NOU 2021: 7

Trygg og enkel eiendomsmegling — Evaluering av eiendomsmeglingsloven og forslag til en fremtidsrettet regulering

Til innholdsfortegnelse

Del 4
Lovutkast

24 Utkast til lov om endringer i lov 26. juni 2007 nr. 73 om eiendomsmegling

Kapittel 1. Innledende bestemmelser

§ 1-1. Lovens formål

Lovens formål er å legge til rette for at omsetning av fast eiendom ved bruk av eiendomsmegler skjer på en sikker, ordnet og effektiv måte, samt å legge til rette for at partene i handelen mottar upartisk bistand, med særlig hensyn til forbrukerens interesser.

§ 1-2. Lovens virkeområde

(1) Loven får anvendelse for eiendomsmeglingsvirksomhet som utøves i Norge. Kongen kan bestemme at loven også skal gjelde for virksomhet som utøves på Svalbard eller Jan Mayen.

(2) Med eiendomsmegling menes å opptre som formidler, herunder å gjennomføre oppgjør, ved

  • 1. omsetning av fast eiendom, herunder eierseksjon og ideell andel i fast eiendom,

  • 2. inngåelse og overdragelse av feste- eller leiekontrakt til fast eiendom, med unntak av kontrakter som omfattes av lov 25. juni 1965 nr. 1 om forpakting,

  • 3. omsetning av borettslagsandel og av aksje, andelsbrev, pantebrev eller annet atkomstdokument med tilknyttet leierett eller borett til bolig eller annet areal i bebygget eiendom,

  • 4. omsetning av parter i selskap, jf. lov 21. juni 1985 nr. 83 om ansvarlige selskaper og kommandittselskaper (selskapsloven) § 1-2 første ledd bokstav a, eller aksjer i aksjeselskap eller allmennaksjeselskap, jf. lov 13. juni 1997 nr. 44 om aksjeselskaper (aksjeloven) og lov 13. juni 1997 nr. 45 om allmennaksjeselskaper (allmennaksjeloven), som ikke er børsnoterte, dersom omsetningen hovedsakelig tar sikte på overdragelse av eiendom eller rettighet som nevnt i nr. 1 til 3,

  • 5. omsetning av deltidsbruksrett som gjelder fast eiendom og faller inn under lov om avtaler om deltidsbruksrett og langtidsferieprodukter mv.

  • 6. omsetning av avtale om erverv av rettigheter som nevnt i nr. 1 til 5.

(3) Som eiendomsmegling etter andre ledd nr. 2 regnes også inn- og utleievirksomhet med det formål å formidle feste- eller leiekontrakt til fast eiendom.

(4) Som eiendomsmegling regnes ikke

  • 1. formidling av avtale om utleie av hytte eller privatbolig eller rom i slike til fritidsformål, samt formidling av rom i hoteller, herberger mv. for overnatting eller opphold. Unntaket omfatter ikke deltidsbruksrett som gjelder fast eiendom og faller inn under lov om avtaler om deltidsbruksrett og langtidsferieprodukter mv.

  • 2. tjenester som utøves for foretak innen samme konsern, jf. aksjeloven og allmennaksjeloven § 1-3, eller for foretak innen en gruppe med tilsvarende tilknytning mellom foretakene, dersom den aktuelle eiendommen ikke helt eller delvis er egnet brukt til bolig- eller fritidsformål.

(5) Når det i denne lov brukes betegnelsene kjøp, handel, salg o.l., inngår også de øvrige erverv som nevnt i andre ledd.

§ 1-3. Fravikelighet utenfor forbrukerforhold

Bestemmelsene i § 6-4, § 6-5, § 7-1, § 7-2 første til tredje ledd, § 7-4 første og tredje ledd og § 8-9 kan fravikes utenfor forbrukerforhold. Med forbrukerforhold i loven her menes tilfeller der oppdragsgiver er fysisk person som ikke hovedsakelig handler som ledd i næringsvirksomhet.

§ 1-4. Forskrifter om visse former for eiendomsmeglingsvirksomhet

(1) Departementet kan i forskrift fastsette nærmere regler, herunder unntak fra lovens øvrige regler, for eiendomsmeglingsvirksomhet som drives av boligbyggelag.

(2) Departementet kan i forskrift fastsette nærmere regler, herunder unntak fra lovens øvrige regler, for eiendomsmeglingsvirksomhet knyttet til leiekontrakter til fast eiendom.

(3) Departementet kan i forskrift fastsette nærmere regler, herunder unntak fra lovens øvrige regler, for eiendomsmeglingsvirksomhet knyttet til eiendom som ikke helt eller delvis er egnet brukt til bolig- eller fritidsformål.

(4) Departementet kan i forskrift fastsette nærmere regler, herunder unntak fra lovens øvrige regler, for eiendomsmeglingsvirksomhet knyttet til omsetning av eiendom beliggende utenfor Norge. Departementet kan i forskrift også fastsette særskilte regler for slik virksomhet.

(5) Departementet kan i forskrift fastsette nærmere regler, herunder unntak fra lovens øvrige regler, for eiendomsmeglingsvirksomhet knyttet til omsetning av avtale om erverv av fast eiendom, atkomstdokument som nevnt i § 1-2 andre ledd nr. 3 eller tidsparter som nevnt i § 1-2 andre ledd nr. 5. Departementet kan i forskrift også fastsette særskilte regler for slik virksomhet.

(6) Departementet kan i forskrift fastsette nærmere regler, herunder unntak fra lovens øvrige regler, for eiendomsmeglingsvirksomhet knyttet til oppdrag om kjøp av fast eiendom.

Kapittel 2. Søknad om og vilkår for tillatelse til foretak

§ 2-1. Krav om tillatelse til å drive eiendomsmegling

(1) Eiendomsmegling mot godtgjørelse kan bare drives av foretak som har tillatelse til dette fra Finanstilsynet etter § 2-3 (eiendomsmeglingsforetak).

(2) Tillatelse kreves ikke for banker som gjennomfører oppgjør som nevnt i § 1-2 andre ledd.

(3) Departementet kan i forskrift gi nærmere regler om utøvelse av eiendomsmegling mot godtgjørelse midlertidig grunnlag av personer som er lovlig etablert i en annen EØS-stat med sikte på å drive slik virksomhet der, herunder unntak fra lovens regler.

§ 2-2. Melding om etablering av filial mv.

(1) Eiendomsmeglingsforetak, skal sende melding til Finanstilsynet senest 14 dager før etablering av filial i Norge. § 2-3 fjerde ledd gjelder tilsvarende for meldingen.

(2) Eiendomsmeglingsforetak må ha tillatelse fra Finanstilsynet for å etablere filial eller datterselskap i utlandet. Departementet kan i forskrift fastsette nærmere regler for slike filialer/datterselskap.

