Prop. 48 L (2010–2011)

Endringer i lov 2. juni 1989 nr. 27 om omsetning av alkoholholdig drikk m.v. og lov 19. juni 1931 nr. 18 om Aktieselskapet Vinmonopolet

Til innholdsfortegnelse

10 Statistikkinformasjon

10.1 Bakgrunn

Statens institutt for rusmiddelforskning (SIRUS) foretar årlig en undersøkelse om kommunenes forvaltning av alkoholloven. I den forbindelse sendes det ut et spørreskjema til samtlige kommuner hvor disse bes om å fylle ut informasjon om bl.a. antall salgs- og skjenkesteder, kontroll, reaksjoner og salgs- og skjenketider. Kommunene har ingen plikt til å fylle ut skjemaet.

Informasjon om omsetning av avgiftsfri alkoholholdig drikk ved flyplasser er viktig for å få en fullstendig oversikt over omsatt mengde alkohol i landet. Frem til nå har slik informasjon blitt sendt til toll- og avgiftsmyndighetene som er den myndighet som gir tillatelser til avgiftsfritt salg ved flyplasser. Fra og med 2009 har imidlertid tillatelse til slikt salg inneholdt pålegg om å sende slik informasjon til Helse- og omsorgsdepartementet som videresender informasjonen til SIRUS som på vegne av myndighetene utarbeider statistikk over omsatt mengde alkoholholdig drikk i Norge.

10.2 Gjeldende rett

Per i dag foreligger plikt for innehaver av salgs- og skjenkebevillinger mv. til å avgi opplysninger til statistiske formål, jf. alkoholforskriften § 7-1. Det foreligger imidlertid ikke tilsvarende plikt for kommunen som bevillingsmyndighet. Det foreligger heller ikke slik plikt for innehaver av tillatelse til avgiftsfritt salg av alkoholholdig drikk ved flyplasser.

10.3 Høringsforslaget

For å bidra til å sikre god statistikk om omsetningen av registrert og uregistert alkoholholdig drikk, foreslo Helse- og omsorgsdepartementet i høringsnotatet å pålegge kommunene og innehaver av tillatelse til avgiftsfritt salg på flyplass plikt til å sende informasjon om henholdsvis forvaltningen av alkoholloven og sin omsetning til SIRUS.

10.4 Høringsinstansenes syn

Actis, Fagrådet innen Rusfeltet i Norge, Hadsel kommune, Helsedirektoratet, Horten kommune, Kragerø kommune, Lenvik kommune, Nasjonalt folkehelseinstitutt (FHI), SIRUS, Skien kommune, UNIO og Vin- og brennevinleverandørenes forening(VBF) støtter forslagene i høringsnotatet.

SIRUS uttaler følgende:

«SIRUS har over lengre tid arbeidet med å bedre alkoholstatistikken angående omsetningen av såkalt uregistrert alkohol. Forslaget om at bevillingshaverne på de internasjonale flyplassene får plikt til å rapportere salget av tax-free alkoholholdig drikk til SIRUS vil innebære at SIRUS får sikker kunnskap om omfanget av denne delen av det uregistrerte alkoholforbruket, som utgjør en betydelig del av alt uregistrert forbruk. Dette vil være et viktig bidrag til å bedre alkoholstatistikken.
SIRUS arbeider også med å bedre statistikken over omsetningen av alkohol på kommunenivå. Ikke minst har vi ønsket å se på omfanget av solgt og skjenket alkohol i de ulike kommuner, for å kunne gi bedre anslag på fordelingen av alkoholsalget på salgs- og skjenkesteder. Ved tilgang på opplysninger om de kommunale salgs- og skjenkeavgiftene, vil en slik statistikk kunne utarbeides. SIRUS vil derfor be om at opplysninger om størrelsen på de kommunale salgs- og skjenkeavgiftene også faller inn under kommunenes plikt til å gi informasjon om deres forvaltning av alkoholloven.
SIRUS er av den mening at kommunenes plikt til å gi informasjon om forvaltningen av alkoholloven bør tas inn i alkohollovgivningen.»

FHI uttaler følgende:

«Vi ser det som spesielt viktig at det føres best mulig statistikk over omsatt mengde alkohol. Dette er helt sentralt for å følge utviklingen av alkoholbruken i landet, kunne vurdere om nye tiltak har hatt virkning, samt kunne vurdere eventuelt nye tiltak for å begrense salg og omsetning av alkoholholdig drikke.»

Fagrådet innen rusfeltet i Norge og VBF uttaler seg i samme retning.

Actis uttaler følgende:

«Actis mener at forslaget om at omsetningsoppgaver skal sendes til SIRUS, bør gjelde alle med rett til å drive avgiftsfri handel, dvs. ferger og flyplasser.»

Horten kommune uttaler at kommunen selv kan dra nytte av statistikk fra SIRUS ved rullering av rusmiddelpolitisk handlingsplan.

