Ot.prp. nr. 59 (2008-2009)

Om lov om endringer i midlertidig lov 2. juli 2004 nr. 64 om prøveordning med lokaler for injeksjon av narkotika (sprøyteromsloven) m.m.

Til innholdsfortegnelse

16 Merknader til de enkelte bestemmelsene

Til endringene i sprøyteromsloven

Til lovens tittel

Lovens tittel endres slik at det klart fremgår at loven ikke lenger er midlertidig og at sprøyterom ikke lenger er en prøveordning. Forslaget er nærmere omtalt under punkt 8.3.

Til ny § 1

I paragrafens første ledd angis formålet med selve loven, som er å legge til rette for et nødvendig rettslig grunnlag for etablering av sprøyteromsordning i kommunen.

I annet leddangis formålet med sprøyteromsordningen. Formålsangivelsen er i sitt innhold en videreføring og presisering av dagens formålsangivelse slik denne fremgår av sprøyteromsforskriften § 1 annet ledd. Ordlyden er imidlertid noe moderert med hensyn til overdoseproblematikken.

Det vises til nærmere omtale av forslaget under punkt 9.1.2.

Til ny § 2

Paragrafens første ledder en referanse til kommunehelsetjenesteloven § 1-3 fjerde ledd annet punktum som fastsetter at sprøyteromsordningen er å anse som en kommunehelsetjeneste.

I annet ledd er det angitt hvilke lokaler som sprøyteromsordningen skal omfatte, herunder sprøyterom (injiseringsrommet), fremmøterom (venterom) og samtalerom, samt at sprøyteromsordningen skal ha tilgang til et behandlingsrom.

Det vises til nærmere omtale av forslaget under punkt 9.2.

Til ny § 3

Paragrafens første leddgir kommunen myndighet til å beslutte at det skal etableres en sprøyteromsordning i kommunen. En forutsetning for lovlig etablering av sprøyteromsordning er at sprøyteromsordningen på forhånd er godkjent av departementet. Godkjenningskravet skal sikre at den sprøyteromsordningen som etableres er i samsvar med gjeldende regelverk. Det er ikke et krav at kommunen som sådan skal godkjennes. Dersom en sprøyteromsordning som ønskes etablert, tilfredsstiller krav gitt i lov og forskrift, kan godkjenning ikke nektes. Godkjenningen kan imidlertid tilbakekalles dersom sprøyteromsordningen, etter at godkjenning er gitt, ikke tilfredsstiller slike krav, jf. den alminnelige forutsetningslæren i forvaltningsretten.

I annet leddstilles det vilkår for lovlig etablering av sprøyteromsordning, at ordningen er et tiltak som kommer i tillegg til kommunens øvrige helse- og sosialtjenestetilbud til sprøyteromsordningens målgruppe. Sprøyteromsordningen kan således ikke være det eneste tiltaket i kommunen. Kommunen må også kunne vise til andre tiltak og at sprøyteromsordningen vil være et supplement til disse.

Det vises til nærmere omtale av forslaget under punkt 9.3.2.

Til ny § 4

Bestemmelsen viderefører gjeldende § 2. Paragrafen tilføres en titteloverskrift. Ordet «venterom» i første ledd bokstav a er erstattet med «fremmøterom». Begrepsendringen medfører ingen realitetsforskjell.

Til ny § 5

Bestemmelsen viderefører gjeldende § 3. Paragrafen tilføres en titteloverskrift.

Til ny § 6

Bestemmelsen viderefører, med enkelte endringer, gjeldende § 4. Paragrafen tilføres en titteloverskrift.

I første ledd er det presisert at det er avgjørelsen om adgang til sprøyterommet som ikke er enkeltvedtak etter forvaltningsloven. Lovlig adgang til sprøyterommet og sprøyteromsordningens øvrige lokaler forutsetter at vedkommende er registrert som bruker av sprøyterommet. Avgjørelsen om adgang til sprøyterommet viser derfor til avgjørelsen om registrering, jf. sprøyteromsforskriften § 3.

