Ot.prp. nr. 50 (2001-2002)

Om lov om endringer i skatteloven (ny ettårsregel)

Til innholdsfortegnelse

3 Lovgivning i andre stater

3.1 Innledning

De fleste stater har bestemmelser om at utlendinger som tar midlertidig arbeidsopphold der blir skattepliktige for lønnsinntekten fra første dag uavhengig av oppholdets lengde.

Når det gjelder beskatningen av personer som er skattemessig bosatt («egne borgere»), men som oppebærer lønnsinntekt i utlandet ved midlertidig arbeidsopphold der, er reglene mer ulike fra stat til stat. Noen stater beskatter inntekten, eventuelt med fradrag i utlignet skatt for et beløp tilsvarende den skatt som er betalt i oppholdsstaten (kreditfradrag), mens andre stater gir skattefritak eller skattelempning, med eller uten progresjonseffekt for skattyters øvrige inntekter. Begge de nevnte løsninger kan være nedfelt i statenes interne rett eller følge av skatteavtale inngått med oppholdsstaten.

3.2 Danmark

I henhold til dansk skattelovgivning bortfaller skatt på lønnsinntekt for arbeid utført utenfor Danmark når arbeidsoppholdet i utlandet har vart i minst seks måneder. Regelen omfatter naturalytelser mottatt i anledning det arbeid som er utført i utlandet og feriepenger knyttet til den lønn som kvalifiserer til skattenedsettelsen.

Ved beregningen av oppholdets lengde inkluderes ferieopphold i utlandet og det tillates opphold i Danmark på maksimum syv dager i gjennomsnitt per måned. Disse oppholdene må skyldes nødvendig arbeid i forbindelse med utstasjoneringen eller ferie. Det tillatte opphold i Danmark kan tas ut samlet, men må ikke overstige 42 dager i sammenheng. Når det gjelder opphold i Danmark regnes deler av døgn tilbrakt i Danmark som hele dager. Tillatt opphold i Danmark blir ikke medregnet ved beregningen av seks måneders fristen dersom det tas ut som en avslutning av arbeidsoppholdet.

Dansk lovgivning inneholder ingen sikkerhetsventil for ufrivillig overskridelse av fristene for tillatt opphold i Danmark. Det er ikke noe krav om at lønnsinntekten er beskattet i oppholdsstaten. Der Danmark i henhold til en skatteavtale er tillagt eksklusiv beskatningsrett til lønnsinntekten skal skattenedsettelsen reduseres til halvparten. Offentlig ansatte som mottar utetillegg eller annen dekning av utgifter, herunder reiseutgifter, som følge av tjeneste i utlandet, omfattes ikke av bestemmelsene om skattenedsettelse.

Skattenedsettelsen skjer etter den såkalte alternative fordelingsmetode. Denne metoden innebærer at skattyters øvrige inntekter skattlegges som om den fritatte lønnsinntekt hadde vært skattepliktig, dvs. at man beholder en progressiv effekt.

3.3 Sverige

Etter svensk lovgivning er lønnsinntekt fra arbeid utført i utlandet fritatt fra beskatning såfremt ansettelsen og oppholdet i utlandet er av minst seks måneders varighet. Skattefritaket gjelder kun lønnsinntekt som er beskattet i oppholdsstaten. Det stilles imidlertid ikke noe krav til skattenivået i oppholdsstaten. Naturalytelser som er mottatt i utlandet anses som skattlagt lønnsinntekt og omfattes av skattefritaket. Den svenske seksmånedersregelen omfatter i utgangspunktet offentlig ansatte, men dersom Sverige har inngått skatteavtale med oppholdsstaten, vil offentlig ansatte normalt ikke bli skattepliktige i oppholdsstaten og derfor ikke kunne oppfylle vilkåret om beskatning der.

