NOU 1998: 15

Arbeidsformidling og arbeidsleie

Til innholdsfortegnelse

4 Forskrift om unntak fra forbudet mot utleie av arbeidskraft

Fastsatt av Kommunal- og arbeidsdepartementet 11. mars 1983, med hjemmel i lov av 27. juni 1947 nr. 9 om tiltak til å fremme sysselsetting § 27, annet ledd. Endret 24 april 1986 nr. 669, 6 feb 1987 nr. 73, 19 mars 1987 nr. 178, 18 april 1988 nr. 335, 5 jan 1989 nr. 6, 4 mars 1992 nr. 159, 4 jan 1993 nr. 2, 19 mai 1995 nr. 485, 8 okt 1996 nr. 966.

Kapittel I Generelle unntak

§ 1. Forbudet i lovens § 27, første ledd, mot utleie av arbeidstakere skal ikke gjøres gjeldende for følgende virksomheter:

  1. Firma som driver reisereparasjonsvirksomhet eller vedlikeholdsarbeid om bord på skip i utenriks fart. Unntaket gjelder ikke virksomhet som firmaet eventuelt driver i land.

  2. Losse- og lastekontorer eller tilsvarende organer som er opprettet i samarbeid mellom partene i transportsektoren for utleie av arbeidskraft til lossing og lasting av skip.

  3. Deltakere på arbeidsmarkedstiltak som drives i samarbeid med den offentlige arbeidsformidling. Arbeidsdirektoratet fastsetter hvilke tiltak unntaket omfatter.

  4. Avløserlag i landbruket som stiller avløsere til disposisjon for bønder i forbindelse med sykdom og avvikling av ferie m.v. Det forutsettes at en kommune, flere kommuner i fellesskap, staten, en landsomfattende landbruksorganisasjon eller et andelslag bestående av bønder som benytter seg av ordningen med avløsere, er ansvarlig for organiseringen og driften av avløserlaget.

  5. utleievirksomhet som skjer i forbindelse med gjennomføringen av lærekontrakter inngått etter reglene i lov om fagopplæring.

Forbudet skal heller ikke gjøres gjeldende for firma innenfor land som er med i det europeiske økonomiske samarbeidsområde, og som stiller arbeidstakere til disposisjon for oppdragsgivere til kontor-, regnskap-, sekretær-, butikk-, demonstrasjons- og kantinearbeid, teknisk tegning eller til lagerarbeid i tilknytning til varehandelen. Firma som driver eller vil sette igang slik virksomhet, må imidlertid enten være registrert som aksjeselskap eller stille garanti fra bank eller forsikringsselskap på minimum kr 50.000. Videre må de oppfylle bestemmelsene i disse forskrifters § 8, tredje og fjerde ledd, kap III og § 15 femte ledd.

Kapittel II Dispensasjonsadgang og vilkår for å oppnå dispensasjon

§ 2. For virksomhet som omfattes av forbudet i lovens § 27, første ledd, og ikke går inn under de unntak som er nevnt i forskriftenes § 1, kan Arbeidsutleieutvalget, jf. § 16, etter søknad gi dispensasjon med hjemmel i lovens § 27, annet ledd, og etter retningslinjer i disse forskrifter.

Søknad om dispensasjon etter første ledd framsettes skriftlig for Arbeidsdirektoratet.

Dersom et firma leilighetsvis, ved siden av egen næringsvirksomhet, vil stille egne tilsatte til disposisjon for en oppdragsgiver, kan samtykke til slik virksomhet gis av fylkesarbeidskontoret etter Arbeidsdirektoratets nærmere bestemmelse.

§ 3. Ved vurdering av søknader som nevnt i § 2 skal det legges særlig vekt på behovet for den virksomhet det søkes tillatelse til å drive, herunder i hvilken grad den offentlige arbeidsformidling er i stand til å dekke behovet og om virksomheten vil ha betydning for sysselsettingen i vedkommende distrikt.

Det skal også legges vekt på om utleiefirmaet driver eller har drevet bransjemessig vanlig opplæringsvirksomhet som kvalifiserer arbeidskraft til det eller de oppdrag det vil leie ut til.

