbedre den norske redningshelikopterberedskapen, er det naturlig at staten bærer kostnadene ved en opprusting av helikoptrene. Det bør imidlertid vurderes om dette er en forbedring som vil stå i forhold til kostnadene.

En annen mulighet er at det defineres eksplisitte krav til begrenset søk- og redningstjeneste, som Oljedirektoratet igjen kan benytte i sin tilsynsvirksomhet med petroleumsindustrien, jf. kapittel 6.6.7. Regelverket for petroleumsvirksomheten på norsk sokkel gir myndighetene en hjemmel for å stille krav til stasjonering av beredskapshelikopter ved innretninger eller fartøy som deltar i petroleumsvirksomheten. Det kan også stilles krav til hvilke funksjoner et slikt helikopter skal ivareta. Fram til dags dato har slike krav ikke blitt definert.

En forutsetning for at slike krav skal kunne pålegges petroleumsindustrien, er at det anses som nødvendig for å ivareta sikkerheten. Petroleumsloven med tilhørende forskrifter kan kun anvendes på petroleumsvirksomhet.

Ettersom sikkerheten i petroleumsvirksomheten generelt, og sikkerheten ved evakuering og redning spesielt, har gjennomgått en kontinuerlig og betydelig forbedring i de senere år, har behovet for offshorebaserte beredskapshelikoptre avtatt for nye innretninger og felt.

En tredje mulighet er å benytte konsesjonsbestemmelsene til å sette krav til redningshelikopterberedskap på petroleumsinnretninger. Det må presiseres at operatøren er ansvarlig for sikkerheten til personell involvert i petroleumsaktivitet, og at det settes spesielle krav til redningshelikopterberedskap. Myndighetene kan ikke pålegge petroleumsvirksomheten slike beredskapstiltak, med mindre behovet for denne ressursen utgår fra petroleumsvirksomheten selv. Dersom det skulle bli behov for offshorebaserte redningshelikoptre for å betjene skipsfartsvirksomhet, så må dette forestås av det offentlige, eventuelt ved joint venture-løsninger mellom petroleumsvirksomheten og staten.

Etter utvalgets vurdering kan de offshorebaserte helikoptrene gjøres enda bedre egnet til å utføre søks- og redningsoppdrag enn de er i dag. Dette kan gjøres ved et samarbeide mellom operatørselskapene, Justisdepartementet, Kommunal- og arbeidsdepartementet og Luftfartsverket, med det formål å stille klare effektivitetskrav også til denne redningshelikopterressursen.

Primært vil dette være aktuelt for områdene rundt Ekofisk- og Statfjord-feltene, men også andre fremtidige utbygginger, for eksempel i området rundt Heidrun-feltet, kan medføre behov for offshorebaserte redningshelikoptre. Utvalget anbefaler at utviklingen innenfor all næringsvirksomhet til havs følges nøye, slik at grunnlaget for å stille effektivitetskrav til redningshelikoptere til enhver tid er oppdatert.

6.13 Kommandoforhold redningshelikoptre

Hovedredningsentralene har redningshelikoptre på beredskap til eksklusiv disposisjon i henhold til avtale mellom Forsvarsdepartementet og Justisdepartementet fra 1982 (se vedlegg 1). Det innebærer at hovedredningsentralene når som helst kan beordre redningshelikoptrene ut på rednings- og ambulanseoppdrag. Det er hovedredningsentralene som definerer hva som er rednings- eller ambulanseoppdrag. I militær terminologi er dette definert som at hovedredningsentralene har taktisk kommando over Luftforsvarets redningshelikoptre på beredskap. Så lenge kravet til beredskap opprettholdes kan helikopteroperatøren (Luftforsvaret) benytte helikoptrene til andre flyoppdrag. Sea King redningshelikoptrene tilhørende 330 skvadronen er en del av et militært kommandosystem. Forsvarskommando Sør-Norge (FKS) og Forsvarskommando Nord-Norge (FKN) har operativ kommando over 330 skvadronens helikoptre. Dette betyr at det i dag må søkes FKS/FKN om å benytte helikoptrene til annet enn rednings- og ambulanseoppdrag. Søknadene sendes normalt via hovedredningsentralene for anbefaling.

Som en konsekvens av utvalgets forslag til prioritering av oppgaver for redningshelikoptre i kapittel 6.10, finner utvalgets flertall, alle unntatt medlem Olsen, det naturlig at hovedredningsentralene for framtiden avgjør hvilke redningsøvelser, samtrening og forebyggende redningstjenesteoppdrag 330 skvadronen og Sysselmannens helikopter nr 1 skal delta i. Dette kan i praksis gjøres på den måten at hovedredningsentralene mottar og avgjør hvilke søknader som skal støttes. FKS/FKN og Sysselmannen står for den praktiske beordring av flyoppdragene. Det forutsettes et nært samarbeid slik at oppdragene i størst mulig grad kan kombineres med operatørens egentreningsprogram.