Når vilkåret om beskatning i oppholdsstaten ikke er oppfylt, gis i visse tilfeller skattefritak for lønnsinntekt ved sammenhengende ansettelse og opphold i en og samme stat i minst ett år. Dette fritaket er betinget av at oppholdsstaten i henhold til sin interne rett, administrative praksis eller etter særskilt avtale som ikke er skatteavtale (for eksempel en bistandsavtale), fritar lønnsinntekten fra beskatning. Formålet med denne regelen er å ikke undergrave det skattefritak som er innrømmet i oppholdsstaten. Denne fritaksregelen omfatter ikke offentlig ansatte, med unntak av ansatte i offentlig forretningsvirksomhet.

Etter begge regelsett er det tillatt med seks dagers opphold i Sverige per hele måned i utenlandstjeneste. Disse dagene kan legges sammen og tas ut i sammenheng, unntatt som innledning eller avslutning på utenlandsoppholdet, og ikke med mer enn 72 dager i løpet av ett år. En del av et døgn regnes her som en hel dag.

Begge regelsett inneholder en sikkerhetsventil for krigssituasjoner, sykdom og lignende, og kommer til anvendelse når beskatning vil virke åpenbart urimelig. Det er gitt anvisning på at denne sikkerhetsventilen skal praktiseres restriktivt og kun der det er snakk om marginale overskridelser av fristene for fritak.

Feriepenger opptjent ved tjenestegjøring i utlandet er også unntatt svensk beskatning i henhold til begge regelsett.

Skattyters øvrige inntekter skattlegges uten hensyn til den fritatte inntekt, altså uten progresjonseffekt.

3.4 Finland

Etter finsk skattelovgivning er lønnsinntekt opptjent ved arbeidsopphold i utlandet fritatt fra beskatning når oppholdet i utlandet varer mer enn seks måneder. Fritaket omfatter naturalytelser og feriepenger som knytter seg til arbeidet i utlandet. Under arbeidsopphold i utlandet, kan skattyter oppholde seg i Finland maksimum seks dager i gjennomsnitt hver hele måned. Disse dagene kan legges sammen og tas ut samlet, unntatt som innledning eller avslutning på utenlandsoppholdet. Det ligger også en begrensing i at det ikke er tillatt å «ta ut» mer enn 60 dagers opphold i Finland på forhånd uten at slikt opphold er «opptjent». Dersom oppholdet i Finland, pga. uforutsette begivenheter varer utover tidsfristen og man fortsetter arbeidsoppholdet i utlandet etter avbruddet, kan lønnen likevel unntas fra beskatning i Finland.

Skattefritaket gis uten progresjonseffekt for skattyters øvrige inntekter.

Bestemmelsen gjelder ikke lønn som betales av stat, kommune eller annet offentligrettslig organ.

Skattefritaket er ikke betinget av at lønnsinntekten faktisk skattlegges i oppholdsstaten. Det gis imidlertid ikke fritak dersom Finland i henhold til en skatteavtale har eksklusiv beskatningsrett til lønnsinntekten.

3.5 Storbritannia

Tidligere hadde Storbritannia regler som på nærmere vilkår ga fullt fradrag for lønnsinntekt opptjent i utlandet. Denne lovgivningen ble, med unntak av for sjøfolk, opphevet i mars 1998.

Storbritannias regler om bortfall av skattemessig bosted er strenge, men det er på visse vilkår mulig å bringe skattemessig bosted i Storbritannia til opphør dersom man oppholder seg ute i ett år og har solgt eller leid ut boligen i Storbritannia.

Storbritannia bruker for øvrig kreditmetoden som hovedmetode for unngåelse av dobbeltbeskatning i sine skatteavtaler. Dette medfører at lønnsinntekt opptjent i utlandet, som den klare hovedregel, ikke er fritatt fra beskatning i Storbritannia.

3.6 Frankrike

Franske statsborgere som sendes utenlands av franske arbeidsgivere er på nærmere vilkår fritatt fra beskatning av lønnsinntekten. Det gis fullt fritak dersom det godtgjøres at lønnsinntekten blir skattlagt med minst 2/3 av det som ville ha vært fransk skatt på lønnsinntekten. Det gis følgelig ikke fritak dersom oppholdsstaten er avskåret fra å beskatte i henhold til en skatteavtale.

