NOU 2010: 11

Nemndsbehandling av forbrukertvister

Til innholdsfortegnelse

4 Utenrettslig tvisteløsning i Norden

4.1 Sverige

4.1.1 Overordnet struktur

Forbrukerapparatet i Sverige består av Konsumentverket, Konsumentombudsmannen, Almänna Räklamationsnämnden (ARN) og fire rådgivningsbyrå som kan sammenlignes med våre bransjenemnder.

4.1.2 Konsumentverket og Konsumentombudsmannen

Konsumentverket er et statlig organ som tilbyr informasjon og veiledning til forbrukerne. I tillegg er det tilsynsmyndighet for en rekke lover på forbrukerrettens område og utfører markedsundersøkelser og produktkontroller samt utdanner og rådgir konsument- og økonomiveiledere i den enkelte kommune. Konsumentverket administrerer også den svenske delen av Forbruker Europa, som er et europeisk nettverk som behandler klager fra forbrukere som har kjøpt varer på tvers av landegrensene i EU.

Direktør for Konsumentverket er også Konsumentombudsmann i Sverige. Konsumentombudsmannen fører tilsyn med marknadsföringslagen, avtalevilkorslagen, produktsäkerhetslagen og distansavtalslagen. Konsumentombudsmannen kan fatte vedtak i saker om villedende reklame og markedsføring, urimelige avtalevilkår, feilaktig prisinformasjon og farlige produkter. Konsumentombudsmannen kan også i enkelte tilfeller føre saker for domstolen.

Det finnes om lag 250 kommuner i Sverige. I hver av disse kommunene er Konsumentverket representert ved en konsumentveileder. Konsumentveilederen fungerer svært forskjellig i de ulike kommunene. Enkelte er svært aktive og kompetente, og disse mekler gjerne i forbrukersaker. Andre konsumentveiledere tilbyr kun informasjon og veiledning en time i uka. Det er ikke obligatorisk å gå gjennom denne tjenesten før en klager en sak inn for Almänna Räklamationsnämnden (ARN) eller en av bransjenemndene.

4.1.3 Almänna Räklamationsnämnden (ARN)

4.1.3.1 Om ARN

ARN kan sammenlignes med Forbrukertvistutvalget i Norge. ARN har som hovedoppgave å behandle tvister mellom forbrukere og næringsdrivende. I tillegg skal ARN uttale seg for domstolen i forbrukertvister, bistå Konsumentverket i utdanningen av konsumentveiledere og drive forbrukerinformasjon. Dette gjøres blant annet ved å sørge for at nemndas beslutninger er lett tilgjengelige for forbrukerne.

ARN behandlet 11 000 tvister i 2009. 25 % av disse sakene ble avvist. 50 % av de resterende ble ferdigbehandlet av sekretariatet. Sekretariatet kan fatte vedtak i saker som anses «klare», og der det foreligger klare prejudikat. 97 % av nemndsavgjørelsene er enstemmige. Saksbehandlingstiden for de sakene som nemndsbehandles, er i gjennomsnitt seks måneder fra saken kommer inn til det foreligger et vedtak. ARN har et budsjett på SEK 27 millioner i året og helfinansieres av det offentlige.

Reglene om ARNs organisasjon, virkeområde og saksbehandling finnes i Förordning nr. 2007:1041 med instruktion for Almänna reklamationsnämnden.

4.1.3.2 ARNs organisasjon

ARN består av 13 avdelinger. Disse avdelingene behandler følgende områder:

  • Allmänna avdelningen: tvister som faller utenfor de andre avdelingenes virkeområde, for eksempel tjenester i tilknytning til optikk og flyttebyrå

  • Bankavdelningen: banktjenester, samt tjenester utført av finansinstitusjoner, fondsforvaltere m.v.

  • Bostadsavdelningen: varer og tjenester som er knyttet til bolig samt strøm og elektrisitet

  • Båtavdelningen: seil- og motorbåter, båttilbehør

  • Elavdelningen: husholdningsmaskiner og hjemmeelektronikk. For eksempel Internettabonnement, mobiltelefoner og musikkanlegg.

