Ot.prp. nr. 22 (2005-2006)

Om lov om endringer i lov 28. februar 1997 nr. 19 om folketrygd og lov 6. mai 1988 nr. 22 om lønnsplikt under permittering

Til innholdsfortegnelse

6 Utvidelse av arbeidsgivers lønnspliktperiode fra 5 til 10 dager ved hel permittering og ved minst 40 pst. reduksjon av arbeidstiden – lønnspliktloven § 3 (1)

6.1 Innledning

Departementet foreslår å utvide arbeidsgivers lønnspliktperiode fra 5 til 10 dager ved hel permittering og ved minst 40 pst. reduksjon av arbeidstiden. Arbeidsgiverperioden 15 dager ved permittering mindre enn 40 pst. reduksjon av arbeidstiden opprettholdes. Forslaget er i tråd med forslag fra regjeringen Bondevik II, jf. St.prp. nr. 1 (2005–2006).

6.2 Bakgrunn

Adgangen til å benytte permitteringer innebærer en mulighet for arbeidsgiver til å overvelte normale lønnskostnader og normal bedriftsrisiko til folketrygden. Ved uventet og antatt kortvarig lav aktivitet overtar trygdesystemet arbeidsgivers lønnsforpliktelser helt eller delvis for en begrenset periode. Et for sjenerøst permitteringsregelverk kan medføre for hyppige permitteringer.

6.3 Departementets vurdering og forslag

Departementet er av den oppfatning at dagens regelverk med en arbeidsgiverperiode på 5 dager velter for mye av bedriftenes lønnskostnader over på trygdesystemet. I perioder med bedring på arbeidsmarkedet medfører det samfunnsmessige kostnader å la deler av arbeidsstyrken være permittert.

På bakgrunn av dette vil departementet foreslå å øke arbeidsgiverperioden fra 5 til 10 dager ved hel permittering og ved minst 40 pst. reduksjon av arbeidstiden.

6.4 Ikrafttredelse. Økonomiske og administrative konsekvenser

Departementet foreslår at endringen i lov om lønnsplikt under permittering trer i kraft 1. januar 2006. Lovendringen innebærer en innsparing på 65 millioner kroner. Lovendringen vil ikke ha administrative konsekvenser.

Til forsiden