Dagens ordning med at FKS/FKN har operativ kommando over 330 skvadronens redningshelikoptre, og at hovedredningsentralene har taktisk kommando over redningshelikoptre på beredskap bør etter utvalgets mening fortsette. Tilsvarende ordning bør gjelde for Sysselmannens helikopter nr. 1, jf. kapittel 6.10. Det forutsettes etablert et samarbeid mellom Hovedredningssentralen Nord-Norge og Sysselmannen, slik at Sysselmannen får daglig bruk av redningshelikopteret samtidig som redningstjenesten fullt ut blir tilfredsstilt.

Utvalget viser til dissens fra medlem Olsen i kapittel 6.15.

Utvalget forutsetter at Justisdepartementet kartlegger, og definerer det samlede behovet for bruk av redningshelikoptrene som beskrevet i kapittlene 6.10 og 6.11.

6.14 Krav om legebemanning på redningshelikoptre

6.14.1 Bakgrunn

Den statlige landsdekkende luftambulansetjenesten ble etablert fra 1. januar 1988. Sosial- og helsedepartementet utarbeidet i forbindelse med dette en nasjonal luftambulanseplan. Her ble det lagt vekt på at befolkningen på landsbasis skulle få et mer likeverdig tilbud om legebemannet luftambulansetjeneste. I tillegg til å sikre et godt fagmedisinsk opplegg, var det nødvendig å finne fram til et rasjonelt økonomisk opplegg for luftambulansetjenesten i landet sett under ett. Utgiftene måtte tilpasses de gitte bevilgninger. I tillegg til at det ble inngått kontrakt med flere flyselskaper om luftambulansetransport, ble det også inngått en avtale mellom Sosial- og helsedepartementet og Forsvarsdepartementet om bruk av redningstjenestens helikoptre i luftambulansetjeneste, der Sosial- og helsedepartementet betaler et årlig beløp for tjenesten (se vedlegg 2).

Forut for nasjonal luftambulanseplan, ble det utarbeidet og fremlagt flere innstillinger om redningstjeneste og luftambulansetjeneste i Norge. Sosial- og helsedepartementet oppnevnte en arbeidsgruppe i 1982, for å utrede redningstjenestens og Forsvarets helikopterskvadroners eventuelle framtidige plass innen den sivile luftambulanseberedskap. Arbeidsgruppen framla sin innstilling 1. mars 1983. Det fremgår av innstillingen blant annet at det ikke var mulig å komme frem til en avtale med andre helikopterskvadroner enn 330 skvadronen når det gjaldt luftambulansetransport.

I henhold til sykehuslovens § 2 har staten ansvaret for planlegging, utbygging og drift av luftambulansetjenesten. Planleggingsansvaret for luftambulanse­tjenesten skal utøves i samarbeid med fylkeskommunene og innlemmes i de enkelte fylkers helseplaner.

Den enkelte fylkeskommune med luftambulanse har i henhold til gjeldende retningslinjer for drift av luftambulansebaser, fastsatt av Helsedirektoratet 15. mars 1988, utarbeidet en bemanningsplan for luftambulansetjenesten. Bemanningsplanen inneholder en organisasjonsplan som viser hvordan det medisinskfaglige ansvaret for luftambulansebasen er forankret og øvrig ansvar i forhold til fylkeskommunenes helseplan.

Fylkeskommuner med luftambulansebaser får et rammetilskudd til dekning av utgifter til helsepersonell i statens luftambulanser. I forbindelse med med statsbudsjettet bevilger Stortinget et årlig beløp til helsepersonellbemanning av statens luftambulansetjeneste. Det tildelte beløp fordeles av Sosial- og helsedepartementet som et rammetilskudd til den enkelte fylkeskommune med luftambulansebase. Dette gjelder også helsepersonellbemanningen av redningstjenestens Sea King helikoptre.

Samarbeidsutvalget for bruk av 330 skvadronens helikoptre i luftambulansetjenesten (SURA-utvalget) fremla sin rapport om legebemanning av redningstjestens helikoptre i desember 1985. I rapporten anbefales permanent legebemanning av redningstjenestens helikoptre både ved ambulanse- og søk- og redningsoppdrag. For det første så man at antallet ambulanseoppdrag med redningshelikoptre var økende. For det andre hadde man erfaring for at mange søk- og redningsoppdrag måtte få status som ambulanseoppdrag når de fikk pasienter som trengte behandling ombord i luftfartøyet.

6.14.2 Dagens situasjon

Det er i dag lege på én times beredskap tilknyttet redningshelikoptrene som inngår i statens luftambulanse. Samme ordning er gjort gjeldende på Vigra.

