NOU 2010: 11

Nemndsbehandling av forbrukertvister

Til innholdsfortegnelse

11 Forslag til ny lov om nemndsbehandling av forbrukertvister (forbrukertvistloven)

I Forbrukerklagenemnda

§ 1 Saklig myndighetsområde

Forbrukerklagenemnda skal etter klage fra en forbruker eller en næringsdrivende behandle tvister om:

  • a) kjøp av ting til forbruker,

  • b) håndverkertjenester etter lov 16. juni 1989 nr. 63,

  • c) avhending av fast eiendom etter lov 3. juli 1992 nr. 93 om avhending av fast eigedom (avhendingslova),

  • d) oppføring av ny bolig etter lov 13. juni 1997 nr. 43 om avtaler med forbrukar om oppføring av ny bustad m.m. (bustadoppføringslova),

  • e) avtaler etter lov 21. desember 2000 nr. 105 om opplysningsplikt og angrerett m.m. ved fjernsalg og salg utenfor fast utsalgssted (angrerettloven).

Forbrukerklagenemnda behandler likevel ikke klager som kan avgjøres av en godkjent nemnd etter § 9 med mindre deler av tvisten ikke kan behandles av denne nemnda.

Tvisteloven § 1-3 annet ledd gjelder tilsvarende.

Forbrukerklagenemnda behandler ikke klager fra en næringsdrivende som gjelder pengekrav der kravet er uimotsagt fra forbrukeren.

Kongen kan i forskrift regulere Forbrukerklagenemndas saklige myndighetsområde etter første ledd.

§ 2 Forbrukerklagenemndas oppnevning og sammensetning

Forbrukerklagenemnda skal bestå av en leder og så mange nestledere og medlemmer som til enhver tid er nødvendig. Alle oppnevnes av Kongen for fire år av gangen. Ved første gangs oppnevning kan det settes en kortere funksjonstid for enkelte av medlemmene. Lederen og nestlederne skal ha juridisk embetseksamen eller mastergrad i rettsvitenskap. Av de øvrige medlemmer skal halvparten ha særlig innsikt i forbrukerinteresser og halvparten særlig innsikt i selger- eller tjenesteyterinteresser.

Ved behandling av den enkelte sak skal Forbrukerklagenemnda bestå av lederen eller en nestleder og to medlemmer med særlig innsikt i henholdsvis forbrukersidens og selger- og tjenesteytersidens interesser. Det kan oppnevnes medlemmer som har særlig innsikt innenfor et bestemt saksfelt, og dette medlems oppgaver i Forbrukerklagenemnda kan begrenses til saker innen dette saksfeltet.

§ 3 Administrasjon

Forbrukerklagenemnda styres av lederen.

Kongen kan i forskrift gi nærmere bestemmelser om organisering og saksbehandling ved Forbrukerklagenemnda, herunder om inndeling i underutvalg for spesialisert saksbehandling.

§ 4 Klage til Forbrukerklagenemnda

En tvist bringes inn for Forbrukerklagenemnda ved skriftlig klage fra en forbruker eller en næringsdrivende som er part i tvisten. Klageren kan få hjelp fra Forbrukerrådet eller Forbrukerklagenemnda til å sette opp klagen.

§ 5 Saksbehandlingen

Klagen forkynnes for motparten som gis adgang til å uttale seg innen en rimelig frist.

Forbrukerklagenemnda skal sørge for sakens opplysning. Forbrukerklagenemnda kan be partene om ytterligere informasjon i anledning saken, innhente sakkyndig uttalelse eller på annen måte opplyse saken. Dersom det innhentes ny informasjon, skal denne gjøres kjent for begge parter som også skal gis anledning til å uttale seg før vedtak treffes. Forbrukerklagenemnda setter en endelig frist for sluttbemerkninger.Forbrukerklagenemnda skal mekle i saken etter at partene har fått adgang til å uttale seg. Forbrukerklagenemnda skal så vel under meklingen som ved den øvrige saksforberedelsen opptre uhildet og nøytralt.