§ 2-3. Søknad om tillatelse

(1) Finanstilsynet kan gi tillatelse til å drive eiendomsmegling som:

  • 1. gir rett til å utøve alle former for eiendomsmeglingsvirksomhet,

  • 2. gir rett til å utøve eiendomsmeglingsvirksomhet som nevnt i § 1-4 tredje ledd (næringsmegling) og

  • 3. gir rett til å utøve eiendomsmeglingsvirksomhet som nevnt i § 1-4 andre ledd (utleiemegling).

(2) Tillatelse gis til foretak som oppfyller kravene i §§ 2-4 til 2-9. Det kan stilles vilkår for tillatelsen, herunder at foretaket før virksomheten starter opp dokumenterer overfor Finanstilsynet at kravet i § 2-10 er oppfylt.

(3) Dersom kravene i § 2-5 andre ledd og § 2-9 andre ledd tredje punktum er oppfylt, kan Finanstilsynet gi tillatelse som nevnt i § 2-2.

(4) Søknad om tillatelse skal inneholde opplysninger som viser at kravene som nevnt i andre eller tredje ledd er oppfylt, samt andre opplysninger av betydning for vurderingen av om tillatelse skal gis. Finanstilsynet kan be om ytterligere opplysninger som er av betydning for behandling av søknaden. Departementet kan i forskrift fastsette nærmere regler om hvilke opplysninger som skal fremgå av søknaden.

(5) Departementet kan gi forskrift om saksbehandlingsregler til utfylling av reglene i tjenesteloven for tillatelse til å drive eiendomsmegling, herunder om saksbehandlingsfrist og rettsvirkninger av fristoverskridelse. Unntak fra tjenesteloven § 11 andre ledd kan bare gjøres når det er begrunnet ut fra tvingende allmenne hensyn, herunder hensynet til privatpersoners beskyttelsesverdige interesser. Saksbehandlingsreglene kan fravike reglene i forvaltningsloven.

§ 2-4. Krav til foretaksform

Tillatelse til å drive eiendomsmegling kan gis til:

  • 1. aksjeselskap, jf. aksjeloven, eller allmennaksjeselskap, jf. allmennaksjeloven,

  • 2. boligbyggelag, jf. lov 6. juni 2003 nr. 38 om bustadbyggjelag,

  • 3. utenlandske foretak som er registrert i Foretaksregisteret, jf. lov 21. juni 1985 nr. 78 om registrering av foretak, som oppfyller nærmere krav til organisering og revisjonsplikt fastsatt i forskrift gitt av departementet, og

  • 4. andre foretak som oppfyller nærmere krav til organisering og revisjonsplikt fastsatt i forskrift gitt av departementet.

§ 2-5. Krav til fast kontorsted

(1) Eiendomsmeglingsforetak skal ha fast kontorsted i Norge. Finanstilsynet kan i enkeltvedtak gjøre unntak fra kravet til fast kontorsted, forutsatt at foretakets dokumenter som gjelder oppdrag som omfattes av denne lov, oppbevares på et fast sted her i riket på en ordnet og forsvarlig måte. Dokumentene skal være tilgjengelig og tilrettelagt for innsyn fra offentlig kontrollmyndighet og lovhjemlet innsyn for øvrig.

(2) Første ledd gjelder tilsvarende for filial som nevnt i § 2-2.

§ 2-6. Krav til økonomi

Eiendomsmeglingsforetak må:

  • 1. være i stand til å oppfylle sine forpliktelser etter hvert som de forfaller,

  • 2. ha en egenkapital som er forsvarlig ut fra risikoen ved og omfanget av virksomheten i foretaket,

  • 3. ha eiendeler som har en verdi som overstiger foretakets samlede forpliktelser, og

  • 4. ha fullt innbetalt aksjekapital på søknadstidspunktet, dersom virksomheten er organisert som aksjeselskap eller allmennaksjeselskap.

§ 2-7. Krav til sikkerhetsstillelse

(1) Eiendomsmeglingsforetak med tillatelse etter § 2-3 første ledd nr. 1 og 3stille sikkerhet som dekker det ansvar de kan pådra seg under utøvelse av eiendomsmeglingsvirksomheten.

(2) Departementet kan i forskrift fastsette nærmere regler om sikkerhet som nevnt i første ledd. Departementet kan i forskrift eller enkeltvedtak gjøre unntak fra kravet til å stille sikkerhet dersom det stilles annen betryggende sikkerhet.

§ 2-8. Krav til eiere

(1) Eier av betydelig eierandel i eiendomsmeglingsforetak, skal være egnet til å sikre at foretaket drives i samsvar med lover, forskrifter og god meglerskikk. Med betydelig eierandel menes direkte eller indirekte eierandel som representerer minst 10 prosent av aksjekapitalen eller stemmene, eller som på annen måte gjør det mulig å utøve betydelig innflytelse over forvaltningen i selskapet. Like med vedkommende eiers egne aksjer regnes aksjer som eies av dennes nærstående. Med nærstående menes i denne bestemmelsen personer som nevnt i lov 29. juni 2007 nr. 75 om verdipapirhandel § 2-5.

(2) Erverv av betydelig eierandel i eiendomsmeglingsforetak kan bare gjennomføres etter at melding om dette på forhånd er sendt til Finanstilsynet.

(3) Melding til Finanstilsynet skal også sendes før økning av eierandel som medfører at vedkommendes andel av aksjekapitalen eller stemmene når opp til eller overstiger 20 prosent, 33 prosent eller 50 prosent.

(4) Finanstilsynet skal innen tre måneder fra den dag som melding etter andre og tredje ledd er mottatt, nekte slikt erverv dersom erververen ikke oppfyller vilkårene i første ledd.

(5) Departementet kan i forskrift gi nærmere regler om plikten for eiendomsmeglingsforetak til å gi melding om foretakets eiere.

§ 2-9. Krav til ledelse, fagansvarlig mv.

(1) Styremedlemmer og daglig leder i eiendomsmeglingsforetak, skal ha relevante kvalifikasjoner og yrkeserfaring, ha ført en hederlig vandel, jf. tredje ledd, og for øvrig ikke ha utvist utilbørlig atferd som gir grunn til å anta at stillingen eller vervet ikke vil kunne ivaretas på forsvarlig måte.

(2) Eiendomsmeglingsforetakmed tillatelse etter § 2-3 første ledd nr. 1 og 3 skal ha en fagansvarlig person (fagansvarlig), jf. § 4-1 første ledd. Vedkommende skal være egnet til å sikre at foretaket drives i samsvar med lover, forskrifter og god meglerskikk. I eiendomsmeglingsforetak med tillatelse etter § 2-3 første ledd nr. 1, skal fagansvarlig også ha gjennomført kurs i samsvar med forskrifter gitt av departementet. Departementet kan i forskrift fastsette krav til kurs for fagansvarlig i eiendomsmeglingsforetak med tillatelse etter § 2-3 første ledd nr. 3.

(3) Dersom foretakets styre finner det forsvarlig, kan samme person være fagansvarlig for flere filialer. Finanstilsynet kan gi tillatelse til at samme person er fagansvarlig for mer enn ett foretak.