Statens helsetilsyn sier i brev til fylkeslegen i Østfold datert 27. desember 1995 angående Redningstjenesten i Oslofjorden – legebemanning ved redningshelikoptrene blant annet;

«Legebemanning av redningstjenestens helikoptre er i dag helt sentralt for disse helikoptrenes funksjonalitet. Under forutsetning av at redningshelikoptret skal ha samme funksjon som de fire helikoptrene som i dag er er del av statens luftambulanser, bør dette redningshelikopteret bemannes og utstyres som de øvrige redningshelikoptrene, d.v.s. legebemannes og utstyres med Rikstrygdeverkets standard utrustning for medisinskteknisk utstyr i luftfartøyer. Dersom det fra Helsetilsynets side skulle være aktuelt å anbefale annen bemanning av disse helikoptrene, måtte dette være basert på en gjennomgang av all helsepersonellbemanning i luftambulansetjenesten.

Det kan være hensiktsmessig at man snart foretar en slik gjennomgang, som også måtte omfatte lokalisering av baser.»

Når det gjelder legenes medisinske kompetanse sier Statens helsetilsyn blant annet i samme brev;

«- – – De leger som hittil har deltatt i luftambulansetjenesten, har i alt vesentlig grad vært spesialister i anestesi. Dette er en optimal utdanning for helsepersonellbemanning av luftambulansene. Å bemanne luftambulansene med anestesileger, har imidlertid skapt problemer ved enkelte baser da tilgangen på spesialister i anestesi har vært for liten.

Forøvrig har vi for få spesialister i anestesi i landet totalt sett. Statens helsetilsyn er av den mening at leger som arbeider i luftambulansetjenesten bør fortrinnsvis ha akuttmedisinsk tilleggsutdannelse og/eller ha akuttmedisinsk erfaring. – – –»

Fylkeslegen i Rogaland (som også er tilsynsmyndighet på kontinentalsokkelen) sier blant annet i brev av 3. januar 1996 til Statens helsetilsyn Eit redningshelikopter utan lege ombord, er ikkje ein fullverdig redningstjenesteressurs i Noreg i dag. Legen ombord bør etter underskrivne si meining helst vera ein lege som har si faste tilknytning til eit akuttmedisinsk sjukehusmiljø. Dette ikkje minst av omsyn til de mange akutte overflyttingsoppdraga desse helikoptra har.

Fra det akuttmedisinske miljøet er følgende hovedsynspunkt fremkommet;

  • Alle landets redningshelikoptre (inklusive Sysselmannens helikopter nr. 1) bør ha medisinsk utstyr ombord som minst tilsvarer den øvrige luftambulansetjeneste og bemannes fast med lege med bred akuttmedisinsk spesialkompetanse. Dette gjelder uavhengig av om det er en offentlig eller sivil helikopteroperatør.

Utvalget er gjort kjent med at Sosial- og helsedepartementet har varslet en omfattende vurdering av luftambulansetjenesten i Norge.

6.14.3 Legebemanning redningshelikopter andre land

Hverken Sverige eller Storbritannia flyr ambulanseoppdrag med sine redningshelikoptre i samme omfang som Norge.

I Danmark skilles det det ikke mellom søk- og redningsoppdrag og ambulanseoppdrag, men det flys årlig ca. 200 oppdrag som kan klassifiseres som luftambulanseoppdrag.

I Sverige inngår ikke lege i besetningen, men lege kan ved behov skaffes fra nærliggende sykehus. Det er ingen vaktordning for legene. Beredskapstiden er satt uten krav til lege.

Det kan forsinke oppdraget ut over en time om man skal ha med lege.Ved utkalling på oppdrag er det en dialog mellom flyger og redningsleder om man skal ha med lege.

Den samme ordningen eksisterer i Storbritannia.

I Danmark inngår lege i redningshelikopterets besetning og legen er med på alle søk- og redningsoppdrag- og ambulanseoppdrag. Legen er en militær lege som er tilknyttet den flystasjonen helikopteret er stasjonert på.

6.14.4 Legebemanning på redningshelikoptre med nedsatt reaksjonstid

Utvalget foreslår i kapittel 6.3 at redningshelikoptrene i framtiden skal ha en reaksjonstid på 15 minutter. Utvalget har vurdert hvilke krav til reaksjonstid som bør settes til legen på redningshelikopteret basert på dette forslaget.

Alternativ 1

Legen har vakt på basen på lik linje med resten av redningshelikopterbesetningen. Dette gjør at helikopteret kan være i luften på 15 minutter eller mindre med lege ombord.

Alternativ 2

Legen har én times reaksjonstid som idag. Resten av helikopterbesetningen har 15 minutters beredskap.

Hovedredningssentralene avgjør i hvert enkelt tilfelle om det er behov for lege på redningsoppdrag. Er det behov for lege venter helikopteret til legen kommer før det tar av.

På ambulanseoppdrag skal legen alltid være med.