§ 6 Forbrukerklagenemndas møter

Forbrukerklagenemnda skal komme sammen så ofte som saksmengden tilsier.

Saksbehandlingen er skriftlig. Sakene behandles for lukkede dører. Partene har ikke møterett.

Forbrukerklagenemnda behandler saken på grunnlag av de opplysninger som er fremkommet under saksforberedelsen. Dersom motparten ikke har kommet med uttalelse i saken og det ikke er grunn til å tro at vedkommende har gyldig fravær, kan saken avgjøres på grunnlag av saksfremstillingen i klagen. Forbrukerklagenemnda kan utsette saken for å innhente ytterligere informasjon. Saken kan avvises dersom det foreligger bevisspørsmål som ikke kan klarlegges ved skriftlig saksbehandling. Forbrukerklagenemnda kan be sekretariatet utforme utkast til vedtak forut for møtet.

§ 7 Vedtak

Forbrukerklagenemnda treffer vedtak med alminnelig flertall.

Et vedtak skal være skriftlig og begrunnet. Vedtaket skal opplyse om det er enstemmig og hvilket medlem som eventuelt er uenig i avgjørelsen. Mindretallets syn skal også begrunnes.

Lederen eller nestlederen kan avvise en sak som ut fra nemndas tidligere praksis åpenbart ikke kan gis medhold eller der vilkårene for å ta klagen til behandling ikke er oppfylt. Lederen eller nestlederen kan også treffe vedtak i saker der det foreligger en fast nemndpraksis eller et vedtak av prinsipiell betydning i tilsvarende sak.

Vedtaket forkynnes for partene som samtidig gjøres kjent med vedtakets virkning og adgangen til å bringe saken inn for tingretten.

Nemndas vedtak er offentlige med unntak for forbrukerens identitet. Nemnda skal opprette en oversikt over sin praksis som er tilgjengelig for allmennheten.

§ 8 Domstolsbehandling og gjenåpning

Vedtak som avgjør sakens realitet, kan overprøves ved søksmål for tingretten etter reglene i tvisteloven kapittel 9 og 10. Fristen for å inngi stevning er en måned etter at vedtaket er forkynt for parten. Det kan gis oppfriskning for oversittelse av fristen etter tvisteloven kapittel 16.

Vedtak som ikke blir brakt inn for tingretten, får virkning som en rettskraftig dom, og kan fullbyrdes etter reglene for dommer.

Reglene om gjenåpning i tvisteloven kapittel 31 gjelder tilsvarende så langt de passer.

II Offentlig godkjenning av avtalebaserte tvistenemnder

§ 9 Godkjenning av avtalebaserte nemnder

Nemnder for utenrettslig tvisteløsning etablert ved avtale mellom en eller flere bransjer og Forbrukerrådet, kan søke om offentlig godkjenning. Det samme gjelder nemnder etablert ved avtale mellom en eller flere bransjer og en annen organisasjon som representerer forbrukerne på et bestemt saksområde, dersom Forbrukerrådet velger å ikke inngå avtale om nemnd på dette området. Kongen kan godkjenne en nemnd som oppfyller minstekravene i §§ 10-16.

§ 10 Organisering

En godkjent nemnd skal ha vedtekter som er vedtatt ved stiftelsesavtalen, jf. § 9 første eller annet punktum.

En godkjent nemnd skal ledes av et styre. Styret skal bestå av representanter fra næringen og Forbrukerrådet eller en annen organisasjon som er avtalepart etter § 9 annet punktum eller medlemmer oppnevnt av Forbrukerrådet eller av denne organisasjonen. Styremedlemmene velges for minst to år av gangen. Styret velger med trefjerdedels flertall en styreleder for minst to år av gangen. Styret har ansvaret for at nemnda og sekretariatet utfører sine oppgaver og at nemnda drives i samsvar med vedtatt budsjett.