(4) Personer som nevnt i første og andre ledd skal legge frem uttømmende politiattest etter politiregisterloven § 41 nr. 1.

(5) Eiendomsmeglingsforetak skal innen 14 dager sende melding til Finanstilsynet ved skifte av styremedlem, daglig leder og fagansvarlig.

(6) Departementet kan i forskrift gi nærmere regler om foretakets plikt til å gi melding etter femte ledd, om rettigheter og plikter for fagansvarlig, samt om hvilke straffbare forhold som skal avmerkes på politiattesten og om behandling av denne.

§ 2-10. Tilslutning til utenrettslig tvisteløsningsordning

Eiendomsmeglingsforetak med tillatelse etter § 2-3 første ledd nr. 1 og 3, skal være tilsluttet utenrettslig tvisteløsningsordning som nevnt i § 8-9.

Kapittel 3. Krav til drift av virksomheten

§ 3-1. Journalføring og arkivering

Eiendomsmeglingsforetak plikter å føre journaler og oppbevare dokumenter etter forskrift fastsatt av departementet.

§ 3-2. Forvaltning og behandling av klientmidler

(1) Eiendomsmeglingsforetak skal holde klientmidler adskilt fra egne midler og andre midler som ikke tilhører klienter.

(2) Klientmidler tilhører den som har innbetalt eller overlevert disse til eiendomsmeglingsforetaket inntil de er brukt på den måten som er avtalt.

(3) Kreditorer kan kun søke dekning i kjøpesummen som er oppbevart i henhold til første ledd dersom beløpet tilhører debitor på beslagstiden, jf. dekningsloven § 2-2, og betingelsene for frigivelse som gjelder mellom partene i handelen, er oppfylt.

(4) Departementet kan i forskrift fastsette nærmere regler om behandling og sikring av klientmidler.

§ 3-3. Styrets ansvar for rutiner for meglingen

Styret i eiendomsmeglingsforetaket skal påse at det utarbeides rutiner for hvordan meglingen skal utføres og at disse oppdateres ved behov. Styret skal skriftlig bekrefte at dette er gjort.

§ 3-4. Forslags-, møte- og talerett i styret

I eiendomsmeglingsforetak skal fagansvarlig som nevnt i § 2-9 og ansvarlig megler som nevnt i § 6-2 ha rett til å foreslå styrebehandling i saker vedrørende eiendomsmeglingsfaglige forhold. I slike saker har vedkommende møte- og talerett i styret. Fagansvarlig og ansvarlig megler som ikke er enig i en beslutning, kan kreve sin oppfatning innført i protokollen.

§ 3-5. Bruk av kontraktsmedhjelpere

Eiendomsmeglingsforetak kan benytte kontraktsmedhjelpere som selv har tillatelse til å drive eiendomsmegling i samsvar med § 2-3. Departementet kan i forskrift fastsette nærmere regler om bruk av kontraktsmedhjelpere.

§ 3-6. Taushetsplikt og innhenting av opplysninger fra Folkeregisteret

(1) Eiendomsmeglingsforetak, ansatte og tillitsvalgte, samt andre personer med tilknytning til slike virksomheter, skal bevare taushet overfor uvedkommende om det de under utførelsen av sitt arbeid eller verv får vite om noens personlige forhold eller drifts- og forretningsforhold. Taushetsplikt etter første punktum er ikke til hinder for at opplysninger utleveres etter skriftlig samtykke fra den som har krav på taushet.

(2) Eiendomsmeglingsforetak kan begjære utlevert fra Folkeregisteret opplysning om ektefelle, barn og foreldre til partene i handelen. Folkeregistermyndigheten kan, uten hinder av taushetsplikt, utlevere opplysningen når det er nødvendig for utførelsen av foretakets plikter eller oppgaver hjemlet i lov.

§ 3-7. Bruk av elektronisk kommunikasjon, elektroniske medier mv.

(1) Krav i eller i medhold av denne loven om at opplysninger eller meldinger skal gis skriftlig, er ikke til hinder for bruk av elektronisk kommunikasjon dersom mottakeren ønsker det.

(2) Krav i eller i medhold av denne loven om at en avtale skal inngås skriftlig, er ikke til hinder for at avtalen inngås ved hjelp av et elektronisk medium dersom avtalepartene ønsker dette, og

  • a) avtalens innhold i sin helhet er tilgjengelig ved avtaleinngåelsen, og

  • b) det er benyttet en betryggende metode for å autentisere avtaleinngåelsen.

(3) Departementet kan i forskrift fastsette regler om elektronisk kommunikasjon og elektroniske medier.

Kapittel 4. Krav til kvalifikasjoner mv.

§ 4-1. Kvalifikasjonskrav

(1) Fagansvarlig, jf. § 2-9 andre ledd, må ha eiendomsmeglerbrev, jf. § 4-2, eller tillatelse etter § 4-3. Person med advokatbevilling som oppfyller krav til eiendomsmeglingsfaglig kompetanse i samsvar med forskrifter fastsatt av departementet, kan også være fagansvarlig. I foretak med tillatelse etter § 2-3 første ledd nr. 3 kan også personer som har opparbeidet minst ett års praksis fra slik virksomhet etter bestått eksamen som nevnt i tredje ledd, være fagansvarlig.

(2) Ansvarlig megler, jf. § 6-2, må ha eiendomsmeglerbrev, jf. § 4-2, advokatbevilling, tillatelse etter § 4-3 eller tillatelse etter forskrift 23. november 2007 nr. 1282 § 5 (overgangsforskriften).

(3) Eiendomsmeglerfullmektig, jf. § 6-2 tredje ledd, må ha bestått eksamen som nevnt i § 4-2 første ledd nr. 2 eller § 4-3 første ledd, og oppfylle kravene i § 4-4.

(4) Medhjelper til ansvarlig megler må ha bestått eksamen godkjent av departementet.

(5) Oppgjørsmedhjelper må ha bestått særskilt eksamen godkjent av departementet, som viser at vedkommende innehar de nødvendige kvalifikasjoner knyttet til gjennomføring av oppgjør, og oppfylle kravene i § 4-4.

(6) Departementet kan i forskrift fastsette krav til eksamen som nevnt i fjerde og femte ledd og fastsette unntak fra kravet om at eksamen må være bestått på ansettelsestidspunktet.

§ 4-2. Eiendomsmeglerbrev

(1) Eiendomsmeglerbrev utstedes av Finanstilsynet til personer som:

  • 1. anses egnet til å drive eiendomsmeglingsvirksomhet,

  • 2. har bestått godkjent eiendomsmeglereksamen,

  • 3. har minst to års praktisk erfaring etter bestått eiendomsmeglereksamen,

  • 4. er myndig, og

  • 5. er i stand til å oppfylle sine forpliktelser etter hvert som de forfaller.