Dette medfører at reaksjonstiden på ambulanseoppdrag blir som med dagens ordning, maksimalt en time.

Vurdering av alternativene

Legebemanning og tidsfaktoren

Det viktigste for å redde flest mulig mennesker er tidsfaktoren, det vil si at et redningshelikopter bør komme raskest mulig til et ulykkessted.

Ved større ulykker til sjøs er det viktig at helikoptret kommer til ulykkesstedet, og får startet redningsarbeidet, før de forulykkede omkommer som en følge av nedkjøling eller drukning.

Ved å sette ned reaksjonstiden fra en time til 15 minutter kan redningshelikopteret være på ulykkesstedet inntil 45 minutter tidligere enn hva man kan med dagens krav til reaksjonstid.

Ved ulykker med mange skadde kan ikke legen behandle flere enn 1-2 pasienter om gangen. Dette gjør at de fleste skadde blir overlatt til seg selv. Det viktigste i en slik situasjon blir å fjerne de forulykkede fra det elementet som som utgjør en trussel.

På denne bakgrunn mener utvalget at det er viktigere å komme raskt fram for å heise personer opp av sjøen, enn å bruke lengre tid for dermed å få med lege.

Utvalget viser også til kapittel 6.10 og prioriteringen av redningsoppdrag foran ambulanseoppdrag. Dersom valget står mellom tidsfaktoren (15 minutter), og lege (vente opptil 60 minutter) er det utvalgets oppfatning at forslaget om 15 minutters reaksjonstid – uten lege ombord – bør prioriteres.

Etter utvalgets vurdering bør det imidlertid utfra hensynet om å redde flest mulig mennesker og flysikkerhet (påkjenning/stressfaktor for besetning uten lege), være medisinsk kompetanse ombord i et redningshelikopter uansett krav til reaksjonstid.

Utvalget har i forbindelse med nytte-/kostnadsvurderingen (se kapittel 8) avdekket mangler ved dagens statistikkgrunnlag. Blant annet er det i dag ikke mulig å tallfeste den faktiske nytten i sparte menneskeliv ved å ha lege ombord med dagens beredskapskrav.

Søk- og redningsoppdrag har vært dimensjonerende for utvalgets forslag til forbedringer av redningshelikoptertjenesten.

Dersom de foreslåtte tidskrav kommer i konflikt med kravet om lege på 15 minutter, så må legekravet vike.

Legebemanning og ambulanseoppdrag som prioritert tilleggsoppgave for redningshelikoptrene

Et redningshelikopter med legebemanning som kan være i lufta på 15 minutter eller mindre, er en bedre redningshelikopterressurs enn et redningshelikopter som vil bruke inntil en time før det er i lufta. Selv om legen ved masseskader kun er i stand til å drive behandling av 1-2 skadde om gangen, er det normale at det tas ombord 1-2 personer på ambulanse- og søk-og redningsoppdrag.

Årlig utfører norske redningshelikoptre ca. 700 ambulanseoppdrag og ca. 250 søk-og redningsoppdrag. Kan man i ca. 950 tilfeller årlig være i lufta med lege ombord inntil 45 minutter tidligere enn med dagens krav til reaksjonstid, vil dette være en betydelig forbedring av redningshelikoptertjenesten. Utvalget kjenner ikke til statistikk over hva en slik forbedring av reaksjonstiden vil medføre i form av antall ekstra reddede menneskeliv.

Skal legen ha samme krav til reaksjonstid som i dag, vil dette bety at det kan ta inntil en time før helikopteret kommer i lufta. Man vil da komme i den situasjonen at hovedredningssentralene må bestemme om helikopteret skal vente på lege eller dra uten.

Slik hovedredningssentralene er organisert i dag – uten medisinsk kompetanse på 24 timers vakt – kan denne avgjørelsen innebære forskjellen på liv og død. Utvalget har betenkeligheter med en slik ordning.

For ambulanseoppdrag er det behov for lege på alle oppdrag. For søk-og redningsoppdrag er det på enkelte oppdrag ikke behov for lege.

Problemet er at det er svært vanskelig å vite om det er behov for lege før etter at oppdraget er gjennomført. Det vil bli svært vanskelig å vurdere om redningshelikopteret skal vente inntil 45 minutter på lege eller dra uten lege. En feil avgjørelse kan medføre at menneskeliv går tapt. Videre kan det være en flytryggingsmessig risiko å fly oppdrag med skadde personer ombord uten å ha med lege. For helikopterbesetningen vil den psykiske belastningen kunne medføre så stor belastning at de gjør feil de ellers ikke ville ha gjort.

Utvalget har i kapittel 6.10 foreslått at redningshelikopter også i framtiden bør utføre ambulanseoppdrag. Utvalget har også vist at ambulanseoppdragene rent faktisk utgjør 3/4 av oppdragene idag. Dagens redningshelikoptre er utrustet og bemannet med lege.