En godkjent nemnd skal ha et likt antall medlemmer fra næringen og fra Forbrukerrådet eller medlemmer oppnevnt av Forbrukerrådet eller en annen organisasjon som representerer forbrukerne på et bestemt saksområde. Styret velger enstemmig en leder for nemnda for minst to år av gangen. Lederen skal ha juridisk embetseksamen eller master i rettsvitenskap og for øvrig ha særlig innsikt i den enkelte nemnds saksområde. Medlemmene velges for minst to år av gangen.

Styret har ansvar for å etablere et sekretariat for nemnda. Sekretariatet skal utføre saksforberedelse for nemnda.

§ 11 Saklig kompetanse

En godkjent nemnd skal ha et klart definert saksområde som utgjør nemndas saklige kompetanse. Den saklige kompetansen fastsettes i vedtektene for den enkelte nemnd. Nemnda skal behandle klager som omfattes av dette saksområdet.

§ 12 Klagen

Nemnda skal ta en sak som faller inn under nemndas saksområde til behandling etter skriftlig klage fra en forbruker eller en næringsdrivende som er part i en tvist som omfattes av nemndas saklige kompetanse. Klageren kan få hjelp av Forbrukerrådet eller sekretariatet med å sette opp klagen.

§ 13 Partenes rett til å uttale seg

Før klagen behandles av nemnda, skal klagen gjøres kjent for motparten, og denne skal få adgang til å uttale seg. Sekretariatet skal sette en rimelig frist for slik uttalelse. Dersom det kommer en uttalelse fra motparten, skal denne oversendes til klageren som skal gis en frist for å komme med merknader. Ytterligere merknader kan også gis fra motparten. Sekretariatet setter en endelig frist for sluttbemerkninger.

§ 14 Saksbehandlingen i sekretariatet

Under saksforberedelsen skal nemndas sekretariat opptre nøytralt og uhildet.

Sekretariatet kan be partene om ytterligere informasjon i anledning saken, innhente sakkyndig uttalelse eller på annen måte opplyse saken for nemnda. Dersom det innhentes ny informasjon, skal denne gjøres kjent for begge parter, som også gis anledning til å uttale seg før nemnda treffer vedtak i saken.

Sekretariatet skal veilede partene og bidra til å finne en minnelig løsning i samsvar med gjeldende rett og nemndas praksis. Sekretariatet kan gi en vurdering av saken på bakgrunn av tidligere vedtak om tilsvarende saker.

Nemndas vedtekter kan fastsette at sekretariatet kan avvise en sak som ut fra nemndas tidligere praksis, åpenbart ikke kan gis medhold eller der vilkårene for å ta klagen til behandling ikke er oppfylt. På samme måte kan sekretariatet gis myndighet til å treffe vedtak i saker der det foreligger en fast nemndspraksis eller et vedtak av prinsipiell betydning i tilsvarende sak.

§ 15 Saksbehandlingen i nemnda

Nemnda skal komme sammen så ofte som saksmengden tilsier.

Saksbehandlingen er skriftlig. Sakene behandles for lukkede dører. Partene har ikke møterett med mindre nemndas vedtekter fastsetter noe annet.

Nemnda behandler saken på grunnlag av de opplysninger som er fremkommet under saksforberedelsen. Dersom motparten ikke har kommet med uttalelse i saken, kan nemnda avgjøre saken på grunnlag av saksfremstillingen i klagen. Nemnda kan utsette saken for å innhente ytterligere informasjon. Saken kan avvises dersom det foreligger bevisspørsmål som ikke kan klarlegges ved skriftlig saksbehandling. Nemnda kan be sekretariatet utforme utkast til vedtak forut for møtet.

Nemnda må ha minst tre medlemmer for å være beslutningsdyktig. Nemnda treffer sine vedtak med alminnelig flertall. Ved stemmelikhet har nemndas leder dobbeltstemme.

Nemndas vedtak skal være skriftlig og begrunnet. Vedtaket skal opplyse om det er enstemmig og hvilke medlemmer som eventuelt er uenig i avgjørelsen. Mindretallets syn skal også begrunnes.