Videre gis det fritak dersom det godtgjøres at arbeidsoppholdet har vart i mer enn 183 dager i en tolv måneders periode og vedkommende har deltatt i en av følgende virksomheter: bygg og anlegg, installasjon eller industriell virksomhet, samt virksomhet knyttet til undersøkelse etter eller utvinning av naturressurser. Dersom inntekten opptjent i utlandet skattlegges i Frankrike, er det bare den inntekten skattyter ville ha hatt dersom vedkommende hadde arbeidet i Frankrike som er gjenstand for beskatning. På dette grunnlag er utenlandstillegg og andre ekstraytelser som gis i anledning utenlandsoppholdet unntatt fra beskatning, forutsatt at de står i et rimelig forhold til grunnlønnen og til den merbelastning eller de merutgifter vedkommende faktisk har. Sistnevnte regel gjelder også for offentlig ansatte.

3.7 Tyskland

Tyskland har ingen regler om fritak fra beskatning for lønnsinntekt opptjent ved arbeid i utlandet. Tyskland bruker imidlertid fordelingsmetoden som hovedmetode for unngåelse av dobbeltbeskatning i sine skatteavtaler, slik at lønnsinntekt som oppholdsstaten har adgang til å beskatte etter skatteavtalen, skal unntas fra tysk beskatning.

3.8 Nederland

Nederland har ingen særskilte regler om unntak fra globalskatteplikt når skattyter er skattemessig bosatt i Nederland. Det innrømmes imidlertid 35 % inntektsfradrag dersom skattyter sendes utenlands av en privat arbeidsgiver i mer enn 45 dager i året til et nærmere angitt land. Regelen omfatter alle land i Asia, Afrika, Latin-Amerika og flere land i Øst- og Sentraleuropa.

Nederland bruker for øvrig kreditmetoden som hovedmetode for unngåelse av dobbeltbeskatning i sine skatteavtaler. Med unntak for ovennevnte regel om 35 % inntektsfradrag i forhold til bestemte land, er lønnsinntekt opptjent i utlandet derfor ikke unntatt fra beskatning i Nederland.

3.9 Østerrike

Østerrike har ikke internrettslige regler som gir fritak fra beskatning for personer som er skattemessig bosatt der. Det finnes imidlertid særlige fritak for lønnsinntekt oppebåret av ansatte i bygg/anlegg og gruvedrift som arbeider i utlandet i mer enn en måned, samt for bistandsarbeidere som oppholder seg i utviklingsland.

Østerrike bruker fordelingsmetoden som hovedmetode for unngåelse av dobbeltbeskatning i sine skatteavtaler, slik at lønnsinntekt som arbeidsstaten har adgang til å beskatte etter skatteavtalen, likevel skal unntas fra beskatning i Østerrike.

3.10 USA

USA har særregler for inntekt opptjent i utlandet, herunder skattefritak for fri bolig og fradrag for utgifter til bolig i utlandet som gjelder for personer som er skattemessig bosatt i USA (resident), men som har «tax home» i utlandet og i tillegg er bosatt (bona fide resident) i utlandet i mer enn ett år eller fysisk oppholder seg i et eller flere andre land enn USA i mer enn 330 fulle døgn i en tolv måneders periode.

Det er ikke et formelt krav at det betales skatt i oppholdsstaten, men en person som ikke anses skattemessig bosatt i oppholdsstaten vil ikke bli godtatt som «bona fide resident». Vedkommende vil da være henvist til å påberope seg 330-dagersregelen.

Skattefritaket gjelder lønnsinntekt (earned income) herunder naturalytelser, med unntak av ytelser som utbetales etter utløpet av skatteåret etter det skatteår hvor fritaket ble gitt.

For 2000 er fritaket på USD 76 000. I tillegg kan det kreves fradrag for utgifter til bolig, eventuelt tilsvarende fritak dersom arbeidsgiver holder fri bolig.

Reglene omfatter ikke lønn til offentlig ansatte.

Det aksepteres at tidskravene for fritaket ikke er oppfylt dersom utenlandsoppholdet må avbrytes pga. krig, uro e.l.

Til forsiden