På dette grunnlag foreslår utvalget at lege fortsatt blir endel av søk-og redningskonseptet selv om kravene til reaksjonstid senkes til 15 minutter.

Legebemanning og fagmiljøet/andre land/offshoreindustrien/telemedisin

Utvalget har kommet til at alternativ 1 utgjør en vesentlig styrking av dagens redningstjeneste, og derfor bør anbefales utfra en redningsoperativ vurdering.

Utvalgets standpunkt er basert på de foreliggende medisinske fagmyndigheters vurdering av dagens ordning,og innspill under utvalgets arbeid.

Det har under utvalgets arbeid blant annet vært stilt spørsmål om en akuttsykepleier eller paramedic kan erstatte legen.

Utvalget er som beskrevet i kapittel 6.14.3Legebemanning redningshelikoptre i andre land, gjort kjent med alternative ordninger og krav til den medisinske kompetanse i andre lands rednings­helikoptre.

Utvalget er orientert om organiseringen av helsetjenesten innen offshore petroleumsindustrien på den norske kontinentalsokkelen idag.

Ordningen krever at det til enhver tid er sykepleier ombord med spesialkompetanse innen akuttmedisin. Kravene er beskrevet i forskrift om helsetjeneste i petroleumsvirksomheten av 12.november 1990. Utvalget er også orientert om utviklingen innenfor telemedisin i akuttmedisinsk sammenheng. Utviklingen innenfor telekommunikasjon gjør store fremskritt, slik at man ikke kan se bort fra at telemedisin på sikt også kan benyttes ombord i et redningshelikopter.

Det kan på denne bakgrunn ikke utelukkes at man kan komme fram til en rasjonell og forsvarlig akuttmedisinsk beredskap på redningshelikoptertjenesten, uten å ha lege med i helikopteret til enhver tid. Utvalget vil imidlertid framheve at den ideelle løsningen for redningshelikoptertjenesten isolert sett, er å ha en lege med akuttmedisinsk kompetanse som alltid følger redningshelikopteret.

Utvalget har lagt til grunn at redningshelikoptrene også i framtiden skal utføre både søk-og redningsoppdrag og ambulanseoppdrag. Utvalget har ikke hatt tid eller forutsetninger for å overprøve de faglige vurderingene av nivået på den medisinske kompetansen i et norsk redningshelikopter.

Legebemanning og legemangel

Utvalget har diskutert den optimale redningsfaglige løsning noe nærmere.

Utvalget har fått opplyst at 24 timers beredskap med 15 minutters reaksjonstid vil kreve 5 legeårsverk pr. base. Et forslag om 6 baser med 15 minutters reaksjonstid inkludert lege, vil med andre ord i utgangspunktet kunne innebære et behov for 36 nye akuttmedisinerstillinger.

Med utgangspunkt i dette, er utvalget gjort kjent med at antall ubesatte legestillinger i Norge er økende, se tabell nr. 6.

Tabell 6.4 Utvikling i antall legeårsverk og antall ubesatte legespesialiststillinger ved somatiske sykehus 1988-1994.

  1988198919901991199219931994
Antall årsverk4.2914.4544.5354.5754.7314.9225.054
Antall ubesatte stillinger184225266369424366450

Foreløpige rapporter tyder på at antall ubesatte stillinger fortsatt er økende. Dessuten er utvalget gjort kjent med at antall ubesatte stillinger er spesielt høy innenfor anestesi. Dette er også tilfelle for sykepleiere.

Tall publisert av Norsk sykepleierforbund indikerer at mér enn hver fjerde stillingshjemmel for spesialsykepleiere innen fagområdene anestesi-, operasjons- og intensivsykepleiere står ubesatt eller er besatt av andre enn spesialsykepleiere.

Med en beredskapstid på en time er det i dag mulig å dekke opp legebemanningen ved flere av basene ved at legene enten er i vanlig arbeid under vaktberedskapen eller avspaserer hjemme.

Det er i utvalget uttrykt en generell bekymring for at legene, ved et krav om 15 minutters beredskap, vil sitte uvirksomme i uforholdsmessig lang tid.

Det er med andre ord stilt spørsmål om bruk av leger på redningshelikopter med krav om 15 minutters reaksjonstid er riktig ressursanvendelse.

Basert på ovenstående har utvalget lagt til grunn at det er en generell mangel på leger, og spesielt anestesileger, ved norske sykehus.

Legebemanning og kostnader

Sosial- og helsedepartementet har i brev til Transportøkonomisk institutt datert 9. mai 1996 – på forespørsel fra utvalget – besvart spørsmålet om beregnede kostnader i forbindelse med ambulansedelen av 330 skvadronens redningshelikoptre, herunder kostnader ved legebemanning døgnet rundt ved krav om 15 og 60 minutters reaksjonstid;

Dersom reaksjonstiden settes ned til 15 minutter vil kostnadene pr. base øke fra kr. 1,820 millioner kr. til 2,240 millioner kr. (tilsvarende som for Statens luftambulanses sivile baser).

