Prop. 153 LS (2009–2010)

Lov om internasjonale sikkerhetsretter i mobilt ­løsøre og vedtak om samtykke til tiltredelse av ­ Cape Town-konvensjonen og protokollen om ­luftfartøysløsøre

Til innholdsfortegnelse

7 Merknader til forslag til lov om internasjonale sikkerhetsretter i mobilt løsøre

Til § 1

Bestemmelsen foreskriver at konvensjonen og protokollen skal gjelde som norsk lov. Det er redegjort nærmere for bakgrunnen for at det foreslås en egen gjennomføringslov i punkt 5.2.2. Sammen med den foreslåtte endringen i luftfartsloven antas § 1 å oppfylle kravet til lovhjemmel for panterett i panteloven § 1-2 for sikkerhetsretter hvor det ellers ikke er tilstrekkelig lovhjemmel i norsk lovgivning i dag. Se nærmere om dette i punkt 5.2.3.

Til § 2

Det foreslås at loven trer i kraft fra den tid Kongen bestemmer. Loven bør tre i kraft samtidig med at konvensjonen og protokollen trer i kraft for Norge. Dette vil skje den første dag i måneden som følger etter utløpet av et tidsrom på tre måneder fra den dag Norges tiltredelsesdokument deponeres dersom tiltredelsesdokumentene for konvensjonen og protokollen deponeres samtidig, jf. konvensjonens artikkel 49 og protokollens artikkel XXVIII.

Til § 3 nr. 1 (endringer i tvangsfullbyrdelsesloven)

Det foreslås et nytt tredje ledd i tvangsfullbyrdelsesloven § 11-1 . Bestemmelsen fastsetter at den som har registrert en sikkerhetsrett i mobilt løsøre i tråd med Cape Town-konvensjon om internasjonale sikkerhetsretter i mobilt løsøre og protokollen om særlige forhold for luftfartøysløsøre, har en valgrett om han vil begjære inndrivelse etter konvensjonens og protokollens regler, eller om han vil begjære inndrivelse etter reglene i tvangsfullbyrd­elsesloven kapittel 11. Nåværende tredje, fjerde og femte ledd i § 11-1 blir fjerde, femte og sjette ledd. Se nærmere om bakgrunnen for bestemmelsen i punkt 5.2.4.

I § 11-2 foreslås det en ny bokstav (e) som slår fast at registrert internasjonal sikkerhetsrett i mobilt løsøre i medhold av lov om internasjonale sikkerhetsretter i mobilt løsøre skal være særskilt grunnlag for tvangsdekning etter tvangsfullbyrdelsesloven kapittel 11. Se nærmere om bakgrunnen for bestemmelsen i punkt 5.2.4 foran.

Samtidig foreslås at en inkurie i § 11-2 første ledd bokstav c rettes opp. Ved lov 17. juni 2005 nr. 79 om akvakultur (akvakulturloven) ble lovbestemt pant etter akvakulturloven § 20 innført som tvangsgrunnlag. Ved en inkurie ble det ikke tatt hensyn til denne lovendringen ved lov 6. juni 2003 nr. 39 om burettslag (burettslagslova) som endret samme bokstav med senere ikrafttredelse.

Til § 3 nr. 2 (endringer i luftfartsloven)

Det foreslås tilføyd et nytt punkt G i luftfartslovens kapittel III med tittelen «Internasjonale sikkerhetsretter i luftfartøysløsøre». Den eneste lovbestemmelsen under dette punktet er forslagets § 3-53. Bakgrunnen for at det tilføyes et nytt punkt er at dette allerede er gjort i punkt E i luftfartsloven med hensyn til anerkjennelse av rettigheter i utenlandske luftfartøyer i henhold til konvensjon av 19. juni 1948 (Genève-konvensjonen). Forslagets § 3-53 er av en annen karakter enn de øvrige bestemmelsene i luftfartsloven kapittel III.

Sammen med § 1 i den foreslåtte loven om internasjonale sikkerhetsretter i mobilt løsøre oppfyller forslagets § 3-53 kravet til lovhjemmel i panteloven § 1-2.

Cape Town-konvensjonen avviker på enkelte punkter fra reguleringen av registrering og rettigheter i luftfartøyer etter luftfartsloven kapittel III. For å unngå tvil i tilfeller av motstrid er det foreslått at konvensjonens og protokollens regler har forrang så langt de gjelder foran de øvrige bestemmelsene i luftfartsloven kapittel III.

Til forsiden