Videre må utleiefirmaet tilfredsstille følgende krav:

  • være registrert i norsk firmaregister når dette er pliktig eller loven gir adgang til det,

  • ha ordnede avtaleforhold om lønns- og arbeidsvilkår,

  • ha tilstrekkelig utbygd organisasjon og administrasjon.

Ved behandling av søknader fra firma som vil leie ut arbeidstakere til oppdrag innen industrisektoren, herunder også bergverks- og bygg- og anleggsssektoren, skal det legges vekt på om firmaet har en egenproduksjon ved etablerte anlegg, enten her i landet eller i utlandet, som står i rimelig forhold til utleievirksomheten. Egenproduksjon omfatter også vedlikeholdsarbeid, reparasjoner, byggevirsomhet o.l. ved eller utenfor eget anlegg når dette foregår som selvstendig oppdrag. Før dispensasjon for utleie til enkeltoppdrag i industrisektoren kan tilstås etter forskriftenes § 2, skal det dokumenteres skriftlig at innleiebedriften har drøftet saken med tillitsvalgte for sine ansatte innen de berørte arbeidsområder. Slik drøfting skal også finne sted før en bedrift leier inn arbeidskraft til oppdrag i industrisektoren fra en utleier som har generell dispensasjon etter § 2 første ledd.

§ 4. Dispensasjonen skal lyde på bestemt person, selskap eller liknende og anses bortfalt når den fysiske eller juridiske person som har fått dispensasjon, ikke lenger selv driver virksomheten. Ved konkurs, akkordforhandlinger eller dødsfall går dispensasjonen over på boet når dette etter gjeldende regler kan fortsette driften.

§ 5. Dispensasjon etter § 2, første ledd, i disse forskrifter kan gis for et tidsrom av inntil fem år.

Søknad om fornyet dispensasjon må fremmes senest tre måneder før dispensasjonen utløper. Er det etter § 2, første ledd, gitt dispensasjon for kortere tid enn to år, fastsetter Arbeidsdirektoratet i det enkelte tilfelle når søknad om fornyet dispensasjon senest må fremmes. Oversittes søknadsfristen, kan oppreisning gis av Arbeidsutleieutvalget dersom særlige forhold taler for oppreisning. Dispensasjon for utleie til enkeltoppdrag etter § 2 første ledd, kan om nødvendig forlenges av fylkesarbeidskontoret.

Arbeidsdirektoratet fører oversikt over gitte dispensasjoner. For dispensasjoner gitt etter § 2, tredje ledd, føres oversikten av Fylkesarbeidskontoret.

Dispensasjoner etter § 2, første og tredje ledd, kan tilbakekalles med øyeblikkelig virkning ved brudd på disse forskrifter eller vilkår fastsatt i dispensasjonen eller ved brudd på norsk lovgivning for øvrig. Ved mindre graverende overtredelser skal firmaet først gis en skriftlig advarsel og en frist til å rette forholdet før vedtak om tilbakekalling eventuelt fattes.

§ 6. Ved dispensasjon skal det fastsettes innen hvilke yrkesgrupper utleiefirmaet skal kunne leie ut arbeidstakere og dessuten fastsettes et nærmere geografisk område som de tilviste arbeidsplasser må ligge innenfor. Oppdragsgiver som ordinært har tilsatte innen området, skal likevel uten særskilt tillatelse unntaksvis kunne nytte utleiefirmaets arbeidstakere utenfor dette området.

Ved tilståelse av dispensasjon skal det dessuten fastsettes et høyeste antall arbeidstakere firmaet til enhver tid kan ha utleid. Fylkesarbeidskontoret kan samtykke i at det for et tidsrom av inntil seks måneder kan leies ut et høyere antall arbeidstakere enn det som er fastsatt ved dispensasjon. Søknad om slikt samtykke framsettes skriftlig for fylkesarbeidskontoret.

§ 7. Gitt dispensasjon gir ikke rett til å opprette filialer.

§ 8. Det enkelte oppdrag som arbeidstakerne kan leies ut til, kan ha en uavbrutt varighet av høyest 6 måneder.

I særlige tilfelle kan fylkesarbeidskontoret gi tillatelse til utleie i ytterligere 3 måneder. For oppdrag innen industrisektoren gjelder ikke begrensningen i første ledd.