Norsk Luftambulanse har i brev til Vestfold og Østfold fylkeskommune med kopi til redningshelikopterutvalget datert 20.05.96 tilbudt seg å dekke eventuell legeberedskap for et Sea King redningshelikopter på Rygge eller Torp innenfor de ovennevnte kostnadsrammer.

Utvalget er kjent med at dagens beredskap på luftambulanse- og redningshelikoptrene i hovedsak opprettholdes av leger, som er fast ansatt og utfører sitt ordinære arbeid andre steder.

Utvalget har i prosessen diskutert helsepolitiske spørsmål, herunder om samfunnet som helhet ville være bedre tjent med at disse legene brukte sin ekstra tid til ordinært arbeid innenfor helsevesenet.

Basert på kostnadstall framskaffet av Sosial- og helsedepartementet vil en nedsetting av kravet til reaksjonstid til 15 minutter også for legene, innebære økte kostnader på kr. 420.000,- pr. base. Etter utvalgets mening er dette isolert sett en minimal ekstrautgift.

Konklusjon legebemanning med 15 minutters reaksjonstid

Alternativ I

Legen bør ha vakt på basen på lik linje med resten av redningshelikopterbesetningen. Dette gjør at helikopteret kan være i lufta på 15 minutter eller mindre med lege ombord.

Forslaget antas å være kostnadseffektivt for samfunnet, men er ikke mulig å kostnadsberegne med dagens statistikkgrunnlag.

Utvalget har ikke hatt tid eller forutsetninger for å overprøve de faglige vurderingene av behovet eller nivået på den medisinske kompetansen i et norsk redningshelikopter – slik det er gjengitt overfor – eller de helsepolitiske implikasjoner.

Utvalget anbefaler at Sosial- og helsedepartementet tar med dette spørsmålet i sin varslede vurdering av luftambulansetjenesten i Norge.

6.14.5 Legebemanning redningshelikopter på Svalbard

Redningshelikopteret på Svalbard utførte i 1995 totalt 16 ambulanseoppdrag. Tilsammen har Longyearbyen sykehus fått tildelt en ramme fra Sosial- og helsedepartementet på 6-700 000 kr. til dekning av utgifter til ambulansetransporter på Svalbard. På grunn av få oppdrag er det ikke satt krav til 24 timer legeberedskap på redningshelikoptret. Ved behov for lege vil sykehuset bli kontaktet, og lege vil følge med på oppdraget. Selv om det ideelt sett burde vært krav til permanent legebemanning også på redningshelikopteret på Svalbard, bør det som en følge av det lave antall ambulanseoppdrag kunne aksepteres at lege kun følger helikopteret ved behov.

6.14.6 Samordning av legeberedskapen på redningshelikopter- og luftambulansebaser

Utvalget har også vurdert om det er mulig å samordne luftambulanse- og redningshelikopterbasene på en slik måte at de kan ha samme lege på vakt. På samtlige luftambulansebaser er det lege på vakt på basen. Med noen få unntak ligger luftambulansebasene på sykehus. En redningshelikopterbase bør av praktiske hensyn ligge på en flyplass. For redningshelikoptre organisert inn under Luftforsvaret er det mest praktisk at basene ligger på militære flystasjoner. Ingen av dagens redningshelikopter- og luftambulansebaser ligger i dag på samme sted. Et annet problem med bruk av felles lege, er at redningshelikopteret ofte er borte på lange oppdrag. Har det lege ombord vil basen kunne være uten legeberedskap på ambulansehelikopteret. Dette kan ikke aksepteres, slik at det da må etableres en ekstra vaktordning for leger til ambulansehelikopteret.

Etter utvalgets oppfatning er ikke hensiktsmessig å samordne legeberedskapen mellom redningshelikopter- og luftambulansebaser på en slik måte at samme lege kan ha vakt på begge helikoptrene.

6.15 Dissens fra utvalgsmedlem Olsen

Dissensen gjelder kapitlene 6.1 Beredskap, 6.10 Prioriterte oppgaver, 6.11 Flerbruk av redningshelikoptre og 6.13 Kommandoforhold redningshelikoptre.

Dersom dagens ordning endres som foreslått, blir Sysselmannens helikopter i hovedsak lik et ordinært redningshelikopter på fastlandet, med den konsekvens at den særlige flerbruksordning som har fungert på Svalbard siden 1992, prinsipielt og praktisk blir endret i så stor grad at jeg finner å måte dissentere og gå inn for at dagens ordning opprettholdes. Gjeldende flerbrukskonsept er valgt ut fra de særegne forhold som foreligger på Svalbard, den er kostnadseffektiv og har fungert godt.

