Ot.prp. nr. 101 (2008-2009)

Om lov om endringer i lov om Statens Pensjonskasse og i enkelte andre lover

Til innholdsfortegnelse

8 Forslag om opphevelse av lov 21. juni 1895 nr. 2 om den norske Enkekasse

Den norske Enkekasse har sitt utgangspunkt fra begynnelsen av 1800-tallet. Før 1814 var det en felles dansk/norsk enkekasse for embetsmenns enker og enkelte andre grupper. Fra 1814 ble Den almindelige norske Enkekasse opprettet. Medlemskap var obligatorisk for alle embetsmenn. Enkepensjonen var som hovedprinsipp fastsatt til 1 /5 av embetslønnen, men med visse maksimumsbeløp for de høyest avlønnede stillingene. Personkretsen for pliktige medlemmer ble stadig utvidet slik at en rekke tjenestemannsgrupper etter hvert ble innlemmet. Ved lov 8. april 1899 ble det åpnet adgang for enhver norsk borger til å tegne frivillig forsikring i Enkekassen. Denne muligheten ble i liten grad benyttet. I lov 21. juni 1895 nr. 2 om den norske Enkekasse ble det åpnet adgang til forskjellige forsikringsformer: overlevelsesrente, livsvarig livrente og livsforsikring.

Da Statens Pensjonskasse ble opprettet i 1917, gikk Den norske Enkekasse til avvikling, og styret i Statens Pensjonskasse overtok administrasjonen av Enkekassen. Adgangen til frivillig forsikring som ble innført 1899, falt bort fra 1917. De rettigheter som var opparbeidet i Den norske Enkekasse, besto. Enkepensjonene fra Enkekassen gikk til fradrag i de nye enkepensjonene fra Statens Pensjonskasse. Ettersom nye stillinger ble innlemmet i Statens Pensjonskasse, ble det færre medlemmer i Den norske Enkekasse. Det ble foretatt en formell avvikling av Den norske Enkekasse i 1983. Da løp det fortsatt 2 selvstendige enkepensjoner til enker bosatt i utlandet, hvor det ikke ble gjort samordning med andre pensjonsytelser. I årsberetningen for 1983 fremkommer følgende om avviklingen:

«Den norske Enkekasse gikk i likvidasjon i 1917, samtidig som Statens Pensjonskasse ble opprettet.

De aller fleste av pensjonene etter Enkekassens bestemmelser har vært kombinert med pensjoner etter lov om Statens Pensjonskasse, og har gått til fradrag i pensjonene derfra. Fortsatt løper litt under 40 slike pensjoner hvor en del av pensjonen har sin bakgrunn i rettigheter i Enkekassen. Pr 31.12.83 gjenstår en teoretisk mulig enkepensjon som ikke har trådt i kraft, hvor medlemmet er 98 år og ektefellen 92.

Av selvstendige pensjoner bare etter rettigheter i Den norske Enkekasse er det 8, hvorav imidlertid 6 blir samordnet bort fordi pensjonen fra folketrygden er størst. Det er derfor bare to pensjoner som fortsatt løper fordi pensjonisten er bosatt i utlandet og ikke får pensjon fra folketrygden. Samlet årlig pensjon til disse to er ca. 11 000 kroner.

Etter dette anses Den norske Enkekasse for endelig avviklet.»

I dag er det ingen personer som har rettigheter i Den norske Enkekasse. Departementet foreslo på denne bakgrunn i høringsbrevet at lov 21. juni 1895 nr. 2 om den norske Enkekasse oppheves.

Ingen av høringsinstansene hadde merknader til forslaget.

Forslaget i proposisjonen er i samsvar med høringsbrevet.

Til forsiden