  • Fastighetsmäklaravdelningen: tvister mellom forbrukere og eiendomsmeklere

  • Försäkringsavdelningen: forbrukerforsikringer, tvister om erstatning mellom fysiske personer og juridiske personer eller enkeltmannsforetak, og tvister om en erstatning helt eller delvis skal omfattes av motpartens ansvarsforsikring

  • Motoravdelningen: nye og brukte biler, motorsykler, dekk m.v.

  • Möbelavdelningen: møbler

  • Reseavdelningen: reiser, utleie av fritidsboliger m.v.

  • Skoavdelningen: sko og støvler

  • Textilavdelningen: klær og tekstiler

  • Tvättavdelningen: tjenester utført av renserier

Hver avdeling består av to eller tre nemndsgrupper. Hver nemndsgruppe har en leder som i utgangspunktet skal være dommer.

I tillegg har ARN et sekretariat som består av 35 medarbeidere. Sekretariatet forbereder sakene forut for nemndsbehandlingen.

4.1.3.3 Nærmere om ARNs saksområde

ARN behandler saker mellom forbruker og næringsdrivende om kjøp og salg av tjenester som kan betegnes som forbrukerkjøp. ARN behandler imidlertid ikke alle forbrukertvister. Klager knyttet til kjøp av fast eiendom, husleietvister, helse- eller medisinsk behandling og advokatvirksomhet behandles ikke i ARN. Videre følger det av forskriften for ARNS virkeområde at ARN heller ikke behandler følgende områder:

  • Strømleveranser dersom tvisten gjelder strømforbruk eller begrunnelsen for nettavgifter m.v.

  • Forsikring, dersom tvisten gjelder inngåelse eller opprettholdelse av forsikring

  • Ansvarsspørsmålet i saker om erstatning etter bilulykker eller tvister om forsikring som er tegnet av arbeidsgiver og arbeidstaker i fellesskap og som er ment å løses for domstolen eller ved voldgift

  • Saker om kunst eller antikviteter dersom tvisten gjelder gjenstandenes verdi

  • Tvister om parkering

  • Tvister om spill eller lotterier

  • Tvister om varmepumper

  • Tvister om mat og drikke dersom temaet er deres kvalitet

  • Tvister om kurs og utdanning dersom temaet er deres kvalitet

  • Tvister om telefoni dersom de gjelder forbruk m.v.

ARN har satt verdigrenser for behandling av klager. Dersom en klage gjelder såkalte «almänna klagor», for eksempel sko eller tekstiler, må tvistegjenstanden være over SEK 500. Dersom klagen gjelder hjemmeelektronikk, motorkjøretøy, reiser, møbler eller vask og rens, må tvistegjenstanden være over SEK 1000. Dersom klagen gjelder bank, bolig, båt eller forsikring, må tvistegjenstanden være over SEK 2000.

4.1.3.4 ARNs saksbehandlingsregler

Klager til ARN må fremsettes skriftlig. Sekretariatet saksforbereder og har ansvaret for å utrede klagene til ARN. Sekretariatet har også kompetanse til å avvise saker. Dersom saken anses som «klar», dvs. at det foreligger en klar praksis fra ARN om hvordan en løser tilsvarende tvister, kan sekretariatet selv treffe en avgjørelse i saken. Dersom dette ikke er tilfellet, oversendes saken til en av nemndene. Sekretariatet oversender et saksresymé, men fremlegger ikke forslag til konklusjon. Hver nemndgruppe har en sekretær som er til stede under nemndsbehandlingen og som skriver vedtaket.

Det er mulighet til å føre gruppesøksmål for ARN, dvs. klager der flere forbrukere har samme type klage på samme næringsdrivende. Det er enten Konsumentombudsmannen eller de enkelte forbrukere som må ta initiativet til en slik forening av klager.

Saksbehandlingen i ARN er kun skriftlig. Det er ikke mulig å føre muntlig bevis, og partene har ikke anledning til å være tilstede.

