Ot.prp. nr. 62 (2005-2006)

Om lov om endringer i lov 16. juli 1999 nr. 69 om offentlige anskaffelser

Til innholdsfortegnelse

Forslag til lov om endringer i lov 16. juli 1999 nr. 69 om offentlige ­anskaffelser

I

I lov 16. juli 1999 nr. 69 om offentlige anskaffelser skal følgende bestemmelser lyde:

§ 1 Formål

Loven og tilhørende forskrifter skal bidra til økt verdiskapning i samfunnet ved å sikre mest mulig effektiv ressursbruk ved offentlige anskaffelser basert på forretningsmessighet og likebehandling. Regelverket skal også bidratil at det offentlige opptrer med stor integritet, slik at allmennhetenhar tillit til at offentlige anskaffelser skjer på en samfunnstjenligmåte.

§ 2 Oppdragsgivere som er omfattet

Loven gjelder for statlige, kommunale og fylkeskommunalemyndigheter og offentligrettslige organer. Loven gjelder for rettssubjektersom driver virksomhet innenfor forsyningssektorene, i den utstrekningdette følger av internasjonale forpliktelser og forskriftergitt i medhold av loven. Loven gjelder også forandre rettssubjekter i saker om bygge- og anleggskontrakter, dersom det offentlige yter tilskudd på mer enn 50 prosent av kontraktens verdi.

Kongen kan gi nærmere bestemmelser om hvilke oppdragsgivere som er omfattet av loven.

Kongen kan gi nærmere bestemmelser om lovens anvendelse på Svalbard og fastsette særlige regler av hensyn til de stedlige forhold.

§ 6 Livssykluskostnader, universellutforming og miljø

Statlige, kommunale og fylkeskommunale myndigheterog offentligrettslige organer skal under planleggingen av den enkelte anskaffelse ta hensyn til livssykluskostnader,universellutforming og miljømessige konsekvenser av anskaffelsen.

§ 7 annet ledd

Inntil kontrakt er inngått, kan retten sette til side beslutninger som er truffet under en anskaffelsesprosedyre når beslutningen er i strid med bestemmelser i denne lov eller forskrifter gitt i medhold av loven. Dette gjelder likevel ikke for beslutninger som er truffet under anskaffelsesprosedyrer innenfor forsyningssektorene .

§ 7 a første ledd

Kongen kan opprette et rådgivende organ for løsning av tvister om rettigheter og plikter etter denne lov og forskrifter hjemlet i denne. Organet skal ha myndighet til å fattevedtak om overtredelsesgebyr etter § 7 b.

§ 7 b Overtredelsesgebyr

En oppdragsgiver kan ilegges overtredelsesgebyr dersomoppdragsgiveren eller noen som handler på dennes vegne,forsettelig eller grovt uaktsomt foretar en ulovlig direkte anskaffelse.Med ulovlig direkte anskaffelse menes en anskaffelse som ikke erkunngjort i henhold til reglene om kunngjøring i forskriftergitt i medhold av loven.

Ved avgjørelsen av om overtredelsesgebyrskal ilegges og ved fastsettelsen av gebyrets størrelse,skal det særlig legges vekt på overtredelsensgrovhet, størrelsen på den ulovlige anskaffelsen,om oppdragsgiveren har foretatt gjentatte ulovlige direkte anskaffelserog overtredelsesgebyrets preventive virkning. Overtredelsesgebyretkan ikke settes høyere enn 15 prosent av anskaffelsensverdi.

Vedtak om overtredelsesgebyr kan ikke påklages. Overtredelsesgebyretforfaller til betaling to måneder etter at vedtak er fattet.Adgangen til å ilegge gebyr bortfaller to år etterat kontrakt er inngått. Fristen avbrytes ved at tvisteløsningsorganetmeddeler oppdragsgiver at det har mottatt en klage med påstand omulovlig direkte anskaffelse.

Vedtak om overtredelsesgebyr er tvangsgrunnlag forutlegg med de begrensninger som følger av tvangsfullbyrdelsesloven § 1-2.

Retten kan prøve alle sider av saken.Adgangen til å begjære en sak prøvetfor retten, gjelder også for statlige myndigheter og organer.

§ 8 annet ledd første punktum

Ved begjæring om midlertidig forføyning mot overtredelser under anskaffelsesprosedyrer innenfor forsyningssektorene kan det heller ikke før kontrakt er inngått, besluttes midlertidige forføyninger som nevnt i tvangsfullbyrdelsesloven § 15-8 første ledd.

§ 11 første ledd

Kongen kan ved forskrift gi bestemmelser til utfylling og gjennomføring av loven. Kongen kan gi oppdragsgivere de pålegg som er nødvendige for å sikre oppfyllelse av denne lov eller forskrifter gitt i medhold av loven. Overfor andre oppdragsgivere enn statlige, kommunale ogfylkeskommunale myndigheter og offentligrettslige organer kan det likevel bare gis pålegg som er nødvendig for å oppfylle Norges forpliktelser overfor fremmede stater eller internasjonale organisasjoner om offentlige anskaffelser.

II

Loven gjelder fra den tid Kongen bestemmer.

Til forsiden