Følger man flertallets forslag og anser helikopter nr. 1 som et dedikert redningshelikopter, underlagt Hovedredningssentralen Nord Norges taktiske kommando tilsvarende de øvrige ordinære redningshelikoptere i landsdelen, og gjør Sysselmannens daglige bruk av helikopteret avhengig av vilkår satt av Hovedredningssentralen Nord Norge på redningsfaglig grunnlag, samt overlater avgjørelsesmyndigheten vedrørende redningsøvelser, samtrening og forebyggende redningstjeneste til Hovedredningssentralen Nord Norge, blir det lite igjen av dagens ordning. Velger man flertallets løsning, bør også det budsjettmessige ansvar for redningshelikopterberedskapen på Svalbard overføres fra Svalbardbudsjettet til Justisdepartementets ordinære budsjett for redningsberedskap. Ordningen blir da så lik ordningen for landet for øvrig, at man etter mitt skjønn bør ta skrittet fullt ut og etablere en redningshelikopterbase på Svalbard etter mønster fra fastlandet, men med sivil operatør. Ved en slik ordning kan Sysselmannens behov for helikoptertjenester til tjenesteoppdrag utenom redningstjenesten dekkes ved å leie inn mindre helikoptre over Svalbardbudsjettet. En slik ordning vil totalt sett bli vesentlig dyrere enn dagens ordning, men vil kunne fungere greit, uten at jeg dog ser at den i og for seg innebærer noen vesentlig styrkelse av redningsberedskapen. Etter mitt skjønn vil det bli en dyrere ordning, men antagelig ikke kvalitativt bedre enn dagens.

Som leder av den lokale redningssentral på Svalbard støtter jeg prinsipielt utvalgets forslag om kortere utrykningstid og høyere tilgjengelighet på helikoptrene. Det er prinsipielt ingen grunn til at ordningen på Svalbard skal være dårligere enn på fastlandet, men jeg gjør oppmerksom på at det vil medføre kostnader. Transportøkonomisk institutt (TØI) anslår at utgiftene for søk- og redningsoppdrag vil mer enn fordobles på Svalbard dersom utrykningstiden settes til 15 minutter, idet kostnadene forventes å stige fra 6 millioner kr. til 14,6 millioner kr. ved 15 minutters utrykningstid. Ifølge samme rapport antas at 100% tilgjengelighet på redningshelikopteret vil medføre at 0,1 flere liv reddes årlig, og den samfunnsøkonomiske nytte herav beregnes til 1,7 millioner kr. pr. år. Man skal være klar over at et beredskapskrav på 100% også innebærer at det vil bli nødvendig å stasjonere to (2) fullverdig utstyrte redningshelikoptere på Svalbard, med krav til investering ca. 80 mill og driftsutgifter. Redningshelikopterberedskapen vil bli vesentlig styrket dersom dette forslaget følges.

Når det gjelder kommandoforhold over helikopter nr. 1, innebærer dagens ordning at Hovedredningssentralen Nord Norge har taktisk kommando over helikopteret ved søk- og redningstilfeller, mens det for øvrig er Sysselmannen som har helikopteret til eksklusiv rådighet i henhold til kontrakten med den sivile operatøren. Dette anses som en god ordning som ivaretar hensynet til redningstjenesten slik som forutsatt da ordningen ble etablert. At Hovedredningssentralen Nord Norge har kommandomyndigheten for redningsoppdrag, følger av Hovedredningssentralen Nord Norges overordnede stilling innen redningstjenesten i forhold til lokal redningssentral, og er en selvfølge. Redningsoppdrag vil alltid gis første prioritet fremfor øvrige tjenesteoppdrag. Imidlertid er redningstilfellene få, øvrige tjenesteoppdrag mange og varierte. Det er prinsipielt riktig at den som har budsjettansvaret for driften av helikopteret og ansvar for langt de fleste oppdrag som helikopteret utfører, har kommandomyndigheten for helikopteret når det gjelder eget ansvarsområde. Å overføre kommandomyndigheten fullstendig til Hovedredningssentralen Nord Norge etter mønster fra fastlandet som foreslått, er prinsipielt uriktig på Svalbard og antas i tillegg å ville bli upraktisk og tungvint under alle omstendigheter, også under forutsetning av at Sysselmannen overlates beordring av oppdragene. Etter mitt skjønn bør man også på dette punkt opprettholde den særlige ordningen som er etablert for helikopteret, idet forholdene er så forskjellige fra fastlandet at den vanlige løsningen ikke er hensiktsmessig her. Jeg peker på det spesielle flerbrukskonseptet, geografiske og administrative forhold, samt at det ikke er Luftforsvaret, men sivil operatør som drifter tjenesten mm. Det er dessuten absolutt nødvendig at den som har den løpende kontakt med operatøren og planlegger helikopteroppdragene i detalj, også har kommandomyndigheten over fartøyet i disse henseender. Mange oppdrag må koordineres med bruk av M/S Polarsyssel og oppdrag for andre statsetater. Sysselmannen ivaretar og koordinerer Statens interesser på Svalbard og har behov for å kunne styre helikopteret for å ivareta disse oppgavene. Hensynet til redningstjenensten antas å være tilstrekkelig ivaretatt ved at Hovedredningssentralen Nord Norge har kommandoen over helikopteret i redningstilfeller.

