Ot.prp. nr. 56 (2003-2004)

Om midlertidig lov om prøveordning med lokaler for injeksjon av narkotika (sprøyteromsordning)

Til innholdsfortegnelse

17 Økonomiske og administrative konsekvenser

Lovforslaget går ut på at kommunene kan søke departementet om å få etablere sprøyterom som en prøveordning. Det vil ikke være kostnader for staten forbundet med etablering og drift av sprøyterommet, bortsett fra kostnader ved evaluering av ordningen innen prøveperiodens utløp. I Sosialdepartementets budsjett er det avsatt midler til evaluering av prøveordningen.

Kostnadene for den enkelte kommune vil relatere seg til investeringskostander/leie av lokaler og drift (lønnsutgifter og utstyr). Disse utgiftene må kommunen beregne og ta med i sin vurdering av om den ønsker status som prøvekommune. De kommunale utgiftene vil til en viss grad avhenge av lokale forhold, som valg av lokalisering og størrelsen av tiltaket. Det kan ikke utelukkes at kravet om samlokalisering med lavterskel helsetiltak, kan føre til økte kostnader for kommunen. På den annen side kan samlokalisering også være kostnadsbesparende.

Eventuelle merarbeid og ressursbehov for politiet under gjennomføringen av forsøk med sprøyterom, antas å kunne dekkes innenfor ordinært budsjett.

I høringsrunden har Oslo kommune pekt på at Stortinget bør bidra med finansieringen av forsøket utover å finansiere evalueringen.

Også Fagrådet innen Rusfeltet i Norge, Fellesorganisasjonen for barnevernspedagoger, sosionomer og vernepleiere (FO) og Pro-Sentret mener at staten bør bidra med midler.

Politiembetsmennenes landsforening peker på at politiets ressursbehov i forhold til sprøyteromsordningen ikke kan dekkes innenfor ordinært budsjett.

Ingen andre høringsinstanser har hatt synspunkter på departementenes vurdering av de økonomiske og administrative konsekvensene i høringsnotatet.

Departementet vil understreke at sprøyteromsordningen er en frivillig ordning som naturlig ligger under kommunene. Utgiftene forbundet med etablering og drift av en slik ordning, må inngå som del av kommunens vurdering av om den ønsker å søke om å bli godkjent prøvekommune. Departementet fastholder at merarbeidet for politiet ikke forventes å overstige det som kan dekkes innenfor ordinært budsjett. Kostnadene ved gjennomføring av tilsyn med ordningen i prøveperioden, skal dekkes innenfor fylkesmannens budsjettrammer.

Til forsiden