Ot.prp. nr. 80 (2000-2001)

Om lov om endringer i lov 9. juni 1997 nr. 79 om verdipapirhandel (tiltak mot ulovlig innsidehandel mv.)

Til innholdsfortegnelse

12 Utstederforetakets informasjonsplikt

12.1 Gjeldende rett

I henhold til lov 17. juni 1988 nr. 57 om verdipapirbørs (børsloven) § 4-7 og børsforskriften § 5-2 plikter foretak hvis verdipapirer er notert på børsen å gi børsen opplysninger av betydning for en riktig vurdering av verdipapirene. Opplysningsplikten for utstedere er videreført i ny børslov, lov 17. november 2000 nr. 80 § 5-7.

Etter børsloven § 6-3 kan børsstyret ved brudd på børsloven eller børsforskriften, herunder utsteders informasjonsplikt, ilegge foretaket overtredelsesgebyr. Det fremgår videre av børsloven § 6-1 annet ledd at den som forsettelig eller uaktsomt tilsidesetter sin opplysningsplikt etter § 4-7 eller § 4-8 straffes med bøter eller fengsel inntil 1 år eller begge deler. Ovennevnte regler er videreført i ny børslov i § 5-12 og § 9-1 annet ledd.

Etter verdipapirhandelloven § 12-1 tredje ledd skal en børs, dersom den har grunn til å anta at det er benyttet urimelige forretningsmetoder, opptrådt i strid med god forretningsskikk eller for øvrig handlet i strid med bestemmelsene i verdipapirhandelloven, meddele dette til Kredittilsynet.

12.2 Kredittilsynets forslag

Kredittilsynet foreslår at bestemmelsen i verdipapirhandelloven § 12-1 tredje ledd utvides slik at meddelelse fra børsen også sendes når en børs har grunn til å anta at det foreligger grove eller gjentatte overtredelser av utsteders opplysningsforpliktelser. Etter Kredittilsynets syn er det behov for å se saker vedrørende informasjonsplikt overfor børsen i sammenheng med håndhevelsen av innsidereglene mv. Det heter i høringsnotatet blant annet (s. 67-68):

«Etter Kredittilsynets oppfatning fremstår det som uheldig at brudd på informasjonsplikten; en plikt som generelt anses som særlig viktig nettopp for å forebygge innsidehandel, til nå bare har medført administrative sanksjoner i form overtredelsesgebyr. Til sammenligning sanksjoneres et foretaks brudd på meldeplikten etter verdipapirhandelloven § 3-1 ved handel i egne aksjer eller brudd på flaggebestemmelsene i verdipapirhandelloven § 3-2 med foretaksstraff. Som nevnt i pkt. 1 ovenfor er det Kredittilsynets oppfatning at mangelfull bevissthet blant aktørene om behandling av kurssensitiv informasjon, herunder manglende overholdelse av informasjonsplikten overfor børs og marked, er den største trusselen mot tilliten til det norske verdipapirmarkedet, da informasjonsulikhet i markedet kan danne grunnlag for ulovlig innsidehandel. Saker vedrørende informasjonsplikten overfor børs og marked og håndhevelsen av innsidebestemmelsene m.v. må således sees i sammenheng.

Etter en eventuell omdannelse av børsen, hvor den vil få et mindre offentligrettslig preg, kan det etter Kredittilsynets oppfatning tenkes at sanksjoner i form av overtredelsesgebyr vil virke mindre infamerende for utstederforetakene enn det har vært til nå. For å markere alvorligheten ved brudd på informasjonsplikten bør alvorlige overtredelser av denne plikten i større grad straffeforfølges, i likhet med dagens praksis ved overtredelser av flaggingsbestemmelsen i § 3-2. En slik skjerpelse av sanksjonsmidlet vil etter Kredittilsynets vurdering øke bevisstheten blant foretakene om informasjonspliktens viktighet for å styrke tilliten til markedet og forhindre misbruk av ikke offentlig tilgjengelig informasjon.

Overtredelsesgebyr utferdiget av børsstyret i en omdannet børs kan i noen grad ses under samme synsvinkel som selvdømmeordninger i foreningsforhold, jfr. NOU 1999:3 s. 226. I motsetning til slike gebyrer vil et så vidt drastisk skritt som å politianmelde sine avtaleparter ofte kunne virke belastende for en børs som driver etter forretningsmessige prinsipper. Dette vil spesielt kunne gjøre seg gjeldene dersom børsen etter en eventuell omdannelse får et mindre offentligrettslig preg og eventuelt driver i konkurranse med andre børser eller organiserte markedsplasser. På denne bakgrunnen er det Kredittilsynet vurdering at alvorlige overtredelser av informasjonsplikten mest hensiktsmessig bør følges opp av Kredittilsynet og at en eventuell anmeldelse til ØKOKRIM utferdiges av tilsynet.»

