NOU 1999: 28

Gardermoprosjektet— Evaluering av planlegging og gjennomføring

Til innholdsfortegnelse

1 Oppnevning av en gruppe som skal evaluere utbygging av Gardermobanen og hovedflyplassen

Kongelig resolusjon Ref.nr.: 40 /1997-98 Dato: 15.05.1998

Statsråd: Odd Einar Dørum Samferdselsdepartementet

1.1 Bakgrunn

I samsvar med St prp nr. 78 (1989-90) og Innst. S nr. 190 (1989-90) vedtok Stortinget at planleggingen av Hurum-prosjektet skulle avsluttes og at Gardermoen skulle utredes som ny hovedflyplass for Oslo-området. På bakgrunn av dette vedtaket, utarbeidet Samferdselsdepartementet et planleggingsprogram som ble presentert for Stortinget i St prp nr. 1 Tillegg nr. 7 (1990-91).

Regjeringen fremmet 8. mai 1992 St prp nr. 90 (1991-92) Utbygging og finansiering av hovedflyplass for Oslo-området på Gardermoen med tilhørende tilbringersystem og konsekvenser for Forsvaret. 8. oktober 1992, jfr. Innst. S nr. 1 (1992-93) fattet Stortinget vedtak om utbygging og finansiering av hovedflyplass og tilbringertjeneste.

ardermoprosjektet er et av de største landbaserte utbyggingsprosjektene i Norge gjennom tidene. Planleggingen og utbyggingen har vært meget omfattende og kompleks.

Samferdselsdepartementet ønsker nå å foreta en bred gjennomgang av dette utbyggingsprosjektet bl.a. for å klarlegge hvordan vi kan nytte erfaringer fra denne utbyggingen ved andre større utbyggingsprosjekter. Som en del av dette skal myndighets- og ansvarsforhold vurderes.

1.2 Mandat

Det skal foretas en bred gjennomgang av utbyggingen av Gardermobanen og Oslo Lufthavn Gardermoen. Arbeidet skal omfatte både planleggingsfasen og utbyggingsfasen med fokus på beslutningsprosesser, ansvarsforhold, organisering av arbeidet, økonomiske anslag, kostnadsstyring, kvalitetssikringsrutiner og informasjonsflyt. Miljøaspektene skal ha særlig oppmerksomhet.

Når det gjelder beslutningsprosessen og organiseringen av arbeidet, skal det sees på organisering av planleggingsprosessen i henhold til plan- og bygningsloven og andre relevante lover. Det skal også vurderes om de rammebetingelser for prosjektet som ligger i Regjeringens forutsetninger og Stortingets premisser og vedtak, herunder tidsrammene for prosjektet, har vært hensiktsmessige m.h.t. rasjonelle prosesser.

Evalueringsgruppen skal vurdere de tekniske/økonomiske forarbeidene for flyplass- og baneprosjektet. Evalueringsgruppen skal også se på om organiseringen av utbyggingen har vært hensiktsmessig både med tanke på om den har vært effektiv og med tanke på om de respektive beslutningstakere har fått relevant informasjon på riktig tidspunkt.

Det skal fokuseres på byggherrenes planleggingsprosess, herunder prekvalifisering og valg av rådgivere, tidsplan, oppfølging og kontroll av rådgiverarbeidet, samarbeidsforhold m.v. Likeledes skal forholdet mellom byggherre, byggherrens representanter og entreprenører evalueres, herunder kontraktsstrategi, prekvalifisering og valg av entreprenører, oppfølging av kontraktsbestemmelser og tidsplaner.

Det bør også fokuseres på oppfølgingen av helse, miljø og sikkerhet, håndhevelse av antikontraktørbestemmelser, bruk av OFU-kontrakter m.v.

Det skal foretas en gjennomgang av kvalitetssikringsrutiner for planleggingsarbeidet og utførelsen både når det gjelder kvalitet og omfang. Det skal spesielt fokuseres på kvalitetssikringsrutiner når det gjelder miljøforhold.

Byggherreorganisasjonenes organisering og effektivitet bør vurderes på bakgrunn av alle de ovennevnte forhold.

Når det gjelder Romeriksporten, bes gruppen spesielt å gjennomgå og vurdere det forutgående reguleringsarbeidet, det tekniske prosjekteringsarbeidet, kontraktsopplegget mellom byggherre og entreprenør og gjennomføringen av arbeidet.

Evalueringsgruppen oppfordres til å komme med forslag til forbedringer som gjelder alle deler av prosessen, også organisatoriske forhold.

1.3 Avgrensning

Evalueringen skal omfatte utbyggingen av hovedflyplassen med tilbringertjeneste. Flyttingen av Forsvarets virksomhet skal kun behandles når det er relevant i forhold til tekniske/økonomiske forhold ved flyplassutbyggingen.

Evalueringen skal ikke omfatte valget av geografisk lokalisering av hovedflyplass i Østlandsområdet.

Evalueringsgruppen skal ikke uttale seg om rstatningsspørsmål og strafferettslige forhold som kan komme opp for domstolene.

1.4 Relevante dokumenter

Flere andre instanser foretar en gjennomgang av Gardermoprosjektet. Riksrevisjonen har fulgt prosjektet løpende og foretar forvaltningsrevisjon av spesielle områder. Når det gjelder Gardermobanen og Romeriksporten spesielt, har Økokrim iverksatt etterforskning knyttet til flere forhold ved utbyggingen. I tillegg har NSB Gardermobanen AS gjennomgått forholdene rundt Romeriksporten ved hjelp av eksterne faggrupper.

På oppdrag fra Samferdselsdepartementet er det gjennomført eksterne revisjoner av grunnervervsprosessen og av miljøoppfølgingsarbeidet. På oppdrag fra Miljøverndepartementet er det foretatt en ekstern evaluering av planleggingsprosessen etter plan- og bygningsloven.

1.5 Sammensetning av gruppen, sekretariatsfunksjon og tidsplan

Medlemmene i evalueringsgruppen skal være:

Professor Per Kristen Mydske, Universitetet i Oslo, statsviter, leder; Advokat Bjørg Ven, Oslo, Advokatfirmaet Hovind og Haga; Professor Steinar Strøm, Universitetet i Oslo, sosialøkonom; Kommunaldirektør Svein L. Alfheim, Drammen kommune, sivilingeniør

Gruppen kan benytte egen sekretær og annen uhildet ekspertise. Det vil bli stilt et budsjett til disposisjon for arbeidet.

Evalueringsgruppen skal starte sitt arbeid umiddelbart og ha avsluttet sitt arbeid innen mars 1999. Gruppen kan, om den finner det hensiktsmessig, avgi delinnstillinger underveis. Spørsmål knyttet til mandatet kan tas opp med Samferdselsdepartementet underveis.

Samferdselsdepartementet

t i l r å r :

Det oppnevnes en gruppe som skal evaluere utbygging av Gardermobanen og hovedflyplassen.

Medlemmene i evalueringsgruppen skal være:

Professor Per Kristen Mydske, Oslo

Advokat Bjørg Ven, Oslo

Professor Steinar Strøm, Oslo

Kommunaldirektør Svein L. Alfheim, Drammen

Til forsiden