Ot.prp. nr. 22 (2005-2006)

Om lov om endringer i lov 28. februar 1997 nr. 19 om folketrygd og lov 6. mai 1988 nr. 22 om lønnsplikt under permittering

Til innholdsfortegnelse

5 Presisering av lovhjemmel for rett til attføringspenger i en begrenset periode etter at attføringssaken er avsluttet av helsemessige årsaker når personen skal vurderes for andre trygdeytelser – folketrygdloven § 11–9 andre ledd

5.1 Innledning

For å unngå at det oppstår brudd i utbetaling i søkerens livsoppholdsytelse, er det i noen tilfeller behov for å kunne forlenge livsoppholdsytelsen en begrenset periode mens personen vurderes for andre ytelser. Departementet foreslår at det presiseres i folketrygdloven at attføringspenger skal kunne tilstås en begrenset periode etter at attføringssaken er avsluttet av helsemessige årsaker når personen vurderes for andre trygdeytelser. Perioden man skal kunne tilstå attføringspenger etter attføringen er avsluttet av helsemessige årsaker, foreslås utvidet fra 8 til 16 uker. Samtidig gjøres ordningen med at man kan forlenge overgangsperioden med rehabiliteringspenger med inntil 8 uker til sammenlagt 16 uker i forbindelse med overgang fra rehabiliteringspenger til attføringspenger permanent.

5.2 Bakgrunn. Gjeldende rett

Dersom attføringen avbrytes på grunn av sykdom, faller retten til attføringspenger bort. Videre attføring skal da avslås etter folketrygdloven § 11–6. Dersom det av medisinske grunner anses som aktuelt å vurdere om brukeren kan ha rett til andre trygdeytelser, fatter Aetat vedtak om attføringspenger i ventetid under attføringen i inntil 8 uker mens saken tilbakeføres til trygdeetaten (tilbakeføringsvedtak). Dette gjøres for å gi trygdekontoret tid til å vurdere og eventuelt treffe vedtak om annen trygdeytelse (rehabiliteringspenger, uføreytelser etc.), slik at man unngår at det oppstår brudd i utbetaling av søkerens livsoppholdsytelse.

Det fremgår ikke av loven hvor lang periode en vil kunne tilstå attføringspenger ved tilbakesending til trygdeetaten på grunn av helsemessige årsaker, og det er heller ikke noen bestemmelser om dette i attføringsforskriften. Det har imidlertid vært fast praksis siden 1994 at attføringspenger ved tilbakeføring til trygdekontoret skal kunne gis i inntil 8 uker på samme måte som det kan ytes rehabiliteringspenger ved overføring fra trygdeetat til Aetat i forbindelse med oppstart av attføring.

Fra 1. juli 2004 ble det gitt overgangsregler i forbindelse med at Aetat fikk et samlet ansvar for vedtaksmyndighet i attføringssaker. Etter disse kan vedtak om rehabiliteringspenger utvides med ytterligere 8 uker til sammenlagt 16 uker. Overgangsreglene skulle gjelde ut 2005.

5.3 Departementets vurdering og forslag

I tilbakeføringsfasen gis det i dag vedtak om attføringspenger i ventetid under attføringen, med hjemmel i folketrygdloven § 11–9 andre ledd bokstav b.

Bestemmelsen om ventetid under attføringen i folketrygdloven § 11–9 andre ledd bokstav b er dermed blitt tolket utvidende slik at den også gir hjemmel for å kunne tilstå attføringspenger i en begrenset periode når en attføringssak er avsluttet av medisinske grunner og saken skal tilbakeføres til trygdeetaten for vurdering av andre trygdeytelser (rehabiliteringspenger eller uføreytelser). Det fremgår imidlertid ikke klart av bestemmelsens ordlyd at den også omfatter disse tilfellene.

Departementet foreslår derfor at folketrygdloven § 11–9 andre ledd endres slik at det kommer klart fram at det kan tilstås attføringspenger i en begrenset periode når yrkesrettet attføring er avbrutt på grunn av sykdom, og det av medisinske grunner anses som aktuelt å skulle vurdere brukeren for andre trygdeytelser.

I noen tilfeller vil det kunne ta mer enn 8 uker å behandle uføresøknaden, og det kan da forekomme at det ikke blir fattet vedtak om uføreytelser før de åtte ukene er utløpt. Enkelte personer vil dermed kunne risikere å bli stående uten livsoppholdsytelse mens de vurderes for uføreytelser eller rehabiliteringspenger. Departementet legger derfor opp til å utvide perioden for tilbakeføringsvedtakene fra 8 til 16 uker. Dette vil bli gjort ved forskrift i etterkant av lovvedtaket.

Det samme problem vil også kunne oppstå i forbindelse med oppstart av attføring når en person overføres fra rehabiliteringspenger for vurdering av rett til yrkesrettet attføring. Dette er midlertidig løst ved at en kan gi overføringsvedtak i inntil 16 uker. For å få en god sammenheng i disse regelverkene, vil departementet samtidig foreslå å gjøre disse overgangsreglene permanente.

5.4 Ikrafttredelse. Økonomiske og administrative konsekvenser

Departementet foreslår at endringen trer i kraft 1. januar 2006. Det anslås at endringen vil kunne medføre en kostnad på hhv. om lag 4,7 og 3,7 mill. kroner knyttet til attførings- og rehabiliteringspenger.

Forslaget antas ikke å ha administrative konsekvenser av betydning.

Til forsiden