Nemndas vedtak er offentlige med unntak for forbrukerens identitet. Nemnda skal opprette en oversikt over sin praksis som er tilgjengelig for allmennheten.

§ 16 Retts- og tvangskraft

Nemndas vedtekter kan fastsette at nemndas vedtak skal ha samme virkning som en rettskraftig dom og skal kunne fullbyrdes etter reglene for dommer. I tilfelle kommer bestemmelsene i § 5 første ledd, § 7 fjerde ledd og § 8 til anvendelse for nemnda.

En nemnd som treffer retts- og tvangskraftige vedtak, kan ikke behandle klager som gjelder pengekrav der kravet er erkjent av motparten.

III Felles regler om saksforberedelse for Forbrukerklagenemnda og godkjente nemnder

§ 17 Supplerende regler for saksbehandlingen

Lov 17. juni 2005 nr. 90 om mekling og rettergang i sivile tvister (tvisteloven) gjelder for saksbehandlingen i Forbrukerklagenemnda og godkjente nemnder så langt den passer og annet ikke følger av bestemmelsene her eller den enkelte nemnds vedtekter.

For Forbrukerklagenemnda og godkjente nemnder gjelder lov 13. august 1915 nr. 5 om domstolene kapittel 6 om habilitet og § 63 a om taushetsplikt tilsvarende.

For forkynning får forskrift om postforkynning § 4 annet ledd og § 6 a anvendelse.

IV Informasjon, veiledning og bistand fra Forbrukerrådet

§ 18 Forbrukerrådet som felles Forbrukerportal

Forbrukerrådet skal være felles Forbrukerportal for henvendelser til Forbrukerklagenemnda og de frivillige nemndene.

§ 19 Forbrukerrådets rolle

Forbrukerrådet skal gjennom Forbrukerportalen gi informasjon om tvisteløsning i Forbrukerklagenemnda og de frivillige nemndene, herunder om saksområdene for de ulike nemndene.

Forbrukerrådet skal gi veiledning om gjeldende rett. Forbrukerrådet skal bidra til opplysning av saken, herunder klargjøre partenes standpunkt og sørge for kontakt mellom partene. Forbrukerrådet kan i den forbindelse ta kontakt med begge parter.

Forbrukerrådet skal opptre uhildet og nøytralt i arbeidet som utføres i konkrete forbrukersaker.

V Ikraftsettings- og overgangsbestemmelser. Endringer i andre lover

§ 20 Ikraftsetting og overgangsbestemmelser

Loven gjelder fra den tid Kongen bestemmer. Kongen kan sette i kraft de enkelte bestemmelsene til forskjellig tid.

Kongen kan i forskrift gi nærmere overgangsbestemmelser.

§ 21 Endringer i andre lover

1. Lov 13. august 1915 om domstolene (domstolloven) § 163 a annet ledd skal lyde:

Følgende myndigheter foretar forkynning postalt etter reglene i denne bestemmelsen: De alminnelige domstoler, jordskifterettene, Forbrukerklagenemnda, klagenemnder som er godkjent etter forbrukertvistloven, fylkesnemndene for barnevern og sosiale saker, påtalemyndigheten, namsmenn, namsfogder, politistasjoner med sivile rettspleieoppgaver og fylkesmenn.

2. Lov 28. april 1978 nr. 18 om behandling av forbrukertvister oppheves.

3. Lov 18. mai 1979 nr. 18 om foreldelse av fordringer (foreldelsesloven) § 16 nr. 2 bokstav a skal lyde:

  1. tvist om krav som bringes inn for Forbrukerklagenemnda eller en klagenemnd som er godkjent etter forbrukertvistloven, og tvist om krav som skyldneren godtar blir brakt inn for en klage- eller reklamasjonsnemnd.

4. I lov 13. mai 1988 nr. 26 om inkassovirksomhet og annen inndriving av forfalte pengekrav (inkassoloven) gjøres følgende endringer:

§ 22 annet ledd skal lyde:

Nemnda skal godkjennes etter forbrukertvistloven.

