Ot.prp. nr. 56 (2003-2004)

Om midlertidig lov om prøveordning med lokaler for injeksjon av narkotika (sprøyteromsordning)

Til innholdsfortegnelse

8 Prøveordning og evaluering

I høringsnotatet ble det lagt til grunn at de kommunene som ønsker det, kunne søke departementet om å få etablere sprøyterom som en prøveordning. Sprøyteromsordningen ble foreslått som en toårig prøveordning. Prøveordningen var ment å gi erfaringsgrunnlag for å kunne evaluere virkningene av sprøyterom. Foruten å gi svar på hvordan de uttalte formålene ble ivaretatt, skulle det også tas stilling til eventuelle utilsiktede positive og negative virkninger av ordningen. Evalueringen var ment å danne grunnlag for å avgjøre om, og eventuelt hvordan, sprøyterom burde gjennomføres som en permanent ordning.

Forslaget om å innføre sprøyteromsordningen som et toårig forsøk, har fått bred støtte under høringen. Alle høringsinstansene som uttaler seg om spørsmålet, støtter forslaget om etterfølgende evaluering. Enkelte av instansene peker på behovet for at evalueringen standardiseres og koordineres, slik at man kan foreta en sammenlignende undersøkelse av sprøyterommene i Norge.

Datatilsynet stiller spørsmål ved om tidsbegrensningen er for kort. Instansen viser til at bare Oslo kommune har et sprøyterom som står klart, men at tidsbegrensningen på to år kan skape vanskeligheter for kommuner som ikke har et slikt rom stående klart. Bergen kommune mener at prøveperioden minst bør utvides til tre år. De øvrige instansene har ikke kommentert forslaget om at prøveordningen er toårig.

Basert på den brede støtten i høringsrunden, opprettholder departementet forslaget om at sprøyteromsordningen i første omgang skal være et tidsbegrenset forsøk. Kommunene kan søke Sosialdepartementet om å få etablere sprøyterom som en prøveordning. Høringen kan tyde på at bare noen få kommuner vil søke om å bli prøvekommuner.

Justisdepartementet har forståelse for at for eksempel Bergen kommune vil kunne ha behov for noen tid før en eventuell prøveordningen kan settes i verk. Dessuten bør det innenfor rammen av lovens virketid være mulig å gjennomføre evalueringen. På den måten unngår man at driften må stanse før man vet om ordningen blir gjort permanent. På den bakgrunn foreslår departementet en prøveperiode på tre år, og at loven gjelder midlertidig i tre år fra ikrafttredelsen. Men for at det skal være tid til å fremme en ny lov som eventuelt forlenger prøveperioden eller gjør en sprøyteromsordning permanent, er det viktig at evalueringen påbegynnes senest etter to års drift.

Departementet forutsetter at prøvekommunene samarbeider med den som får i oppdrag å evaluere ordningen om å etablere et forsvarlig og standardisert registreringssystem, noe som vil være nødvendig for å gjennomføre sammenlignende studier.

Til forsiden