Prop. 48 L (2010–2011)

Endringer i lov 2. juni 1989 nr. 27 om omsetning av alkoholholdig drikk m.v. og lov 19. juni 1931 nr. 18 om Aktieselskapet Vinmonopolet

Til innholdsfortegnelse

8 Unntak fra og presiseringer av aldergrensene

8.1 Unntak fra aldersgrensene for personer med ulike fagbrev

8.1.1 Gjeldende rett

I henhold til alkoholloven § 1-5 tredje ledd må den som selger eller skjenker alkoholholdig drikk som inneholder 22 volumprosent alkohol eller mer, ha fylt 20 år. Den som selger eller skjenker annen alkoholholdig drikk, må ha fylt 18 år. Bakgrunnen for bestemmelsen er at personer som har befatning med alkohol, selv må være over den alder som gjelder for kjøp av varen.

I § 1-5 tredje ledd annet punktum er det gjort unntak fra kravet om at den som selger eller skjenker alkoholholdig drikk må oppfylle aldersbestemmelsene for skjenkepersonale, dersom personen er ferdig utdannet servitør med kokk- eller servitørfagbrev. Det samme framgår av alkoholforskriften § 2-3. Begrunnelsen for unntaket er at alderskravet kan skape problemer for serverings- og skjenkesteder og at det ikke er samme behov for regelen i forhold til utdannede servitører.

8.1.2 Høringsforslaget

I høringsnotatet foreslås det å gjøre unntak fra aldersgrensebestemmelsene for den som selger, utleverer eller skjenker alkoholholdig drikk, når denne har fagbrev som resepsjonist.

Resepsjonister med fagbrev som er ferdig utdannet før de fyller alderskravene i alkoholloven, kan per i dag ikke servere eller selge alkoholholdig drikk, til tross for at deres opplæring omfatter alkohollovgivningen. I høringsnotatet påpekes at det er viktig at den som har befatning med alkohol i form av å selge eller skjenke, fyller alderskravene. På den annen side legges det til grunn at det ikke er samme behov for dette kravet for personer som gjennom sin utdanning har god kunnskap om alkohollovgivningen. Det legges til grunn at det må være en forutsetning at fagbrevet har en naturlig sammenheng med salgs- eller skjenkevirksomhet og at utdanningen i tilstrekkelig grad inneholder krav om opplæring i alkohollovgivningen. Departementet ser at dette hensynet kan gjøre seg gjeldende også for personer med fagbrev som for eksempel resepsjonist.

I tillegg til å foreslå at også personer med fagbrev som resepsjonist, kan selge og skjenke alkohol, selv om personen ikke oppfyller aldersbestemmelsene for kjøp av alkohol, ble det bedt om høringsinstansenes tilbakemelding på om det finnes andre fagbrev hvor samme hensyn gjør seg gjeldende.

Fordi kravene til fagbrev kan endres, foreslås at hvilke fagbrev som gir grunnlag for unntak for aldersbestemmelsene, reguleres i forskrift. Det foreslås derfor en forskriftshjemmel i alkoholloven § 1-5 som gir departementet kompetanse til å fastsette dette i forskrift i stedet for at aktuelle fagbrev listes opp i alkoholloven.

8.1.3 Høringsinstansenes syn

De fleste høringsinstansene som har uttalt seg i saken er positive til forslaget om at resepsjonister med fagbrev skal kunne skjenke alkoholholdig drikk selv om de er under aldersgrensene i alkoholloven så lenge kravet til tilstrekkelig opplæring i alkohollovens bestemmelser ivaretas på en betryggende måte.

De høringsinstansene som går mot forslaget er Landsorganisasjonen i Norge (LO) og Arbeiderbevegelsens Rus- og Sosialpolitisk Forbund. LO uttaler følgende:

«Vi kan ikke se at det er noe i resepsjonistens opplæring som motiverer for en slik endring. Ingen av fagets kompetansemål gir grunnlag for å sammenligne dette faget med servitørfaget, når det gjelder nødvendig kunnskap om salg og håndtering av alkohol. Det må være det enkelte fags kompetansemål som er avgjørende. Legges dette til grunn er det kun servitørfaget som er aktuelt, muligens med tillegg av kokkfaget.»

Arbeiderbevegelsens Rus- og Sosialpolitisk Forbund finner det betenkelig at den som selger eller skjenker alkoholholdig drikk ikke selv må oppfylle de gjeldende aldersgrenser.

NHO Reiseliv mener at fagbrev som reiselivsmedarbeider også bør omfattes av unntaket. Ut over dette er det ingen som har forslag til andre fagbrev det bør gjøres unntak for. Kunnskapsdepartementet kan ikke se at det er andre fagbrev med tilsvarende behov for unntak fra aldersbestemmelsene i alkoholloven.

Når det gjelder spørsmålet om regulering i forskrift i stedet for direkte i lov, er det ingen høringsinstanser som går mot at unntakene fastsettes i forskrift med forskriftshjemmel i alkoholloven § 1-5.

HSH foreslår at regelverket formuleres slik at det i ordlyden ikke nevnes konkrete fagbrev, men at det mer generelt stilles krav til hva slags kompetanse aktuelle fagbrev må ha for være unntatt fra alderbestemmelsene. HSH mener at departementets kommentarer i høringsnotatet om at fagbrevet må ha en naturlig sammenheng med salgs- eller skjenkevirksomhet og at utdanningen i tilstrekkelig grad må inneholde krav om opplæring i alkohollovgivningen, kan være et naturlig utgangspunkt for en slik bestemmelse.