(2) Søkeren må fremlegge politiattest som nevnt i § 2-9 tredje ledd.

(3) Departementet kan i forskrift fastsette nærmere regler om kravene til eksamen og praksis, herunder gjøre unntak fra kravet til praksis.

(4) Eiendomsmeglerbrev gis også til person med yrkeskvalifikasjoner fra en annen EØS-stat eller Sveits som oppfyller vilkårene i første ledd nr. 1, 4 og 5 og lov av 16. juni 2017 nr. 69 om godkjenning av yrkeskvalifikasjoner kapittel 3 og forskrifter gitt i medhold av loven.

§ 4-3. Tillatelse for jurister

(1) Finanstilsynet kan gi tillatelse til å være fagansvarlig, jf. § 2-9 andre ledd, og ansvarlig megler, jf. § 6-2, til personer som har bestått norsk juridisk embetseksamen eller mastergrad i rettsvitenskap og som:

  • 1. anses egnet til å drive eiendomsmeglingsvirksomhet,

  • 2. har minst to års praktisk erfaring etter bestått juridisk embetseksamen,

  • 3. er myndig og

  • 4. er i stand til å oppfylle sine forpliktelser etter hvert som de forfaller.

(2) Søkeren må fremlegge politiattest som nevnt i § 2-9 tredje ledd.

(3) Departementet kan i forskrift fastsette nærmere regler om kravene til praksis, herunder gjøre unntak fra dette kravet.

(4) Finanstilsynet kan godta juridisk eksamen fra utlandet etter reglene i domstolloven § 241.

§ 4-4. Krav til egnethet for eiendomsmeglerfullmektiger og oppgjørsmedhjelpere

(1) Eiendomsmeglerfullmektiger og oppgjørsmedhjelpere som arbeider i et eiendomsmeglingsforetak, skal være egnet til å jobbe i eiendomsmeglingsvirksomhet.

(2) Tiltredelse i eiendomsmeglingsforetak kan bare skje etter at personer som nevnt i første ledd har blitt egnethetsvurdert av Finanstilsynet.

(3) Personer som nevnt i første ledd skal fremlegge politiattest som nevnt i § 2-9 fjerde ledd.

(4) Departementet kan i forskrift gi nærmere regler om egnethetsvurdering som nevnt i andre ledd.

§ 4-5. Tittel

(1) Tittelen «eiendomsmegler» kan bare benyttes av personer som nevnt i § 4-1 andre ledd.

(2) Tittelen «eiendomsmeglerfullmektig» kan bare benyttes av personer som nevnt i § 4-1 tredje ledd, som er ansatt i et eiendomsmeglingsforetak og som arbeider under tilsyn av en ansvarlig megler.

(3) Første og andre ledd gjelder tilsvarende for personer med tillatelse i medhold av §§ 4-2 fjerde ledd og 4-3 fjerde ledd.

§ 4-6. Etterutdanning

Personer som nevnt i § 4-1, som er engasjert i eiendomsmeglingsvirksomhet, skal gjennomgå etterutdanning i samsvar med forskrift fastsatt av departementet.

Kapittel 5. Krav til uavhengighet

§ 5-1. Foretakets adgang til å drive annen næringsvirksomhet

(1) Eiendomsmeglingsforetak kan i tillegg til eiendomsmegling bare drive virksomhet som har naturlig sammenheng med eiendomsmegling og som ikke er egnet til å svekke tilliten til foretakets integritet og uavhengighet.

(2) Første ledd er ikke til hinder for at eiendomsmeglingsforetak driver rettshjelpsvirksomhet som ikke er egnet til å svekke tilliten til foretakets integritet og uavhengighet.

(3) Departementet kan i forskrift fastsette nærmere regler om adgangen til å drive annen virksomhet etter første og andre ledd. Departementet kan i forskrift eller i enkeltvedtak gjøre unntak fra første og andre ledd.

§ 5-2. Ansattes adgang til å drive næringsvirksomhet mv.

(1) Ansatte og personer med tilsvarende tilknytning til eiendomsmeglingsforetak, samt eiere og tillitsvalgte i slike foretak som normalt deltar i den daglige driften, kan ikke direkte eller indirekte drive handel med fast eiendom eller drive annen virksomhet som er egnet til å svekke tilliten til foretakets integritet og uavhengighet. Forbudet gjelder bare for personer som utfører arbeid som er ledd i eiendomsmegling.

(2) Departementet kan i forskrift fastsette nærmere regler om føring av register over rettigheter i fast eiendom som helt eller delvis tilhører personer som nevnt i første ledd og om plikt for slike personer til å gi opplysninger om sine rettigheter i fast eiendom.

(3) Departementet kan i forskrift fastsette nærmere regler om adgangen til drive annen virksomhet etter første ledd. Departementet kan i forskrift eller enkeltvedtak gjøre unntak fra første ledd.

§ 5-3. Forbud mot egenhandel

(1) Ansatte og personer med tilsvarende tilknytning til eiendomsmeglingsforetak, samt eiere og tillitsvalgte i slike foretak som normalt deltar i den daglige driften, kan ikke selge egen eiendom gjennom den aktuelle virksomheten. Personer som nevnt i første punktum kan heller ikke kjøpe eiendom eller erverve andre rettigheter som nevnt i § 1-2 andre ledd som den aktuelle virksomheten har eller har hatt i oppdrag å formidle.

(2) Første ledd gjelder tilsvarende for kjøp eller salg for:

  • 1. ektefelle og person som bor i ekteskapslignende forhold med personer nevnt i første ledd,

  • 2. mindreårige barn av personer nevnt i første ledd, samt mindreårige barn til en person som nevnt i nr. 1 som personer nevnt i første ledd bor sammen med, og

  • 3. foretak hvor personer som nevnt i første ledd eller andre ledd nr. 1 og 2, alene eller sammen, har slik innflytelse som nevnt i aksjeloven og allmennaksjeloven § 1-3 andre ledd eller selskapsloven § 1-2 andre ledd.

(3) Eiendomsmeglingsforetak, kan ikke formidle bud for personer og foretak som nevnt i første og andre ledd. Foretaket kan heller ikke på annen måte opptre som formidler ved transaksjoner hvor slike personer eller foretak er part.

(4) Eiendomsmeglingsforetak kan ikke kjøpe eller selge egen eiendom gjennom egen virksomhet.

(5) Eiendomsmeglingsforetak kan ikke motta oppdrag fra

  • 1. personer og foretak som nevnt i første og andre ledd,

  • 2. slektninger i opp- og nedstigende linje og søsken til personer som nevnt i første ledd,

  • 3. ektefelle og person som bor i ekteskapslignende forhold med slektninger som nevnt i nr. 2,

  • 4. foretak hvor personer eller foretak som nevnt i dette ledd, alene eller sammen, har slik innflytelse som nevnt i aksjeloven og allmennaksjeloven § 1-3 andre ledd eller selskapsloven § 1-2 andre ledd.