ARNs beslutninger har ikke retts- og tvangskraft. I 2008 ble 75 % av ARNs beslutninger fulgt av partene. Det finnes ingen statistikk på hvor mange av ARNs saker som går videre til domstolen.

4.1.4 «Bransjenemnder»

Det er opprettet fire rådgivningsbyråer i Sverige. Disse byråene finansieres fullt ut av næringen, og de kan avgi rådgivende uttalelser. De fire byråene er:

  • Konsumentenes finans- og bankbyrå

  • Konsumentenes forsikringsbyrå

  • Konsumentenes elrådgivningsbyrå

  • Konsumentenes telebyrå

Byråene behandler ikke klager. De er selvstendige og nøytrale instanser som informerer og veileder forbrukerne. Byråene kan også komme med sin juridiske vurdering av en sak, også når det gjelder sakens materielle løsning. Byråene er til enhver tid oppdatert på ARNs praksis.

4.2 Danmark

4.2.1 Overordnet struktur

Forbrukerapparatet i Danmark består av Forbrukerrådet som er en ren politisk interesseorganisasjon. I tillegg finnes Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen og Forbrugerklagenævnet. Disse kan sammenlignes med henholdsvis Konkurransetilsynet, Forbrukerrådet og Forbrukertvistutvalget. Det finnes i tillegg en rekke reklamasjonsnemnder. Enkelte av disse nemndene er godkjent av Økonomi- og Erhvervsministeriet. Endelig har Danmark en Forbrugsombudsmann som langt på vei kan sammenlignes med det norske Forbrukerombudet.

4.2.2 Forbrugerrådet og Forbrugsombudsmannen

Det danske Forbrugerrådet er en rent politisk interesseorganisasjon. Forbrugerrådet tilbyr informasjon og veiledning til forbrukerne og driver forbrukerpolitisk virksomhet. Forbrugerrådet har ingen tilknytning til Forbrugerklagenævnet.

Forbrugerombudsmanden er en uavhengig tilsynsmyndighet som er utnevnt av Økonomi- og Erhvervsministeriet. Forbrukerombudsmannen har som oppgave å føre tilsyn med at reglene i markedsføringsloven, betalingsmiddelloven, tobakksreklameloven, lov om juridisk rådgivning m.fl. overholdes av næringslivet. Forbrugerombudsmannens virkemidler er blant annet forhandling og dialog med bransjeorganisasjoner og næringsdrivende, ilegging av forbud og påbud samt søksmål og gruppesøksmål mot næringsdrivende.

4.2.3 Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen

Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen er en offentlig etat underlagt Økonomi- og Erhvervsministeriet. Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen ble fusjonert 19. august 2010. Det er foreløpig ikke gjort endringer i Forbrugerstyrelsens organisasjon og ansvarsoppgaver. Forbrugerstyrelsen er delt inn i flere avdelinger. Disse arbeider med forbrukerpolitiske spørsmål, fører tilsyn med næringslivet, tilbyr veiledning til forbrukere og næringslivet, administrerer den danske delen av Forbruker Europa og fungerer som sekretariat for Forbrugerombudsmannen, Forbrugerklagenævnet og to frivillige nemnder (klagenemnden for dyrleger og klagenemnden for bedemenn).

Forbrugerstyrelsen fører tilsyn med de offentlig godkjente nemndene og reviderer og godkjenner deres vedtekter hvert tredje år. Forbrugerstyrelsen fungerer også som klageorgan for forbrukerne dersom de har klager som gjelder nemndenes saksbehandling.

Sekretariatsavdelingen er inndelt i flere grupper som spesialiserer seg på enkelte saksområder. Sekretariatsgruppene besvarer skriftlige, telefoniske og personlige henvendelser til nemnda og forbereder sakene forut for nemndsbehandlingen. Sekretariatet har ansvar for at sakene er tilstrekkelig opplyst og at partene har fått anledning til å uttale seg. Dersom det er nødvendig, skal sekretariatet innhente sakkyndige erklæringer i saken.

