Prop. 141 L (2010–2011)

Endringer i utlendingsloven m.m. (høring av barn mv.)

Til innholdsfortegnelse

6 Fireårskravet for familieetablering når søkeren er barn

Ved lov 8. mai 2009 nr. 23 ble det innført et krav i utlendingsloven om at visse referansepersoner må ha fire års arbeid eller utdanning i Norge for at søkeren skal ha rett til familieetablering. Det vises til Ot.prp. nr. 26 (2008–2009) for en nærmere redegjørelse for fireårskravet. Fireårskravet skulle også gjelde i visse tilfeller når søkeren er barn. Dette fremgår av lovens § 42 annet ledd femte punktum (bestemmelsen ble vedtatt, men har aldri trådt i kraft). Bestemmelsen innebærer at fireårskravet skal gjelde for søkere som er barn under 18 år uten ektefelle eller samboer, og som bare har én forelder i Norge. Det er fastsatt unntak fra dette i bestemmelsens bokstav a til c.

Paragraf 42 annet ledd femte punktum lyder som følger:

«Bestemmelsene i § 40 a første, tredje og fjerde ledd [fireårskravet] gjelder tilsvarende, med mindre
  • a) barnet ble unnfanget før tidspunktet for referansepersonens innreise i riket,

  • b) barnet ble unnfanget mens begge foreldrene har hatt oppholdstillatelse i Norge, eller

  • c) barnet er født i riket og søknad er fremmet innen ett år etter fødselen.»

Ved brev av 11. mai 2009 fra Arbeids- og inkluderingsdepartementet ble forslag til forskriftsbestemmelser om fireårskravet sendt på høring. I tillegg til de unntakene som fremgår av lovens § 42 annet ledd femte punktum bokstav a til c, ble det i høringsforslaget også foreslått å gjøre unntak fra fireårskravet når søkeren er barn av en referanseperson som har flyktningstatus eller opphold på grunnlag av kollektiv beskyttelse i en massefluktsituasjon.

Unntaksbestemmelsene i loven og i forskriftsforslaget ville samlet sett medføre at det i praksis sjelden vil oppstå tilfeller hvor fireårskravet ville gjelde når søkeren er barn. Reglene om fireårskravet når søkeren er barn ville derfor få liten praktisk betydning, samtidig som de mange unntaksbestemmelsene bidrar til å komplisere regelverket. Departementet anser dette som uheldig, blant annet av hensynet til rettssikkerhet, brukervennlighet og service i utlendingsforvaltningen.

På bakgrunn av ovennevnte besluttet regjeringen å ikke sette lovbestemmelsen om fireårskravet for barn i kraft, og at det skulle fremmes forslag om å oppheve den. Det vises til Kongelig resolusjon av 4. desember 2009 om delvis ikraftsetting av lov 8. mai 2009 nr. 23, hvor følgende fremgår av statsrådsforedraget:

«Endringen i utlendingsloven 2008 § 42 annet ledd fastsetter at fireårskravet (kravet om at referansepersoner må ha fire års arbeid eller utdanning i Norge for at søkeren skal ha rett til familieetablering) skal gjelde i visse tilfeller når søkeren er barn. Regjeringen har, etter at endringsloven ble vedtatt, endret standpunkt på dette punktet, og går nå inn for at fireårskravet for familieetablering ikke skal gjelde når søkeren er barn. Bestemmelsen settes derfor ikke i kraft, og departementet vil fremme forslag for Stortinget om å oppheve endringen.»

Forslag om å oppheve bestemmelsen fremmes i denne proposisjonen, se lovforslaget. Det er i tillegg foreslått enkelte mindre endringer i lovens § 40 a (Krav til referansepersonen om fire års arbeid eller utdanning i Norge). Endringene innebærer ikke noen realitetsendringer. I bestemmelsens annet ledd bokstav b er det blant annet foreslått rettet en feil. Ordene «i Norge» er feilplassert i bestemmelsen.