NHO Reiseliv mener at det bør presiseres i forskriften at det ikke kun er etter endt opplæring at unntaket for fagbrev gjøres, men at unntaket også bør gjelde under opplæring slik det er presisert for kokk- og servitørfagene.

8.1.4 Departementets vurdering

Departementet foreslår at alkoholloven § 1-5 endres slik at bestemmelsen gir en forskriftshjemmel til å fastsette hvilke fagbrev som skal gi unntak fra alderskravene for den som selger, utleverer eller skjenker alkoholholdig drikk. Dette anses mest hensiktsmessig for enklere å kunne foreta endringer i hvilke fagbrev som skal unntas fra alderskravene dersom innholdet i fagopplæringen endres. Ingen høringsinstanser har innvendinger til en slik løsning.

Departementet er av den oppfatning at unntakene bør angis i form av konkrete fagbrev og at det ikke kun fastsettes vurderingskriterier for når et fagbrev gir grunnlag for unntak fra aldersbestemmelsene, slik som foreslått av NHO Reiseliv. Vurderingen av om et fagbrev kvalifiserer for unntak bør foretas av alkoholmyndighetene og unntak angis klart i regelverket for å unngå uklarheter og ulike fortolkninger. I høringsnotatet er det presisert at en forutsetning for at et fagbrev kan unntas fra alderskravene, er at fagbrevet må ha en naturlig sammenheng med salgs- eller skjenkevirksomhet og at utdanningen i tilstrekkelig grad må inneholde krav om opplæring i alkoholregelverket. Departementet mener at det kan være hensiktsmessig å synliggjøre disse forutsetningene for unntak i selve forskriftshjemmelen i § 1-5 tredje ledd. Det foreslås derfor at kriteriene for å kunne fastsette i forskrift at et fagbrev er unntatt fra alderskravene, tas inn i lovbestemmelsen.

I fagplanen for resepsjonsfaget inngår opplæring i alkoholloven. Departementet mener at dette er tilstrekkelig til å unnta resepsjonistfagbrev fra aldersbestemmelsene og støtter dermed ikke LOs uttalelse om at resepsjonistfaget ikke bør unntas fra alderskravene fordi kunnskap om alkoholloven ikke inngår i fagets kompetansemål. På bakgrunn av forslaget om å regulere hvilke fagbrev som skal unntas fra alderskravet i forskrift, vil departementet ta inn fagbrev som resepsjonist som et slikt fagbrev i alkoholforskriften i etterkant av lovendringen.

Om fagbrev som reiselivsmedarbeider skal gi grunnlag for unntak, jf. NHO Reiselivs uttalelse, vil avhenge av den opplæringen som gis i alkoholloven under utdannelsen og fagbrevets sammenheng med salgs- og skjenkevirksomhet. Helse- og omsorgsdepartementet vil vurdere dette nærmere i forbindelse med fastsettelse av forskriften. Departementet vil i forskriftsarbeidet også vurdere NHO Reiselivs ønske om å unnta personer under opplæring i resepsjonistfaget fra alderskravene. Alkoholloven har allerede i § 1-5 tredje ledd en hjemmel som gir departementet myndighet til å forskriftsfeste unntak for aldersgrensebestemmelsene for lærlinger og andre under opplæring.

8.2 Presisering av aldersbestemmelsene i alkoholloven § 1-5

8.2.1 Gjeldende rett

Alkoholloven § 1-5 angir aldersgrensene for salg, skjenking og utlevering av alkoholholdig drikk. Med «alkoholholdig drikk» menes i alkoholloven drikk som inneholder mer enn 2,5 volumprosent alkohol, jf. § 1-3. Dette gjelder imidlertid ikke i forhold til aldersgrensene, da det i § 1-3 fastslås at aldergrensebestemmelsene også gjelder for alkoholholdig drikk mellom 0,7 og 2,5 volumprosent alkohol (alkoholsvak drikk), dvs. at aldergrensen for slik drikk er 18 år. I selve aldergrensebestemmelsen i § 1-5 er dette unntaket imidlertid ikke synliggjort.

8.2.2 Høringsforslaget

Det ble i høringsnotatet foreslått at det i alkoholloven § 1-5 tas inn en presisering av at aldersbestemmelsene også gjelder for alkoholsvak drikk, dvs. drikk som inneholder mellom 0,7 og 2,5 volumprosent alkohol. Selv om dette er gjeldende rett allerede i dag, er det etter departementets syn et behov for å klargjøre regelverket for å hindre misforståelser.

Selv om en slik endring fører til at dette reguleres i to bestemmelser i alkoholloven og dobbeltregulering i utgangspunktet ikke er ønskelig, ble dette foreslått for å sikre at aldersbestemmelsene er tilstrekkelig klare. Det ble påpekt at overholdelse av aldersbestemmelsene er svært viktig for å skjerme barn og unge fra alkohol, og at det derfor er viktig at aldersbestemmelsene og deres virkeområde i tilstrekkelig grad synliggjøres i loven.

8.2.3 Høringsinstansenes syn

Det er kun to høringsinstanser som har uttalt seg om dette forslaget (HSH og Helsedirektoratet). Begge instanser støtter forslaget.

8.2.4 Departementets vurdering

Departementet foreslår at det foretas en presisering av aldersgrensen for alkoholsvak drikk i § 1-5 i tråd med høringsforslaget.

Til forsiden