De ordinære driftsomkostninger for Forbrugerstyrelsen og Forbrugerklagenævnet utgjorde i 2009 til sammen DKK 80,33 millioner. Av dette relaterte DKK 23,8 millioner seg til omkostningene til drift av Forbrugerklagenævnet.

4.2.4 Forbrukerklagenævnet (FKN)

4.2.4.1 Om FKN

FKN er et rent tvisteløsningsorgan. FKN mottok 2 647 saker i 2008. Av disse sakene ble 2 285 avgjort administrativt i Forbrugerstyrelsen, og de resterende ble behandlet i FKN. Foruten å forberede saker for FKN, har Forbrugerstyrelsen kompetanse til å mekle frem en minnelig løsning mellom partene, å avvise saker og å avgjøre saker. Sekretariatet kan avvise saker som faller utenfor FKNs saksområde eller som åpenbart ikke vil føre frem. Sekretariatet kan videre avgjøre saker som anses som «klare», dvs. der det foreligger en klar praksis fra FKN om hvordan en materielt løser slike tvister.

Reglene om FKNs organisasjon, virkeområde og saksbehandling finner en i Bekendtgørelse nr. 598 om forbrugerklager 14. juni 2006.

4.2.4.2 FKNs organisasjon

Når Forbrugerklagenævnet behandler klager, består nemnda av en leder og to nemndsmedlemmer. En av medlemmene er fra forbrukersiden og en er fra bransjesiden. Nemndslederen skal være dommer og må ikke ha særlig tilknytning til verken forbruker- eller næringslivsorganisasjoner. Representantene utnevnes for fire år av gangen av Økonomi- og Erhvervsministeren etter innstilling fra forbruker- og bransjeorganisasjoner.

Forbrugerstyrelsen er, som nevnt, sekretariat for FKN. Sekretariatet er inndelt i grupper som behandler tre til fire saksområder hver.

4.2.4.3 FKNs saksområder

Forbrugerklagenævnet behandler klager fra forbrukere om kjøp av varer eller tjenester fra næringsdrivende. Forbrukerklagenævnet behandler ikke klager mellom forbrukere. Kort oppsummert behandler FKN klagesaker i alt fra abonnementer, aviser, ukeblader og bøker, barnevogner, klær og sko, betalingskort, biler (kun kjøp), sykler og mopeder, foto og ur/optikk, husdyr, husholdningsapparater, hvitevarer, levering av elektrisitet, gass, vann og varme, møbler og tepper, IT og annet kontorutstyr, radio-, tv- og videoapparater, telefonapparater, herunder mobiltelefoner, tog -, buss - og flybilletter, og godstransport.

FKN behandler imidlertid ikke alle forbrukertvister. Det følger av Bekendtgørelse om forbrugerklager at FKN ikke behandler tvister knyttet til følgende områder:

  • Håndverkertjenester på fast eiendom, samt bygningsmaterialer

  • Tilbehør til fast eiendom, samt tjenester på slikt tilbehør

  • Leie av fast eiendom

  • Motorkjøretøy med en egenvekt på 2000 kg og oppover, tilbehør til motorkjøretøy med slik vekt, og tjenester knyttet til slikt motorkjøretøy eller slikt tilbehør

  • Nærings- og nytelsesmidler

  • Legemidler

  • Antikviteter og kunstgjenstander, samt tjenester vedrørende disse

  • Konsulenttjenester utført av person med offentlig anerkjent utdannelse som lege, tannlege, dyrlege, ingeniør, arkitekt, eiendomsmeklere, revisorer m.v.

  • Tannteknikere, terapeutvirksomhet og lignende personbehandlingsvirksomhet som utøves av en person med offentlig autorisasjon

  • Ytelser vedrørende verdipapirer eller forsikring

  • Undervisning

  • Store husdyr

Det er fastsatt verdigrenser for å få en sak behandlet i FKN. Varens pris må være på minimum DKK 800 og maksimum DKK 100 000. For klager på klær eller sko skal kjøpsprisen være minst DKK 500 og for motorkjøretøy minst DKK 10 000.