For arbeidstakere som leies ut til oppdrag som faller inn under § 1, annet ledd, kan det enkelte oppdrag ha en varighet av inntil 12 måneder.

Oppdrag som nevnt i foregående ledd kan fortsette i ytterligere inntil 12 måneder, dersom skriftlig melding om dette sendes fylkesarbeidskontoret før utløpet av tidsbegrensningen.

§ 9. Arbeidsutleieutvalget kan gi dispensasjon til arbeidsgiverforeninger for en gruppe av bedrifter som ønsker å etablere en pool-ordning for utleie av arbeidskraft. Formålet med etablering av pool-ordninger er særlig å redusere omfanget av oppsigelser og permitteringer ved mangel på oppdrag, og gjøre det mindre formålstjenlig å benytte overtid for å løse kapasitetsproblem. Det er opp til partene å etablere nærmere samarbeidsformer om utvikling og bruk av slike pool-ordninger.

Følgende bestemmelse skal gjelde:

  1. Bedriftene som deltar i en pool-ordning, må tilhøre samme bransje.

  2. Bedriftene kan bare leie ut arbeidstakere til bedrifter som deltar i den samme pool-ordningen.

  3. En pool-ordning skal begrenses til et nærmere bestemt geografisk område. Utleie av arbeidskraft kan bare finne sted innenfor den enkelte pool-ordnings geografiske område.

  4. Dispensasjon kan søkes av arbeidsgiverforeningene for en gruppe av bedrifter innen avgrensede geografiske områder.

  5. Arbeidstakere kan utleies fra en filial, dersom filialen ligger innenfor det geografiske området dispensasjonen omfatter.

  6. Bedriftene som deltar i pool-ordninger, må drive egenproduksjon. Bedrifter med inntil 50 ansatte kan leie ut inntil 20 % av sine ansatte. Bedrifter med over 50 ansatte kan leie ut inntil 50 % av sine ansatte. Arbeidsutleieutvalget kan ettervurdering av strukturen i den enkelte bransje gi bedrifter anledning til å overstige disse prosentsatsene.

  7. De bedrifter som deltar i pool-ordninger, har arbeidsgiveransvaret for utleide og innleide arbeidstakere i henhold til de regler som ellers gjelder.

  8. Før det etableres et utleieforhold, skal saken drøftes med tillitsvalgte i både innleie- og utleiebedrift.

Det vises for øvrig til §§ 2 - 8 når det gjelder håndteringen av dispensasjonssøknader og vilkår for å oppnå dispensasjon.

Kapittel III Forholdet mellom utleiefirmaet og arbeidstakerne

§ 10. (Opphevet ved forskrift 19 mai 1995 nr. 485.)

§ 11. For arbeidstakere som blir tilsatt i utleiefirmaet for det enkelte oppdrag, har utleiefirmaet ikke adgang til å begrense arbeidstakerenes rett til fritt å kunne ta fast eller midlertidig arbeid hos utleiefirmaets oppdragsgivere så snart det tidsbegrensende oppdrag er avsluttet, jfr. § 8. Arbeidstakerne må heller ikke bindes til å stå til disposisjon i noe bestemt tidsrom ut over det tildelte oppdrag.

§ 12. En arbeidstaker som har sluttet hos en arbeidsgiver og deretter har tatt arbeid gjennom et utleiefirma, kan ikke leies ut til den tidligere arbeidsgiver før det er gått seks måneder etter at arbeidstakeren sluttet hos denne.

Bestemmelsen i første ledd gjelder ikke dersom arbeidstakeren åpenbart har sluttet hos den tidligere arbeidsgiver av andre grunner enn for å ta arbeid gjennom et utleiefirma.

§ 13. Diettgodtgjøring kan bare utbetales når arbeidstakeren må bo borte fra hjemmet.

§ 14. Av kontrakten må det klart gå fram at utleiefirmaet garanterer arbeidstakeren lønn og andre ytelser som han har rett til, og påtar seg ansvaret for arbeidstakeren som arbeidsgiver uansett de forpliktelser som påhviler oppdragsgiver og uten omsyn til oppdragsgivers solvens eller andre forhold mellom utleiefimaet og oppdragsgiver som ikke vedkommer arbeidstaker.