(6) Forbudet i første til femte ledd omfatter ikke

  • 1. ansatte i andre filialer, jf. § 2-2, i foretaket enn den filialen som utfører oppdraget, eller

  • 2. ansatte i filialer, jf. § 2-2, i foretaket som kun forestår oppgjør.

(7) Dersom personer eller foretak som nevnt i første og andre ledd i andre tilfeller har eller får personlig eller økonomisk interesse i den handelen oppdraget gjelder, skal det straks opplyses om dette.

(8) Departementet kan i forskrift fastsette nærmere regler om egenhandel, samt i forskrift eller enkeltvedtak gjøre unntak fra bestemmelsen her.

§ 5-4. Forholdet til andre tjenesteytere

Eiendomsmeglingsforetak og personer som nevnt i § 5-3 første ledd, kan ikke motta inntekter eller andre fordeler fra andre enn oppdragsgiver for utføringen av oppdraget, herunder fra tjenesteytere som benyttes for gjennomføringen av det.

§ 5-5. Forbud mot kobling

(1) Eiendomsmeglingsforetak skal ikke inngå avtale om eiendomsmegling dersom slik avtale er et resultat av kobling, ved at det er satt som vilkår i avtale om annet enn eiendomsmegling.

(2) I forbindelse med eiendomsmeglingsoppdrag kan det ikke settes som vilkår at oppdragsgiveren inngår avtale om ytelser som ikke står i rimelig sammenheng med oppdraget.

Kapittel 6. Oppdraget og utførelsen av dette

§ 6-1. Oppdragstaker

(1) Med oppdragstaker menes i loven her eiendomsmeglingsforetak som i avtale har påtatt seg å yte eiendomsmeglingstjenester, jf. § 1-2 andre ledd.

(2) Plikter som påhviler oppdragstakeren etter dette kapitlet, påhviler også den enkelte person som nevnt i § 4-1 første til tredje og femte ledd i deres virksomhetsutøvelse.

§ 6-2. Ansvarlig megler

(1) Det skal utpekes en ansvarlig megler, jf. § 4-1 andre ledd, for hvert oppdrag.

(2) Ansvarlig megler skal selv utføre de vesentligste elementene i meglingen, men kan benytte seg av medhjelpere, jf. § 4-1 fjerde ledd, til mindre vesentlige oppgaver og oppgaver av rutinemessig eller teknisk karakter.

(3) Andre ledd er ikke til hinder for at oppdrag utføres av eiendomsmeglerfullmektig, jf. § 4-1 tredje ledd, under kontroll av ansvarlig megler for oppdraget, eller at oppgjør utføres av oppgjørsmedhjelper, jf. § 4-1 femte ledd.

(4) Departementet kan i forskrift gi nærmere regler om ansvarlig meglers rettigheter og plikter, samt om arbeids- og ansvarsfordelingen mellom ansvarlig megler og eventuelle medhjelpere. Videre kan departementet i forskrift gi nærmere regler om ansvarlig meglers kontroll av oppdrag som utføres av eiendomsmeglerfullmektig og oppgjørsmedhjelper.

§ 6-3. God meglerskikk

(1) Oppdragstaker skal i sin virksomhetsutøvelse opptre i samsvar med god meglerskikk, med omsorg for begge parters interesser. Oppdragstakeren må ikke opptre på noen måte som er egnet til å svekke tilliten til oppdragstakerens integritet og uavhengighet.

(2) Oppdragstakeren skal gi kjøper og selger råd og opplysninger av betydning for handelen og gjennomføringen av denne.

§ 6-4. Oppdragsavtalen

(1) Oppdragsavtalen skal være skriftlig og minst inneholde følgende opplysninger:

  • 1. oppdragstakerens navn, adresse og organisasjonsnummer samt oppdragsgiverens navn, adresse og fødsels- eller organisasjonsnummer,

  • 2. oppdragets karakter (salg, kjøp, utleie, leie, oppgjør eller annet),

  • 3. hvilken eiendom oppdraget gjelder,

  • 4. hva som er avtalt om oppdragstakerens vederlag, herunder hva oppdragstakeren kan kreve dersom handel ikke kommer i stand,

  • 5. hva som er avtalt om oppdragstakerens rett til å kreve dekning av utlegg, herunder et overslag over størrelsen på utleggene,

  • 6. et samlet, spesifisert kostnadsoverslag over det totale vederlaget og de samlede utlegg,

  • 7. oppdragets varighet og hva som gjelder om oppsigelse av oppdraget,

  • 8. oppdragstakerens eventuelle rett til vederlag for handel sluttet gjennom andre eller uten mellommann og i så fall de nærmere betingelser for denne retten,

  • 9. om andre oppdragstakere de siste tre måneder har arbeidet med det samme oppdraget,

  • 10. adgangen til å benytte utenrettslige tvisteløsningsordninger, hvem som er ansvarlig megler for oppdraget og eventuelle eiendomsmeglerfullmektiger som skal arbeide med oppdraget.

(2) Dersom det skal benyttes kontraktsmedhjelper som nevnt i § 3-5, skal dennes navn, adresse og organisasjonsnummer opplyses.

(3) Avtalen skal undertegnes av oppdragsgiveren og ansvarlig megler for oppdraget.

(4) Skifte av ansvarlig megler skal skriftlig opplyses til oppdragsgiveren.

§ 6-5. Oppdragets varighet

(1) Oppdraget skal gis for et bestemt tidsrom som ikke kan være lenger enn seks måneder. Oppdraget kan fornyes for inntil seks måneder om gangen. Fornyelse skal være skriftlig.

(2) Oppdraget kan sies opp uten varsel av hver av partene.

(3) Oppdragstakeren har krav på et rimelig vederlag for utført arbeid dersom oppdraget sies opp av oppdragsgiveren. Dekning av utlegg kan kreves i samsvar med avtalen uten hensyn til oppsigelsen, jf. § 6-4.

§ 6-6. Fullmakt

Oppdragstakeren kan ikke binde oppdragsgiveren overfor en tredjeperson uten særskilt fullmakt.

§ 6-7. Oppdragstakerens undersøkelses- og opplysningsplikt

(1) Oppdragstakeren skal sørge for at kjøperen før handel sluttes skriftlig får opplysninger denne har grunn til å regne med å få og som kan få betydning for avtalen. Har oppdragstakeren ikke foretatt innhenting og kontroll av opplysninger som nevnt i første punktum, skal kjøperen før handel sluttes, gis skriftlig orientering om grunnen til dette.