4.2.4.4 FKNs saksbehandlingsregler

Klager til FKN må fremsettes skriftlig. Før en forbruker kan fremsette en skriftlig klage til FKN, er det et vilkår at vedkommende må ha reklamert overfor selger. Saksbehandlingen er skriftlig, og partene har ikke anledning til å være til stede i nemndsmøtene.

I forkant av møtet utarbeider sekretariatet et sakssammendrag som oversendes medlemmene. Videre utarbeides et forslag til avgjørelse. Dette forslaget sendes kun til nemndslederen. Etter møtet skriver en representant for Forbrukerstyrelsen et utkast til avgjørelse som sendes nemndslederen. Utkastet må godkjennes eller endres innen 14 dager.

FKNs uttalelser var kun rådgivende frem til januar 2010. Hvis den næringsdrivende ikke fulgte en avgjørelse truffet av Forbrugerklagenævnet, ble den næringsdrivendes navn offentliggjort på Firmatjek. Firmatjek er en elektronisk liste over næringsdrivende som ikke følger Forbrugerklagenævnets avgjørelser, og som via nettsiden www.forbrug.dk er tilgjengelig for publikum. I dag har FKNs uttalelser retts- og tvangskraft. Det foreligger per idag ingen evaluering av denne endringen.

Det koster DKK 160 å få en sak til behandling i FKN. Hvis forbrukeren får medhold i klagen, eller hvis saken må avvises fordi den er uegnet for nemndsbehandling, tilbakebetales klagegebyret. Den næringsdrivende skal betale et beløp til Forbrugerstyrelsen for utgifter til sakens behandling når forbrukeren får medhold i sin klage eller saken forlikes.

4.2.5 Om de frivillige klagenemndene

Det eksisterer 18 frivillige klagenemnder i Danmark som er offentlig godkjente. Utover det foreligger også et ukjent antall frivillige klagenemnder hvor det ikke foreligger slik offentlig godkjennelse. Om en klagenemnd blir godkjent eller ikke, avhenger av om den drives i tråd med de standardvedtektene for nemnder som Forbrugerstyrelsen har utarbeidet på vegne av Økonomi- og Erhvervsministeriet.

4.3 Finland

4.3.1 Overordnet struktur

Den offentlige delen av det utenrettslige tvisteløsningstilbudet i Finland består av Konsumenttvistenämnden (KN) som er et nøytralt og uavhengig tvisteløsningsorgan. Det offentlige forbrukerapparatet for øvrig består av Delegasjonen for konsumentärenden, Konsumentverket, Konsumentombudsmannen og Marknadsrätten. Delegasjonen for konsumentärenden, Konsumverket og Konsumentombudsmannen er underlagt Arbets- och näringsministeriet, mens Marknadsrätten og Konsumenttvistenämnden er underlagt Justitieministeriet. I tillegg finnes Finlands Konsumentförbund som er en interesseorganisasjon for forbrukere, og Försäkringsnämnden, Värdepäppersnämnden og Banknämnden som alle er avtalebaserte nemnder.

4.3.2 Delegasjonen for konsumentärenden

Delegasjonenes medlemmer utnevnes av regjeringen for tre år av gangen og skal ha bakgrunn fra offentlige etater som behandler forbrukerspørsmål, forbrukerorganisasjoner eller bransjeorganisasjoner. Delegasjonen har som hovedoppgave å utarbeide et forbrukerpolitisk program for regjeringen.

4.3.3 Konsumentverket og Konsumentombudsmannen

Konsumentverket er et uavhengig offentlig organ som skal arbeide for å sikre forbrukerens rettigheter, og kan sammenlignes med Forbrukerrådet i Norge. Konsumentverket består av tre enheter: Konsumenträtt, Information og Tjänster. Konsumentverket administrerer også Konsumenteuropa i Finland. Verkets overdirektør er Konsumentombudsmannen.

