Prop. 48 L (2010–2011)

Endringer i lov 2. juni 1989 nr. 27 om omsetning av alkoholholdig drikk m.v. og lov 19. juni 1931 nr. 18 om Aktieselskapet Vinmonopolet

Til innholdsfortegnelse

18 Økonomiske og administrative konsekvenser

Forslaget om ny ordning for tillatelse til tilvirkning av alkoholholdig drikk gruppe 1 for salg i egen virksomhet, vil ivareta hensynet til å sikre at slike lokalproduserte varer kan omsettes både ved salg og skjenking. Ordningen innebærer en forenklet ordning for tilvirkningstillatelse og vil slik bli lite byrdefull for produsentene. Gebyrer og avgifter betales etter satser som gjelder for andre tilvirkere/selgere av alkoholholdig drikk. Kommunen vil ta omsetningsgebyr av salget på vanlig måte, og slik økes kommunens inntekter tilsvarende økningen i kontroll- og saksbehandlingskostnader.

Hva angår plikt for kommunene til å avgi opplysninger om forvaltningen av alkoholloven, vises det til at de aller fleste kommunene allerede sender inn disse opplysningene til SIRUS. Over 90 pst. av kommunene avgir allerede i dag opplysninger om forvaltningen av alkoholloven til SIRUS. Også flyplassaktørene avgir opplysninger, jf. krav som er tatt inn i tillatelsene fra toll- og avgiftsetaten. En lovfesting av plikten vil bidra til å sikre at disse opplysningene fortsatt avgis i framtiden, men vil ikke innebære nevneverdige økonomiske eller administrative konsekvenser for pliktsubjektene.

For SIRUS vil klare hjemler lette arbeidet med å bedre alkoholstatistikken – en oppgave SIRUS allerede i dag har ansvar for.

Øvrige forslag antas å få marginale eller ingen økonomiske konsekvenser. Administrativt er det grunn til å anta at endringene får små eller ingen konsekvenser ut over det som er beskrevet ovenfor.

Til forsiden