(2) Oppdragstakeren plikter før handel sluttes å gi kjøperen en skriftlig oppgave som minst inneholder følgende opplysninger:

  • 1. eiendommens registerbetegnelse og adresse,

  • 2. eierforhold,

  • 3. tinglyste forpliktelser,

  • 4. tilliggende rettigheter,

  • 5. grunnarealer,

  • 6. bebyggelsens arealer og angivelse av alder og byggemåte,

  • 7. hva som foreligger av ferdigattester eller midlertidig brukstillatelser, hvilke tiltak de gjelder og eventuelle avvik sammenholdt med faktisk eller markedsført bruk,

  • 8. om rom som benyttes til eller er innredet og markedsført for utleie er godkjent til boligformål,

  • 9. verdien ved skattefastsettingen og offentlige avgifter,

  • 10. forholdet til endelige offentlige planer, samt konsesjonsplikt og odelsrett der det er relevant,

  • 11. spesifikasjon over faste løpende kostnader,

  • 12. hvis kjøpesum er fastsatt, totalkostnad som omfatter andel av fellesgjeld, alle gebyrer, avgifter og øvrige kostnader,

  • 13. hvis kjøpesum ikke er fastsatt, en samlet oppstilling som omfatter prisantydning, andel av fellesgjeld, alle gebyrer, avgifter og øvrige kostnader, samt summen av disse beløpene,

  • 14. oppdragstakerens registrerte navn, forretningsadresse og organisasjonsnummer,

  • 15. samarbeid eller tilknytning til foretak som kan være egnet til å påvirke eiendomsmeglerens rådgivning,

  • 16. hvem som er ansvarlig megler for oppdraget og

  • 17. fremgangsmåten ved budgivning og budgivers rettigheter og plikter

(3) Med unntak av salg i boligprosjekt kan oppdragstakeren ikke markedsføre eiendommen for salg, før oppgave som nevnt i andre ledd er ferdigstilt og tilgjengelig.

(4) Ved transaksjoner som omfattes av lovens § 1-2 andre ledd nr. 3 skal den skriftlige oppgaven også inneholde følgende opplysninger:

  • 1. lånevilkårene for nedbetaling av fellesgjeld og månedlige felleskostnader, samt andre faste kostnader som knytter seg til dette,

  • 2. separat beregning av månedlige felleskostnader etter en eventuell avdragsfri periode,

  • 3. opplysninger om at kjøper kan holdes ansvarlig for manglende dekning av felleskostnader og usolgte enheter hørende til prosjektet,

  • 4. opplysninger om borettslaget har sikring mot tap av felleskostnader, jf. lov 6. juni 2003 nr. 39 om burettslag kapittel 5 avsnitt VII, og i så fall hvem som er tilbyder, varigheten av avtalen og oppsigelsesvilkårene,

  • 5. relevante rettigheter og forpliktelser for boligselskapet ifølge lov, forskrift, vedtekter, vedtak og avtaler som har betydning for handelen,

  • 6. vesentlige opplysninger om boligselskapets budsjett og regnskap, samt opplysninger om at disse dokumentene er tilgjengelige hos oppdragstaker.

(5) Ved formidling av sameieandeler og eierseksjoner gjelder tredje ledd nr. 1, 5 og 6 tilsvarende.

(6) I forbindelse med transaksjoner som omfattes av lovens § 1-2 andre ledd nr. 4, skal den skriftlige oppgaven inneholde vesentlige opplysninger om selskapets budsjett og regnskap, samt opplysninger om at disse dokumentene er tilgjengelige hos oppdragstakeren.

(7) Departementet kan i forskrift fastsette nærmere regler om hvilke opplysninger som skal inntas i oppgave som nevnt i andre, tredje og fjerde ledd, samt fastsette ytterligere krav.

§ 6-8. Oppdragstakerens plikter ved budgivningen

(1) Oppdragstaker skal legge til rette for en forsvarlig avvikling av budrunden.

(2) Oppdragstaker skal oppfordre oppdragsgiver til ikke å inngå avtale direkte med budgiver, men henvise til oppdragstaker. Oppdragstaker skal videre oppfordre oppdragsgiver til å konferere med oppdragstaker, dersom oppdragsgiver mottar bud direkte.

(3) Oppdragstaker skal ikke formidle bud med kortere akseptfrist enn det som følger av forskrifter gitt av departementet. Oppdragstakeren skal ikke formidle til selger bud med forbehold om at bud eller forbehold i bud skal holdes skjult for andre budgivere og interessenter.

(4) Oppdragstaker skal kun formidle bud, aksepter og avslag som er gitt skriftlig. Oppdragstaker skal innhente gyldig legitimasjon og signatur fra budgiver før bud formidles.

(5) Oppdragstaker skal så langt det er nødvendig og mulig orientere oppdragsgiver, budgivere og øvrige interessenter skriftlig om mottatte bud, herunder budets størrelse, forbehold og akseptfrist. Oppdragstaker skal så snart som mulig bekrefte skriftlig overfor budgivere at budene deres er mottatt. Oppdragstaker skal også bistå ved vurdering av bud.

(6) Oppdragstakeren skal så langt det er mulig kontrollere budgivers finansiering før handel sluttes. Har oppdragstakeren ikke hatt mulighet til å foreta slik kontroll, skal oppdragsgiveren informeres skriftlig om bakgrunnen for dette og konsekvensene, før handel sluttes.

(7) Partene i handelen og budgivere har rett til innsyn i budjournalen i samsvar med forskrifter gitt av departementet.

(8) Departementet kan i forskrift fastsette nærmere regler om budgivning.

§ 6-9. Oppdragstakerens plikter ved kontraktsslutningen

(1) Med mindre kjøper og selger ønsker noe annet, skal oppdragstakeren opprette skriftlig kjøpekontrakt som inneholder alle vesentlige vilkår for handelen.

(2) Kjøpekontrakten kan utferdiges elektronisk dersom både kjøper og selger uttrykkelig har godtatt dette.

(3) Med mindre kjøper eller selger ønsker noe annet, skal oppdragstakeren gjennomgå kjøpekontrakten med partene.

§ 6-10. Oppdragstakerens plikter ved gjennomføring av handelen

(1) Med mindre kjøper og selger ønsker noe annet, skal oppdragstakeren sørge for

  • 1. utferdigelse og tinglysing av skjøte,

  • 2. utferdigelse og eventuell tinglysing av andre dokumenter som har sammenheng med handelen,

  • 3. utferdigelse av konsesjonssøknad og andre søknader, erklæringer e.l. og

  • 4. gjennomføringen av det økonomiske oppgjøret.

(2) Oppdragstakere som bistår med oppgaver som nevnt i første ledd nr. 1, 2 eller 4 er etter lov 12. desember 1975 nr. 59 om dokumentavgift, lov 6. juni 2003 nr. 39 om burettslag og lov 7. juni 1935 nr. 2 om tinglysing, ansvarlig for at avgifter, gebyrer og renter knyttet til tinglysing av skjøte og andre dokumenter som har sammenheng med salget, blir betalt.

(3) Oppdragstakere som forestår oppgjør, skal sørge for at kjøperen har fått rettsvern for sitt erverv før kjøpesummen disponeres på vegne av selgeren. Departementet kan gi nærmere regler i forskrift om gjennomføring av det økonomiske oppgjøret, herunder unntak fra regelen i første punktum.