Kristiansand kommune uttaler, i likhet med en rekke andre kommuner, at de hvert år sender inn statistikkinformasjon til SIRUS. Kommunen peker likevel på at å forskriftsfeste plikten til å sende inn informasjon kan være hensiktsmessig dersom man vil oppnå en høyere innrapporteringsprosent.

Ingen av høringsinstansene har uttalt seg negativt til forslaget om å lovfeste rapporteringsplikten, men enkelte betenkeligheter har likevel framkommet.

Bergen kommune er usikker på om det er hensiktsmessig å forskriftsfeste plikten så lenge det ikke kan knyttes effektive sanksjoner til eventuelle brudd. Også Oslo kommune stiller spørsmål ved om det er nødvendig å lovfeste en slik plikt i alkoholloven. Det vises til den høye svarprosenten på SIRUS sine undersøkelser

Lillehammer kommune uttaler at et pålegg til kommunene «vil medføre økt arbeidsbyrde for bevillingsmyndigheten. Samtidig gir undersøkelsen [...] et omfattende informasjonsgrunnlag om kommunenes forvaltning av alkoholloven. Lillehammer kommune foreslår at en eventuell pliktig rapportering til Sirus skjer via KOSTRA-systemet».

Oslo kommune uttaler:

«Dersom informasjonsplikten skal lovreguleres anser Oslo kommune det mest hensiktsmessig å regulere plikten i Rapporteringsforskriften, da denne forskriften spesifikt regulerer avgivelse av informasjon til bruk i nasjonale informasjonssystemer.»

Kommunal- og regionaldepartementet uttaler følgende:

«Såfremt kommunene har nødvendig informasjon og KOSTRA egner seg for publisering, mener KRD at KOSTRA med hjemmel i rapporteringsforskriften bør velges som kanal for innsamling og publisering av dataene. I så fall bør KOSTRA-arbeidsgruppen for sosialtjenesten vurdere hvordan dette kan gjøres.»

10.5 Departementets vurdering

10.5.1 Rapporteringsplikt for kommunene

SIRUS sin årlige undersøkelse av kommunenes forvaltning av alkoholloven gir viktig informasjon om utviklingen av blant annet antall salgs- og skjenketider. Undersøkelsen, som har blitt foretatt siden 1989 (tidligere av Rusmiddeletaten), er sentral i vurderinger knyttet til utviklingen av politikken i kommunene og for å se hvordan loven fungerer. Svarprosenten er på over 90 pst., noe som er gledelig. Departementet er opptatt av å sikre at man også i fremtiden har godt informasjonsgrunnlag om kommunenes forvaltning av alkoholloven, og har derfor hørt forslaget om å lovfeste plikten til å avgi opplysninger. Departementet vil i denne sammenheng vise til kommunenes helt sentrale plass i forvaltningen av alkoholpolitikken, noe som tilsier et særskilt stort behov for å sikre kunnskap om deres forvaltning av de alkoholpolitiske virkemidlene de er tillagt etter alkoholloven.

Departementets forslag har fått bred støtte i høringsrunden. Høringsinstansene støtter departementets syn på at det er svært viktig å legge til rette for god statistikkinformasjon som grunnlag for politikkutvikling på området.

Bergen kommune uttaler at de er usikre på om det er hensiktsmessig å forskriftsfeste plikten så lenge det ikke kan knyttes effektive sanksjoner til eventuelle brudd. Departementet skal bemerke at en forskriftsfesting vil tydeliggjøre plikten, og at en plikt i seg selv vil bidra til oppmerksomhet rundt oppgaven i kommunene. Departementet forutsetter at kommunene søker å overholde sine plikter, og mener derfor at en tydeliggjøring av at det ikke foreligger valgfrihet mht. oppgaven, i seg selv vil kunne bidra til opprettholdelse av svarprosenten på sikt og slik ha den tilsiktede effekt.

Departementet opprettholder på denne bakgrunn forslaget om å pålegge kommunen plikt til å avgi informasjon om forvaltningen av alkoholloven.

Enkelte høringsinstanser har foreslått at plikten bør omfatte opplysninger om innhentet bevillingsgebyr. Departementet er enig i at dette er hensiktsmessig og vil foreslå at dette presiseres i alkoholforskriften.

10.5.2 Rapporteringsplikt for innehaver av tillatelse for avgiftsfritt salg av alkoholholdig drikk på flyplass og ev. andre aktører

Helse- og omsorgsdepartementets forslag om at innehaver av tillatelse for avgiftsfritt salg av alkoholholdig drikk på flyplass skal pålegges plikt til å avgi informasjon om omsetningen, har, i likhet med forslaget om å pålegge kommunene en informasjonsplikt, fått bred støtte i høringsrunden. Det pekes på at det er et stort behov for bedret informasjon om såkalt uregistrert omsetning av alkoholholdig drikk, og at opplysninger om omsetning på flyplassene vil bidra til å bedre datagrunnlaget.