I Konsumenträttsenheten føres det tilsyn med avtalevilkår, markedsføring og inkassovirksomhet. Enheten har også ansvar for å informere forbrukerne om sine rettigheter og å veilede forbrukere som er part i et søksmål eller et gruppesøksmål. Informationsenheten arbeider med å innhente informasjon og spre informasjon av interesse for forbrukerne. Dette gjøres blant annet ved å gjennomføre undersøkelser og tester og å spre informasjon ved hjelp av Internett og såkalte sosiale medier. Tjänsteenheten har flere ulike oppgaver. Enheten fører tilsyn med pakkereiser, har ansvar for å utdanne de regionale og lokale enhetene av Konsumentverket og håndterer kundetjenester, samt administrasjon og personalpolitikk innad i Konsumentverket.

Konsumentombudsmannens virksomhet er plassert under enheten Konsumenträtt. Konsumentombudsmannen plikter å føre tilsyn med hvordan lover som berører forbrukerne, blir etterlevd. Konsumentombudsmannen skal blant annet føre tilsyn med konsumentskyddslagen, lov om inkasso, panteloven, lov om radio og tv, elmarkedsloven, lov om finanstilsynet og lov om forsikringsformidling, samt alle EU-direktiv på forbrukerområdet. Konsumentombudsmannen kan også initiere gruppesøksmål.

4.3.4 Regional og lokalforvaltningen

Det som betegnes som den regionale og lokale forbrukerforvaltningen, er en rekke konsumentrådgivere som har som oppgave å utføre det forbrukerpolitiske programmet fastsatt av Delegasjonen for konsumentärenden. I all hovedsak handler dette om forbrukerinformasjon og veiledning i forbrukerspørsmål. Konsumentrådgivningen veileder innenfor færre saksområder enn det Konsumenttvistenämnden behandler.

4.3.5 Finlands Konsumentförbund

Finlands Konsumentförbund er en uavhengig interesseorganisasjon som skal ivareta forbrukernes interesser og rettigheter. Organisasjonen arbeider med å opplyse forbrukerne om deres rettigheter og om god forbrukerpolitikk.

Organisasjonen består av 64 lokale og regionale forbrukerforeninger som har privatpersoner som medlemmer. Videre består organisasjonen av 11 ulike foreninger og forbund som representerer ulike interesser tilknyttet forbrukerspørsmål.

4.3.6 Konsumenttvistenämnden (KN)

4.3.6.1 Om KN

KN kan sammenlignes med Forbrukertvistutvalget i Norge. KN er et nøytralt og uavhengig organ som har til oppgave å forebygge forbrukertvister, forsøke å komme frem til en minnelig løsning i tvister som allerede er oppstått, og avgi en rådgivende uttalelse i tvister som ikke lar seg løse. Nemnden avgir også uttalelser til domstolene i forbrukersaker.

I 2008 kom det inn 4 550 klager til KN, og i løpet av året ble 4 407 saker ferdigbehandlet. I 1 204 av sakene vant klager frem, og 80 % av disse uttalelsene ble fulgt av den innklagede. Behandlingstiden er i snitt 8,6 måneder fra saken kommer inn til en uttalelse foreligger.

Årsmeldingen fra 2008 viser at KNs utgifter var på € 1 949 098 i 2008, dvs. om lag kr 15,6 millioner NOK.

Reglene om KNs organisasjon, virkeområde og saksbehandling finner en i Lag om konsumenttvistenämnden 12.1.2007/8.

4.3.6.2 KNs organisasjon

KN har fjorten avdelinger. Hver avdeling har en nemndsleder og fire nemndsmedlemmer, hvor to av nemndsmedlemmene representerer forbrukersiden og to representerer bransjesiden. Nemndslederen skal være dommer og ha god kunnskap om de rettsområder som nemnda behandler. Hver avdeling består av et sekretariat som forbereder sakene forut for nemndsbehandlingen.