Kapittel 7. Vederlag og utlegg

§ 7-1. Prisinformasjon

Eiendomsmeglingsforetak skal informere om prisene på sine tjenester, slik at de lett kan ses av kundene. Departementet kan i forskrift gi nærmere regler om slik plikt til å gi prisinformasjon.

§ 7-2. Generelt om vederlaget

(1) Det kan ikke avtales et provisjonsbasert vederlag hvor den prosentsats som skal betales av kjøpesummen øker med kjøpesummens størrelse.

(2) Det kan ikke avtales at andre enn oppdragsgiveren skal betale oppdragstakerens vederlag, herunder utlegg. Departementet kan i forskrift fastsette unntak fra første punktum.

(3) Dersom forholdene skulle tilsi det, kan departementet i forskrift fastsette nærmere regler om oppdragstakerens vederlag.

§ 7-3. Oppdragstakerens krav på vederlag

(1) Oppdragstakeren har krav på vederlag dersom handel kommer i stand i oppdragstiden. Dette gjelder selv om det ikke skyldes oppdragstakerens innsats at handel er kommet i stand. Handel er kommet i stand når partene er endelig bundet.

(2) Oppdragstakeren har også krav på vederlag dersom handel er kommet i stand innen tre måneder etter at oppdragstiden er ute med noen

  • 1. som oppdragstakeren har forhandlet med i oppdragstiden, eller

  • 2. som etter forespørsel har fått opplysninger om eiendommen fra oppdragstakeren i oppdragstiden.

(3) For kjøpsoppdrag gjelder bestemmelsene i første ledd andre punktum og andre ledd bare dersom det er særskilt avtalt i oppdraget.

(4) Denne bestemmelsen kan fravikes ved avtale.

§ 7-4. Betaling av vederlag

(1) Oppdragstakers krav på vederlag forfaller til betaling tre måneder etter at handel er kommet i stand eller ved overtagelse dersom dette skjer tidligere.

(2) Oppdragsgiveren har rett til å holde tilbake så mye av vederlaget at det sikrer de kravene oppdragsgiveren har som følge av mislighold fra oppdragstakers side.

(3) Oppdragstakeren kan bare dekke sitt krav på vederlag i klientmidler som tilhører oppdragsgiveren, dersom oppdragsgiveren har samtykket til dette etter at handel er kommet i stand. Samtidig som samtykke innhentes, plikter oppdragstakeren å informere oppdragsgiveren om retten til å instruere om tilbakehold også etter at samtykke er gitt.

§ 7-5. Dekning av utlegg

Oppdragstakeren kan kreve utlegg spesifisert i oppdragsavtalen dekket etter hvert som de skal betales.

§ 7-6. Deling av vederlag

Vederlaget kan ikke deles med kjøper eller selger eller med noen som ikke selv har rett til å drive eiendomsmegling.

§ 7-7. Nedsettelse av vederlag

Dersom det foreligger en ikke ubetydelig pliktforsømmelse fra oppdragstakerens side, kan oppdragsgiveren kreve at vederlaget settes ned eller faller bort.

Kapittel 8. Tilsyn, klageorgan og sanksjoner

§ 8-1. Tilsyn med eiendomsmegling

(1) Finanstilsynet fører kontroll og tilsyn etter lov 7. desember 1956 nr. 1 om tilsynet med finansinstitusjoner mv. (finanstilsynsloven) med

  • 1. eiendomsmeglingsforetak,

  • 2. personer med eiendomsmeglerbrev, jf. § 4-2,

  • 3. jurister med tillatelse etter § 4-3,

  • 4. advokater som arbeider som fagansvarlig eller ansvarlig megler for eiendomsmeglingsforetak,

  • 5. personer med tillatelse til å være megler etter forskrift 23. november 2007 nr. 1282 § 5 (overgangsforskriften) og

  • 6. personer som nevnt i § 4-1 tredje til femte ledd.

(2) Foretak og personer som nevnt i første ledd plikter å gi Finanstilsynet de opplysninger som måtte bli krevd angående virksomheten. Disse plikter også å fremvise og i tilfelle utlevere til kontroll forretningsbøker og øvrige dokumenter samt utskrifter av den elektronisk lagrede informasjon som angår eiendomsmeglingsvirksomheten.

(3) Første og andre ledd gjelder tilsvarende for foretak og personer som nevnt i første ledd som er fratatt tillatelse til å drive eiendomsmegling etter § 8-2, har fått tilbakekalt sitt eiendomsmeglerbrev etter § 8-4, er fratatt sin tillatelse etter § 8-5, er forbydd å være fagansvarlig eller ansvarlig megler etter § 8-6, eller som selv har frasagt seg de nevnte rettigheter.

(4) Andre og tredje ledd gjelder tilsvarende for franchisegiver til foretak som nevnt i første ledd nr. 1.

(5) Dersom Finanstilsynet mistenker overtredelse av kapittel 3, 5 og 6 eller forskrifter gitt i medhold av disse, kan foretak som nevnt i lov 7. desember 1956 nr. 1 om tilsynet med finansinstitusjoner mv. (finanstilsynsloven) § 1 pålegges å gi de opplysninger Finanstilsynet krever, herunder fremlegge dokumenter,teknisk lagret informasjon og utskrift fra lagringsmedium.

(6) Finanstilsynet kan innhenteopplysninger fra folkeregistermyndigheten som er nødvendige for å utføre oppgavene etter eiendomsmeglingsloven og finanstilsynsloven, uten hinder av taushetsplikt.

§ 8-2. Tilbakekall av tillatelse for foretak og vedtak om stans av virksomhet i filial

(1) Finanstilsynet skal kalle tilbake et foretaks tillatelse til å drive eiendomsmegling, jf. § 2-1, dersom foretaket ikke lenger oppfyller kravene i §§ 2-4 til 2-10.

(2) Finanstilsynet kan kalle tilbake et foretaks tillatelse til å drive eiendomsmegling, jf. § 2-1, dersom det finnes utilrådelig å la eiendomsmeglingsvirksomheten drives videre fordi foretaket

  • 1. blir tatt under konkursbehandling.

  • 2. ikke lenger oppfyller vilkår fastsatt for tillatelsen,

  • 3. har latt være å etterkomme pålegg gitt av Finanstilsynet,

  • 4. grovt eller gjentatte ganger har overtrådt sine plikter etter lov eller forskrifter, eller

  • 5. har gjort seg skyldig i mislige forhold som gir grunn til å frykte at en fortsettelse av eiendomsmeglingsvirksomheten kan være til skade for allmenne interesser.

(3) Finanstilsynet kan stanse virksomheten i en filial, jf. § 2-2, dersom filialen ikke lenger oppfyller vilkårene i § 2-5 andre ledd eller § 2-9 andre ledd tredje punktum, eller ett eller flere av vilkårene i første ledd nr. 3 til 5 er oppfylt for filialen.