6.16 Framtidige redningshelikoptre

8 av Luftforsvarets Sea King redningshelikoptre ble bygd i 1972. Fire av helikoptrene er bygd senere, hvorav to i 1996. Alle helikoptrene er modifisert i den senere tid slik at navigasjons- og søkeutstyret er nytt og moderne. Men helikoptrenes skrog er for de fleste helikoptrene 25 år gammelt. Selv om helikoptrene blir godt vedlikeholdt begynner de å bli gamle. Dette gjør at de har blitt svært vedlikeholdskrevende. Videre går mye energi med til å utbedre feil på helikoptrene. 330 skvadronen hadde i perioden 1990-1996 en teknisk operativitet på helikoptrene på 66,2 %. Sammenlignet med moderne helikoptre er dette lavt.

Utvalget har fra Forsvarets overkommando, Luftforsvarsstaben fått tilsendt oversikt over vedlikeholdskostnadene for Sea King helikoptrene. Skal 330 skvadronen operere fem baser med 15 minutters reaksjonstid, vil de årlige vedlikeholdskostnadene utgjøre 123 millioner kroner. Dette inkluderer kostnader til sentralt tyngre vedlikehold (6 millioner kroner), stedlig lett vedlikehold (26 millioner kroner), forbruk av reservedeler og komponenter (46 millioner kroner) og bortsatt vedlikehold av deler og komponenter (45 millioner kroner). Moderne helikoptre har vesentlig lavere vedlikeholdskostnader.

Sea King helikoptrene er basert på gammel teknologi. Dette medfører blant annet at helikoptrene i forhold til moderne helikoptre har lav marsjhastighet, mangler avisingsutstyr på rotoren, flyr spesielt sakte i store høyder og som tidligere nevnt er svært vedlikeholdskrevende.

Sea King helikoptrene kan utvilsomt gjøre en god jobb i endel år ennå, men utvalget mener at det allerede nå må vurderes å skifte dem ut med mere moderne helikoptre. En prosess med anskaffelse av en ny flytype tar lang tid.

Utvalget er kjent med at Forsvaret har nedsatt et enhetshelikopterutvalg for å se på muligheten for én type helikopter til nye kystvaktbåter, hæren og redningstjenesten.

Utvalget har fått opplyst at Danmark forbereder en utskifting av sine S-61 redningshelikoptre. Denne utskiftingen forventes avsluttet ca. i år 2004. Hvis Norge og Danmark sammen kunne forhandle om innkjøp av samme type redningshelikoptre, ville dette medføre flere fordeler. Prisen pr. helikopter vil normalt bli lavere ved kjøp av flere helikoptre. Landene kunne samarbeide om vedlikehold slik at det for eksempel kunne opprettes et felles reservedelslager. Vedlikeholdskostnadene pr. helikopter ville bli lavere enn om landene opererte ulike helikoptertyper. Landene kunne lettere utveksle operative erfaringer og prosedyrer. Landene kan være hverandre behjelpelig med utsjekk av helikopterbesetninger. Antall helikoptre ville bli så stort at det kunne være lønnsomt å anskaffe en felles treningssimulator. Teoretisk kunne man også låne helikoptre av hverandre om det oppstod forhold som gjorde at et av landene hadde ekstra behov for helikoptre.

Utvalget ser mange fordeler ved at Norge og Danmark anskaffer samme type redningshelikoptre. Selv om Danmark er kommet for langt i sine utskiftingsplaner til at Norge kan henge seg på, er det likevel store fordeler i å anskaffe samme helikoptertype som Danmark.

En annen mulighet er at Luftforsvaret samarbeider med sivile helikopteroperatører om anskaffelse av nye redningshelikoptre. Normalt kjøper ikke sivile helikopteroperatører spesialutrustede redningshelikoptre, men det kan være store samordningsgevinster i å kjøpe samme helikoptertype som sivile operatører bruker. Det finnes normalt mange versjoner av samme helikoptertype. Dette medfører at det meste av utstyret i et redningshelikopter og et transporthelikopter er felles. Spesielt på vedlikeholdsiden kan dette gi store samordningsgevinster.

Utvalget anbefaler at Justisdepartementet i samarbeid med Forsvarsdepartementet planlegger en utskifting av Sea King redningshelikoptrene. Arbeidet bør iverksettes snarest mulig.

Til forsiden