KN behandler følgende saksområder:

  1. Tekstiler, konfeksjon, skredder og vask og rens

  2. Sko, skomakere, pelsmakere og lærbransjen

  3. Møbler, husholdningsapparat, hjemmeelektronikk

  4. Motorkjøretøy og deler til motorkjøretøy (to avdelinger behandler disse tvistene)

  5. Service, reparasjon og utleie av kjøretøy

  6. Reiser, fritidsboliger, restauranter, hotell

  7. Frisør- og optikertjenester, smykker, ur, dyr, aviser/magasiner, leker, sportsutstyr og andre varer

  8. Håndverkertjenester og ferdighus

  9. Forsikring og helsetjenester

  10. Øvrige tjenester, blant annet bank, post, telefon, advokater, kredittkort samt leveranser av strøm og vann

  11. Eiendomsmekling og kjøp av fast eiendom, når en av partene er næringsdrivende

  12. Kjøp og salg av fast eiendom mellom forbrukere

  13. Utleie av bolig og boligspørsmål.

4.3.6.3 Nærmere om KNs saksområde

Utgangspunktet er at KN behandler tvister mellom forbrukere og næringsdrivende når tvisten gjelder en avtale om en «konsumtionsnyttighet». En «konsumtionsnyttighet» er en vare eller tjeneste som markedsføres til forbrukere, og kjøpes av private husholdninger.

Enkelte av de saksområdene som KN behandler, faller i de øvrige nordiske land utenfor saksområdet til utenrettslige tvisteløsningstilbud. KN behandler for eksempel klager på offentlige tjenester (både kommunale og statlige) som tilbys av serviceprodusenter som er opprettet som aksjeselskap, klager på privatskoler og klager knyttet til boliger som ikke er kjøpt som en del av næringsvirksomhet.

KN behandler ikke tvister knyttet til lovpålagt forsikring eller gruppelivsforsikringer tegnet av arbeidsgiver eller det offentlige. I praksis behandler nemnda heller ikke tvister knyttet til fondsforsikring, livsforsikring, og pensjonsforsikringer som er knyttet til fond. Videre behandles ikke klager på vedtak om bostedsrettigheter der forbrukeren har anledning til å påklage vedtaket etter forvaltningsrettslige regler. Innen husleieretten behandles ikke saker om midlertidig overdragelse av en leilighet til en annen bruker, overdragelse av leieretten til et familiemedlem, fortsettelse av leieforholdet etter leietakers død, ugyldig oppsigelse, fremskyndelse av flyttedato eller rett for fremleier til å fortsette leieforholdet. Endelig behandler ikke KN tvister knyttet verdipapirforhold.

4.3.6.4 KNs saksbehandlingsregler

Klager til KN må fremsettes skriftlig. Før en forbruker kan fremsette en skriftlig klage til KN er det et vilkår at vedkommende må ha reklamert overfor selger. Det er imidlertid ikke obligatorisk å gå gjennom Konsumentverket før en sender inn en klage til KN.

KN har vid adgang til å avvise saker, enten fordi de faller utenfor KNs saksområde, fordi saken har vært eller er til behandling for domstolen, eller fordi den ikke egner seg for skriftlig nemndsbehandling. Dersom klagen ikke avvises, skal den innklagede få anledning til å inngi tilsvar. KN skal innledningsvis forsøke å få til et forlik mellom partene. Dersom dette ikke er mulig, forberedes saken for nemnda. Sekretariatet har ansvar for å opplyse saken fullt ut og å vurdere om det skal innhentes sakkyndige erklæringer, og om det bør gjennomføres en befaring. Saksbehandlingen i KN er kun skriftlig. Det er ikke mulig å føre muntlig bevis, og partene har ikke anledning til å være tilstede.

Normalt settes nemnden med fire nemndsmedlemmer i tillegg til nemndslederen, men prinsipielt viktige saker settes i plenum. Da vil nemnda bestå av nemndslederen, en varenemndsleder, samt sju nemndsmedlemmer.

Det er mulig å føre gruppeklager for KN, dvs. klager der flere forbrukere har samme type klage mot den samme næringsdrivende. Det er Konsumentombudsmannen som tar initiativet til en slik forening.

KNs beslutninger har ikke retts- og tvangskraft. Behandling er gratis, og partene bærer selv sine kostnader.

Til forsiden