§ 23 skal lyde:

Bestemmelsen i tvisteloven § 18-2 annet ledd er ikke til hinder for at tvister som gjelder fordringshaverens krav på å få dekket kostnadene ved inndrivingen, kan bringes inn etter tvistelovens regler til behandling for de alminnelige domstoler sammen med hovedkravet.

5. Lov 16. juni 1989 nr. 69 om forsikringsavtaler (forsikringsavtaleloven) § 20-1 skal lyde:

Dersom det på grunnlav av avtale mellom selskapenes organisasjoner og forsikringstakernes organisasjoner eller Forbrukerrådet, er etablert en nemnd for behandling av tvister i forsikring, og vedtektene er godkjent etter forbrukertvistloven, kan hver av partene kreve nemndsbehandling av en tvist hvor nemnda er kompetent.

6. Lov 11. juni 1993 nr. 101 om luftfart (luftfartsloven) § 10-44 første ledd siste punktum skal lyde:

Nemnda skal godkjennes etter forbrukertvistloven.

7. Lov 25. august 1995 nr. 57 om pakkereiser og reisegaranti (pakkereiseloven) § 10-1 annet punktum skal lyde:

Nemnda skal godkjennes etter forbrukertvistloven.

8. Lov 13. juni 1997 nr. 43 om avtalar med forbrukar om oppføring av ny bustad m.m. (bustadoppføringslova) § 64 tredje ledd skal lyde:

Dersom det på grunnlag av avtale mellom entreprenørane eller konsulentane sine organisasjonar og Forbrukerrådet er skipa ei nemnd for tvistar om avtalar som går inn under lova her, og som er godkjent etter forbrukertvistloven, kan kvar av partane leggje fram for nemnda ein tvist der nemnda er kompetent.

9. Lov 25. juni 1999 nr. 46 om finansavtaler og finansoppdrag (finansavtaleloven) § 4 annet ledd skal lyde:

(2) Nemnda skal godkjennes etter forbrukertvistloven.Fjerde og femte ledd oppheves.

10. Lov 21. juni 2002 nr. 34 om forbrukerkjøp (forbrukerkjøpsloven) § 61a annet ledd skal lyde:

Nemnda skal godkjennes etter forbrukertvistloven.Fjerde ledd oppheves. Nåværende femte ledd blir nytt fjerde ledd.

11. Lov 4. juli 2003 nr. 83 om elektronisk kommunikasjon (ekomloven) § 11-5 første ledd siste punktum skal lyde:

Nemnda skal godkjennes etter forbrukertvistloven. Annet ledd fjerde punktum oppheves.

12. I lov 17. juni 2005 nr. 90 om mekling og rettergang i sivile tvister (tvisteloven) gjøres følgende endringer.

§ 6-2 annet ledd bokstav c skal lyde:

  • c) tvisten er blitt realitetsbehandlet i en klagenemnd som er godkjent etter forbrukertvistloven,

§ 18-2 nytt annet ledd skal lyde:

(2) Det samme gjelder sak som er reist for Forbrukerklagenemnda eller en klagenemnd som er godkjent etter forbrukertvistloven. Nåværende annet ledd blir nytt tredje ledd.

§ 18-2 nytt fjerde ledd skal lyde:

(4) Når saken er til behandling i Forbrukerklagenemnda eller en nemnd som er godkjent etter forbrukertvistloven, kan søksmål likevel anlegges hvis nemnda ikke har avgjort saken innen seks måneder uten at det kan bebreides saksøkeren. I så fall innstilles behandlingen i nemnda.

13. Lov 29. juni 2007 nr. 73 om eiendomsmegling § 8-8 annet ledd skal lyde:

Nemnda skal godkjennes etter forbrukertvistloven. Fjerde og femte ledd oppheves og nåværende sjette til åttende ledd blir nye fjerde til sjette ledd.

Til forsiden