Ot.prp. nr. 60 (2002-2003)

Om lov om endring i lov 15. mars 1991 nr. 3 om megling i konfliktråd (statlig overtakelse av konfliktrådene)

Til innholdsfortegnelse

5 Økonomiske og administrative konsekvenser

Formålet med den statlige overtakelsen er å styrke ordningen og øke bruken av konfliktråd.

Konfliktrådene er små og sårbare. Det er derfor ønskelig å samle kompetanse og fagmiljøer for å sikre en effektiv utnyttelse av ressursene både administrativt og faglig. Den nye organiseringen tar sikte på å ivareta disse behovene ved bruk av flere virkemidler:

  • det etableres et sentralt sekretariat for konfliktrådene bemannet med 3-5 stillinger

  • på sikt vil rådene få flere heltidsansatte

  • standardisering av konfliktrådenes administrative vilkår

  • administrativt samarbeid mellom konfliktrådene og andre etater i justissektoren

Det er i dag 36 konfliktråd. Med så mange råd blir stillingsressursene pr råd små. Et mål med omleggingen er å få flere over i 100% stillingsandel.

Det legges opp til en inndeling som i hovedsak følger politidistriktene. Politidistriktene i Oslo, Asker og Bærum, Romerike og Follo vil dekkes av ett konfliktråd.

Det vil bli opprettet et sekretariat for konfliktrådene. Sekretariatet skal ha administrative oppgaver rettet mot konfliktrådene og faglige oppgaver knyttet til kompetanse og utviklingsprosjekter. Sekretariatet foreslås samlokalisert med det nye konfliktrådet for Oslo og Akershus.

I Oslo og Akershus er konfliktrådene, på grunn av stor befolkningstetthet, bemannet med til sammen ca. 10 årsverk. Ved å slå sammen disse rådene og samlokalisere dem med sekretariatet, kan man etablere et sterkt og levedyktig fagmiljø for konfliktrådene i Norge.

Det skal videre legges til rette for administrativt samarbeid mellom konfliktrådene og andre etater i justissektoren. Det kan for eksempel være tale om samlokalisering og drift av IT-systemer mv.

Alle som i dag har stilling innenfor ordningen, har krav på ny stilling i staten. Lønnsutgiftene videreføres på dagens nivå, eller på et høyere nivå, ved effektivisering og innsparing på andre driftsposter, jf. nedenfor.

En reduksjon i antall konfliktråd fra 36 til 22 forventes å redusere de samlede driftsutgiftene til konfliktrådene noe. Det legges opp til at omorganiseringen skal kunne gjennomføres innenfor eksisterende budsjettrammer på kap. 474 Konfliktråd. I den grad oppgaver overføres fra departementet til sekretariatet skal også stillingsressurser overføres derfra. Det er i dag totalt ca 44 stillinger i konfliktrådene.

Tilpasning av bemanningen mellom distriktene må foretas over tid, herunder fordeling av stillinger mellom konfliktrådene og en fordeling mellom sekretærstillinger og fagstillinger.