(4) I tilfeller som nevnt i første og andre ledd samt § 8-6, kan Finanstilsynet oppnevne en forvalter som selv har tillatelse til å drive eiendomsmegling etter § 2-1 første ledd til å sluttføre oppdrag etter denne loven. Departementet kan i forskrift fastsette nærmere bestemmelser om forvalterens rettigheter og plikter. Dersom det er nødvendig for en forsvarlig avvikling av løpende oppdrag, kan departementet i enkeltvedtak gjøre unntak fra lovens bestemmelser.

§ 8-3. Tilbakekall av personlige tillatelser

(1) Finanstilsynet skal kalle tilbake eiendomsmeglerbrev, jf. § 4-2, tillatelse til jurist, jf. § 4-3, eller tillatelse etter forskrift 23. november 2007 nr. 1282 § 5 (overgangsforskriften), dersom innehaver av slik tillatelse ikke lenger oppfyller vilkårene i § 4-2 første ledd nr. 5 eller § 4-3 første ledd nr. 4.

(2) Finanstilsynet kan kalle tilbake tillatelse som nevnt i første ledd, dersom en innehaver av slik tillatelse anses uegnet fordi vedkommende

  • 1. har gjort seg skyldig i straffbar handling og dette må antas å svekke den tillit som er nødvendig for yrkesutøvelsen, eller

  • 2. grovt eller gjentatte ganger har overtrådt sine plikter etter lov eller forskrifter.

§ 8-4. Adgang til å forby advokat å være fagansvarlig og ansvarlig megler

Finanstilsynet skal forby advokater å være fagansvarlig, jf. § 2-9 andre ledd, og ansvarlig megler, jf. § 6-2, dersom denne ikke lenger har advokatbevilling. Finanstilsynet kan også forby advokater å være fagansvarlig og ansvarlig megler dersom advokaten anses uegnet fordi vedkommende

  • 1. har gjort seg skyldig i straffbar handling og dette må antas å svekke den tillit som er nødvendig for yrkesutøvelsen, eller

  • 2. grovt eller gjentatte ganger har overtrådt sine plikter etter lov eller forskrifter.

§ 8-5. Adgang til å forby eiendomsmeglerfullmektig, oppgjørsmedhjelper og medhjelper.

Finanstilsynet kan forby person å være eiendomsmeglerfullmektig, oppgjørsmedhjelper eller medhjelper, dersom personen anses uegnet fordi vedkommende

  • 1. har gjort seg skyldig i straffbar handling og dette må antas å svekke den tillit som er nødvendig for yrkesutøvelsen, eller

  • 2. grovt eller gjentatte ganger har overtrådt sine plikter etter lov eller forskrifter.

§ 8-6. Suspensjon av retten til å drive eiendomsmegling.

Dersom et eiendomsmeglingsforetak er siktet for et forhold som kan medføre tilbakekall av tillatelsen, kan Finanstilsynet suspendere tillatelsen inntil straffesaken er avsluttet.

§ 8-7. Overtredelsesgebyr

(1) Finanstilsynet kan ilegge overtredelsesgebyr for overtredelse av §§ 3-1, 3-2, 3-3, 3-5, 3-6, kapittel 5, §§ 6-2, 6-3, 6-7, 6-8, 6-10 tredje ledd, 7-1, 7-2, 7-4 tredje ledd, 7-6 og 8-1. Det samme gjelder overtredelse av forskrift, påbud, forbud eller vilkår fastsatt med hjemmel i de nevnte bestemmelsene.

(2) Fysiske personer kan ilegges overtredelsesgebyr bare for forsettlige eller grovt uaktsomme overtredelser.Foretak kan ilegges overtredelsesgebyr når foretaket eller noen som har handlet på foretakets vegne, har overtrådt bestemmelsene nevnt i første ledd.

(3) For foretak kan det fastsettes overtredelsesgebyr på inntil 5 millioner kroner, eller opptil 5 prosent av foretakets årsomsetning etter siste godkjente årsregnskap dersom dette gir høyere gebyr. For et morselskap eller et datterselskap av et morselskap som skal utarbeide konsernregnskap etter direktiv 2013/34/EU, skal den relevante omsetningen være den totale årsomsetningen, eller tilsvarende inntekt etter relevante regnskapsdirektiver, etter siste tilgjengelige konsoliderte årsregnskap godkjent av ledelsen i det overordnede morforetaket.

(4) For fysiske personer kan det fastsettes overtredelsesgebyr på inntil 2 millioner kroner.

(5) Adgangen til å ilegge overtredelsesgebyr foreldes fem år etter at overtredelsen er opphørt. Fristen avbrytes ved at Finanstilsynet sender forhåndsvarsel eller fatter vedtak om overtredelsesgebyr.

(6) Departementet kan fastsette forskrift om renter ved forsinket betaling av overtredelsesgebyr.

§ 8-8. Vurderingsmomenter ved ileggelse av overtredelsesgebyr

Ved avgjørelsen av om overtredelsesgebyr skal ilegges og ved utmåling skal det blant annet tas hensyn til:

  • 1. overtredelsens grovhet og varighet

  • 2. overtrederens grad av skyld

  • 3. overtrederens økonomiske evne

  • 4. hvor stor vinning som er oppnådd eller tap som er unngått ved overtredelsen

  • 5. tap påført tredjeperson som følge av overtredelsen

  • 6. i hvilken grad overtrederen har samarbeidet med Finanstilsynet

  • 7. tidligere overtredelser

§ 8-9. Behandling av tvister i klageorgan

Som godkjent klageorgan for behandling av tvister mellom eiendomsmeglingsforetak og selger, kjøper eller øvrige interessenter til objekt som nevnt i § 1-2, regnes klageorgan som er godkjent etter lov 17. juni 2017 nr. 29 om klageorganer for forbrukersaker § 3, når organet er opprettet ved avtale mellom én eller flere organisasjoner som representerer foretak eller advokater som driver eiendomsmegling på den ene siden, og på den annen side én eller flere organisasjoner som representerer aktører i eiendomsmarkedet. Kongen kan i forskrift gi bestemmelser om klageorganets virksomhet.

§ 8-10. Straff

Forsettlig eller uaktsom overtredelse av bestemmelser gitt i eller i medhold av §§ 2-1, 2-2, 3-1, 3-2, 3-6, 4-5, 5-1, 5-2, 5-3, § 5-5, 6-10 tredje ledd, 7-4 tredje ledd og 8-1 straffes med bøter eller fengsel inntil 3 år, eller inntil 6 år ved særlig skjerpende omstendigheter. Det samme gjelder overtredelse av påbud, forbud eller vilkår gitt i medhold av de nevnte bestemmelser.

Kapittel 9. Ikrafttredelse og overgangsregler

§ 9-1. Ikrafttredelse og overgangsregler

(1) Loven gjelder fra den tid​ Kongen bestemmer. De enkelte bestemmelser kan settes i kraft til ulik tid.

(2) Kongen kan fastsette overgangsregler.

Til forsiden