Kapittel IV Diverse bestemmelser

§ 15. Utleiefirma som har fått dispensasjon etter disse forskrifter plikter å sende melding til Arbeidsdirektoratet over antall mottatte oppdrag, antall utleide personer fordelt etter kjønn og alder, samlet utbetalt i lønn i kvartalet, oppdragenes varighet og hva slags arbeid som er utført. Oppgavene kan gis i statistisk form. Foruten opplysninger som nevnt i første ledd skal oppgis hvilke oppdragsgivere det er leiet ut arbeidskraft til.

Oppgaven sendes samlet for hvert kvartal, innen den 20. i den påfølgende måned. Arbeidsdirektoratet kan i det enkelte tilfelle fastsette at utleiefirmaet skal gi andre opplysninger som er nødvendig for kontrollen med virksomheten. Oppgaveplikt etter denne paragraf gjelder ikke for firmaer som har fått dispensasjon etter disse forskrifters § 2 tredje ledd.

Firma som driver eller vil sette i gang virksomhet som nevnt i disse forskrifter, § 1 annet ledd, skal sende følgende meldinger til Arbeidsdirektoratet:

  1. før ny virksomhet igangsettes skal det sendes melding om firmaets kontoradresse, og om hvor omfattende virksomheten antas å bli. Det samme gjelder i forbindelse med oppretting av filialer.

  2. for hvert halvår skal det sendes melding om antall mottatte oppdrag, antall sysselsatte personer fordelt etter kjønn, samt innen hvilket geografisk område utleie i det vesentligste har funnet sted. Oppgavene kan gis i statistisk form. Oppgavene skal sendes innen den 20. i den første påfølgende måned etter halvårets avslutning.

§ 16. Søknader om dispensasjon etter § 2 første ledd, avgjøres av et eget utvalg under Arbeidsdirektoratets styre, Arbeidsutleieutvalget. Arbeidsutleieutvalget består av tre medlemmer med personlig vararepresentanter. Ett av medlemmene skal være målsmann for arbeidstakerne og ett målsmann for arbeidsgiverne. Det tredje medlem som er utvalgets leder skal ha innsikt i arbeidsmarkedsspørsmål.

§ 17. Før det blir tatt stilling til en dispensasjonssøknad etter § 2, første ledd og § 9, skal det innhentes uttalelse fra partene i arbeidslivet.

Dersom det konstateres uenighet mellom medlemmene i Arbeidsutleieutvalget om avgjørelsen i en sak, kan et medlem som anser saken å være av prinsipiell betydning, kreve den forelagt Kommunal- og arbeidsdepartementet til avgjørelse. Slikt krav må fremsettes i det møte i utvalget hvor saken er tatt opp til behandling.

For vedtak truffet av Arbeidsutleieutvalget er Kommunal- og arbeidsdepartementet klageorgan. For vedtak truffet av Kommunal- og arbeidsdepartementet i henhold til bestemmelsen i annet ledd, er Kongen klageorgan.

Klage over enkeltvedtak som gjelder fortsatt drift av virksomhet som var i lovlig drift på det tidspunkt det påklagede vedtak ble truffet, har oppsettende virkning, slik at virksomheten tidligst kan kreves stanset eller innskrenket en måned etter at avgjørelsen i klagesaken er meddelt vedkommende. § 18. Arbeidsdirektoratet kan gi utfyllende bestemmelser til disse forskrifter.

§ 19. Disse forskrifter trer i kraft 1. april 1983. Fra samme tidspunkt oppheves Forskrifter om unntak fra forbudet mot utleie av arbeidskraft, jf. lov om tiltak til å fremme sysselsetting av 27. juni 1947, § 27, første og annet ledd, gitt av Kommunal- og arbeidsdepartementet 20. april 1972.

For firmaer med dispensasjon gitt før ikrafttredelsestidspunktet, gjelder fortsatt de tidligere forskriftene dispensasjonstiden ut. Bestemmelser i de nye forskriftene som er gunstigere for utleiefirmaet enn de tidligere, får likevel virkning fra ikrafttredelsestidspunktet.

Til forsiden