I annet ledd er det presisert hvilke lokaler og hvilke handlinger som omfattes av straffrihetsunntaket etter ny § 4 første ledd.

I tredje ledd første punktum er det, tilsvarende første ledd, presisert at det er avgjørelsen om adgang til sprøyterommet som ikke er å anse som nødvendig helsehjelp. Lovlig adgang til sprøyterommet og sprøyteromsordningens øvrige lokaler forutsetter at vedkommende er registrert som bruker av sprøyterommet. Avgjørelsen om adgang til sprøyterommet viser derfor til avgjørelsen om registrering, jf. sprøyteromsforskriften § 3. Videre er henvisningen til pasientrettighetsloven § 2-1 presisert med tilføyelse av «annet ledd».

I tredje leddannet punktum er paragrafhenvisningen til pasientrettighetslovens bestemmelse om klage endret til § 7-2. Også her er det presisert at det er avgjørelsen om adgang til sprøyterommet som ikke kan påklages.

Til ny § 7

Bestemmelsen viderefører gjeldende § 5. Paragrafen tilføres en titteloverskrift og nytt første ledd.

I nytt første ledd er det presisert at helsepersonelloven gis anvendelse for personalets yrkesutøvelse i sprøyteromsordningen. Dette medfører at de ulike personellgruppene i sprøyteromsordningen vil være underlagt plikt- og ansvarsreglene etter helsepersonelloven, herunder opplysningsplikt av eget tiltak til barneverntjenesten, sosialtjenesten og nødetater, samt opplysningsplikt til tilsynsmyndighetene om forhold som kan medføre fare for pasienters sikkerhet, jf. helsepersonelloven § 17, med mindre annet følger av sprøyteromsloven. Det er således ikke av avgjørende betydning om den handlingen som utføres er å anse som helsehjelp etter helsepersonelloven § 3 tredje ledd.

Det avgrenses imidlertid mot ansatte i sprøyteromsordningen som ikke yter tjenester innenfor sprøyteromsordningens ordinære virksomhet, slik som rengjøringspersonale, vaktmester o.l.

Til ny § 8

Bestemmelsen viderefører, med enkelte endringer, gjeldende § 6. Paragrafen tilføres en titteloverskrift.

I paragrafens innledende setning er ordene «ordningen med sprøyterom» erstattet med «sprøyteromsordningen». Endringen gjøres av begrepsmessig harmoniseringshensyn, og medfører ingen realitetsforskjell.

I bokstavene a og f gjøres en tilsvarende begrepsmessig endring av harmoniseringshensyn uten realitetsforskjell.

I bokstavene d og e er det presisert hvilke lokaler som omfattes av straffrihetsunntaket i ny § 4 første ledd.

Bokstavene h og i, som omhandler prøveordning med sprøyterom og evaluering av ordningen, oppheves som følge av at bestemmelsene ikke lenger er aktuelle.

Til ny § 9

Bestemmelsen viderefører, med enkelte endringer, gjeldende § 7. Lovens virketid endres slik at loven ikke har en bestemt opphevelsesdato. Paragrafen tilføres en titteloverskrift.

Til endringene i kommunehelsetjenesteloven

Til § 1-3 fjerde ledd annet, tredje og nytt fjerde punktum

Henvisningen til sprøyteromsloven i annet punktum endres i tråd med endringene i sprøyteromslovens tittel som følge av at loven gjøres permanent.

Tredje punktum endres for å tydeliggjøre at kommunen har beslutningsmyndighet med hensyn til om den ønsker å etablere en sprøyteromsordning i kommunen eller ikke. I tillegg er ordene «slik tjeneste» erstattet med «sprøyteromsordning». Endringen gjøres av begrepsmessig harmoniseringshensyn, og medfører ingen realitetsforskjell.

I nytt fjerde punktum er det inntatt en bestemmelse om at driften av en sprøyteromsordning i kommunen må foregå i offentlig regi, og ikke kunne settes bort til private aktører. Bestemmelsen innebærer en begrensning i kommunens adgang til å inngå avtale med private.

Det vises til nærmere omtale av forslaget under punkt 10.2.

Til forsiden