På denne bakgrunn opprettholder departementet forslaget om at innehaver av tillatelse for avgiftsfritt salg av alkoholholdig drikk på flyplass skal kunne pålegges plikt til å avgi informasjon om omsetningen.

Enkelte høringsinstanser har tatt til orde for at plikten burde omfatte også andre aktører som driver avgiftsfritt salg, herunder ferjer i utenriksfart. Departementet skal bemerke at det avgiftsfrie salget som skjer på ferjer og om bord i fly, ikke skjer i Norge. Slikt salg omfattes derfor verken konkret av alkohollovens bevillings- og tillatelsesordninger eller av alkoholloven generelt. Salget skjer altså ikke etter tillatelse gitt av norske myndigheter. Dette er bakgrunnen for at det ikke foreslås å la plikten omfatte disse aktørene.

VBF foreslår at omfanget av privatimport av alkoholholdig drikk bør registreres og offentliggjøres, og VBF foreslår at tollmyndighetene får ansvar for dette. Til dette skal departementet bemerke at det allerede i dag er gitt forskrift om at virksomheter som utleverer alkoholholdig drikk i forbindelse med privat innførsel etter anmodning plikter å avgi opplysninger til SIRUS, se alkoholforskriften § 7-1.

10.5.3 Rapporteringens hjemmel

I høringsnotatet foreslo departementet at plikt til å gi informasjon skulle inntas i alkoholloven og dens forskrifter, men ba om høringsinstansenes vurdering av om datagrunnlaget heller burde innhentes gjennom KOSTRA med hjemmel i rapporteringsforskriften (forskrift 15. desember 2000 nr. 1425 om rapportering fra kommuner og fylkeskommuner).

Det er få høringsinstanser som har kommentert dette. Enkelte aktører tar til orde for at KOSTRA bør benyttes, herunder Kommunal- og regionaldepartementet som uttaler at KOSTRA bør velges dersom KOSTRA er egnet til formålet. SIRUS uttaler at plikten bør framgå av alkoholloven.

Departementet skal bemerke at KOSTRA kun kan regulere kommunenes plikt til å avgi opplysninger. Det foreslås her å gi også innehaver av tillatelse til avgiftsfritt salg på flyplasser plikt til å avgi opplysninger. Allerede i dag plikter innehaver av salgs- eller skjenkebevilling og virksomheter som utleverer alkoholholdig drikk i forbindelse med privat innførsel på anmodning å avgi opplysninger til SIRUS, se alkoholforskriften § 7-1, jf. alkoholloven § 1-14. Plikt for disse aktørene kan ikke reguleres gjennom rapporteringsforskriften. Departementet er av den oppfatning at det vil være hensiktsmessig at alkoholloven uttømmende regulerer alle pliktbestemmelser om avgivelse av informasjon om forvaltningen av alkohollovgivningen. Der SIRUS får behov for å endre spørsmålsutvalget som stilles til kommunene og andre som har plikt til å avgi opplysninger, er det hensiktsmessig at dette kan skje på en ubyråkratisk måte uten veien om KOSTRA-systemet for ett av pliktsubjektenes, kommunenes, vedkommende. Samfunnet er i stadig endring, noe som innebærer et behov for å endre spørsmålene som stilles. Departementet skal dessuten bemerke at rapporteringsforskriftens virkeområde er knyttet til opplysninger om kommunenes «ressursbruk og tjenesteproduksjon», jf. rapporteringsforskriften § 1. Flere av de relevante opplysningene om forvaltning av alkoholloven, passer ikke direkte inn under et virkeområde som er slik definert.

Departementet fastholder derfor forslaget om å regulere plikt til å avgi opplysninger til SIRUS i alkohollovgivningen.

Alkoholloven § 1-14 inneholder en hjemmel for å gi forskrifter om plikt for bevillingshaver, den som utleverer alkoholholdig drikk ved privat innførsel og den som driver engrossalg til å avgi opplysninger til statistiske formål. Hjemmelen omfatter ikke bevillingsmyndighetene, herunder kommunen, og den som har tillatelse til avgiftsfritt salg på flyplass. Departementet foreslår at forskriftshjemmelen utvides til også å gjelde disse aktørene.

Det foreslås videre at nye pliktbestemmelser tas inn i alkoholforskriften kapittel 7 om opplysninger til statistiske formål. Det foreslås å ta inn en bestemmelse om at kommunene etter anmodning har plikt til å avgi opplysninger om forvaltningen av alkoholloven til SIRUS. Det vil bli presisert at plikten omfatter opplysninger om innkrevd omsetningsgebyr.

Det foreslås videre å ta inn en bestemmelse i forskriften om at den som har tillatelse til avgiftsfritt salg på flyplasser får plikt til etter anmodning å avgi opplysninger om omsetningen til SIRUS.

Til forsiden