12.3 Høringsinstansenes merknader

Skattebetalerforeningen stiller seg positive til forslaget til endring av verdipapirhandelloven § 12-1 tredje ledd. Også Økokrimstøtter forslaget og deler Kredittilsynets synspunkter i denne sammenheng.

Etter Oslo Børs'syn vil forholdene ligge til rette for at også fremtidige sanksjoner som ilegges av børsen vil virke etter sin hensikt. Børsen uttaler blant annet:

«Oslo Børs er ikke ubetinget enig i Kredittilsynets vurdering av at en eventuell omdannelse av børsen, hvor den vil få et mindre offentligrettslig preg, kan medføre at sanksjoner i form av overtredelsesgebyr vil virke mindre infamerende for utstederforetakene enn den virkning slike gebyr har i dag. Oslo Børs har lang tradisjon for ileggelse av overtredelsesgebyr ved overtredelse av informasjonspliktbestemmelsene. Børsens fremtidige sanskjonsmuligheter vil i henhold til forslaget i NOU 1999:3, i likhet med gjeldende sanksjoner, fremgå i selve loven om børsvirksomhet.»

Ut fra hensynet til tilliten til det norske verdipapirmarkedet er Oslo Børs enig i at alvorlige brudd på informasjonsplikten i fremtiden i større grad bør straffeforfølges. Oslo Børs uttaler:

«Oslo Børs ser videre at børsens kontrollfunksjoner i visse situasjoner kan komme i konflikt med servicefunksjoner og medføre at børsen i konkrete saker vil finne det belastende å politianmelde sin avtalepart/kunde. I slike tilfeller kan det være hensiktsmessig at alvorlige overtredelser av informasjonsplikten følges opp av Kredittilsynet og at en eventuell anmeldelse til Økokrim utferdiges av tilsynet. Oslo Børs tiltrer på denne bakgrunn prinsippet i Kredittilsynets forslag til ny § 12-1 tredje ledd. Oslo Børs vil imidlertid presisere at innføring av en slik underretningsplikt ikke medfører at Oslo Børs selv er forhindret fra å iverksette politianmeldelse i de saker hvor børsen finner dette er påkrevet eller ilegge overtredelsesgebyr.»

Når det gjelder utformingen av bestemmelsens ordlyd mener imidlertid Oslo Børs at «utsteders opplysningsforpliktelser» må presiseres slik at det klart fremgår at det siktes til den informasjonsplikt som følger av børsloven § 4-7, jf. børsforskriften § 5-2.

12.4 Departementets vurdering

Kredittilsynets forslag innebærer at en børs, dersom den har grunn til å anta at det foreligger grove eller gjentatte overtredelser av utsteders opplysningsplikter, skal meddele dette til Kredittilsynet. Forslaget innebærer med andre ord ingen endring av utsteders plikter.

Utsteder har opplysningsplikt om opplysninger som har betydning for en riktig vurdering av verdipapirene. Opplysningsplikten har således til formål å sikre markedsaktørene lik informasjonstilgang om informasjon som vil kunne være kursrelevant. Etter departementets syn er derfor overholdelse av utstederes informasjonsforpliktelser viktig for tilliten til verdipapirmarkedet. Departementet er enig med Kredittilsynet i at informasjonsulikhet i markedet kan danne grunnlag for ulovlig innsidehandel. Departementet peker også på at mistanke fra aktørene, basert på ulik informasjonstilgang, om at det har foregått innsidehandel i seg selv kan medføre at tilliten til markedet reduseres. Dette kan være tilfelle selv om det rent faktisk ikke har forekommet ulovlig innsidehandel. Departementet slutter seg derfor til Kredittilsynets forslag.

Departementet er for øvrig enig med Oslo Børs i at bestemmelsen ikke er til hinder for at en børs ilegger overtredelsesgebyr eller anmelder forholdet til politiet der dette er påkrevet. Departementet legger til grunn at ileggelse av overtredelsesgebyr fra en børs ikke avskjærer en eventuell etterfølgende straffeforfølgning. Departementet er videre enig i at det bør fremgå direkte av bestemmelsens ordlyd hvilken opplysningsplikt det siktes til. Forslaget er søkt utformet i tråd med dette. Etter børsloven 17. november 2000 nr. 80 § 6-8 kommer utsteders opplysningsplikt etter § 5-7 til anvendelse ved notering på autoriserte markedsplasser. Regelen er derfor også foreslått å gjelde for autorisert markedsplass.

Til forsiden